nuffnang advert

Friday, March 22, 2013

Cuti2 Penang: Nasi Kandar Beratur, Jln Masjid Kapitan Keling

Assalamualaikum semua...
teruskan jenjalan kami di Penang...lepas berpenatan di War Museum, kami balik hotel...mlm lepas Isyak kami keluar balik...mcm biasa nak carik mkn la...apa lagi, moh la kita pekena nasi kandaq beratuq yg org duk ckp sedap sgt tu...moh kita tgk mana lagi sedap, line clear ke, beratuq...mari kita tgk sapa yg kena... :)

ni lah restoran nasi kandar beratur tu...ni kat belah luar...masa ni restoran ni belum bukak lagi...dia bukak pukul 10 mlm...tapi dah ramai org duk tunggu kat depan kedai dia ni...

sejak tahun 1943 lagi tu...mak aku pun tak lahir lagi masa ni...kehkeh...mmg legend namanya ni...

sebelah restoran ni, Masjid Kapitan Keling....mmg senang je nak carik restoran ni, carik masjid kapitan keling, jumpalah nasi kandar beratur ni...
bila2 kang aku share gambar2 Masjid Kapitan Keling nan indah...

khemah baru nak pasang...

lagi 5 minit pukul 10 dah pakat2 beratur...kami sampai awal, dlm kul 9.40 gitu...so, kami dpt barisan yg agak depan la...

yg bestnya, org dah beratur pun, mamak ni steady je baru nak basuh2 dia punya restoran...haha...baru nak cuci lantai bagai...hampeh betul...aku rasa ni salah satu strategi marketing gak ni, dia saja bagi org duk beratur panjang supaya org lain nampak akan tertanya2 apa yg bestnya sampai org duk beratur ni kan...aku agakla...haha...

ni masa festaim rasa nasi kandar kat sini, aku amek ayam goreng, telur ikan, bendi dan cili garing...aku panggil cili hijau tu cili garing, sbb bila mkn mcm keropok, krup krap krup krap...
ayam goreng tu korang nampak mcm biasa je kan, tapi sedap nak mampus tau...haha...ayam goreng panas2 gitu...yg penting lauk kat sini semua panas2..kari panas2...kari kat sini laaaaaagi sedap dari Line Clear tu...Allahuakbar...aku x reti nak describe mcm mana dia punya sedap...korang kena try sendiri la...buat kami mengigau nak repeat mkn kat sini lagi...

minum pulak teh tarik....mmg ohsem habis la ko...mmg real mamak la ni...hahaha...

malam terakhir kami di Penang, kami repeat lagi mkn kat sini...sedap sgt kot...
ni pulak nasi kandar aku masa second time repeat mkn kat sini...aku amek lg sekali ayam goreng, pas tu amek pulak telur sotong, cili garing dan sayur kobis......asalnya kami tak tau pun, ada telur sotong kat sini...dgr org depan order baru tau ada telur sotong, so, kami pakat2 la order telur sotong termasuk lah hubby dan adik aku...heheh...sedap nok....tu yg bergumpal2 tu lah telur sotong...gulp!!

berbeza dgn line clear, kat sini nampak lagi teratur dan x comot mcm kat line clear tu...kat sini nampak lebih presentable gitu...mungkin sbb baru bukak kan, awal lagi masa ni, baru pukul 10 lebih, kalau kat line clear tu restoran dia 24 jam, dah kurang best...lauk pun dah sejuk....huhu...

huhui...heaven la makan kat sini....serius sedap giler...aku still terbayang kesedapan kari mamak yg pekat likat ni...lepas makan pun tangan duk bau lagi kari dia ni...heheh...
kalau korang yg kata tak best mkn kat sini, tu korang punya tekak, ni aku citer aku punya tekak...kami punya tekak...kami suka giler mkn kat sini...lauk dia panas2 tu yg syok tu...korang yg tak pandai makan nasi kandar, u should try...inilah yg dikatakan nikmat dunia...
sempat dua kali terjah kedai ni sebelum balik ke KL...serius sedap la weh...



mak aku baru2 ni ada kol, dia ajak repeat Penang nak pekena nasi kandaq beratuq ni lagi...InsyaAllah mak, ada masa dan rezeki lebih, along bwk mak lagi... :)


27 comments:

NM03 said...

klu repat jemput aku sekali... kalu tidak sesesesentapppppppppp!!!












tahu tak!

wahida said...

NM03: apa repat repat?

hahaha...

akubiomed said...

Lewat dibuka jam 10 malam. Walaupun begitu ramai yang sudah menunggu.

nens cellection said...

pehhh..sy suka makan kari mamak bila makan ngn nasik beriani jek..sbb x suka bau tangan slpas makan..mula la order ais limau sbb nk amek limau buat cuci tangan..hehe

Kesuma Angsana said...

mmg terbaiklah ni nok!

eima said...

hang tau perut berkeriuk tgk kari ni tau ... marbeles ...

norhidana miswan said...

perkh bt aku terliur sambil menelan liur berkali2 nengok nasi ko kak... sedapnyer tlr sutun tuh... aduh la

norhidana miswan said...

perkh bt aku terliur sambil menelan liur berkali2 nengok nasi ko kak... sedapnyer tlr sutun tuh... aduh la

Rinna said...

Wahh curlast nasi kandar beratur.. tuh.. sedapnyaa.. :)

Amanda Suria said...

nok..ko kalau nak repeat secara berjemaah ajak aku nok..aku nak ikut...

whitecappuccino said...

wah! sedap bebenor tuh! leh try one day.

Carl Lesmana said...

sodappppp

diana said...

kalau kat belah2 sini pulak nasik kandar yang sedap kat simpang Ampat ni la..Nasik kandaq Ahmad...melayu mamak punya..bukan mamak india macam ni..
kedai dia buka sat ja..sampai jam 3 petang.kalau lambat tak merasa..hehheh

azi said...

wpun tak dan nak komen kat sini, tapi akak baca semua cerita Wahida tentang percutian kat Penang..memang Wahida pandai cerita dan seronok sangat..akak yg dok dekat dan selalu pi Penang pun tak pernah makan nasi kandaq beratuq tu lagi..memang kelasss betul Wahida ni...he..he..

Muhd Firdaus said...

Waaaa sedapnyerrrr

Muhd Firdaus said...

Waaaa sedapnyerrrr

Murni Alfathunnisa said...

Penangan nasi kandaq penang :-)

Daddy Ziyyad said...

Sepinggan macam tu berapa ringgit nok?

my all said...

daddy ziyyad: aku x ingat nok...lebih kurang harga line clear jugak rasanya...

khairul hassan said...

sy yg dok penang ni pon ..blom mai kat sini lagi

mama said...

ehem bila nak pekena nasi kandaq ni?.. he2x..

Dee said...

ok..aritu pi penang tak try yg ni..so, next time mau try..sure lagi double or triple sedap dari nasi ganja kat ipoh kan? hihihi..

Isma Are said...

Dapny, baru2 ni ade tgk dkt makan angin.. siyes teliur tgk karik nye! Aq ngidam nih! Bby aq nak... naakkkkkkkkk nasi kandaq beratoq....

Anonymous said...

Mmg nampak cam best akak...tapi tang tggu nak beratur tu la nmpak cm x best...hahahahha

Anonymous said...

Awesome....

Anonymous said...

sy n famili baru je blk penang last wk gi lepak bt.feringghi..thn lpas ada test n.kndr line clear so yg trbaru ni test le plak n.kndr bratur memula xtahu dtg la dlm 830pm tp yg ni shif siang pnya...org ckp yg best time 1000pm..nxt dy dtg dlm 1030 mmg org dh ramai bratur la pas tu jeng jeng jenggg dpt kekena mkn lauk bagai tp terus terang la...biasa2 aje pada sy n famili...compare dgn lice clear kita orang prefer line clear walau pun tmpt dia tepi lorong je...trpulang pada masing2 onya rasa laa tp jika kita org dtg lg penang bebila nnt mmg no more n.kndr beratur la...mngkn di lice clear atau ada satu lg n.kndr kampung melayu...

Anonymous said...

nasi kandaq beratoq mmg way better daripada line clear!saya orang penang,memang tak makan kat line clear..sebab line clear tu kotor.rasanya orang luar je yng suka gi line clear.sedangkan banyak lagi nasi kandar sedap kat penang..contohnya,nasi kandaq kat flat kg.melayu..or kasim mustafa