nuffnang advert

Friday, June 28, 2013

menyampah dengan Teduhan Kasih!

Assalamualaikum semua...
korang mesti follow citer Teduhan Kasih kat TV3 tu kan...dah jadik fenomena pun citer tu...dgn aku sekali tersampuk citer tu...haha...
citer tu best kan nok...

aku pernah ckp 'rasa mcm nak carik je novel ni', tapi aku tak la beriya pun nak carik novel ni..follow kat tv je la...alih2 hubby letak moment kat wechat, dia ckp dia dah beli novel ni utk isteri tersayang...eh? terkejut beruk okey...terus rasa geram kat laki sendiri...hahaha...
dia ckp jenuh dia carik, byk kedai dah habis novel ni...huhu...dan aku dah habis baca novel ni dalam masa 4 hari..otai2 novel mesti boleh habis baca dlm masa 24 jam je kan...
aku ni jenuh nak carik masa baca novel nok...bz kekdahnya...hahaha...

yang aku bengang dgn citer ni sbb dia tak follow bulat2 dlm novel...banyak sebenarnya dia ubah jalan citer...grrrrrrrr!!! 

1) Ryzal dlm novel mati accident...tapi dia sempat jumpa Iffa dan anaknya...dlm tv dia sakit apa ntah teruk benar sakitnya tu...
2) Ayu goda Ehsan bukan dgn cara pil khayal, bukan dgn menggunakan Jenny...dia buat cara lain...
3) Watak Jenny dlm novel sgt tak banyak....tapi dlm tv siap laki Jenny berhutang dgn ah long...
4) Watak Makcik Hanim lagi banyak sebenarnya...dorang tak kembangkan watak tu...mungkin nak cut mana2 watak yg tak penting...
5) dalam novel, Iffa tak tahu pun yg kaki mak tiri dia kena potong...dia adalah org yg last tahu pasal tu...dlm tv siap Ehsan sponsor semua belanja perubatan...

ada banyak lagi sebenarnya dorang adjust jalan citer Teduhan Kasih ni...bertabah je la...mungkin dorang nak bagi nampak lagi best kot...bengang2 pun, tetap aku follow citer ni...dah nak habis dah pun...Selasa depan last...

apapun, ending dia nnt Ryzal mati, kak long kena cerai sbb laki dah kawen lain kat Siam, mak tiri Iffa kena buli dek kak long...kak long letak mak dia kat bilik bawah tempat Iffa tidur dulu tu...
Ayu pulak giler, Iffa dan Ehsan pulak akan bahagia...Iffa akan preggy anak kembar nnt...Ehsan yg morning sickness lelebih...matikla, aku tercerita kat sini pulak...hahaha....ala, aku tak citer pun, ramai yg dah tau sinopsis citer ni kan..dah bertebaran dlm FB pun...
tapi tu ending dlm novel la...kalau dalam tv mungkin dia ubah lagi kot...

yang penting Adam tu sgt comel kan? geram aku tgk...pandai dia senyum gelak2...comelll sgttt...


p/s: kehebatan novel tetap tak boleh disangkal...bila dah diadaptasi, lain jadiknya...mcm citer Ombak Rindu jugak la...frust aku tgk citer tu...tapi mana nak sama kan, filem cuma dua jam, mmg tak boleh sama dgn novel...so, bertabah je la...

64 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

harammmm 1 cerita ke 1 buku pun aku tak penrha tgk..hahahaha.....

kalo buku kak Hanis Azla bakal di wayangkan akan aku tgk..kekeke...

jeBateja said...

uikkk.....nak kena carik jugak lah wehhh...walaupun lain antara tv n buku....ahakz

joijoi80 said...

hahaha daku mmg x setabah org lain ..mmg baca novel lg syok kan ..tak yah tertunggu2 next episode

NM03 said...

ape pun, aku ttp terbayangkan ady putra pakai kain sarung. hahahaha

ros_reeza said...

yela, banyakyang diubah.. tapi watak Ehsan tu menjadi la sebab Adi putra kan :) hihihi

Myra Jay said...

Mmg boleh sakit hati dengan Ayu yg tak habis2 nak goda laki Efa tu ;)

Dengar crita ending TV Ryzal ceraikan Ayu so Ayu jd gila sama mcm kaklong tu ha.
Efa preggy kembar :)
Dan Adam memang sangat comel :D

Tina Othman said...

Betul, tv meleret tapi novel ni pun hemmmm tak berapa nak masuk jgk, tgk pun sb adi putra je haha

nuyui a.k.a miss YUI said...

oh byk lari dari novel ea..

mmg comel adam tu.

Rinna said...

Setuju sgt..lain dari novel.. geram laa plak..tak sama ngan novel..

pB said...

salam

perasan tak baby Adam tu sebenarnya baby girl

wahida said...

pB: ha? ye ke? tak perasan pulak...muka baby kan mmg boleh jadik girl atau boy...
nnt nak tgk nama Adam yg sebenarnya...mungkin jugak dia girl kan...tapi dia comelll sgttt!!

Eye_nee said...

Tq lah sis..ko dah tulis apa akhirnya..sbb semlm tgk citer ni akk asik menyumpah jer..sanggup Jenny aniya ehsan..

Fazleyatul Aini said...

saya beli tak baca2. punya pemalas hahaha. follow drama dulu sampai habis. kalau rajin baru baca novel. kalau tak rajin, simpan buat pekasam. haha

Khai♥Rin : anies said...

lazimnya mmg mcm tu la...cm Harry potter..x semua cerita tu diadaptasi sepenuhnya...nk jumpa cite yg betul2 sm dgn novel mmg payah...baik local mahupn inter.

♥ Wina ♥ said...

aku bukan peminat novel beb...cite kat TV je aku layan

teduhan kasih ni mmg aku layan sbb ai is peminat Adi Putra :)

Daddy Ziyyad said...

sori la nok...aku mmg tak layan drama melayu...wakakakakakaka

wahida said...

khairin anies: tak diadaptasi sepenuhnya tu lain citer, tu kita fahamlah, mungkin tak cukup masa...tapi dia ubah jalan citer yg tak best tu...

Qhaifa Nur said...

wahida akak tengah geram ni...sebab ehsan kena tangkap basah he..he..
takut pula nak tengok sambungannya..

GREENJADE said...

novel dh khatam tapi aku x follow langsung kt tv huh..mau dh berhabok 6 inci tv aku nok.uhuhuhuhu

MuMMie BeRRy said...

x jadi beli novel...hehehe rasanya semua akak dah cita so boleh tahu endingnya mcmana... tq sbb share

eima said...

cite tu meleret2 ...dlm novel tu ade tulis pasal iffa ajak main tak ..kegersangan iffa cam dlm drama tu tak ???

Nieda ramly said...

cari novel pulalah.

Qashmere said...

oooooo itu endingnya..banyak yer diorang ubah...walaupon tulis ending gini. saya rasa cerita tu lain kot...tetap nak tengok apa jadi lepas dia letak pil dekat ehsan tu..

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

geram aku tgk adam tu, org agah dia tersegeh2, geget kang..

errk, papa adam pun aku geram gak.. hahaha tetiba

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

geram aku tgk adam tu, org agah dia tersegeh2, geget kang..

errk, papa adam pun aku geram gak.. hahaha tetiba

wahida said...

eima: haaaaaa...aku lupa nak citer la nok...iffa ngan ehsan dlm novel sgt romantik tau...tak sama mcm dlm tv...ehsan memanjang nak ajak main..nak ajak mandi sama....haha...

JunAina said...

Paling tak boleh blah makan siap bersuap2 bukan sesudu dua sepinggan maaaaaa...ahahahaa...

Akak gelak guling2 kat laki...

AnneRaini said...

aku tak layan pon citer ni...kdg2 tertengok rasa mcm watak iffa tu tak kena.. tak sampailah watak tu...tp budak kecik tu mmg comel..

Brilliant Marjan said...

sy mmg kaki novel..bila dibuat drama, memang tak sama..tu kadang sy jarang tgk tv..ku dh tau ceritanya mcm mana..

eiela said...

saya tengok jgk ckit2 teduhan kasih tuh. tapi memang adam tu comel sgt, bila diagah bulat matanya dok gelak2.

Tihara said...

okeh tabahkan hati mu sebab akak tak tengok sangat drama ni n bila tertengok akan tanya mak macam2 n mak pun boring nak kasitaw...bertabah lah ibu ku..:)

JaSSNaNi said...

tak per la.. walaupun ko dah citer sini... aku tetap nak tengok ending nye nanti... kak long kena cerai.. best!! balasan tuhan... ayu giler? hahahahaha... nasib ko lah ayu... setimpal... sib baik iffa and ehsan bahagia... that is nice.. :) leh tido lena dah nanti aku... di sebabkan fenomena citer berepisod ni.. asyik tertunggu2 aku sampai jejaskan tido aku... tauuu!!!

Kakzakie said...

Kakak pun dah baca novelnya Wahida tapi tv tak dapatlah tonotn sebab di JB pukul tujuh suku waktu maghrib, lepas maghrib budak dah dtg nak mengaji...

Mysara Ab Rahman said...

tu yg jd mcm xsedap bla diubah

[sutera kasih] said...

kalau novel best2 mcm tu mmg susah nk jumpa di Sabah ni..boring huhu apapun, semua geram tgk teduhan kasih !

◕ D Y S H A S A H H I R ◕ said...

semua cerita drama skrg dr novel.. penulis skrip agak kekeringan tp tu la at least novel2 yg diadaptasi popular lagi..

RamRamCute said...

memula sebelum dapat beli dan baca buku memang follow cerita tv ni half way dan seronok...tapi bila dah baca dan khatam novel tu rasa macam berdebar2 pulaklah tengok TV tu sebab tak sama langsung apa yg ada kat TV..erm...tak sabar nak tunggu kesudahannya...

Rapunzeel Cikilolo said...

entah kenapa, teduhan kasih ni antara novel dan drama...

dua-dua aku kurang layan...

Fiza Rahman said...

Tak sabar nak tunggu isnin.

dear xila said...

dah agak dah laki kak long ade pmpn lain...kan kak long tak pandai jaga laki...kikiiki

Has said...

aku khatam novel ni dlm masa 5 jam. 10 mlm - 3 pagi gitu..sanggup... tp x suka la episode smlm tun...siot je %$#^& #$@%^ si ayu. tu dah terlebih emo lak aku..hahahha

Acik Erna said...

assalam wahida..memang macam tu la..selalu tak sama..tu la kalau dah lama baca novel..acik malas nak ingat..tak best jadinya..baik tengok ditv je kan

Ema Johari said...

dah agak dah sgt beza antara novel dgn drama ni...tp mmg geram tgk dlm tv ni....

Kesuma Angsana said...

pun ikuti jugak... pastinyer happy ending yer hehehe

Dee said...

dah habis baca kan novel tu? ha..apa lagi..kasi sini aku nak pinjam..hahaha..

wahida said...

dee: boleh kak, tapi dah berderet waiting list ni...ekekek..kang kalau dorang dah setel, aku kasi ko pinjam yer...

ct rahani said...

x sabar jugak nk tgk ending citer nih selasa nanti.. daku x baca pun kak novelnya.. so x tau kisah.. hehe..

Amanda Suria said...

Sib baik aku x tgok citer tuh..if tengok then baca novel sure aku x puas hati...

Ibu Lala said...

x sabar nak tunggu episod akhir citer tu. geram kat k long ngan ayu tu..

QasehnyaRania said...

as-salam
golek2 sampai sini.hihi
salam kenal

kejap tgk kejap tak. novel pon tak baca.hihi

whitecappuccino said...

pling geram kat ayu dgn kak long grrrr!

ieda immi said...

hurmm ada tuu same je ngan novel kan .. tapi jarang mereka buat sebijik , mesti ada tambahan elemen nak bagi lebih trial .. tapi tulah , mana dah baca rasa x best kann ;)

Cikda said...

cikda pun nyampah gak sebab ada sekali tertengok.. sekali dengar ada dialog ehsan :dah lama lupa mcm mana nak mandi wajib.. arghh... kalau ye pun nak romantk.. x yah la kuarkan dialog2 mcm tu..

tapi cikda memang kaki novel heheh.. kalau beli mlm, esok pagi sudah khatam..

Munnafendy said...

novelnya ada kat atas rak dlm bilik akak sy...haram tak bersentuh pun..hihihih

Anonymous said...

bape page novel nie...selalu bc novel2 mcm nie 4-5 jam pon leh abis..tp baca non stop ler...mls nak mulakan nanti jd ketagih...

Amie said...

Sib baik saya tak tengok tvnya & tak baca novelnya, kalau tak... ikut rasa nyampah.....! Teringat novel Badai Semapam karya Khadijah Hashim yang sangat best tu... bila didramakan punyalah sakit hati... watak Mazni yang tinggi lamoai, kulit putih mata kuyu dibawa oleh pelakon Marlia Musa, watak Karim yang sangat handsome dalam novel dibawa oleh Ahmad Tarmimi Serigar... huh!

HeNRieTTa JoSe said...

Ooo...dh nk abis erk citer dia...rietta kengkadang jerr tgk....tpi biasanya mmg cmtu lew...novel lean sket....jgnkan filem mesia...harry potte pown sama...tetap rietta suka novel...sebab novel penceritaan dia detail siap deco bagai....kku dah filem...deco dia kita xtgk pown...asik tgk pelakun jerr....hehehe...

eLL said...

hahahaha....

dulu-dulu minat la kat novel, tengok novel meleleh air liur. sekarang ni satu novel pun sempat baca tajuk je. haha

Rasp said...

sis, i tak layan citer ni...
tapi slalu dok dgr geng opis dok sokseksoksek pasal citer ni...
plus citer melayu kan cam dah leh predict...
memang dah leh agak ending lebih kurang gitu...

geram manja ek dgn en laki aaauuuwww hehehehehehehe....

♥ dak pink said...

Mmg dah agak dah. Suami kaklong msti kawen lain sbb asek mkn luar je. Haha

fyzz said...

Gitu kekdahnya..ending besalah happy ever after..aku x tgk pn citer TK nih..huhh..bab novel lak..aku dh hmpir sebuln x hbs lg bca suami aku ustaz huuuu

Norlidawati Jaafar said...

ai
saya ida newbies blogger
saya baru je follow blog ni
jemput ye follow blog saya
umielman.blogspot.com

*SiRibenMerah said...

hari neh tgk finale teduhan kasih..
fuhhh... x feel lak ending dia.. simple..

kenzo said...
This comment has been removed by a blog administrator.