nuffnang advert

Friday, March 29, 2013

Cuti2 Penang: Little India, Georgetown

Assalamualaikum semua...
sekarang kami gi Little India pulak...jalan2 kat sini, cuci mata...sambil tgk2 kawasan org2 India kat sini...

inilah Little India...tapi nak mendapatkan Little India ni agak jem sikit...huhu...

masuk je kawasan Little India, dah mcm2 bau ada.....bau rempah ada, bau masakan dorang pun ada...
lepas tu sepanjang jalan ni korang akan dihiburkan dgn lagu2 Tamil...syok pulak dgr...meriah weh...


we are now at Little India...
Little India sebenarnya ada di seluruh dunia...ia berfungsi sebagai pusat komersil, kebudayaan dan pelancongan...


pada satu masa dulu, pendatang Cina makin hari makin bertambah di Penang, mengakibatkan Little India terkepung di tgh2 masyarakat Cina yg sedang berkembang...dan peneroka pendatang India telah mengambil peranan dlm buruh pertanian, peminjam wang dan peniaga rempah....

diwar2kan di Little India ni murah2 rempahnya..so, kami masuk satu kedai ni...

pitam tgk mcm2 rempah...
tapi nama2 rempah ni semua aku tak tahu...hahaha...dasar tau mkn jer...waaaaa....

mak aku borong serbuk kari kat sini....segala jenis serbuk kari mak aku amek...
semlm mak aku ckp, mak buat kari sotong pakai kari yg mak beli kat sini, mak ckp sedap giler kari sotong mak...dah mcm kari Penang punya...heheh....
ni yg tak sabar nak balik kampung ni, nak rasa kari Penang masakan mak....



pas tu mak aku borong papadom ni sekali...heheh...
oh ya, serbuk kari ngan papadom kat sini murah je, setengah kilo cuma rm5...
yg penting, rasa rempah dia tu sgt asli okeyyyy...kalah serbuk kari Adabi ke Baba's tu....hahaha...(mak aku ckp la)..


aku tak beli apa pun kat sini, jalan2 cuci mata je...

antara bangunan lama yg terdapat di Little India yg menarik perhatian...



p/s: sori nak ckp, hari Selasa minggu depan baru habis n3 Penang aku neh...hahaha...masak la korang...bertabahla ye...

24 comments:

Ratu Hatiku said...

syoknya byk rempah ratus.... :)

Nurzakiah Hanum said...

bestnya jalan2

eima said...

ni kira bebetui jalan ni ..semua tmpt ko pegi ....

Hazmin Hamudin said...

Wah... Lama lagi entri penang nak abis ye kak.. Banyak betul idea akak buat entri. Hehe

Sue-Rya Qistina said...

kira murah2 jugak la ye rempah ratus kt sana. bagus la camtu. xde la bazir nak beli jenama yg mahal2 tu. hehehe

CikLily Putih said...

tempat ni memang teruk sket jem but ok kalau nak cari rempah kari nak masak

anyway salam kenal...

CikLily Putih said...

tempat ni memang teruk sket jem but ok kalau nak cari rempah kari nak masak

anyway salam kenal...

HeNRieTTa JoSe said...

rietta ke kewasan sni mesti singgah restoran kapitan...

Tihara said...

oo macam ni little india..lama dah tak dengar lagu tamil..

Amanda Suria said...

lagi lama lagi bagus nok..aku suka jer...

diana said...

kat sini siap ada yang buka kilang rempah tau.kepakaran depa memang dlam hal2 rempah ni tak dapat disangkal lagi.

aLyNnZ said...

india street cornfirm borong rempah..alynn suker papadom makan gitew jer buat jajan..

♥ Wina ♥ said...

aku bru khatam baca & teruja & TERLIUR tgk entry Penang ko ni beb!

series...dahlah lama aku pendam nak gi Penang nie..insyallah tahun nie nak jugak seret laki aku gi sini..tak kira!

wajib aku jadikan blog ko nie rujukan no.1 aku :)

ieda immi said...

kat sini x menahan tgk sari nie ekek ;)m cantik2 rambang mata huhuh

Amanina said...

lama tak p little india :) bestnya

Aisy Nasiha said...

Amboi..banyak beli rempah tu..

Rasp said...

sis, kat situ ada satu kedai makan nasi kandar mamak fella tapi islam lah...
sedap menyengat ooooo....
lupa lak nama restoran tu....
tapi memang terbaek lah...
bila balik penang memang wajiblah tapau bawa balik kari dia...

Tijah said...

ya allah, masih berblog cik kak ni...dah lama tak jenguk blog ko nyah...mak baru je nak start balik haa.

Rapunzeel Cikilolo said...

tgk rupa paras papadom pun dah buat aku lapo...

haha!

seharum kasturi said...

assalamualaikum ... geram lak tgk papadom tuh ...

mama said...

assalam dear..ada tak shopping kain sari kat little india?

Chinta Safia said...

cantik-cantik kain sari kat situ..

eLLy said...

memang sedap noksss.. ORIGINAL hokey!
aku kalau balik sana pun mesti singgah pi beli kat sana.. terus teringin nak balik Penang!

akubiomed said...

Memang kalau Street Photography memang suka abadikan gambar sekitar dan ragam manusia.