nuffnang advert

Tuesday, March 26, 2013

Cuti2 Penang: Kek Lok Si Temple, Ayer Itam

Assalamualaikum semua...
lepas naik tren di Bukit Bendera, kami terus visit Kek Lok Si Temple, dekat je dgn Penang Hill tu...

 kami bawak kereta menuju terus ke puncak temple...

 kami sampai di tokong Kek Lok Si yg terbesar di Pulau Pinang dan di Asia Tenggara ni...

 tokong ni jugak terkenal dgn 'ten thousand buddhas'...
aku teringat dlm program 'one million money drop', ada soalan pasal ten thosand buddhas ni, dia org Penang, tapi dia x tau pasal ten thousand buddhas ni ada kat Penang....adoi la...padahal Pagoda ni femes kot...

 kami masuk dlm...

 tak menahan, ada nyonya sorang tu tanya kat aku, 'u mau sembahyang sini ka?' hahaha...
terang2 aku pakai tudung kot...lagi dia tanya soalan mcm tu...
saya mau tgk saja ma...


 tokong yg dibina pada tahun 1890 dan mengambil masa 20 tahun utk disiapkan...

 tersergam...
menggabungkan rekaan Thai dan Burma...cantik...

 tokong terbesar dan tercantik di Asia Tenggara...kat dlm ni ada pagoda setinggi 7 tingkat...

 dah mcm pura kat Bali pulak...

ok bye bye...

pas ni kami nak pekena mee sotong yg femes tu pulak...

27 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

best nyer nok!

Lya Colours said...

pic yg last tu macam kat China

KhaiRin : anies said...

skali tgk mcm g ke bhutan pulak ;-)

Sue-Rya Qistina said...

hohoho..besar sungguh tokong kat situ ye.kalah yg kt thailand yg kitorg pegi dulu. hehehe

my all said...

lya colors: mmg pun, aku sampai sini je, terus ckp kat laki dan mak aku, eh, rasa mcm kat China lah!! rekaan tokong tu buat aku rasa mcm kat Beijing pulak...hahaha...

Dee said...

dulu masa kecik2 aku gi lah pagoda ni..dah besar2 malas lak..hihihi..

Nurzakiah Hanum said...

selamat pagi ...
singgah pagi
apa khabar pagi nie.. dah makan ke?

my all said...

hanum: hahaha...soalan x menahan...kan ko sembang ngan aku pagi tadi kat kaunter...sambil tgk kaki lela bengkak tu...lagi ko nak tanya aku apa khabar...hahaha...

NM03 said...

patung byk2 tu ada aper nok? maksud aku ada abu mayat ke ape ke...

my all said...

NM03: itu patung je la nok...ekekek...

Nafira usof said...

semua tempat ko terjah nok..
lepas nih ko boleh jadik pemandu pelancong! sebab semua tempat ko dah pergi kan~ bagus~ dapat gak aku ilmu sekit sebanyak tentang penang nih~

Rasp said...

tempat nie dah canggih aaa sis...
masa sekolah rendah last kot pegi...
ni kalo nak kelentong gi china boleh nie hahahahahahahha...

eLLy said...

Tokong terbesar dan tercantik di Asia Tenggara! ceq bangga jadi anak penang :p

faraherda.razalan said...

Uish....menarik gak ni. Pegi time keje eh? Sunyi je tgk...huhuhuhu...

my all said...

faraherda: ha ah, time keje...mmg sunyi time ni...

Munnafendy said...

kekadang masuk blog akak ni buat sy gerammmm je. ada je masa n fulus nak berjalan ek???

zana fahmi said...

ni mesti ada rupa nyonya ni...hehe..tu pasal dia tanya nak sembahyang kat situ.
best la cuti2 Penang..huhu...kita kena tinggal dgn hubby, dia dok Penang skrg ada kerja.

fazilzura said...

adeh , ngeri nyeee

Qhaifa Nur said...

cantik kawasannya...

Azian Elias said...

Habis segala tempat u jejak ye.. akak pun tak pernah sampai sini. hee

lizz said...

cantik tempat ni...gsmbsr lelawa...suker...

akubiomed said...

Tidak pergi Tokong Ular dekat Bayan Lepas?

Amanda Suria said...

feeling2 kat China kan nok?

my all said...

akubiomed: kami dinasihatkan tak pergi tokong ular tu sbb ular2 semua kecik2...tak berbaloi bayar tiket masuk...org penang sendiri yg ckp...heheh...

Fiza Rahman said...

Mesti kuat kan bau colok dlm tu.

my all said...

fiza rahman: masa aku masuk tu, takde pulak bau colok...dorang tak sembahyang masa tu kot...tu yg tak bau colok tu...

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

aku kalau masuk milion drop tu pun fail, aku org penang pun tak penah g sini, malu lak ngan asben org johor, tak penah lak bawak dia jln2 penang tol2.. thanks la hang bg info mcm2 nih, nanti blk kg aku pring blog hg nih, senang aku nak jelajah.. :)