nuffnang advert

Tuesday, April 2, 2013

Tempat menarik dilawati & tempat makan best di Penang

Assalamualaikum semua...
okey, n3 Penang dah pun habis...gigih aku buat travelogue Penang ni...utk rujukan kawan2 dan utk diri aku sendiri jugak...

di sini, aku nak buat rumusan dan bagi link n3 aku tempat2 yg aku sempat terjah, tempat makan sedap dan penginapan kami sepanjang di Penang...


Tempat menarik dilawati di Penang:

1) Hard Rock & Night Market, Batu Feringghi
2) Lorong Kulit/Rope Walk, Georgetown
3) Rumah P. Ramlee, Georgetown
4) Suffolk House, Georgetown
5) War Museum, Batu Maung
6) Toys Museum, Teluk Bahang
7) Bukit Bendera, Ayer Itam
8) Kek Lok Si Temple, Ayer Itam
9) Fort Cornwallis, Georgetown
10) Penang Bridge & Ferry
11) Little India, Georgetown
12) Cheong Fatt Tze Mansion, Georgetown


Tempat makan best di Penang:

1) Nasi Kandar Line Clear, Georgetown
2) Mady Char Kuew Tiow, Batu Feringghi
3) Mee Udang Ayu, Teluk Kumbar
4) Nasi Kandar Beratur, Jalan Masjid Kapitan Keling
5) Mee Sotong & Coconut Shake, Padang Kota Lama
6) Pasembur Menari, Gurney Drive
7) Seafood Seri Pantai Ikan Bakar, Hammer Bay
8) Roti Canai Transfer Road
9) Laksa Janggus, Balik Pulau


Hotel murah, mampu milik dan view ohsem:

Hotel Naza Talyya, Tanjung Tokong


Shopping jeruk yg best:

Jeruk Madu Pak Ali



kredit to sis jumie samsudin...blog dia yg aku refer sebelum aku melancong ke Penang...mmg terbaiklah...
blog yg byk membantu....
tapi bukan blog dia sorang yg aku baca, ada byk lagi...tapi blog dia antara yg terbaik la...

yg aku senaraikan ni tempat2 yg sempat kami singgah, ada byk lagi tempat mkn best yg tak sempat kami rasa, ada byk lagi tempat menarik yg tak sempat kami kunjungi, honest ckp mmg tak cukup 5 hari 4 mlm di Penang tu....huhu...

kalau korang ada cadangan dan idea tempat makan mana yg best lagi sila drop komen, sbb aku nak repeat Penang lagi nnt...InsyaAllah...dan dah tentu aku nak repeat nasi kandar beratur dan roti canai transfer road..yeayyyy!!

40 comments:

Nurzakiah Hanum said...

semua best

atty's said...

antara tmpt yg paling kty suka pergi di malaysia..penang

Rasp said...

memang terbaeeek lah travelogue u ni sis....
i org penang pun tak buat recommendation sampai camni hehehehe...
ada a few recommendation ni...

1) nasi kandar beratur
2) nasi kandar kayu
3) breakfast pelbagai pilihan ada di area pasar taman tun sardon

ni antara yg i ingat lah...
ada a few more places tapi i tau pegi je sis...
nama tempat tu i tak tau hehehehehe...

Cho Zila said...

sesuai kalau nak gi penangni.. alamak bilaler tu...

wahida said...

rasp: ok tengs kakak, tapi nasi kandar beratur saya dah letak kat situ...dah pekena 2x dah pun...haha...mmg nak kena repeat situ...sedap sgt kot...

nens cellection said...

hehe..kak wahida kalo buat cuti2 malaysia..mmg padat & jitu n3 nya..senang buat rujukan..hehe

Khai♥Rin : anies said...

kali ni jelajah tanah besar pulak..lg byk tmpt2 mkn yg best esp. mi udang sg dua..tmpt2 menarik pon byk..kalu rajin bleh msk ke sg petani skali hehehe

makchaq said...

Kalau makchaq nak balik Penang makchaq kena refer sini gak la...dulu2 balik makan dan memerap kat rumah mak ja..

Ni ada lagi tempat makan best lain..
1.seafood rest house teluk tempoyak
2.mee udang pulau aman (sebelum sampai penang)
3. mee udang & mee ketam kuala juru
4. nasik kandaq kampong melayu

JunAina said...

Nanti kalau akak nak gi penang refer sini jelah, pas tu print.

♥ dak pink said...

Terbaiklah!
Terus I bookmark. Haha.

Munnafendy said...

nk mkn laksa janggus :(

Nazayiena Ayiena said...

Bolehlah refer blog nie nanti jika nak pegi Penang,terbaik......

Chik Att said...

Kalah org yg duduk di penang ....

lizz said...

saya hari tu nak pi penang tak sempat sampai ker ipoh jer nanti nak pi sana boleh la refer blog ni...hehe...

Amanina said...

semua tempat nie best2kan akak..hehe
ada masa nak pi semua :)

mama said...

assalam ..Penang memang syurga makanan !!..dulu mama ikut hb kursus kat sana..seminggu makan nasi kandar..ha2x..tak rasa jemu.. ;) memang terbaik nasi kandarnya..

akubiomed said...

Senarai panjang port yang menarik boleh diterjah kalau ke Pulau Mutiara.

misz sheyla said...

jeruk pak ali memang best...mkn byk pun tak de hal..xde rase sakit dada

faraherda.razalan said...

TQ beb. Bulan 6 ni Inshaa Allah aku ke Penang. Blog ko n link yg ko provide tu bakal membantu. Tq sgt2!

Zura Zue said...

sy teringin nk pegi war museum ngan rumah p.ramlee..

SyamimiNazifa said...

jarang pergi penang :>

Anonymous said...

1. Nasi kandar kampung melayu.
2. Nasi kandar merlin.
3. Nasi goreng ketam Juru.
4. Mee udang Pulau Aman.

rose said...

Salam..InsyaAllah esok bertolak ke penang..stay sn kjp je..2 - 4 june aje..apapon..blog ni mmg sgt membantu sy utk cr tmpt mnrik n tmpt mkn best nti..dh lm ngidam nk mkn mee udang..hrp2 tertunai la hjt nti..tq sis!!

Anonymous said...

Bleh wat panduan cuti2 penang minggu ni...mmg xpernah sampai sana...teruja sgt2^_^

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Anonymous said...

Terbaik la n mmbntu

reen homestay sungai petani kedah said...

Terbaik . . .sy suka blog awk. . .gd job
Reenhomestay.blogspot.com

reen homestay sungai petani kedah said...

klik sini untuk info kedai makan paling sedap penang

Anonymous said...

senarai kedai makan sedap penang patut dilawati

yaya said...

Penang? Pernah pegi skali jer..time tu mlm..nampk chaya lampu jer..dr kl berjam2 tp singgah penang sejam dua jer..makan at penang mmg best..'nasi kandar'..tp x jmpe pon..mkn nasi goreng ape2 ntah..nak pg penang lg..kali nie honey moon plak..hehe..lokasi menarik at mne eyh..?

memmetlenggeng said...

Hari tu pegi Pulau Pinang refer banyak kat blog Puan nih. Terima kasih.

Ada masa jenguklah blog saya di sini :
Pengalaman Percutian

Anonymous said...

Laksa pokok asam
Char kuey teow ayaq acaq
Nasi kandaq beratuq
Nasi ikan bawal

Maslinda Saidin said...

Info yang menarik. Jemput ke blog saya. http://www.myheroibu.com/

Tempat Menarik said...

nice information about Pulau Penang
hotel di Pulau Penang

Anonymous said...

Sy bkn org Penang tp further study kt cni.nk nk gunakan tmph 6 bln sy di sni tuk study n jelajah Penang.memang ooorrsemmm.xyah ada kete pun still leh jln ngan bas.bole jgk p ronda2..

Zura Rahman said...

Memang bagus la info ni...saya ni memang zero habis pasal penang ni...T sebab buat review pasal penang.kira detail jugak ni.

Ghazali Shafie said...

Boleh try Georgetown Burger Station( GBS)
Ddi Jelutong Bangunan Nusmetro sebelah Bank Rakyat....memang sempoi!!!

Odie Os said...

Ada lagi. Kalau tanya org penang nasi kandaq terbaek dlm fb jln2 cari mkn....ramai vote.Nasi kandaq deen di jelutong. Kami selalu mkn pasemboq pitchay murah sgt rm 3.50 di astaka sg nibong . Laksa tempurung di sg batu . Mai penang jgn tak mai.....anak mami

Odie Os said...

Ada lagi. Kalau tanya org penang nasi kandaq terbaek dlm fb jln2 cari mkn....ramai vote.Nasi kandaq deen di jelutong. Kami selalu mkn pasemboq pitchay murah sgt rm 3.50 di astaka sg nibong . Laksa tempurung di sg batu . Mai penang jgn tak mai.....anak mami

MG schmidt said...

nice review
baru nk g jenjalan sne ..huhu