nuffnang advert

Tuesday, July 2, 2013

resepi rendang ayam semudah ABC

Assalamualaikum semua...

 hari tu teringin giler nak mkn rendang ayam...lama punya cerita, baru nak hapdet..biasalah, kalau bukan n3 terperam bukan Wahida lah nama nya...hahaha..
so, jadinya kita rebus je la ketupat Nona tu, pas tu buat rendang ayam...hubby suka mkn dgn nasi, aku pulak kalau rendang ni, boleh jugak la mkn dgn nasi, tapi feeling lebih mkn dgn nasi impit, ketupat atau lemang...mkn dgn nasi kurang feel kekdahnya...
rendang aku suka kalau kuah dia tu lebih...tak suka kering2...

alamak, gambar gelap pulak...
pas tu nampak kuih tart yg maveles ni kat kedai mkn...ada org letak atas meja cashier tu...terliur tgk...aku ni tak boleh nampak tart yg terlebih jem dia tu, sure aku rembat...sedap giler tart ni weh...tepung dia sedang elok, tak berderai dan tak keras sgt...inti nenas pun byk...hrmmm, puas hati lah... mmg feeling raya lah time tu...hahaha...

resepi rendang ayam semudah ABC:

1/2 ekor ayam

bahan A (dikisar)

3 biji bawang besar
5 biji bawang putih
2 batang serai
2 inci halia
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
20 biji cili api

bahan B:

1 kotak kecil santan
1 peket kerisik
2 helai daun kunyit (dipotong halus2)
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Gula

Cara2:

1) ayam dibersihkan dan ditos.
2) masukkan ke dlm kuali bahan2 yg telah dikisar.
3) masukkan ayam, agak2 dah pecah minyak masuk santan. tunggu sebentar hingga mendidih.
4) masukkan asam gelugor, kerisik, daun kunyit, garam dan gula. Gaul.
5) kalau perlukan kuah lebih, masukkan air sikit2.

senang kan resepi aku...aku suka yg mudah je, tapi sedap, santan pun pakai santan kotak je..kerisik pun beli yg dah siap punya...dunia masakan pada aku sepatutnya mudah...eheh...

51 comments:

Fazleyatul Aini said...

high 5 ! resepi rendang kita sama! campak je dalam kuali tak payah tumis2 hehe. sebab tumis pun dah minyak, nanti kerisik tu pon dah minyak lagi kan

NM02 said...

jah, nok ade kasik conflake madu. jap lg aku anto kat ko ye.. ko turun 16 tak rehat nnt?

wahida said...

NM02: tak kot..mood hilang...

nuyui a.k.a miss YUI said...

so nyummyyyy tgk rendang tu..

eima said...

bahan cam rendang N9 dah tp ade kerisik ... ngan tumis tu ... nanti nk try la ... cam sedap je mkn ngan pulut kuning pun sedap ...huhuhuh nk juadah berbuka puasa la

Khai♥Rin : anies said...

eh eh eh...tersalah msk blog raya ke ni? hehehehehe

Umie Artoqiemie said...

alamak... teringinnye nak makan niiiiii.

:: Mrs.Eady :: said...

wehhh lagi sedap lagi simple kalo ko bekal kan kat en.wan bagi kat aku..hahahaha...

norhidana miswan said...

mmg mudah boleh mencube nnti nih.... time2 nk pose nih tingin lak nk mkn rendang daging ngn nasi impit hehehe

Rasp said...

sis, sropa gak dgn resepi rendang akak....
i pun cam u...
memilih resepi yg sempoi jer utk masak....
lagi sempoi lagi suka hehehehehehe...

Rinna said...

Sedapnyaa tgk rendang tuh.. cam dah nak raya laa plak.. :)

ismaliana sulaiman said...

wahh...sedapnya rendang.. aku pn t'ingin nak makan pulut kuning+rendang tp mood rajin x mari2..ke laut manjang...

sama lah kita n3 semua jenis yg dah peram 2-3 minggu...klu buat pekasam sedap di makan...heheheeee

::NureeN:: said...

mavelous.....
mmg fvret rendang kami sekeluarga...
asben dlu slalu mintak buatkan tp skrg kalut ckit, dh jarang buat...
tgk recipi ko ni buat aku nk blk buat jerr...
sedapppppppnyerr

JaSSNaNi said...

Kalau rendang ni... lagi senang nak cepat buat isi je.. tak payah ada tulang melulang segala.. sekejap je siap.. :) hehehe

siti alfakhishah aman said...

kena praktis.. t raya ley hidang rendang air tgn sendiri.. hehehe..

:: Cik Viva :: said...

resepi kuih tart ade tak?? hehe

sudipVSsenduk said...

sebenarnya senang je kan buatnya... tapi bila penyakit M dah datang, nak goreng ikan bilis pun rasa macam kena panggang seko kambing.

Qhaifa Nur said...

dapat cicah dengan nasi impit, sedapnya wahida...

wahida said...

sudipVSsenduk: muahahaha...sgt lah betulnya...

wahida said...

cik viva: resepi kuih tart? hahaha...aku pun tak pernah buat nok...ekekek...

lizz said...

amboi kemain sedap rendang tu...eh saya tak berape nak reti buat rendang....boleh lah nantik jenguk sini biler ku rajin nak buat rendang semudah abc tu...

wei samala kiter suka makan tart...lain dari lain tart tu....tengok jem tu meleleh...tau...itu kalo 10 bijik tu sekali makan jer tu...

faraherda.razalan said...

Peh!! Rendang ko tuhhhhhhhhhh! Pehhh!

Beb, ko org mana eh? N9 eh? Mak ko kat IPD mane eh? Mak ko mst sama batch dgn mak aku kan? Pencen thn ni kan?

wahida said...

faraherda: aku lahir johor, tapi umur 11 tahun pindah sg. besar, ikut mak...

so, mak aku dari balai polis sg. besar, dah pencen dah pun nok...baru je lg, 1hb julai...

silap2 mak aku kenal mak ko nok...heheh...

AnneRaini said...

akupun suka mkn rendang dgn ketupat... kalau mkn dgn nasi tak feel.

Teacher Basariah said...

nak tart tu!!!sedapnyer!!

HeNRieTTa JoSe said...

raya awl lah nie....hehehe....nmpak sedap juga tart nenas tu...

Hanis Azla said...

tq wahida utk resepi tu.. nampak mengancam sangat rendang dgn nasi impit tu..

Angah said...

apasal ku nampak sgt sedap haaa...malatoppp

Azian Elias said...

wahh.. merendag yeee.... hubby akak suka makan dgn nasi impit.. macam raya katanya..

Fiza Rahman said...

Rasa mcm nak masak rendang plak hari ni ☺☺

JunAina said...

Tiba2 teringat raya!

eLL said...

alahai tart nenas

Ema Johari said...

entah bila nak try buat rendang ni..

Amanda Suria said...

Last week kenduri buat rendang daging campur pucuk pegaga..frst time mkn..mmg terangkat...

seharum kasturi said...

berapi tuh . ada cili padi . baca resepi pun dah tau sedap .... teringat masa zaman di kg . bila nak raya jer bonda mesti buat biskut nenas . ada seorg sepupu tu mesti tanya , ada biskut nenas tak ? ... jem nenas tuh bonda buat sendiri . nenas ambil dr kebun ...

akubiomed said...

Wah awala dikongsi resepi rendang.

Kesuma Angsana said...

tq share yer, best ni !

Nafira usof said...

aku terliur tengok tat itu.. huhuhu

NEKCIK said...

salam Wahida..samalah kita..nekcik tak suka tat gulung gulung tu..yang macam di atas tu memang peberet nekcik..tat tu ada jual kat kedai petronas mesra..rm12.90 sebekas ..
rendang nekcik pun jenis camni gak..sempoi sempoi jerk

suhana kassim said...

Sedp pula tengok nya

Anonymous said...

salam..dah try buat..memang sedap giler..rsanya sesedap rsa..tak over tak kurang..t.ksih sudi share

Anonymous said...

Eh eh gugel resipi rendang mudah, jumpa ko nye resipi lah.

Maceh share ye nok

-Dak Pink-

Anonymous said...

Bahan kisar tu msk je ke dlm kuali x pyh tumis? N trs msk ayam?

Anonymous said...

Assalammualaikum.

Minta izin nak ambil resepi ni..
Teringin nak makan..
Google resepi...terjumpa page ni dan cara nak buat pun senang dan
mudah..
Terima kasih berkongsi resepi ini

Rosnita Sahrani

Norasikin Mat Yajid said...

Nak kongsi resepi ni yer, nampak senang jer, hehe, thanks :)

www.nokeysenterprise.com

PICHA said...

tq sis for sharing the receipe

shafiqa said...

waaaa... saya suka line ni "dunia masakan pada aku sepatutnya mudah...eheh..."

thanks for sharing :D

khaerudin tidung said...

woooww mantap,, mau coba resep nya di rumah,, makasih atas ulasan nya.. sangat bermanfaat,,

Marshitah Jaapar said...

mohon simpan resepi ni ye. :) thanks

CikLily Putih said...

cilok resipi rendang sket..

Jamil Hashim said...

sodap...