nuffnang advert

Thursday, May 23, 2013

Cuti2 Jogjakarta: Candi Prambanan

Assalamualaikum semua....
kami dah sampai ke destinasi terakhir kami di Jogjakarta ni...

kami singgah pulak di Candi Prambanan ni...


dah nampak dah tu...kat belakang aku tu....
alahai...kena menapak jauh lagi ke dalam nak mendapatkan candi ni...pasrah je la...takpe, kita exercise siang2 hari...hahaha...

gambar agak gelap sbb matahari kat belakang candi ni...huhu...
candi utama yg kat tengah2 tu...berketinggian 47 meter dan diapit oleh gugusan candi yg lebih kecil...

pernah mengalami kerosakan yg teruk akibat gempa bumi pada 27 Mei 2006...


nak masuk sini pun diberi ikat kain jugak mcm kat Borobudur tu...
dan bayaran masuk sini adalah rp171,000 bersamaan rm53.20...
ni pun tapak warisan UNESCO, so, bertabah la kena bayar tiket mahal sikit....

keadaan yg agak parah selepas terjadinya gempa bumi dan beberapa kali meletusnya Gunung Merapi mengakibatkan Candi Prambanan runtuh dan meninggalkan blok2 batu shj...

salah satu arca...

kalau di Borobudur adalah candi Buddha, di Prambanan ni pulak adalah candi Hindu...

candi Hindu yg terbesar di Indonesia yang didirikan pada tahun 850 Masihi oleh Rakai Pikatan dan diperluaskan oleh Balitung Maha Sambu sewaktu pemerintahan kerajaan Medang Mataram...

terdiri drp tiga dewa utama Hindu iaitu Brahma -dewa pencipta, Wishnu -dewa pemelihara & Siwa -dewa pemusnah...


sila baca arahan ini...
utk meneroka candi utama ni, dorang akan bagi helmet utk kita pakai...dan limit masuk hanya 50 org shj...dan diberi peluang hanya 15 minit shj...ni semua atas faktor keselamatan...



salah satu relief di Prambanan...

setiap satu darinya ada ceritanya tersendiri...

aku sebenarnya tak selesa pakai helmet tu, asyik nak tertanggal je...haha...


amacam, ada mcm project manager turun site tak??
kehkeh...

kemegahan kaum Hindu...

pemandangan dari dalam candi...

lorong ni ditutup...kurang pasti kenapa...tapi rasanya atas faktor keselamatan...






ok, nak balik dah...sedih jugak tak dpt lama2 kat sini...kami kejarkan flight dah ni...
tak pe lah...puas snap sana sini...

tapi masa keluar candi ni, jenuh kami pusing satu taman ni noks...giler betul...dah la jauh...
apalagi, kami bukak langkah besar2 la nak cepat punya pasal...kalau ingat balik masa kitaorg jalan laju2 ni mmg aku duk gelak je la...kesian kak Dee, tertinggal jauh di belakang kami...hahaha...aku pulak duk kejarkan Ina, bukan main laju lagi dia berjalan...huhu...

cantik....gambar diambil semasa kami dah keluar candi...

sayup2 kamu di sana...
bye bye...


selamat tinggal Semarang dan Jogjakarta...kami pulang ke Malaysia dgn 1001 kenangan manis....terima kasih Ya Allah kerana mempermudahkan urusan kami...
eh jap jap...aku akan buat satu n3 khas tentang supir next week...pas tu habis la dah...kesian korang, kena baca travelogue aku neh...hahaha....

24 comments:

siti alfakhishah aman said...

cantik nye ukiran2 tu.. kagum jap

Dee said...

lagi kesian gi blog aku baru smpi borobudur..takpe..slow2..nti abislah kan..

sikit lagi aku pengsan kejar korang aritu..kenangan2..indah semua akhirnya...

NM03 said...

best kan dapat pegi sini... teringinnye nak pegi sini noks

Eye_nee said...

Jauh perjalanan luas pandangan kan sis...bahagia dan gembira korang bertiga kat sini yer...

Sue-Rya Qistina said...

teringinnya nak pergi tempat2 warisan mcmni. cantik ukirannya!

akubiomed said...

Kuat pengaruh hindunya sebelum kedatangan islam.

E'in said...

bestnyeeeeeeee

Nurulhuda Abdul Latip said...

Kau boleh jadik pengacara travelogue la..Sesuai sangat!

atty's said...

kty x bosan pun baca travelog ni..sukak lagi ada..lagi besh dijamukan dgn gambar2 menarik..

diana said...

sebenarnya kenapa kena pakai kain tu ye??

wahida said...

diana: semua kena pakai...sebagai menghormati candi kekdahnya...

Tihara said...

antara travelogue yg best dibaca, kat blog ni lah..
akak kan macam takut sikit nk pergi tempat yang bercandi macam ni..kolot kan akak ni..ngeee :D

Rapunzeel Cikilolo said...

knpe kena ikat kain?

tapi kain tu cantik la

:)

Ally said...

Cantik jugak ar.
Tapi sy rasa ngeri nak pegi tpt yg banyak patung2 ni. Rasa macam ada sesuatu.....
Akkuuuutt....

seharum kasturi said...

nice view wpun x dpt tgk apa ada ka dlm candi tuh ...

Lya Colours said...

memang cantik pemandangan nya

Anonymous said...

Good blog post. I absolutely appreciate this site.

Thanks!

Review my website ... treatment for panic attacks medications

NzA said...

lama xsinggah...wah, p jln2 lagi ye wahida...seronok.....

Cik Yatt said...

syoknye kakak berjalan..

Anonymous said...

Hello there! I know this is kinda off topic but I'd figured I'd ask.
Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog
post or vice-versa? My website addresses a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit
from each other. If you might be interested feel free to shoot me an email.
I look forward to hearing from you! Excellent blog by the
way!

my web page - live adult webcams cams

Ema Johari said...

unik sangat

Azian Elias said...

cantik laaa.. akak tak pegi sini.. tgk wahida punya dah lah yee..

mrs gold said...

kak wat la senarai bajet yg guna pi sana :)

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour + Goa Pindul, Indrayanti (FULL BOARD / ALL IN)

1st day (pusat kerajinan gerabah Kasongan, Parangtritis beach, Pusat kerajinan kulit Manding)

11.15-11.45 airport
11.45-12.15 goto localresto
12.15-13.00 lunch
13.00-13.30 go to hotel c/in
13.30-14.30 istirahat sejenak di hotel
14.30-15.15 go to pusat kerajinan gerabah kasongan
15.15-16.00 kasongan
16.00-16.30 goto parangtritis
16.30-17.30 parangtritis
17.30-18.15 go to pusat kerajinan kulit manding
18.15-19.00 manding
19.00-19.30 go to local resto
19.30-20.00 dinner
20.00-20.30 drop hotel

2nd day (Borobudur, Lava tour merapi using jeep, chocolate Tugu / monggo, Masjid mataram kotagede (bole diganti dengan pusat kerajinan batik), Pusat kerajinan perak kotagede)

08.00-09.30 go to borobudur
09.30-10.30 borobudur
10.30-11.30 goto local resto
11.30-12.00 lunch
12.00-13.00 go to lava tour merapi
13.00-14.30 lava tour merapi
14.30-15.30 menuju chocolate monggo
15.30-16.00 chocolate monggo
16.00-16.15 go to masjid mataram kotagede
16.15-17.00 masjid mataram kotagede
17.00-17.15 menuju pusat kerajinan perak kotagede
17.15-18.00 pusat kerajinan perak kotagede
18.00-18.30 menuju local resto
18.30-19.00 dinner
19.00-20.00 drop hotel

3rd day (Kraton, Tamansari, Goa pindul, Indrayanti beach, Bukit bintang)

08.30-09.00 go to kraton
09.00-10.00 kraton
10.00-10.15 go to tamansari
10.15-11.30 tamansari
11.30-12.00 go to local resto
12.00-12.30 lunch
12.30-14.00 goto goa pindul
14.00-15.00 cave tubing goa pindul
15.00-16.00 goto indrayanti beach
16.00-17.00 indrayanti beach
17.00-18.00 goto bukit bintang
18.00-19.00 bukit bintang
19.00-19.30 dinner @bukit bintang
19.30-20.30 drop hotel

4th day (drop airport, bole mampir tempat oleh2)
tba c/out hotel
tba drop airport

Price start from: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb