nuffnang advert

Wednesday, August 19, 2015

Penang: Char Kuew Tiow Longkang, Bayan Baru

Assalamualaikum semua...

dah lepas check in, kami keluar dinner pulak...
Oyen nak bawak kami makan kat Char Kuew Tiow Longkang...
CKT Longkang ni kat Bayan Baru...
Oyen n the gangs gelar tempat ni Char Kang...
serius wei, masa aku pi Penang dulu,
ni antara tempat yang aku nak terjah...
mmg femes char kuew tiow longkang ni...
tapi masa tu kami cari tak jumpa pulak kedai ni...sedihhhh...
so, bila Oyen cakap nak bawak kami makan kat sini,
bagai pucuk dicita ulam mendatang la weiiii...
oh ya, lupa nak cakap, Oyen dulu pernah belajar kat USM...
sebab tu dia tahu pasal char kang ni...hehe...

kedai dia memang sebelah longkang besar...
makan pun kat bawah pokok je...sempoi gitu...

ha, aku ulang tayang gambar longkang besar...
korang tak nampak jugak aku tak tahu la...

ada jual sate jugak...
bukan sate je tau ada dijual,
korang nak mkn western food ke,
nak makan nasi goreng udang ke,
semua ada..
tapi dah tentu la aku ni datang jauh2 nak rasa signature dish dia, char kuew tiow la kan...

ha, ni dia tempat goreng char kuew tiow...
yang memasak semua melayu, tapi yang serve mostly bangla...
adoi...service agak slow la...
food lambat sikit sampai...mungkin sebab ramai customer...
tapi part aku mintak tisu pun sampai setengah jam...apa cer...
aduhai abang bangla, i mintak tisu je pun...
asyik cakap 'kejap kakak'
grrrrrr...

sementara tunggu ckt siap,
aku order satay ayam 10 cucuk dulu...
serius, satay kat sini was tastyyyyy...
sedappppp...
sapa2 datang sini, korang try satay jugak tau...
tak nyesal punya...

kuah kacang + sambal...
terbaekkkkk...

 oyen n fafa...

 fafa n irma hasmie...

 tq oyen kerana merealisasikan impian I nak makan kat sini...kihkih...

char kuew tiow dah sampaiiiii...
yeayyyyyy...
of course la aku order yang special punya...
sedapppp tapi ada sikit masin...
tapi aku ok je..aku memang kuat masin...
lagi pun sikit je masin dia...
boleh telan la...

tapi sedih bila laki jauh...
kalau tak, confirm laki aku yang tolong kopekkan udang ni semua...
ni bila laki takde, pandai2 la ko buat sendiri wahida oiii...
ooooiiii, nak suruh aku kopek sendiri?
memang tak lah weiiii...
sudahnya aku telan dengan kulit2 sekali...kahkah...
si Oyen la yang ajar suh telan dengan kulit...
aku pun ikut je la...
so, salahkan oyen dalam hal ni...ekekek...

yang ada telur mata tu special...aku punya...
cuma rm7 je tau...
nangis mana nak dapat ckt murah macam ni...
ada telur mata, udang berlambak...portion besarrrr...

mak aiiii, punya la portion dia besar...
konon2 nak makan nasi kandar beratur lepas ni, tapi kenyang sangat dah ni...huahuahua...

dia punya cili jeruk sebalang weiiii...
amek la berapa banyak korang nak pun...ekekek...

last but not least...hehe...


korang yang nak pi sini, ni details:


Char Kuew Tiow Longkang,
Jalan Mahsuri, Bayan Baru, 
Penang
dibuka dari jam 8.30 malam hingga 5 pagi
(berdekatan dengan traffic light Bayan Baru)
-nampak longkang besar dan ramai orang, situ lah tempatnya...hehe-

22 comments:

NM03 said...

kopek udang pon malas. huh (sambil cat kuku)

wahida said...

NM03: ah kau jah...siput sedut pun aku yang tolong sedutkan utk kau tau!
hahahaha...larikkkkk....

AnneRaini said...

nasib baik aku baru lepas mkn ckt. walaupun terliur tp xdelah kronik sgt.. hehe. serius ke sedap? lagi sedap dr ckt yg ko makan dulu tu?

Eye_nee said...

menaip komen kat ko ni sambil telan air liur...menjejes dah pun...

wahida said...

anneraini: yang aku makan dulu sedap..yang ni pun sedap...
dua2 ada keistimewaan tersendiri...cuma yang kat sini ada sikit masin la...tapi pada aku ok je...yang kat sini sedap dan murah...

nuyui a.k.a miss YUI said...

tu dia..tgk gmbr terliuar dhhh

eima said...

KLU PI PENANG AI SUGGEST KAT LAKI AI .... TP MLS NK PI PENANG WLUPUN MKN SEDAP TP DRIVER CAM TET HAHAHAHAHA

Lea Ismail said...

adui makcik ni....rasa sekarang nak p penang....cili jeruk yg x tahan tu. klu beli kat sini mesti nak cili jeruk lebih

akubiomed said...

Puas makan dengan menimbun satu pinggan. :)

Kakzakie said...

Kalau dah sepinggan penuh macam tu mana boleh nak masuk nasi beryani lagi:)

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
singgah ptg
bestnya tgk makanan ko...

Daddy Ziyyad said...

kahkahakahhhh
sampai jugak ya kau nok kat situ..
CKT Longkang tu, port feveret aku dulu, zaman aku study kat Penang..seminggu 3-4 malam melepak situ...
Masa tu murah beb..sepinggan CKT baru RM2,yg special baru RM3.
Dan masa tu, takde Bangla pun, servis tip top..
Teh ais dia masa tu, mmg thorrrbaek!

wahida said...

daddy ziyyad: weiii...special cuma rm3? untunglaaaaaa....

Khai♥Rin : anies said...

ni yg rs nk terjah penang skrg jg!!

Eda Ejai said...

memang betul2 kat tepi longkang ni..

kisah earty said...

sedapnya.. :)

Fazleyatul Aini said...

ok memang beso longkangnya hahaha
btw, udang dia nampak segar kan. tapi saya x pandai mkn cili jeruk. cili padi potong je hadap hehe

Rizziela said...

saya orang penang pun x pernah sampai lg..harus cuba ni...

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Asslam kak wahida,
sekalai lagi sob3
ni dah dekat dengan rumah kita
sob3

psstt : CKT sini memang one of the best in penang :)

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kak wahida,
dok ulang baca entry ni
TAK PUEH ati niiii
dah lama tak pekena CKT sini
malam ni kena terjah
sok kami up entry he3

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

mawar_berduri said...

wah...makan sakan ye...penang mmg antara tempat best makan-makan