nuffnang advert

Wednesday, March 20, 2013

Cuti2 Penang: Lorong Kulit/Rope Walk, Georgetown

Assalamualaikum semua....
nak hapdet travelogue ni mmg bukan keje mudah...amek masa tau...tapi aku gigihkan jugak utk sharing dgn kawan2 dan sebagai rujukan dan kenangan2 kami...so, kalau korang kata bosan, aku tak dpt nak kata apalah kan...bosan, sila pangkah blog aku...tapi awas, n3 kali ni ada banyaaaaaakkk gambar...heheh...

 ni pagi2 lepas breakfast kat hotel, kami anak beranak terus gerak ke Rope Walk atau lebih dikenali sebagai Lorong Kulit....Lorong Kulit ni mmg terkenal di kalangan org2 Penang...

 dari kejauhan kami dah nampak happeningnya tempat ni...org bukan main ramai kat sini...syok pulak aku tgk...

 kat luar Lorong Kulit je dah ada lambakan jualan..mcm2 ada nok...

 jom lah masuk dalam...kita tgk apa ada kat dlm...

 mata kami laki bini asyik tertumpu pada barang2 lama...kat Lorong Kulit ni mmg terkenal dgn barang2 lama...barang2 antik zaman 60an pun ada dorang jual...yg ni salah satunya lah...yg ni jual buku2 lama2...

 barang2 rumah zaman nenek aku muda pun ada jual kat sini...suka aku tgk...mak aku pun suka masuk sini...dia ckp mengimbas kenangan lama...

 bila tanya harga seterika antik ni, pakcik ni ckp rm 300...

 pas tu pulak ada kedai jual Raja Kayu...

 mak aku beriya2 tgk...haha...yg kami pegang tu Raja Kayu yg dah dipotong2...kata pakcik tu, kalau tgk raja kayu tu kat cahaya, dia transparent...tapi aku x nampak apa2 pun...kehkeh...nampak sgt aku x reti menilai......tapi laki aku ngan mak aku ckp dorang nampak transparent...
Raja Kayu tu berfungsi utk merawat segala penyakit katanya...

 adik pulak pakai cincin drp kayu tas...
kayu tas ni berfungsi utk menundukkan haiwan buas dan berbisa...

 antara barangan longgok...longgok cenggini pun ada je aku tgk org duk belek2 dan beli tau...

 kebanyakan mereka jual barangan terpakai...

 ko nak tv, dvd player, kipas second hand, semua ada kat sini...

 segala mak nenek wayar dan kabel ada kat sini...pilih jer...


 wow!! yg ni buat aku betul2 mengimbas kenangan lama....kalau kita kan, charger lama yg dah x pakai tu, kita buang je kan, kat sini semua dorang jual balik...henfon lama zaman aku budak2 dulu pun ada jual...vavava...syokla masuk lorong kulit ni!!

 kamera ni aku sukak...comel kot....

 antara henfon lama...mmg buat aku kagum masuk sini...

 lepas tu kami sampai tempat jual duit2 lama...laki aku mmg minat la tempat2 mcm ni...dia mmg pengumpul duit2 lama...

 salah satu duit lama yg kami jumpa, adalah duit Yassin ni...laki aku ckp kalau kat Mudah.com org jual duit Yassin ni beratus2 harga dia...kat sini dia jual rm30...aku x tau apa fungsi duit Yassin ni...tapi mak aku ada beli satu...

 ni pun mak aku beli sehelai...ni duit zaman Jepun dulu...mak panggil ni duit pisang...duit ni dorang jual dgn harga rm8...tapi laki aku ckp kalau duit ni ada nombor siri, org boleh jual sehingga rm450...

 laki aku pulak minat sgt duit sepuluh ringgit lama ni...tapi bila tanya, apek tu ckp harga dia rm300, terus cancel..kang kalau beli, habis pulak duit nak shopping kat penang ni...haha...dah la lama lagi nak duk penang ni...

 anak2 pulak teruja dgn duit syiling lama...

 cantik kan??
nice see, nice hold...once broken, consider sold...heheh...

 duit2 lama yg susah dah nak jumpa sekarang ni....

 botol2 kaca yg tak pakai ni pun, dorang ada jual tau...

kipas lama...comel kot...

aku ngan anak2 berehat jap sambil tunggu mak dan adik aku shopping...masing2 dah lain2 arah dah...haha...


sebenarnya, ada byk lagi gambar kat Lorong Kulit ni, tapi aku takde la nak upload semua, kang muntah darah pulak korang tgk...korang kalau pi Penang, singgah la sini...best tau kat sini...lagi best Lorong Kulit ni drp Pasar Malam Batu Feringghi tu...mcm2 ada kat sini..nak barangan baru, lama, antik semua ada..pakaian, barangan rumah, jersi murah2 pun ada...pendek kata semua pun ada la heh...mmg cuci mata habis la dtg sini...

senang je nak dtg sini, sebelah dgn Stadium Pulau Pinang tu je...dibuka setiap hari dari pukul 7 pagi hingga 2 ptg...

47 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

wahhhhh best giler tempat nie!!kenapa time aku pegi tak jumpe nie..iskk nak kene repeat nieee!

Hazmin Hamudin said...

Menarik jugak lorong kulit ni. Serius baru tau.. Rugi kalau pegi penang tak pegi ni.

aLyNnZ said...

alin ingatkan lorong kulit nie jual barangan kulit..hihi..pernah g penang tp tak pernah tau kewujudan lorong kulit nie..thanks 4 the info..seronokkan tgk tmpt org..

NM03 said...

tak menahan kau posing tengah2 pasar tu noksss.... liut lentok body...

Lya Colours said...

banyak2 kali saya p pineng, tak pernah singgah sini. sebab asal lalu je ramai orang, tu yg malas hehe

Nurzakiah Hanum said...

betul2 rare nie

Nurulhuda Abdul Latip said...

Bagus jugak info kau ni, kalau orang yang suka barang lama memang patut ke sini kan.

nens cellection said...

wahh..berkenan ngn duit2 lama tu..lg mahal dr segram emas, baik beli emas..hehe

tp syookkk..teringin nk mai..

Sue-Rya Qistina said...

kak, jeles tgk akak dah kurus.
makan hati mak tgk tau. hahaha
best kan dpt g pasar tu, mcm2 ade.
kata brg antik, haruslah harganya pun antik :D

noorbaybie said...

nok.. kt food court area tu ada kedai roti bakar terbaik kooo..

faraherda.razalan said...

Eh, mcm tau2 je aku plan nak cuti2 penang. Tq sbb entri penang nie. Akan ku korek previous entri. Haaa!

Jue a.k.a Ibu 2F said...

pergi penang dulu tak jumpapun benda2 nie semua..hahahha nampaknya kena pergi balik nie

Tina Othman said...

bestnya

tak penah lg sampai ke tempat ni

Rasp said...

1stly nak cakap...
u dah kurussssss gilos....
mantain gorjes ok....
i suka gi sini sis...
kkdg tu gi tak beli apa pun...
layan tengok barang-barang...
best sangat :)

fazilzura said...

xleh blah nok ko posing tgh2 pasor tu .. ala2 cm pelancong asing plak gitu kan wakakakakak..

beb , kasut ko ala2 cm kasut akil plak ku tgk

GreenJade said...

alemak xtau lak lorong kulit ni happening gini..rugi aku x pi.hihihi

best la bg penggemar brg2 lama kalu ke situ..mau berkampung kat situ aje.hehe

JaSSNaNi said...

ni kira garaj sale lah kan.. macam2 barang lama ada.. buka je balik store lepas tu tengok apa yg boleh jual.. :) tak penah gi garaj sale ni kat penang..

ieja amieja said...

akk pun teringin gak ke sana la wahida..ingat bln jun cuti skull ni nk bwk bdk2 jenjalan ..x plan ke mana lg..seterika antik tu dulu akk ada..tp masa kenduri leh hilang la plk..mahal kan brg2 lama ni

wahida said...

fazilzura: macam kasut akil? wakakaka...nampak sgt kasut aku tu keanak2an...ekekek...

Dee said...

best..next time aku ke penang leh bawak orang lama..kak tina..ekeke..

Ratu Hatiku said...

wah...mcm2 ada.... :)

eima said...

wahhh aku suka aku suka..cam pasar pagi kat johor tah mana tah aku ade nengok dlm MHI ke ape tah ari tu ...

Qhaifa Nur said...

semua barang antik....
bestnya cuci mata kat sini wahida....

Kesuma Angsana said...

penang mmg cukup2 menarik!

ieda immi said...

aduhh bestnyaa
macam2 ada nie
hurmmm kalau ke sini agaknyee penuh kocek jadi kosong ! ;)

miss Fyqa said...

fuhhh. mcm2 ada tu..

best nmpknya..bila thn nk pegi ni?? hehe

cik fadh said...

bagusnyer ade lrong kulit mcm ni..sume jual barang2 sentimental value..kalo orh jenis mengumpul barang2 lama ni, mmg berjam2 die dok sini..huhu

amirah said...

best best best...memang tempat kesukaan kami laki bini ni...

Fiza Rahman said...

Wah..macam2 jenis barang lama ada erk.

Selim lah ko nok.

Nafira usof said...

aku pon teruja tengok barangan yang di jual kat situ nok!
tak sangka kan~ bende yang kita buang.. tapi pada dorang boleh jadik barang jualan plak.. hehehe

Hidayah said...

tak pnh singgah pulak kat sini klu berpeluang ke penang tu..
baca cerita tgk gmbr rasa syok pulak..hehe..

:)

lieyalatif said...

Ishhh kalo aku pun mauuu berjam dok melanguk belek barang2 antik satu2...aku pun minat bende2 gini....

Piring hitam ti belambak kat umah aku dulu nok...abah aku le penggemar piring hitam....

ros_reeza said...

lama tak datang sini.. sekali tengok akak dah kurusss.. nak macam ni jugak.. huhuhu..
best kan dapat jalan-jalan macam ni.. hilangkan stress ..

Cik Gee said...

wow bestnyer! awat kawan2 penang saya tak pernah gtau pasal tempat nih!? ish3!

untung r org tu dpt cuti2 jalan2.. bila nak balik? hehe.

wahida said...

cik gee: bila nak balik? eh, org dah lama dah balik...hahaha...

jeBateja said...

den geram tang duit rm10 tu....uhukz....uhukz....

munna said...

bestnya !... munna tak pernah sampai lagi ke penang.... ada juga dlm perancangan nak pergi thn ni... insyaallah kalau ada umur panjang

Has said...

dah pernah sampai sini..dah lama thn 2008 if x silap

Daddy Ziyyad said...

Rope Walk ni lah yg aku teringin sgt nak pergi, tapi asyik tak jumpa nok!!! takpa, next time aku akan gigih cari jugak, dan update kat blog...hahaha

wahida said...

daddy ziyyad: nok, rope walk ni tak susah nak carik nok, sebelah stadium je, pastu ko tau rumah P. Ramlee kan? dah dekat la tu nok..jalan kaki jer...

lizz said...

waa nanti pi penang nak pi sini gak ..
suka la tengok gambar dia berseri2 gitu....

Aku Ibu Muda said...

menarik! rasa mcm nk bercuti kt penang jugak...haha

akubiomed said...

Antara favorite spot. Selalunya cari jam lama.

ANNA MARIANA said...

kalo sis g hari sabtu dan ahad mmg best.. banyak org meniaga...

Yuszaini Yusop Yuse said...

Mai mai...Penang ropewalk

Yuszaini Yusop Yuse said...

Apa hampa nak smua ada...rokok sludop,ooppss...awas...ada mata tengok

Anonymous said...

Kemarin p kena saman.Ari ahad pun depa keje ke?Bkn cuti ke?Yg lg pelik 2 biji moto je yg kena saman.Yg berderet lg tu x kan baru parking kot.Pelik je.