nuffnang advert

Tuesday, April 2, 2013

Cuti2 Penang: Jeruk Madu Pak Ali, Tanjung Tokong

Assalamualaikum semua...
sebelum kami balik ke KL, wajiblah shopping jeruk kekdahnya...so, moh la kita ke Pak Ali...

plan asal nak ke Chow Rasta, tapi bila baca kebanyakan dlm blog tak menyarankan pi sana, sbb kat situ jeruk Cina, so, kami pilih jeruk Pak Ali...cawangan Pak Ali ni pulak dekat sgt dgn hotel kami, Naza Talyya tu...last day sebelum terbang ke KL pun kami sempat shopping lagi sekali kat sini...heheh...

pelbagai jenis jeruk ada...huhui...pada penggemar jeruk, mmg suka lah dtg sini...
cawangan Pak Ali ni ada banyak kat Penang, salah satunya kat Tanjung Tokong ni la....

budak pompuan sebelah aku yg pakai baju hitam tu owner kedai ni...lepas habis SPM, terus dia bukak cawangan Pak Ali kat Tanjung Tokong ni...jeles weh, muda2 dah ada bisnes...eheh...laku pulak tu kedai dia ni...masyukkkk...
ni yg rasa nak bukak cawangan jeruk Pak Ali kat KL neh.... :)

serius, aku bukanlah penggemar jeruk okeyyy...sbb aku mengalami trauma kalau mkn jeruk mesti aku batuk, bila dah batuk, asma aku pun attack...huhu...tu yg aku malas nak mkn jeruk tu...
tapi hari tu aku saja try mkn satu jeruk kat Pak Ali ni, eh, tak batuk la, pas tu try satu lagi, jenis lain pulak, eh, ye la, mmg tak batuk...okey, aku dah jatuh cinta ngan jeruk Pak Ali... :)

aku cuma beli setengah kilo utk aku mkn kat rumah, pas tu beli jeruk sikit sebagai buah tangan utk kawan2......member balik Penang, aku kirim lagi....jeruk pilihan aku adalah jambu batu, kedondong kuning, mangga kuning, mangga ada kulit dan sengkuang...sengkuang bila dah buat jeruk sedap pulak...kalau tak, mmg sumpah aku tak hingin nak mkn sengkuang tu...haha...

mak pun borong banyak...beli utk sedara mara kekdahnya...

slurpppp...terliur tgk kedondong neh....huwaaaaa

yg bestnya jeruk Pak Ali ni tak menggunakan ibu gula tau...pas tu air jeruk dia tu boleh dibuat jus...

mama ngan nenek asyik shopping jeruk kat dalam, adik layan dadih kat luar...buat hal sendirik...
:)

selain tu ada jugak jual t shirt kat sini...

pati char kaoy teow pun ada...

kuah rojak keluaran Pak Ali pun ada...


jujur, aku dah jatuh cinta dgn jeruk Pak Ali...biar pun ada yg ckp jeruk Pak Ali ni manis, tapi pada aku, ok la kot...sbb aku pun bukan suka sgt benda masam2 ni...huhu...jeruk Pak Ali ni just nice la...dah nama pun jeruk madu kan...


so, kalau korang carik Jeruk Pak Ali cawangan Tanjung Tokong, ni alamat dia:

D-G-9, Flat Uda Tanjung Tokong,
10470 Pulau Pinang.
017-489 6567
016-412 5217



ingat Penang, ingat Pak Ali... :)

56 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya jeruk :)

::NureeN:: said...

bg nureen, mmg jeruk pak ali lah yg terbaekk kat penang ni.. tp asben ckp jeruk nasir pon ok jugak, ada kat area chowrasta... :)

♥ dak pink said...

Telan-telan air liur je lah tengok gambo. Nak pergi membeli tah bila masa tah.

Aku pun suka jeruk jambu batu. Best.

nuyui a.k.a miss YUI said...

jeruk pak ali mmg terbaik sbb tak buat jd gatal..

makan byk pon ok je..selalu beli!

nens cellection said...

menguji keimanan..dh la pose..tgk jeruk plak..adik laki nens dulu slalu wt balik jeruk..skang dh pindah APMM terengganu..sukar la tuk dptkannyer..huhu

lieyalatif said...

Betul noks! Kalo ade asma jgn laa berani2 nak mkn jeruk...siap leee batuk menjadi...tp jeruk pak ali ni aku rase x kuat sgtkan rase ubat jeruknye...aku suke makan...pantang kalo ade officer opis aku pi outstation ke penang...laju je aku ngirim....

Saya Disini said...

wah..bestnye..sedapnye

qemaishak said...

aku terliurrrrr kak weh, ceceh liur ni huhu

Nurulhuda Abdul Latip said...

Aku kureng makan jeruk ni setakat rasa sikit2 tu ok la kot.

Rasp said...

memang tak sah gi penang tak beli jeruk kan....
and syukran semenjak ada jeruk pak ali ni...
memang dah tak ngadap dah jeruk2 yg jual kat chow rasta ke mana ke....

Khai♥Rin : anies said...

sy mmg x penah miss beli jeruk ni kalu ke utara...sbb ramai bebenor yg mengirim..

Kesuma Angsana said...

fuh mmg terbaiklah

ieda immi said...

mak aihhh
kecur2 tgk ...
memang madu dan best betul nie ..
hurmm kalau ke sini sure nak cari nanti ;)

Lynn said...

Dear,,u mai sini ke..sorylah..termiss pulak..

Si Matatajam said...

M pun suka jeruk Pak Ali...Jeruk ni kalau kita makan banyak pun tak batuk..tak sakit perut...sayangnya kat Langkawi xda..tp Kalau pi Penang atau lalu PLUS mmg M Akan singgah beli bebanyak..hi hi .. Salam kenal

::FAIZ:: said...

nice

faraherda.razalan said...

Jeruk ini...satu2nya hal penang yg aku tak bape in adalah jeruk. hahahaha....x kene dgn tekak aku le kot. manis....tp tq sbb provide alamat tu. mane tau kot nak beli utk kwn2 kt sini.

amirah said...

favorite! tapi ada ke patut masa gi penang tu boleh tak singgah kedai jeruk pak ali ni. ntah pape ntah

Jue a.k.a Ibu 2F said...

panjang betul kisah penang ko wahida...
hahahah jeruk wajib bila sampai penangkan

NM03 said...

tengkiu kasik jeruk

lenkali mahu lagik!

Amanda Suria said...

merembes2 air liur aku tgok entry ni nok....

lizz said...

ermm shedap...jeruk

eh kuah rojak pun ader...tu yang best tu....

Chinta Safia said...

tengok jeruk memang terliur..tapi serius makan jeruk Pak Ali tak der batuk-batuk.

♥MAMASYAZA♥ said...

terlioqqqq sudahhhh tgk jeruk2 tu semua

Ratu Hatiku said...

Sedapnya... terliur dibuatnya...

Hanis Azla said...

aduhai.. sedapnya jeruk.. akak suka jeruk buah salak..

Rinna said...

Sedapnyaa tgk jeruk tuh..terliur lee plak.. :)

Carl Lesmana said...

alahai memang tak tahu nak pilih mana. jeruk pak ali the best. hahaha masyukkkk =)

Nafisa81 said...

tak minat jeruk tapi tgk gambar kecur liur

Tihara said...

jeruk pak ali ni dah ada baranch di TF Mall Temerloh dan Tunas Manja Jerantut..tempat akak selalu beli jeruk ni...air jeruk guna cuka epal, tu yang tak rasa tajam sangat..the best choice kalau nak makan jeruk.. :)

KY said...

nampak memang sedap, tali KY tak berapa gemar dengan jeruk ni...alaaa...masamnya hheeee

HeNRieTTa JoSe said...

rietta pown xmnat jeruk...tpi jeruk pak ali rietta makan...sebab jeruk dia "organic" bak kata kawan rietta....

psss...xmenahan...igt png igt pk ali...biasa org bilang igt char koew teow...hehehe...

adarnadzmie said...

akak pun suka jeruk ni...selalu buat stok kunyah2 kat rumah...hehe

Qhaifa Nur said...

rambang mata nak beli mana satu ni...
alahai jeruk...

❤Kamsiah❤ said...

mmg jeruk pak ali tak menyebabkan batuk/tersedak..mcm jeruk2 biasa...tp akak kurang sikit bab jeruk2 ni..manis melekit.:)

Daddy Ziyyad said...

aku tang jeruk tu aku tak heran...yg aku teruja, tang PATI CHAR KOEY TIAU tu!!!! aku nak beli!!!

Nafira usof said...

suka jugak jeruk madu pak ali nih.. dulu adik lelaki aku keje kat penang.. selalu lah dapat makan jeruk nih.. skrg dia dah pindah ganu.. x dapat lah nak pesan beli jeruk lagi.. kekekeke

RYS AREESA NASIR said...

sister in law akak kata jeruk pak ali ni tak kuat sgt asidnya mcm jeruk lain. akak pun sbnrnya tak suka dan tak boleh mkn jeruk sbb asma, tapi mkn jeruk ni ari tu sikit, nampak ok je.. sedap pula tu kan. hu hu.. wahida boleh je makan sikit kalau teringin hu hu..

norhidana miswan said...

amboi2 kak, bt iklan pak ali ek... tp mmg betul, kalu balik terengganu beli jeruk kt sana mmg tak tahan tp jeruk pak ali stedy lg kalu mkn...

terliur aku nengok segala mcm jeruk tu kak... aduh la...

tp kan kt psr mlm tmn melawati org tu jual jeruk pak ali, katanyer original...

GreenJade said...

n3 bikin meleleh ayaq mata ayaq idung..aduhaiii noks..hampir meroyan aku tgk jeruk pak ali ni..

mama said...

dulu mama ni hantu jeruk..sejak dah lemau ni terpaksa dikurangkan !! ..hu2..

akubiomed said...

Maaf komen saya nehatif. Pernah rasa jeruk Pak Ali pemberian jiran batuk selepas makan kerana cukanya agak kuat.

Kalau ke Aeon Rawang di ground floor ada booth jeruk tetapi saya tidak ingat nama booth tersebut. Boleh beli jeruk secara timbang dan kalau dimakan didalam kuantiti banyak tidak ada kesan batuk dan rasanya sedang-sedang sahaja.

Kami akan beli 2 bekas sebelum balik setiap kali ke sana.

Cik Eka said...

kita suka jeruk betik dia..

dapnyerr.. balik ni rase nak pegi cari je. kat teluk intan ni pun ada kiosk kecil jeruk pak ali

Zura Zue said...

sakit tokak cm nie kak..

WaniEyjOjOey said...

Tengs bub promote kdai syew ni kat cawangan tg. TkOng.. n lg 1 hal nak psan ..kalau prgi mna pon tolong rasa n server hrga. Sbb skrang byak owg pkai banner pak ali tapi buah lain.. n skrang bnyak main tpu kg.. diaowg ckap 1kg 10 rggt deaowg bulee bg ..tapi taksampai 1kg.. sdangkn kat kilang pak ali pun 1kg rm12 ..camna yg bkn francais dya bule bg hrga cam ur.. kat mna pegi pun tak kisah asalkn server hrga n rasa dluw ok ..

Aida Awie said...

Thanks atas info.. Penang bru 2kali jejak. 1st ms darjah 4, then terbaru thn lps.. Itupon sesat barat. Nak g sana lg sept ni..

anggerik jingga said...

Dh rasa dh jeruk madu pak ali..xmasam xmanis..just nice!!!

aidiahmad said...

Lain orang lain selera... kena cuba sendiri baru tahu!

Pasal batuk atauk sesak nafas nie, memang saya pun sama. Memang lama dah tak makan jeruk nie sebab takut sesak nafas, tapi satu hari tu tried Jeruk Madu Pak Ali, alhamdulillah, tak de masalah. Sejak tu, makan dengan nikmatnya.

Sekarang banyak dah tempat jual Jeruk Madu Pak Ali nie, cuma pastikan original!

Kat Econsave Forest Height Senawang, Negeri Sembilan ada kisok jual Jeruk Madu Pak Ali juga... memang original sebab saya kenal tuan punya kedai ini. Jemputlah pi sana kalau nak merasa jeruk nie...

T kasih

lelawaty said...
This comment has been removed by the author.
lelawaty said...

Tepon sy..01112408097 sy poskan..
SY DR PENANG semua jenis sebut sj..
Bisnes .jom jd agen

lelawaty said...

Nak tak jd agen kt tempat akak...sy poskan dr penang
JOM BISNES JERUK
01112408097

Pak Ali the best

lelawaty said...

Si matatajam.
Nak tak jdi agen kat langkawi
Jom bisnes jeeuk..
01112408097

Saya poskan Jeruk p.ali

lelawaty said...

01112408097
Nak oder jeruk.cal no diatas
JERUK SAMPAI KE PINTU ANDA

lelawaty said...

Jangan dok teliuq..call
01112408097
Jeruk p.ali smpai keeumah anda..oder lebih ckit jual kat member plak. Wat bisnes..

lelawaty said...

Rinna.
Jom la ..wat bisnes jeruk..
Saya poskan..cal sy jika minat
O1112408097

lelawaty said...

Pastikan jeruk p.ali ada plastik gambar p.ali sebab ..kalau makan jeruk ..tp batuk..itu mungkin brand lain tp kata jeruk p.ali...takut depa beli hat ca ya nun alip..(MURAH)
TP makan compom batuk..