nuffnang advert

Monday, March 25, 2013

Cuti2 Penang: Bukit Bendera, Ayer Itam

Assalamualaikum semua...
lepas pegi Toys Museum, gerak ke Bukit Bendera pulak...

 dari kejauhan dah nampak landasan keretapi menuju ke puncak...
landasan yg dah lama dibina sejak tahun 1923...

 last aku naik Bukit Bendera ni masa aku darjah enam dulu..hahaha...

 harga tiket...
ada harga pakej utk family...kalau amek pakej, lagi murah la...
tiket kami perlu bayar utk 4 dewasa dan 2 kanak2 adalah rm30..warga emas ada diskaun 50% lagi...

 tren akan sampai setengah jam sekali...

 best best...dapat bwk anak2 naik tren Bukit Bendera...

 dulu2 masa aku naik tren ni, slow giler kot...mcm kura2...la ni mcm laju pulak...hrmmmm...bagus bagus...tak la boring sgt...dah la pemandangan sepanjang nak naik tu boring jer...ekekek...

 keadaan dlm tren...

 huhui...panjangnya landasan...

 uuiii, ingat tunang ke???

 dah melepasi terowong....



 yeayyyyyy, dah sampai puncak!!

 sekarang kami berada pada 830 meter di atas Georgetown...
walaupun cuaca panas, tapi kat atas ni berangin....best...

 nak tgk teropong ni kena bayar rm1, boleh tgk Pulau Pinang...

 here we are....

 klinik kesihatan...
kat puncak ni jugak ada balai polis, masjid, kuil dan gerai2 jual makanan...


 rehat jap...

 kat atas ni jugak ada owl museum...tapi kami tak masuk la...

 waktu operasi tren...
start pukul 6.30 pagi dan last train pada pukul 10 mlm...kalau public holiday atau cuti sekolah dia akan extend sampai pukul 11 mlm...


 model Penang Hill...wakaka...

 ni pulak kami nak turun balik dah ni...mintak kapel mat saleh depan kami amek kan gambar kami sefamily...

ni lah kapel mat saleh yg amekkan gambar kami tu...very the ramah mesra...
tapi kan lepas tu dorang asyik duk bercium dlm tren tu...romantik la kononnya...dah la depan anak2 aku dorang kissing...nyammmmmmpah tau....huhuhu....malunya kami tgk...huwaaaaaaaaaa.......



so, kalau korang nak naik Bukit Bendera, kot2 dpt tgk kapel mat saleh kissing depan mata korang, haha...ni alamat dan no fon

PERBADANAN BUKIT
BENDERA PULAU PINANG
JALAN STESEN BUKIT BENDERA,
AYER ITAM
11500 PULAU PINANG

Tel: 04-8288880
04-8288839
04-8288861

25 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

err..nok malu nak ngaku nie tapi nak bagitau gak..aku tak pernah naik bukit bendera ni seumur hidup aku!huhuhuu....

KhaiRin : anies said...

hang pi darjah 6 ya? cek pi plak ms darjah 1 huhuhuhu

NM03 said...

hahaha... aku pun mcm izwa



kikiki



sedih!!!!

Lya Colours said...

saya pon tak pernah sampai kat bukit bendera ni hehe

AnneRaini said...

aku gi bukit bendera masa tu aku demam. lgsg tak menikmati pemandangan nok...

Kesuma Angsana said...

lama dah KA tak ke sini !

MuMMie BeRRy said...

lama jgk x naik bukit bendera ni, fuyoo tren n rel pun dah baru semua...best ade jgk perningkatanya

tenku butang said...

x pnh gi sini lg.. hu2.. bila lea dpt gi entah..

done follow sini.. jom follow n singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

aLyNnZ said...

dah canggih kan tren naik bukit bendera skrg..alin first time merasa last year..tp mk alin pun ckp gak dulu tren slow jer..tp biler dah laju rasa tak puas plak..hihi

sedey teringat cuti penang tak update lagii..

Amanda Suria said...

NI PART YANG AKU TUNGGU2...AKU DAH OVER EXCITED DAH NI NOK..

Norhaizan hakim said...

KZ dah masuk 3 tahun dok Penang, belum sampai ke situ...waaa seronok jugak ya..eee nak pegi lah..

mama said...

ehem lama tak naik bkt bendera ni.. hu2x..

Sue-Rya Qistina said...

saya naik bukit bendera ni masa umur si kakak 3 bulan lbh kot. hahaha. dah lama bebenor.tu pun sbb dah alang2 sampai ke penang kan. kalau tak, mmg x tau la bila dpt naik

Amanina said...

makin cantik bukit bendera..

NzA said...

best3X...cuti2 Msia....

GreenJade said...

confirm aku x bg Hakim dok depan couple mat salleh..jenuh nk menjawab mak nya ni nanti hik hik hik

Nisah Idham said...

erm dah lama tak menjejak bukit bendera, last jejak masa umur nisah 12 tahun. ikut rombongan sekolah je hehhe

lieyalatif said...

hahaahah tak memasal dpt tgk tayangan free noks haahahah...dieorg ni mmg open jek...kite laa jenuh nak cover ngan anak kan....

eh train baru kot kan...lain plak aku tgk hah..cantik pun cantik.....tak le malu dgn pelancong asing kan...

diana said...

tempoat deting dulu...
heheh

CaDLyNN said...

penah sekali jek naik bukit bendera ni mase skolah rendah..

whitecappuccino said...

dah 3 kali naik tempat ni.

ieda immi said...

ahahha kapel tuu memang poyo kan .. bukan main suke bile ko amik pic mereka dik ..
dah budget retis lahh tuu ekeke

sib baikk akak dah pernah sampai sini , masa naik tuu akk baru habis spm uhuhu

akubiomed said...

Keretapi pun sudah moden. Kalau ke sana ingin naik Bukit Bendera.

♥ dak pink said...

Kat bukit bendera ni time subuh2 hadam, ramai yang mendaki. Cina2 lah paling ramai. Diorang kat suka excercise

Fiza Rahman said...

Bestnya. Bilalah aku nak sampai penang nih.