nuffnang advert

Thursday, August 20, 2015

Penang: Nasi Kandar Kampung Melayu, Air Itam

Assalamualaikum semua...

pagi2 kami dah check out...
sebab lepas tu terus nak hantar si Fafa register kat USM..
so, malas nak patah2 balik...
tapi sebelum tu perut kena isi dulu dengan sarapan...
aku cakap kat kengkawan, aku nak pekena nasi kandar as our breakfast...
dah la malam sebelum tu kengkonon nak makan Nasi Kandar Beratur,
tapi sebab dah terlalu kenyang dengan Char Kuew Tiow Longkang,
terus cancel kandaq beratuq...huhu...
so, mai la kita pi Nasi Kandar Kampung Melayu ni...

yeayyyy, akhirnya kami sampai jugak kedai nasi kandar kampung melayu ni...
punya lah berpusing mencari kedai ni weiiii...
sebelum ni masa aku sampai penang,
kami anak beranak dah sampai tempat ni...
tapi masa tu tutup pulak...frust weiii...
rupanya baru aku tahu,
kedai ni bukak waktu pagi je...
kalau nak yang malam punya,
kena pi nasi kandar kat Kompleks Penjaja (MPPP) Desa Mawar kalau tak silap...

sampai2 je tengok orang dah beratur panjang...
takpe, kita bergambo jap...

lens aku problem pagi tu...
terpaksa pakai spec...grrrr...
bila travel kena pakai spec, aku rasa lain macam...
terus hilang keyakinan diri...kahkah...

ko tengok tu, kemain ramai...
panjangnya queue....
kalau nak roti canai pun ada, kena beratur amek lane sebelah kiri...
masa beratur ni lah, kehormatan aku dicabul..
ada makcik kat belakang aku duk gesel tetek dia kat belakang aku...
grrrr....
stress haku!

 abang roti canai tgh bz tu...

si oyen sibuk nak makan roti canai...
dia tu kan sibuk nak diet...
apa lagi, kena azan lah dengan aku...
aku cakap, dah sampai Penang, kena makan nasi kandar la weiii...
ok, hasutan aku berjaya nampaknya...hahaha...

orang tgh sibuk beratur, si Fafa ni sibuk pi beli kuih...
kat depan kedai nasi kandar ni ada banyak gerai jual kuih...
tu yang si Fafa borong cakoi ngan pau goreng...
pastu kami suruh si Fafa booking meja...
kami amek order si fafa je...
kalau tak booking meja, mmg kena makan berdiri lah nampaknya...hahaha...

tu diaaaaaaa...
masa ni aku snap gambo sambil telan air liur...huhu...

kalau tak comot, bukan nasi kandar la namanya...
ada sesetangah orang geli tengok keadaan macam ni...
pada aku, kalau nasi kandar aku accept la...
tapi kalau kedai nasi campur lain comot macam ni,
mmg aku fikir dua tiga kali la nak makan...hahaha...

dari awal aku target nak rembat telur ikan...
ingat telur ikan, ingat encik laki...
sebab tu feveret dia...

lauk aku pada pagi tu, telur ikan + kari daging + sayur kobis + cili...
sepinggan gini rm8.
sedapnyaaaaaaaaaa...
tercapai hajat nak makan kat sini...
tq kawan2!

kami makan sambil lap2 peluh...haha...
sedap weiiii...
sama sedap dengan kandaq beratuq...
ada yang tanya kat instagram aku,
kedai ni sedap kalah line clear ke?
ekekek...sorry ye sayang, pada i line clear tak sedap sangat...
tapi mak i suka la makan kat situ...
i ada buat review pasal Line Clear tu...
anyway, tekak orang lain2 citarasa kan...

full seat weiii...


korang kalau nak makan berat waktu pagi,
mai la pekena nasi kandar Kampung Melayu ni...
dibuka dari jam 6 pagi hingga 1 tengahari...
tapi kalau nak makan waktu malam,
korang kena pegi cawangan dia yang satu lagi,
yang kat MPPP Desa Mawar...
yang tu bukak dari pukul 4.30 ptg hingga 10.30 malam..
tapi celah mana MPPP Desa Mawar tu idok la aku tahu...
korang kena tanya orang Penang...
aku tak berkesempatan lagi nak terjah situ...hehe...

so, kalau korang nak datang sini,
korang waze Flat Kampung Melayu, Air Itam...
kedai ni kat bawah flat je...
ingat, cawangan ni bukak pagi sampai tengahari je tau!

ekceli, aku ada dapat senarai nasi kandar best kat penang ni...
dapat dari otai2 Penang...
takpe, next time mai Penang,
kita try pulak nasi kandar yang lain...
ok, bai!

19 comments:

akubiomed said...

Tengok kuah-kuah yang merecik ditepi bekas. Buat terliur. :)

wahida said...

akubiomed: kannnn, i pun sambil menaip ni sambil telan lagi air liur...adoi la...

Kakzakie said...

Bukan tempat bekas dia aje comot, tuang atas pinggan pun sama. Nak cepat punya pasal sebab ramai sangat pelanggannya.. Sedap punya pasal tetap jadi kunjungan:)

zai zamree said...

penah mkn kt situ skali...pnya la sedap kemain..tp klau tapau dh slalu dh kwn beli bw mai keja

Nurulhuda Abdul Latip said...

Kau letak gambar ni je aku dah terliur ni, lapar wehh...Belum jejak penang lagi entah bila la nak sampai, tahun lepas nak pegi tapi tak sampai lagi..

Lea Ismail said...

samalah kita...kalau makan nasi kandar kena ada telur ikan....

Ena said...

until now.. kita belu lunch lagi ni wahida oiiiiii!!
lapar ni!!
tp selera kelaut sbb ada odit punye pasal
ni tgh layan mana ilangkan stress..
konon!!! ;P

AnneRaini said...

ok yang ni aku terliuq.. mencikkkkkk!

Fazleyatul Aini said...

kalau ada telur sotong lagi best weyh
oi sedapnya kelioq ceq

norhidana miswan said...

perkkkh.... aku tak blh betul tgk lauk ko... meleleh weiii air liur ku

hehehe tp gelak je sambil rasa kegelian masa ko kata kena cabul tuh... makcik mmg legend lah dpt cabul org kl hehehhe

wahida said...

fazleyatul aini: aku tak nak telur sotong nok, sebab telur sotong yg ada kat rumah pun aku tak masak2 lagi...haha...

norhidana: hoiiii!! legend ko kata makcik tu...kahkahkah...

Inani Hazwani said...

Huishh terliur tengok :D

Diana Rashid said...

baru lepas kena cabul pun berselera makan ye..terlupa kes kena cabul bila nampak nasik kandaq..hahah

wahida said...

diana rashid: kahkah...kuang ajaq sangat komen ko ni...muahahaha....

sue mohamed said...

tengok memalam ni memang terliur

tips cantik tanpa mekap

ArELeEz said...

klu nasik campur, comot itu ke laut. tp, klu nasik kandar, comot itu comel. ha3..

Nieda ramly said...

teluq ikan ....tu yg sedap tu . akak pun suka

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kak wahida,
uawawawaaa
laamaa tak terjah sini
tau2 buka jer citer nasik kandaq penang
bila mai penang???
sob3
kalo dak boleh jumap sob3

pssttt : iols orang penang dah berpuluh tahun duduk sini pun tak pi mkan lagi kat kg melayu itu sob3...ni semua salah hubby he3

mawar_berduri said...

adoi..menggoncang jiwa ni ..sedapnya nasi kandaqqq