nuffnang advert

Wednesday, March 27, 2013

Cuti2 Penang: Fort Cornwallis, Georgetown

Assalamualaikum semua...
ya hampun kalau korang boring ngan n3 Penang aku ni...hahaha...mak jemah kalau dpt berjalan, 3 minggu punya n3 jalan mmg tak habis...kahkah...

tempat kami pekena mee sotong tu dekat benar dgn Fort Cornwallis ni, apa lagi, terjah la...
jom masuk jom...tempat sejarah ni weiiii...bila lagi nak singgah...

 bergambar bersama patung peringatan Francis Light...yg kami gi Suffolk House tu, rumah dia lah...
dia ni jugak yg membina Kota Cornwallis ni...


dlm kota Cornwallis ni takde apa sgt...tapi kat dlm bangunan ni penuh cerita Francis Light...sejarah pasal dia...
bagaimana dia telah memungkiri janji pada Kedah utk membantu Kedah dari ancaman Siam pun ada...
hampeh punya Francis Light....grrrrr...
kota ni dibina oleh Francis Light asalnya dgn batang nipah pada tahun 1786 dan diberi nama bersempena nama Gabenor India...
dibina semula pada tahun 1810 dgn batu bata utk pentadbiran, bukan utk pertahanan...


tempat simpan senjata...
kat kota ni jugak ada gereja2 kecik, penjara dan meriam lama...


meriam Belanda..



meriam Seri Rambai...meriam pada tahun 1603...
dari tepi jalan dah boleh nampak meriam ni...
eh, cantiknya laut!!

so, kalau korang nak dtg sini, ni alamat dia:

Kota Cornwallis, 
Jalan Tun Syed Sheh Barakbah,
10200 Georgetown,
Penang.
04-261 0260/261

dibuka dari pukul 9 pg- 7 mlm

harga tiket:
rm2 (dewasa)
rm1 (kanak2)



p/s:  kadang2 aku rasa aku mcm kat Melaka pulak, sbb penuh dgn tempat sejarah....

27 comments:

Lya Colours said...

melaka dengan pineng kan sama di iktiraf unesco hihi

:: Mrs.Eady :: said...

cantik!

NM03 said...

nok, jeruk aku dah habes.... tolong belikan lagik...

Sue-Rya Qistina said...

lbh kurang mcm kat melaka kan. tempat bersejarah :)

Fieda Zan said...

lawa sungguh permandangan laut tu kan...

my all said...

NM03: ko kirim ngan kak ina meec nok, esok dia nak balik penang, aku pun kirim...heheh...

KhaiRin : anies said...

kalu g penang selalu termiss ke sini ;-)

nens cellection said...

a'ah..x sangka byk tempat best2 kt penang ni..

faraherda.razalan said...

Aku tak muak pun dgn entri penang ko ni. In fact, aku sgt adore dgn travelog ko. Heeeee~

Amanda Suria said...

NS pun x banyak tempat sejarah mcm ni...

♥ dak pink said...

Mesti best kalau dapat pi holiday dgn ko kan sebab segala entri jln2 ko kan main lengkap detail segalanya.

fazilzura said...

abis sume tmpt hang jelajah yew..

Kesuma Angsana said...

wah ini baru betul2 jalan2 wahida

Jue a.k.a Ibu 2F said...

terbaiklah...

Ratu Hatiku said...

gambar semua cantik2.. :)

Rasp said...

dah charge?
rasa nya dulu2 akak masuk free je...
alamak dolu2 tu time lum kawin lagi hehehehehehe...

Fiza Rahman said...

Tak khatam lagi baca n3 penang ni. Tak dpt gi sana, baca n3 ko pon jadi lah ☺☺

Nafira usof said...

haah~ dah macam melaka dah..
byk tempat2 bersejarah~

Hanis Azla said...

Salam wahida..

seronoknya tgk gambar wahida berjalan sekeluarga.. banyak tempat pulak tu you all pergi.. bestnya ..

Nieda ramly said...

eh ! dH KENA BAYAR nak masuk? dulu free aje.

Tihara said...

best nya wahida jalan sakan kat penang..teringin raa nk pi belah utara ni :)

Mooniqueen said...

Baru merasa gi Penang sekali je..Tapi memang teringin nak gi lagi sebab tak puas nak makan kat sana ;)

akubiomed said...

Kalau nak tahu fakta mengenai Pulau Pinang kembar perancang bandar yang sama dengan Adelaide Australia. Jadi kalau ke Adelaide Australia tidak berasa asing dengan susun atur bangunan dan laluan jalan raya disana.

my all said...

akubiomed: oh ye ke, tengs for the info...saya belajar lagi benda baru hari ni...tengs!!

hanem manaf said...

wahida ; amboi lawatan yg cukup menyeluruh di Penang ni,,banyak info dan banyak mekanan mengoda ni...bole jadi duta malawat Penang.

JaSSNaNi said...

menarik lah... best tempat ni untuk pengetahuan anak2 kan...
pssttt.. mak pun ye juga..

Nafisa81 said...

uik..siap kena tiket...