nuffnang advert

Wednesday, December 11, 2013

Cuti2 Krabi: Tiger Cave Temple

Assalamualaikum semua...
kami teruskan trip kami di hari ketiga, dari elephant trekking, driver kami ckp dah dekat dengan Tiger Cave Temple, so, kita direct pi situ terus lah...

 patung besar ni terpampang tepi temple...

 Tiger Cave Temple adalah sebuah tempat suci utk kaum Buddha beribadat...moh la kita jalan2 tengok amek gambar apa yang patut...

 dikenali juga sebagai Wat Tham Sua...berbeza dengan beberapa tempat suci yang aku pernah pegi sebelum ni di beberapa tempat di Indonesia, di sini tidak dikenakan bayaran...

 ada yang mengatakan diberi nama Tiger Cave Temple adalah sebab sami yang pernah bertapa kat sini nampak dua tiga ekor harimau berlegar2 di sini, ada jugak yang kata sebab nampak tapak kaki harimau kat sini, tapi belum dapat dipastikan kesahihannya...

 dah ada tiger, ada naga pulak...confuse jap...hahaha...

 layan gambar je lah ye...





 sebenarnya masih dalam pembinaan lagi ni...kat atas tu nanti akan ada satu patung besar dorang akan letak...


bersama duit emas....hahaha....


kalau tak nak masuk sini sebenarnya pun boleh jugak, tapi sebab masuk pun percuma dan laluan nak ke Emerald Pool dari temple ni pun dah dekat, kita proceed je tempat ni...sbb mcm boring je aku rasa, aku lagi suka tengok kuil/tokong/masjid/pura yang memang kita tau ada sejarah dia tersendiri dan dah menjadi tapak UNESCO mcm Candi Borobudur atau Candi Prambanan di Jogjakarta tu...atau yang kat Semarang tu, atau kat Penang tu, atau pura kat Bali tu, eh, mana2 yang ada sejarah lah...ekekek...
tapi yang ni pun ok lah jugak kan...lain negara, lain tempat suci dorang kan...luas berjalan, luas pengalaman...itu yang penting...


next, Emerald Pool.

16 comments:

.:fyzz:. said...

takpe nok..niat nk tgk tmpt beserjarah..no hal..pepun comey jek ko pakai skirt tuh..macm comey je..macm cantik je..ekehee..:)

wahida said...

fyzz: tu bukan skirt, tu seluar palazzo... :)

::NureeN:: said...

geron plak tgk rimau n ular tue besaq g2.. hehee

Lynn Hamzah said...

seronoknya tgk orang berjalan...moga ada rezeki saya pula lepas nie...hehehe...

norhidana miswan said...

naper ada daun emas th yek kak? nyeramkan betul nengok harimau kt tepi pintu msk tuh....

emy pokden said...

nok..lawo pulak seluar ko aku tgk...uhuii

Dee said...

dah alang2 sampai..singgah jelah kan..hehehe..

Amanda Suria said...

Teringat tokong terbesar kat Thailand...betul2 kat area nak pi Laos....

amirah said...

bolehlah buat2 tangkap gmbr ni hah..kan nok

fazitaismail said...

sonok berjaln ye..
sebenarnya takut nk masuk kat tempat2 camnie tp bila tgok pic2 nie macam ok je..mcm best je..hihi

Rasp said...

rugi kalo tak terjah...
bukan slalu nak ke sana kannnn...

Alin Marlini said...

omak eh...besar je rimau....so scary...hehehehe

Mummydearie said...

Eh, rimau tu senyum kat awaklah :)

Dah ada rimau, ada pulak naga duk serumah. Tak bergaduh ke ? :)

Vee said...

wah ! patung rimau dah jadi guard kuil ...

Fazleyatul Aini said...

tak amik ke duit emas tu hehe

NM03 said...

Tetiber teringat phom. Acampaner tu???