nuffnang advert

Monday, April 1, 2013

Cuti2 Penang: Laksa Janggus, Balik Pulau

Assalamualaikum semua...
jom pekena laksa Penang pulak...yeayyyy!! 

gigih kami ke Balik Pulau tau nak pekena laksa yg dicanang sedap kat Penang ni...Balik Pulau ni jauh gak la...tapi best sbb dpt tgk perkampungan org Melayu kat situ...dan akhirnya kami sampai jugak di sini...yahuuuu....


kat sini adalah self service ye kawan2...order, bayar, terus amek makanan...senang concept gitu kan...

aku dah lama pantang ais...rasanya dah setahun lebih kot...tapi kat Penang aku boleh 'ter'order ais uolllsss, sbb masa kami pergi tu Penang adalah panas terik okeyyy...

ni dia laksa nya....sumpah sedapppppppp....terbaikkkkkk....laksa terbaik pernah aku rasa setakat ni...yg ni laksa special, harga dia cuma rm3...kalau laksa biasa, rm2.50...
Alhamdulillah, segala tempat makan yg kami pegi di Penang ni semuanya memuaskan hati kami...bukan sekadar kedai makan yg femes, tapi mmg sedap!

disebabkan hubby dan anak2 tak mkn laksa, dorang order ni, kuew tiow sup...
hubby ckp sedap...anak2 pun mkn habis...

mak aku pun suka mkn laksa kat sini uolllsss...mak ckp sedappppp sgtttt...
mak siap ckp, 'tau je ko ye long, tempat makan sedap...' 
hahaha...

pas tu mak tapau pisang goreng dan keledek buat mkn dlm kereta..tapi tak sempat mkn dlm keta pun, dah habis kat meja mkn lagi...hahaha....

kat sini kaunter kuew tiow dan bihun sup, rojak serta goreng pisang...

ni pulak kaunter laksa...

ni pulak kaunter minuman...
semua kaunter adalah self service...

mcm mee udang Ayu jugak, dia buat kedai mkn ni depan rumah dia jer...kawasan luas...

lagi meja mkn...

so, kalau korang pi Penang, pekena laksa kat sini eh...tak nyesal jalan jauh2 cari laksa, berbaloi!


Laksa Janggus,
338, MK1, Kampung Perlis,
11000 Balik Pulau,
Pulau Pinang.
04-866 8819
019-566 7061
012-472 8819
dibuka dari pukul 3.30 ptg - 8 mlm
tutup pada hari RABU...

31 comments:

Khai♥Rin : anies said...

kt mn yg special nyer tu? sbb ada telur rebus ka? ;-) atau kuah lebih?

wahida said...

yg special sbb dia letak telur rebus...laksa biasa takde telur rebus...

Munnafendy said...

uiiii sempat lg ke kalau sy nk pg sblm bsalin ni...huhuuuuuu sedapnya nmpak! feverettttt!!!

kamal yusri Mohamed said...

Boleh la jln2 cari makan kt sini lepas ni.. salam menyinggah.

nens cellection said...

adusss lapar plak..leleh air liur..dh la pose arini..sabar2..balik kang cari laksa..hehe

Myra Jay said...

Dear, kalau nak kenal tokey laksa janggus ni.. pic no 2 tu yg belakang tu ha :)

Ni bukan koaw teow sup, we all penang panggil koaw teow th'ng :)

lydzar DN said...

terbaik lah laksa tu. rindu pulak kt mee udang sungai dua..nyamnyam sedap nyaa

JaSSNaNi said...

mesti tengok alamat ni betul2.. nanti org salah erti nampak kampung perlis, ingat kat perlis lak.. rupanya kat penang tu.. hehehehe..

wahida said...

myra jay: haaa...kuew tiow th'ng...kami panggil sup jer...haha...

Daddy Ziyyad said...

hahaha..aku tang nak ke balik pulau tu yg malas nok..jauh ke belakang pulau....Takpa, nest time aku mesti try

HeNRieTTa JoSe said...

Yummy...menu wajib rietta kt laksa janggus adalahlaksa dan es kacang...

Lamer xmam mee udang ayu...sbb udang dia besar besar, rietta xmnat sgt...order mee biasa pown ada udang, sedap...cuma udang dia kcik sket...seswai ngn selera Rietta....

diana said...

oo..orang sana panggil kuew tiow sup ye..kat sini panggil nama lain.kuew tiau thng.

Emy Tak Kecik said...

aku pon tertanya2, gigih betol ko terjah tempat makan sedap.... :)

Kesuma Angsana said...

sedap betul laksa tu !

Kesuma Angsana said...

sedap betul laksa tu !

Tihara said...

setap nyer , kuah dia nampak kepekatan dan kebanyakan ikannya ..oh, rasa nak cubit wahida..tetiba jer :)

m.u.l.a.n said...

mmg pernah dengar femes laksa ni tp tak sampai2 lagi..

CikLily Putih said...

laksa penanG memang terbaek ooo...

[sutera kasih] said...

tapun tapun...bila la nk merasa pure laksa penang dr penang ni..teringin sgt2..

FUZY said...

awat tak singgah umah..heheh salam kenal, sy org penang...duk umah MIL dekat je dgn kdai laksa janggus ni...actually byk lg kedai laksa...maybe sebab kedai ni masuk jalan2 cri mkn tu yg femes meletoppp kot...rasa lebih kurang je...

Rapunzeel Cikilolo said...

woo??

memang berjalan sakan namanya ni

:)

:: Mrs.Eady :: said...

huwaaa jauh nyer nak mkn laksa niii!!

sal-nurbeena said...

akak pun dah pernah merasa laksa janggus nih. dekat jer ngan umah biras akak

Si Matatajam said...

Pergh! laksa my peberet tu...sayangnya dulu M pi tapi tak tau tmpt mkn yg best ni

NM03 said...

ape maksud janggus?

Amanda Suria said...

terliur lagiiiiii...oh tidak.....apa yang janggus eh nok..

wahida said...

NM03 & Amanda Suria: janggus ni sbb depan kedai dia ada pokok janggus, tapi aku tak kenal pokok janggus yg mana satu...hahaha...

mama said...

thanks atas info ni.. :)

akubiomed said...

Memang telan air liur dibuatnya.

Anonymous said...

Special. Sbb dia pakai daun janggus..

~penang mari~

Hasrul Hassan said...

Hmm saya antara penggemar Laksa .. tapi Laksa Janggus ni ... bagi saya rasanya tidaklah terlalu power, biasa-biasa je.
..
Memang tak habis makan laksa ni. Nak dibandingkan dgn tempat saya di Parit Buntar, ada laksa yang sedap kat Balak Inn dan juga depan kedai RM2.
..
Apapun, selera tak sama. Kecewa sbb tekak tak leh nak terima sangat rasa Laksa ni yang kurang menyengat.