nuffnang advert

Wednesday, December 11, 2013

Cuti2 Krabi: Emerald Pool

Assalamualaikum semua...
ok, next xtvt kami yang ada dlm pakej, kita ke Emerald Pool, yeayyyyyy!! antara tempat yang femes di Krabi ni...

sebelum nak masuk Emerald Pool ada banyak kedai2...nak massage pun ada tau...

toilet kat sini bersihhhhhh.... i like i like i like, tak sia2 bayar 50 sen sorang...heheh...toilet sini jauh lebih bersih drp kat Phi Phi Island tu...

dorang ada jual telur rebus macam ni...mcm mana boleh jadi kuning yang kat dalam tu pun aku tak tau la, bila tanya, dorang tak reti nak jawab...huhu...

cucuk2 pun banyak...tapi kami tak beli apa pun kat sini, dikhuatiri tak halal...

masa ni muka ok lagi, ko tengok jap lagi bila dah masuk ke dalam, muka berminyak2...kehkeh...

nak masuk sini kena bayar 200 baht per person bersamaan rm20 seorang...kat situ dorang tulis utk kanak2 dikenakan 100 baht, tapi Alhamdulillah anak2 kami tak dikenakan bayaran...best best...

ni belum sampai Emerald Pool yang betul2 tau...nak tengok Emerald Pool yang betul kena masuk dalam lagi....walau belum sampai ke dalam, kami dah dihidangkan dengan panorama yang menarik ni...dengan bunyian air yang menderu, alahai, rasa nak picnic je kat sini...ekekek...

sangattttt jernihhhh...

macam tak sangka dah sampai sini...tempat yang indah di Krabi selain drp keindahan pulau2nya...sesiapa datang Krabi tak singgah sini adalah suatu kerugian yang amat besarr...

ko tengok tu, nak jumpa Emerald Pool ni ko kena jalan 800 meter ke dalam tau, laki aku tanya, ayang larat ke ni? boleh ke jalan 800 meter ni? aku dengan bangga jawab, eh, mestilah boleh!! kat gym, I lari 2 km tau!! hahaha...bangga giler...tapi serius, setakat 800 meter memang tak de hal, cuma sekarang kesihatan tak berapa mengizinkan, tu yang hubby risau tu...

gaya aku kat gambar tu, propa je...haha...

nak amek jalan jauh yang 1,400 meter pun ada...dengar citer kalau ikut jalan jauh lagi panorama menarik korang akan jumpa, kami tak lah nak amek jalan jauh, kesian kat anak2...hahaha...alasan sangattt...

bermulalah pengembaraan kami mencari Emerald Pool...kereta hanya dibenarkan parked kat luar sahaja, tak dibenarkan bwk masuk dalam...driver kami tunggu kat luar je...

agak2 boring berjalan, kami posing jap...ekekek...


lepas tu mek jah dengan anak2 dah jauh meninggalkan aku dengan hubby...tak sabar nampaknya mereka nak tengok Emerald Pool, laki aku tak bagi aku jalan laju2...laki mana tak sayang bini weh...hahaha...

ni baru separuh jalan, kena masuk dalam lagi...selain drp Emerald Pool, ada jugak Blue Pool, yang tu kena masuk dalam lagi lah...kami tak berkesempatan terjah Blue Pool, insyaAllah di lain masa...

dah nama pun Thailand, mana2 pergi mesti jumpa replika gajah...


ok, dah sampai betul2 dah ni...weeeehuuuuu, tak sabarnyaaaaa...

jap jap amek gambar lagi...

hey, ini dia Emerald Pool...cantiknyaaaaaaaaaa....Subhanallah!!

jernih sangattttt....ramai tourist/mat salleh berkubang kat sini...

tapi berhati2 tau kalau nak pijak air kat sini, sebab dia teramat lah licin...
ada makcik dari India terjatuh depan mata kami, ni bukan licin sikit sikit, ni yang serius punya licin, so, aku saran kan kalau korang tak nak mandi tapi nak cicah2 kaki kat air Emerald Pool ni, aku sarankan korang pakai selipar, kalau tak pakai selipar lagi licin tau, tapi korang kena pakai selipar yang tapak dia tak licin tu la...

nun di hujung sana ada air sungai yang sedang mengalir..

aku ni pun punya lah berhati2 nak pijak batu2 kat sini...takut terpeleot je, dah berapa ramai aku tengok nak terjatuh...huhu...licin bangat weh...
licin sebab ada banyak alga/lumut yang hidup atas batu2 ni...

alangkah best kalau dapat mandi, tapi tak pe lah, anak2 je mandi...tapi dorang tak mandi kat kolam belakang tu, dorang mandi kat sungai sebelah...yang kolam belakang tu agak dalam, sesuai utk orang dewasa...

anak2 dah siap tukar swimming suit masing2...


ni sungai sebelah...anak2 mandi kat sini...airnya boleh tahan sejuk...

agak deras...

anak2 tak yah citer la, bukan main seronok dorang...

mak aiii, nak je aku terjun sama....eiiiii....

amboi ko bang...bukan main ko yer...

see, tak yah cakap banyak la, mmg dorang hepi sangattttt, sampai tak nak balik...adoiii...

sebelah kiri aku air sungai yang dah bertakung menjadi pool bewarna kehijauan gitu, sebelah kanan aku pulak air sungai yang mengalir agak deras...syok kan, mana mungkin aku lupa tempat ni weh...indah dan tenang sangat....Kuala Lumpur? tak ingat langsung!!

Allahuakbar! Subhanallah!! cantik sangattt.



sungai tempat budak2 ni mandi jernih sangat...
bukan main abang nak menyelam...

gambar romantik di tempat romantik itu wajibbbb...kahkah..

ok, kami nak pi waterfall hot spring pulak...anak2 tak tukar baju sbb dorang nak mandi kat hot spring pulak lepas ni...lepas ni kan kitaorg kena jalan balik keluar 800 meter, so, by the time, baju pun mesti dah kering, so tak yah tukar la...

bye bye Emerald!! kamu memang indah!!

keluar dari Emerald, anak2 nak air kelapa, air mineral masa ni dorang tak layan...hahaha...

ok, ke waterfall hot spring pulak kami lepas ni...



Krabi memang best, selain drp memiliki pulau2 yang indah, makanan yang enak, mereka juga ada Emerald Pool yang cantik ni...walaupun Krabi agak mahal dari banyak segi, tapi Krabi menjanjikan sesuatu yang sangat seronok utk korang bercuti di sini...love Krabi so much!!

18 comments:

AnneRaini said...

memang cantiklah tempat tu..aku tgk gambarpun rasa nak mandi.

Amanda Suria said...

sungguh ..sangat2 cantik...subhanallah..hijau airnya...

Fazleyatul Aini said...

gambar romantik tu yang mahal hehe

Rapunzel Cikilolo said...

buat aku nak pegi je kau cerite pasal krabi.

cerita bercuti paling legend pernah aku baca kat sini tau.

honeymoon sesuai tak?

wahida said...

rapunzeel: hanimun? sesuai sangatttt...

::NureeN:: said...

brapa jam dr mula jln nk smpi sana? pastu lama x anak2 mandi kat c2 b4 g hot spring...
tetiba teringat hot spring kat perak hehee

Nabiha Zaidi said...

Bestnya, bila la nak sampai kesana.

wahida said...

nureen: kami dari aonang ke elephant trekking dulu, yang tu sejam gitu la, pastu dari elephant trekking ke emerald pool ni amek masa dlm sejam jugak la...pastu anak2 mandi dlm sejam, baru pi hot spring...

Lynn Hamzah said...

memang cantik la emerald pool tu...kuasa ALLAH SWT...memang cantikkkk...

ain.ya.nun. said...

Ok, tempat ni jarang tengok orang buat posting kalau pi Krabi. Tq for sharing.

Memang cantik, sesegar mata memandang sangat tempatnye

PrincessNur Nurr said...

sgt menarik entry2 sis ke Krabi.. jgn lupa buat entry costing yer :)) tq

JunAina said...

Wahhh...romantika de amour gitewww...

Cantiknya...

Nieda ramly said...

abang dgn spek mata itam

NM03 said...

Kesian makcik india tu kan noks...

akubiomed said...

Kolam natural seperti ini tak ada di Malaysia.

norhidana miswan said...

cantiknyer kak kolam tuh, kire mmg kolam semulajd kan tuh... aduhla dhla kaler air nyer pun cantik...i like tau gambar2 romantik ko ngn somi ko kak... cute sgt

eB said...

starting 2015 kalo ko nk gi mn2 ajak aku skali boleh? aku tringin sgt nk join ko. hu3

Ema Johari said...

ohsemmm