nuffnang advert

Thursday, March 21, 2013

Cuti2 Penang: Suffolk House, Georgetown

Assalamualaikum semua...
lepas jenjalan kat Rumah P. Ramlee, kami jalan pulak ke Suffolk House...

 nak masuk sini kena bayar sebenarnya...rm10 kalau self guided, tapi kalau nak ada org terangkan kena bayar rm15 per person...tapi masa kami masuk sini, kami x kena bayar pun sbb masa tu ada event apa ntah...jadinya kami tak dpt masuk tgk muzium yg ada kat dlm tu...

 inilah Suffolk House...rumah agam Capt. Francis Light...besar giler kan rumah ni...telah dibina pada tahun 1804...bayangkan rumah org2 Melayu masa tu, dorang duk bangsal2 je, duk pondok2 je kan, tapi si Francis Light ni dah ada rumah agam yg mewah ni...

 rumah ni nampak sunyi sepi je kan...tapi sebenarnya ada event sedang berlangsung kat dlm tu...

 kena sign up guest book...

 depan rumah agam ni ada banyak pokok2 besar...cantik mmg cantik, tapi kalau malam2 tgk mesti scary kan nok...huhu...

 wah...dah masuk kat dalam ni mmg besar betul la rumah si Francis Light ni...
cantik dan terurus...senibina ala2 klasik British gitu....

 x dpt bergambar byk2 dlm rumah ni...so, duduk je la...hahaha...

 kita try jugak la naik atas...

 ingat nak tgk muzium ni....ramai umat manusia rupanya kat atas ni...kat atas ni la event tgh berlangsung...so, kami turun la balik...

kat sini sebenarnya ada restaurant kalau korang nak dinner...boleh dinner ala2 British gitu...tapi x sure halal ke tak...lagipun aku tgk dorang ada serve wine la...
dah, moh kita balik anak2...mama dah frust x dpt explore rumah agam yg cantik senibinanya ni...huhu...

so, kalau korang nak melawat Suffolk House ni, ni alamat dia: 
250 Jalan Air Itam, Penang Island 10460, Malaysia
  04 - 228 1109

dibuka setiap hari dari pukul 10 pagi hingga 6 ptg...

31 comments:

faraherda.razalan said...

Kesimpulannya? Rekemen ke tak rekemen suffolk house ni? Mmmm....

Dee said...

wah..besarnya rumah..sayang tak dpt tgk bahagian dalam tu ye..

wahida said...

faraherda: eh, rekeman la...tempat sejarah mcm ni mmg patut kena lawat...nak2 pulak senibina rumah ni cantik...ala2 British lama2 gitu...cuma kami dtg time tu wrong time, ada function tengahari Ahad kat rumah tu...so, x dpt nak explore rumah tu habis2...

akubiomed said...

Menarik rumah agam yang pernah didiami oleh Francis Light

Nurzakiah Hanum said...

best kan cuti2 @ penang

mamyharraz said...

lawanya rmh agam nih.
konfem kalau mlm scary meri suasana kt situ.

nens cellection said...

nens terperasan la..kak wahida kurus banyak...hehe

lieyalatif said...

Laaaa aku tak tau penang ade trmpat bersejarah gini nok....menarik gak ni kan nok...aku kalo pi penang pikir tempat makan mane nak terjah jee haaa...bagus travelogue ko nok...aku suke

Sue-Rya Qistina said...

pokok besar gitu mmg bikin seram je. hohohoho

fazilzura said...

ala2 cm istana dlu2 kala la

Rasp said...

sayangnya sis tak dapat explore habis....
tapi sis, i salute u lah...
i org penang pun tak pegi2 tempat nie...hehehehehe....
biasalah kan, take things for granted...
asyik cakap next time pegi, next time pegi, next time pegi....
sampai akak dah senja gini puuunnn tak pegi2...hahahahahaha...

Nafira usof said...

ruginye tak dapat pergi ke segenap rumah tuh kan~

Cho Zila said...

ada yerk.. baguih2 leh refer sini kalau ke penang... akakpun suka rumah2 lamani...

:: Mrs.Eady :: said...

umah sapo ni?

wahida said...

mrs: eady: lor, kan aku dah tulis tu...ni rumah Francis Light la nok...

Daddy Ziyyad said...

aku respect la ko nok...kau betul2 explore Penang ni...Aku yg selalu gi penang pun, tak pernah masuk rumah perancis light ni...hahahaha

Kesuma Angsana said...

menariklah !

KhaiRin : anies said...

lalu je x penah sggh pon

i'm back ;-)

eima said...

aku pun tatau wujudnye rumah ni wlupun ic aku ic penang ...hua hua hua .....berbaloi dok 5 hari kat penang semua tmpt hang pi la wei

wahida said...

all: haha...itupun tak cukup 5 hari tau...byk lagi tempat kami nak pergi sebenarnya...

Amanda Suria said...

besar gila laman rumah dia kan..bestnya kalau dapat laman luas macam ni...

Qhaifa Nur said...

banyak betul tempat yang menarik kat penang ni...

Hazmin Hamudin said...

Petak je bentuk rumah dia kan. Hehe.. Tapi punya besar rumah dan halaman dia.

makchaq said...

Makchaq sampai awai tahun 1970an dok rumah atap nipah lagi..tahun 7duduk rumah batu.. rumah flat lowcost la tapi.. bukan rumah agam...

Contest tu dlm the star minggu lepas/awai minggu ni.. cuba la check..

diana said...

dok penang tapi tak pernah terpikir nak masuk..hahahah

iera said...

xnak komen pasal rumah agam ni..nak komen pasal..wahhh kurusnye akak skrg ni.dah lama tak tgk blog akak.bukak2 je tgk akhak dah kurus..bile la iera nk kurus gak ni..huhuhu

wahida said...

makchaq: ok makchaq, tengkiu...akan saya pertimbangkan...heheh...

GreenJade said...

laaaa kemfunan mak nk poya-poya dlm rumah Francis Light tu...xpe..xpe byk lg lain tmpt best2 hehehe

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

walaupun aku org penang, tp tak pernah aku jejak sini.. bgus la info hg nih.. nanti blk kg leh la rekemen kat hubby..

ANNA MARIANA said...

ha, ni dekat ngan tempat kja anna.. tapi anna x pernah masuk lg..hiii... teruk kan anna ni?

lizz said...

wah hebat mak dia...memang best gi penang ni...