nuffnang advert

Monday, April 1, 2013

Cuti2 Penang: Cheong Fatt Tze Mansion, Georgetown

Assalamualaikum semua...
hari ke empat kami di Penang, selepas pekena roti canai Transfer Road, jalan2 di Little India, kami pegi pulak Cheong Fatt Tze Mansion...

ini entrance nak masuk Cheong Fatt Tze Mansion...
terletak di tengah2 Georgetown, ia menjadi salah sebuah tarikan pelancongan di Pulau Pinang...
dikenali juga sebagai Blue Mansion....tersergam indah dan diiktiraf oleh UNESCO...

dibina pada tahun 1880an, rumah ini mempunyai 38 bilik, 5 bidang laman, 7 batang tangga dan 220 tingkap...
kini ia dijadikan muzium simpanan barang2 lama milik Cheong Fatt Tze dan ahli keluarganya...
dlm ni jugak ada butik hotel...tapi harga boleh tahan mahal la...rm400++ semlm....huhu...teringin jugak nak check in sini, sbb aku teruja tgk kehalusan seni bina rumah agam ni...

kalau korang perhati betul2 ada mcm2 gambar binatang dlm ukiran tu...sgt unik dan teliti hasil ukirannya....
gambar tak boleh nak close up sgt, maklumlah kamera cap ayam.... :)

rumah berlaman yg dibina mengikut feng shui yg baik...


nak masuk sini kena kena ada tour guide tau...kalau nak masuk sendiri, jenjalan sendiri, mmg tak dibenarkan...dan waktu melawat rumah agam ni adalah pukul 11 pagi, 1.30 ptg & 3 ptg...korang boleh pilih waktu korang sendiri...setiap satu lawatan selama satu jam...

kami dgn beberapa pelancong dah berada dlm rumah...menunggu tour guide kami...

kerusi yg sgt cantik...zaman dulu pakai kerusi mcm ni mmg mewah la...dah namanya pun Cheong Fatt Tze ni mmg kaya pun..mcm2 bisnes dia buat tau...

sebenarnya kat dalam ni tak boleh amek gambar, tapi apa ada hal, kita pandai2 je la buat mcm rumah sendiri...hahaha...

besar dan luas betul rumah ni....



tour guide kami perempuan yg pakai baju pepel tu...punya lengkap dia punya penerangan...segala inci dlm rumah ni dia terangkan dgn detail...eheh....



mangkuk tingkat sampai 12 tingkat...ko mampu??





pas tu ternampak ada kapel buat photoshoot wedding...so, aku pun amek gambar dorang sekali... :)




deretan rumah kedai di depan Cheong Fatt Tze Mansion ni adalah rumah bibik2 dia dulu...mmg kaya giler...

sumber gambar: google
inilah orangnya...Cheong Fatt Tze...pedagang terkaya dari China...sebut je apa bisnes pun, semua bisnes dia buat...asalnya dia ni miskin, dia ni cuma org gaji...pas tu dia kawen dgn anak majikan dia...dari situ dia membina kekayaan dia...dia buat semua jenis business...so, moral of the story, kalau nak kaya, gi kawen ngan anak majikan korang...hahaha....tapi dia ni ada 8 isteri tau...nyammmmpahhhh....


so, kalau korang nak melawat rumah ni, kena ikut time ye...bukan main terjah je...
waktu melawat adalah pukul 11.30a.m, 1.30 pm & 3pm...
setiap lawatan ada  tour guide...tidak dibenarkan masuk dan melawat sendiri...bahasa yg digunakan oleh tour guide ialah Bahasa Inggeris.

harga tiket adalah :
rm12 

kalau nak check in sini pun boleh, ni alamat dia:

14, Lebuh Leith,
10200 Penang.
04-262 0006
Email: resv.cftm@gmail.com
Website: www.cheongfatttzemansion.com




28 comments:

Nurzakiah Hanum said...

salam
singgah pagi isnin
semoga bulan 4 memberi banyak kecerian dalam idup

Aisy Nasiha said...

Bestnya dapat melawat tempat banyak sejarah macam ni.. Rasanya pernah tgk rumah ni dalam rancangan tv..

nuyui a.k.a miss YUI said...

bestnya jalan2..

Khai♥Rin : anies said...

agk2 pasu tu brape hengget ye? ;-)

emy pokden said...

jelos betul ngan entry penang ko ni...bilalah aku nak bt entry g penang lak..huhuhu..byk tempat leh g..byk tempat leh makan..oppss..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Bestnya, menarik gila..Nok, kau g penang ni bila? Cuti sekolah ke before cuti sekolah?

wahida said...

nurulhuda: aku gi sebelum cuti sekolah...9hb-13hb mac...heheh...

wahida said...

khairin anies: pasu tu buat aku scary tau...sbb takut anak2 aku terlanggar pasu tu...hahaha...mahu kena bayar ribu riban tu nnt...

sudipVSsenduk said...

mangkuk tingkat no12 tu mesti isi nasi :)

eima said...

perrgghhh klu tanya org penang pun kompom diorg tak penah pegi ... dasat betui la ko ni semua tmpt pergi

Anonymous said...

Aku berkenan kat mangkuk tingkat tu. Best nye kalo dapat. Boleh bawa bekal macam-macam. Haha.

-Dakpink-

Rasp said...

besaq betui rumah dia...
kalo dapat kat kita...
syiok anak2 lari main-main kannn...
suka lah tingkap dia, klasik!
rupanya pengantin ek hehehehe...

Amanina said...

salam..singgah pagi
rumah nie bestkan akak..mcm kt melaka

tenku butang said...

mangkuk tingkat sapai 12 tingkat tu yg unik tuuu

Daddy Ziyyad said...

ceh! tak aci la main kroni...kawin dgn anak boss...hahahaha

mangkuk tingkat 12 tingkat tu sesuai utk tapau segala macam makanan best2 kat Penang ni nok..:)

nens cellection said...

best2!..dpt umah besar camni..sedapp la anak ligan2,..hehe

makchaq said...

Nyampah tau wahida ni.. jalan2 penang pi merata.. makchaq pun tak tak pernah pi rumah apek ni..

Padan la kaya.. isteri makan nasik campuq, dpt sorang setingkat.. dia ja nasik hidang tiga lauk...

Tihara said...

lawanya ukiran tu mau terlangut je akak kalau pi sini..nice blue color kan :)

ieda immi said...

bestnyaa
ukiran2 dari china nie semua mengagumkan .. kekal ada smpai skrg kan ;)

faraherda.razalan said...

Mcm kena pegi gak mansion ni.....

Nafira usof said...

syoknyeeee..

detail dari n3 ko pon sangat membantu bagi mereka yang mencari maklumat.

diana said...

pernah pi....rombongan cik kiah masa belum kawen dulu..hehhe

diana said...

pernah pi....rombongan cik kiah masa belum kawen dulu..hehhe

Qhaifa Nur said...

seronoknya semua tempat disinggah...
tak rugi...

Si Matatajam said...

Interestingnya mansion tu yek

NM03 said...

bekenan ngan mangkok tingkat tu...

mama said...

ehem, waktu ke Penang aritu mama tak pergi kesana..

akubiomed said...

Seni binanya yang klasik memang melekakan dan tidak lepas dari lensa kamera.