nuffnang advert

Tuesday, December 10, 2013

Cuti2 Krabi: elephant trekking!!

Assalamualaikum semua...
habis pekena roti canai yang mahal tu, kami dah ready untuk xtvt seterusnya...

 dipersembahkan, Toyota Commuter kami...private transport kami beserta driver sekali...takde group lain dalam commuter ni, cuma kami saja...dah nama pun nak yang private kan, harus lah kami2 aje...naik commuter ni terus aku rasa aku mcm VVIP...VVIP la sgt kennn, org caj roti canai sekeping rm4 pun ko dah meroyan...muahahaha....mana tak feeling VVIP weh, selesa habessss...jakunnnnn...
kami deal transport ni dengan pihak hotel kami sendiri..mcm biasa, berurusan dengan Miss Phat...carik kat luar mahal uolllssss...ko deal ngan hotel, dapat toyota commuter ni dan dapat pergi 4 tempat sekali gus, iaitu elephant trekking, emerald pool, tiger cave temple dan waterfall hot spring....pakej adalah drp pukul 8 pagi hingga 4 petang...full day trip ni bersama dengan private driver ni kami dpt dengan harga 2500 baht atau bersamaan rm250 satu van...murah tau, ko carik kat luar berapa harga? mau cecah rm400 tau!! itu pun tak dapat 4 tempat tau...
lepas tu yang best bila private mcm ni, driver akan tanya ko nak pi mana satu dulu, ikut kesesuaian masa kita, kita nak berapa lama kat satu tempat tu pun ikut kita...dia bawak je, ko nak berenti beli seluar askar kat tepi jalan pun dia boleh berenti tau!! hahaha...kami lah tu, berenti tepi jalan beli seluar pendek askar...hahaha..
so, kami decided nak pi elephant trekking dulu...

 dah sampai tempat first kami...elephant trekking!! yeayyyy!! nak naik gajah ni kena bayar 500 baht atau rm50 person...giler mahallll...dia bukan kira per gajah tau, dia kira per person...again, welcome to Krabi...hahaha....anak2 pulak kena bayar separuh harga, rm25 sorang...
yang mek jah tengah tulis tu mcm kena isi borang gitu lah, kena isi nama dan umur siapa yang bakal naik gajah nnt...
atas faktor kesihatan, aku tak dibenarkan naik gajah...huhu...tak pelah, kita bagi anak2 je yang hepi naik gajah...hubby temankan aku la...dia pun tak naik gajah, so yang naik gajah cuma along bawak abang, mek jah bawak adik...

nenas ni complimentary...manisssss wehhhhh....dorang bagi sekali air mineral...

pisang sebakul ni rm5...utk bg makan gajah...kalau nak beli mmg dorang suka lah, tak nak beli pun boleh, dorang tak paksa...

sementara tunggu gajah sampai kita posing dulu...gajah ada tourists lain tgh naik...so, kita take turn...tak lama pun kena tunggu...

sebelum naik gajah, kena panjat pondok ni dulu...so tak yah la nak panjat gajah yang tinggi tu kan...
mek jah tu mula2 cuak tu nak naik gajah...hahaha...

ok, dorang dah berlepas pun...mek jah dengan adik dah kat depan...kamera aku pas je kat mek jah...bye bye koranggggg....aku mampu tengok je dari jauh....

along dan abang menurut dari belakang...

kawasan yang dorang lalu...

berbecak...rupanya laluan gajah along dan laluan gajah mek jah berlainan...mek jah ckp, laluan gajah along lagi best, siap lalu kat sungai lagi...ala2 gajah mandi sungai gitu la..gambar takde dalam kamera aku la, nnt boleh tengok kat blog mek jah...aku malas nak mintak gambar kat mek jah...


ini lah laluan gajah yang adik dan mek jah lalu...

adik hepi dapat naik dengan maklong jah...tengs jah dan along sudi temankan anak2 aku naik gajah...sayang korangggg...

masa ni dorang masih satu laluan, lepas tu along dah ikut laluan lain...

sementara tunggu dorang sampai, posing dulu lah...kehkeh...

ada ATV jugak...

tengs along jagakan abang dengan baik...

lama2 mek jah ok, dah tak cuak dah...amboi kemain hepi lagi adik tu...puas hati ye dik dapat naik gajah...

ok dah sampai...sila turun... :)

mereka berempat je yang naik gajah...dah macam satu family pulak aku tengok...
bravo to mek jah sbb tak gayat dah...aku tau sgt gayat mek jah tu mcm mana...teringat masa kat Sabah, nangis2 tak mo naik jambatan gantung...hahaha...aku ingat kenangan tu jahhhhh...ekekek...sayang ko la jah!!

tangga nak naik pondok ni scary uollsss...patut lah mek jah cuak...hahaha...

aku dapat bergambar dengan gajah pun dah cukup baik...

yang penting aku dapat lepaskan niat nak bawak anak2 naik gajah kat Thailand...anak2 sangat hepi...selagi tak dapat naik gajah, dorang berzikir kat telinga kitaorg ni...ekekek...lagi pun Thailand kan terkenal dengan gajah dia, so, kalau pi Thailand tak naik gajah rugi je kan...so, anak2 sila bawa kenangan ni bersama korang...boleh citer kat kawan2 bila naik sekolah nnt...hahaha...

driver kami ni tak berapa nak mesra bukan sebab apa, sbb ada masalah bahasa...dia tak berapa fasih berbahasa Inggeris, so dia banyak diam je lah kat dlm van tu...hahaha...nak usik2 dia pun bukan dia faham pun...kalau dengan pak supir Indon, confirm dah kena sakat dengan kitaorg...wakakaka...



ok, ke Tiger Cave Temple lak kami lepas ni...

19 comments:

Nurzakiah Hanum said...

best kan naik gajah

Dee said...

bestnya naik gajah..

norhidana miswan said...

seronok lah dua beradik tuh yek kak.... aku yg tgk je pun rasa mmg tak naik la gajah tu kak... seram lak, kot gajah tak larat nk bwk aku hahahhaha

dayah ismail said...

wah bestnye...

eB said...

BESTNYA KO.... TAPI NEK GAJAH TUH NGERI AKU...
LEN KALI JENJALAN AJAK AR AKU SKALI NOK. HU3

Amanda Suria said...

Aku sekali naik gajah masa pi Chiangmai 2 tahun lepas...ok la x de la best mana cuma gajah tu bawak masuk sungai peh tu sembur air...pfttttt

::NureeN:: said...

teringin norr nak naik gajah,,, anak2 dh lama berzikir kat telinga ni hihihi....

amirah said...

gayattt..huhu

ain.ya.nun. said...

Wahida,
bila ko nak buat segmen boleh tanya soalan dan ko jawab? Aku byk nak tanya ni. Haha. :p

Ok, nak pi kat blog Mek Jah lak bace cerita pasal gajah lagi.


wahida said...

ain ya nun: kahkah...ko nak tanya apa ni noks?? banyak soalan sangat kah? tetiba aku feeling retissss...wakakaka...

emy pokden said...

seronok aku baca entry2 ko...baiknye entry..jah punyer entry pun aku baca gak....tunggu anak2 beso...baru leh berjalan2..ni darin tak cukup umur lagi..hehehe

AnneRaini said...

aku dari kecik teringin nak naik gajah tp xdpt...bawaklah aku pulak nok...kang aku berzikir pulak kat kooo..hahaha

Eye_nee said...

sian ko sis ek...naik gajah pun tak dapat...tak per sis..nnt repeat balik yer..ada rezeki ko tu nnt...masa kat phuket dulu pun akk naik gak gajah ni...gayat ko...dlm hati akk ckp..kalau gajah ni naik hangin..mau arwah aku anak branak...

CikPuanHaLia said...

Kecur liur tgk nenas tu wehh..

Nieda ramly said...

rm 50 sorg...akak ingat sekor gajah naik berdua RM50

Bahrain said...

wah! bestnya dapat naik gajah..

Mummydearie said...

Macam best aje pulak budak-budak ni naik gajah. Cantiklah gambar2 kat sini walaupun hutan aje pemandangannya.

NM03 said...

Nnt ade rezeki kita naik sama2 ye jah. Lenkali kita amek laluan sungai plak.

akubiomed said...

Adventure menarik menunggang gajah.