nuffnang advert

Monday, March 25, 2013

Cuti2 Penang: Toys Museum, Teluk Bahang

Assalamualaikum semua...
aku teruskan menghapdet kisah kami di Penang....bukan main byk tempat kami terjah di Penang...korang layankan je la gambar2 kami di sana eh...nak buat mcm mana, dah namanya pelancong kan...ekekek....
ni dah masuk hari ketiga kami di Penang, lepas breakfast, kami terus gerak ke Toys Museum di Teluk Bahang...

 bergambar depan Toys Museum...masa ni, kami group pertama yg sampai...sbb awal pagi lagi...

 yeayyy!!! kami dah sampai ke muzium permainan terbesar di dunia!!

 bila dah masuk sini...apa aku boleh ckp...wow!! so amazing!! mcm2 watak kartun ada kat sini...kartun zaman aku kecik2 dulu pun ada...aku sukak aku sukak...dah mcm alam fantasi pun ada...
sampai kan aku punya panik nak bergambar ngan kartun mana satu dulu ni...huahuahua...punyalah byk...ada 120,000 toys kat dlm ni tau...mmg kami ralit masuk sini...lama jugak kami kat dlm ni...

 mak dgn King Kong...mak mmg sporting...  :)

 Dik Emy dgn Superman...

 hubby dgn Hulk...
Hulk ni adalah patung yg paling mahal dlm Toys Museum ni...rm40K tau...itu baru patung saja...belum lagi harga shipment utk dibawa masuk dari U.S ke Malaysia...

 
 
 

 eh, ada Kungfu Panda la...comel comel!!


 Gandalf!!

 anak2 paling teruja masuk sini...kalau boleh setiap watak kartun dlm Toys Museum ni dorang suh amek gambar satu2...terlalu byk watak kartun kat sini, ada 120,000 tau...biar betul nak amek gambar satu2...haha...

 cubaan meniru gaya Smeagol...haha...


 flinstone...

 wall-e

 ninja turtle...





 watak game Mario...dia ada kawan nama Luigi tau...yg pakai topi dan baju hijau tepi tu lah Luigi...dulu aku kecik2 suka main game Mario ni kat rumah sepupu aku..sekarang aku download jugak game Mario ni kat henfon aku...tapi dah tua2 ni, dah malas la nak main game beriya2 mcm zaman budak2 dulu...

 aladdin

 adik ni peminat tegar Ultraman...kat rumah ada mcm2 patung Ultraman...bukan main suka dia tgk patung2 Ultraman ada kat sini...dari atuk nenek Ultraman sampai ke cucu cicit pun ada...hahaha....

 Jack Sparrow from Pirate of Caribbean

 snow white dgn 7 org kerdil...

 kumpulan rock keras...KISS!!


 star wars


 salah satu watak dlm The Hell Riser...tahun 90an x silap


 Captain America

 chucky...

 haaa....kenal tak? kenal tak? inilah Jason dlm Friday the 13th...anak aku si adik pun kenal dgn Jason ni...haha...sbb kami suka layan citer Friday 13th, tu yg anak2 aku pun kenal dgn watak Jason ni...kami ada CD citer ni dari first sampai latest tau...





kalau ikutkan hati, rasa nak upload semua gambar2 kartun dan superhero dlm Toys Museum ni...geram je tgk...comel2 pulak tu...kartun tu pulak mcm real...rasa nak rembat bawak balik jer.....haha...
kalau dlm muzium ni ada 120,000 toys, kat rumah owner dia ada lagi 60,000 patung yg belum dipindahkan ke muzium ni...asalnya Toys Museum ni kat tempat lain, disebabkan tempat lama tak muat, tu yg dorang pindah ke Teluk Bahang...kawasan lebih luas katanya....dan owner ni belum berhasrat menjual patung2 dia ni pada org ramai...see, dari hobi dan minat boleh buat duit kan dgn bukak pameran mcm ni...

so, kalau korang gi Penang, singgah la sini, gerenti anak2 korang suka...bukan anak2 je suka, org tua mcm aku ngan mak aku pun suka...heheh...

ni alamat dia: 
1370, MK2, Teluk Bahang,
11050 Penang.
(bersebelahan dgn SJK(C) Eok Hua)
012-4602096

Harga tiket:
rm 15 (dewasa)
rm 10 (kanak2)


35 comments:

Amanda Suria said...

salam nok..nampaknya tiket pun x mahal..sgt2 interested la toy museum ni...

Sue-Rya Qistina said...

pergghhhh!! bestnya kak. paling suka tgk anak2 shrek tu, comel sgt sgt!
harga tix pun murah je :)

:: Mrs.Eady :: said...

wahhhh best nyer!bertambah best lagi biler mak sporting gilak!kekekeke..

Lya Colours said...

saya suka chuck!

Dee said...

aku dah pergi dulu kat tempat lama..mmg kecik sketlah tempatnya..banding yg ni nampak luas dan terang..

norhidana miswan said...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa bestnyer, teruja aku nk pegi tmpt nih kak, tp nyer katun2 kt situ banyak gk yg seksi2 ek... bdk2 tgk msti semacam je...

NM03 said...

klu aku ada masa ni, mesti kau soh aku amek gambar ngupa kungfu panda tu kan...


betoi dak?








aku takot ngan chucky

eLLy said...

nok berhabuk tak patung2 tu? dulu masa aku pergi kat tempat lama tu .. banyak habukk kat patung2 tu dorang tak bersihkan ... geram jer aku tengok!

my all said...

elly: berhabuk? tak tau pulak aku...sbb semua kartun dan watak superhero tu semua dlm kaca..baik kartun besar dan kecik2 semua dlm bekas kaca tu...kami tak dpt touch pun...

nuyui a.k.a miss YUI said...

hrga pon ok sgt tu..

faraherda.razalan said...

Hah! Yg ni mst pegi nanti. Best!

Rasp said...

uishhh dah banyak ye sis..
yg latest nye pun dah ada...
i went there dolu2 ...
masa tu lum ada blog pun lagi...
time tu tak banyak sangat toys dia...
and kalo tak silap, tempat toy muzium ni dia buka kat shopping complex je....
bebila balik leh le gi jengah...
toys dah banyak...

adarnadzmie said...

akak yg dok penang pun belom terjah toys museum ni...hehe..
mcm2 watak kartun ada...

RamRamCute said...

best..

HeNRieTTa JoSe said...

mmg menarik...koleksi akan ditmbah dari masa ke semasa katanya....rietta pown xpernah lg ke teluk bahang....dulu di tanjung bunga...

Azian Elias said...

eeemmm..tak lah mahal sangat kan.. kids for sure suka..

akubiomed said...

Mahu ralit melihat koleksi patung yang banyak.

~MommyAida~ said...

Wahh menarik ni klo bawak anak2 kan..yang penting harga nak masuk pon tak mahal..kena terjah museum ni nannti..

Daddy Ziyyad said...

Aku ke sini bulan Nov 2012 lepas..ngam2 aku nak balik, ambik kau, rombongan budak sekolah satu bas masuk..Sesak gila dlm tu nok! nasib baik aku dah nak balik...hahahaha

KhaiRin : anies said...

selalu lalu je kalu g penang tp x penah nk sggh muzium ni..

hanem manaf said...

ohhh mesti budak2 suka ngn tempat ni..aduh kacaknya jack sparow.rasanya usahkan budak, mak ngn bapak budak pon boleh ralit kat sini

- kak haneem -

Qhaifa Nur said...

hari tu jenjalan kat wangsa walk jumpa kedai kartun berjam kat situ...
inikan dapat masuk Toys Museum wahida...geramnya

Wak Gelas™ said...

matcham dh upgred je tempat toy museum ni kanns.., ammvoiii sonoknyer uoolss

Nafira usof said...

macam2 tempat ko gi kan~
sampai aku tak terlintas pon dlm kepala ade tempat cam nih..
bagus2.. sekurang2nya aku dapat gak ilmu..:)

GreenJade said...

uikh byk benor toys..ni kalu tak dok dlm bilik kaca mau bebudak rembat bwk blk sorang satu ni.hehehe

pndai korang posing..tersengih2 aku x leh tutup mulut ni..hihihi

Ratu Hatiku said...

xpernah smpai pun ke toys museum nie. Best jugak kalau dpt singgah.. :)

aLyNnZ said...

ehhh tak pernah tau pun ada museum toys ni..aaa..ruginyer tak g masa g penang last year..alorr ntah biler lagi dpt g penang..mcm kena repeat jerk cuti2 penang..

kalo g museum ni sure anak2 paling happy kan..

Amanina said...

alamak..tak pernah pi pon toy museum nie..kena ronda2 penang la

NzA said...

dh pindah tmpat lain ek Wahida???masa akak pergi bln 8 thn lepas tmpt tu kecik + xselesa.....

wahida said...

nza: ha ah kak...dulu kat Tanjung Bungah, sekarang kat Teluk Bahang...tempat besar dan luas jugak kak...

nor hidayah mohd nor said...

Salam Wahida,

Saya Hidayah dari Virtual Malaysia, saya berminat nak republish artikel ni di website kami iaitu Virtualmalaysia.com dan berpeluang untuk earn cash.

Kalau berminat, boleh email saya di hidayah@virtualmalaysia.com

Hope dapat feedback dari pihak CIk Wahida :)

muhd hasan said...

Tq for this review. I made it as my reference when i was at penang yesterday.

MG schmidt said...

fuyoh ...pandai 1 fmily tiru watak katun tu :)

tahun ni hrga tiket naik x ea?
dulu rm10 dewsa 2013 rm15 ...
huhu

bes2 ..nk pegi
tp org tua mcm xseswai je nk bwak p sni

imazafifa ansor said...

tempat ne x best sgt pun.. Then ticket mahal pulak tu.. Masa bg broucher harga lain.. Rm16/dewasa n rm11/kanak.. Kanak2 pun Ada ukuran yg depa Sedia kan.. Landskap langsung x terurus.

imazafifa ansor said...

Harga sekarang Rm26/dewasa n Rm19/kanak2.,