nuffnang advert

Thursday, May 16, 2013

Cuti2 Jogjakarta: Candi Borobudur

Assalamualaikum semua...
woo hoo....sudah tiba n3 Borobudur...n3 yg paling aku tak sabar nak update...yeayyyy!!

lepas breakfast, kami gerak ke Candi Borobudur...perjalanan mengambil masa sejam dari Kota Jogja

replika Borobudur di tepi jalan...cantik kan...

sampai sini ramai giler org...pelancong pun ramai..

mcm kat Bali jugak la, nak masuk pura, dorang akan bagi kain utk tutup aurat kekdahnya, sebagai menghormati pura, kat sini pun dorang bagi kami kain utk diikat sebelum masuk candi dorang...
nak masuk sini kena bayar rp190,000 bersamaan rm58.50...
ni lah satu2nya tempat yg aku rasa mahal tiket masuk dia...nama pun warisan dunia UNESCO kan, tiket pun mahal la...huhu...
kalau utk local visitor, harga tiket murah la...tapi utk foreigner mcm kami ada laluan khas utk masuk dan dibekalkan dgn mineral water dan dihidangkan kopi sebelum memulakan tour di candi nnt...

nak mendapatkan Candi Borobudur jauh di dalam sana, letih jugak menapak...
nampak gajah ni tgh lalu lalang, snap la sebarang dua...

luas oh kawasan ni...siap ada taman lagi..
kat area sini jugak ada hotel tak silap aku...

ok, dah nampak Borobudur...anda nampak? heheh...
masa ni dah meremang bulu roma sbb tak sangka aku akhirnya jejakkan kaki ke sini...

kita close up dekat sikit...ramai org tgh mendaki tu nampaknya...
masa ni  cuaca panas terik, ramai peniaga jual payung ekori kami...

yeayyyy....antara salah satu tempat yg aku nak jejak...kalau boleh lepas ni teringin tgk Angkor Wat pulak...
kalau ada rezeki lebih la..heheh..

candi atau kuil ni adalah utk penganut Buddha ye kawan2..nnt kang di Candi Prambanan tu adalah utk penganut agama Hindu...yg tu nnt aku up story lain...
kawasan ni dipilih sebagai tapak pembinaan kuil kerana penduduknya ramai dan pertanian sawah padi dapat dijalankan kerana tanah lava gunung berapi sgt subur kekdahnya...

Borobudur adalah stupa Buddha Mazhab Mahayana dan merupakan monumen Buddha terbesar di dunia...dibina pada tahun 750 Masihi oleh pemerintah Jawa Dinasti Sailendra dan Sanjaya yg bernama Samaratungga...
berketinggian 118 meter dan mempunyai 504 patung Buddha...

berfungsi sebagai tempat pemujaan penganut agama Buddha kerana masa tu Pulau Jawa ramai penganut Buddha, dan setiap kali tiba Wesak Day, mereka akan berkunjung ke sini...
tapi tak lama lepas tu, pengaruh Buddha dan Hindu merosot bila berkembangnya agama Islam...lepas tu agama Kristian pulak berkembang luas di Indonesia...

salah satu arca

patung Buddha ni ada lagi kepala..ada byk jugak patung yg dah terpenggal kepala dia

lagi arca...

Borobudur mempunyai 2672 arca yg menceritakan hukum karma yang mana buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas jahat...

proses baikpulih Borobudur selepas meletusnya Gunung Merapi diceritakan dlm signboard ni 

dan ini adalah stupa terbesar di puncak Borobudur..

stupa besar tadi dikelilingi oleh 72 stupa lain...dlm stupa2 ni ada patung Buddha...



ohsem ah...

model Borobudur...hahaha...


terjumpa pulak org Malaysia kat sini...moh la bergambar...sekali sembang2, rupanya mereka ni di bwh management yang sama dengan tempat keje kak Dee dan Ina...

ramai2 nak balik dah...


bangga dpt pegang warisan sejarah yg berusia lebih 1200 tahun ni...
yang mana menggunakan blok batuan gunung berapi tanpa simen okeh...cuma diletak di atas satu sama lain...itu yg buat aku kagum sgt tu...

patung Buddha sedang berehat

walau tanpa simen, ia tetap kekal hingga sekarang...kagum!!

ada juga patung yg dah takde kepala akibat drp Gunung Merapi yg meletus...


salah satu tingkat yg penuh dgn relief...

Borobudur ini mengambil masa 75 tahun utk disiapkan...


dah puas di atas tadi, moh la kita turun...

kat bwh ni ada byk jualan weh...peniaga yg follow kitaorang pun ramai...

ada banyak replika Borobudur dijual kat sini...aku carik FM khas Borobudur, tapi x cantik sgt...tapi aku ada beli keychain Borobudur...cantik!!

pas tu sebelum balik, kami carik air dan aku pulak beli rojak buah...
sedap lagi rojak buah Malaysia...sekian, terima kasih...heheh...



jika di Mesir, mereka berbangga dengan Piramid, China dengan Tembok Besar, Cambodia dengan Angkor Wat, rakyat Indonesia sgt berbangga dengan Borobudur...

26 comments:

Nurzakiah Hanum said...

syoknya

NM03 said...

aku bangga dengan ko.... hehehehe

mama3heroo said...

seronoknya..jalan sakan ni

Khai♥Rin : anies said...

means, patung2 buddha tu jg dibuat drpd batuan gunung berapi?? kalu ya, pengukir batu ms tu ttu pengukir yg hebat kn?

wahida said...

khairin: ye sayang, dibuat drp batuan gunung berapi...org dulu2 mmg hebat nok...

JunAina said...

Agak2 kalau akak gi larat tak menapak manjat kat situ?

lynda said...

seronoknya wei..... bila la aku dapat jejak kat situ pulak...

wahida said...

JunAina: tu lah, kadang2 saya fikir jugak kalau bwk mak saya, mesti dia x larat nak panjat Borobudur ni kak...Alhamdulillah saya diberikan kesihatan yg baik utk mendaki Borobudur ni...

:: Mrs.Eady :: said...

Best nyer la haiiiiiii......best gilerrrr.....jeles pun ade..kekekeke....

mamyharraz said...

biasa tau borubudur dr mata pelajaran sejarah jer.hari ni dpt tgk lebih dekat kt entry ko aku pun kagum..
best.

nens cellection said...

hai kak wahida! woo..biasa dlm buku sejarah..skang kak wahida dh close up ke sana..tupang jamu mata lah..hehe

sudipVSsenduk said...

sejarah form 1 ada topik pasal Candi Borobudur ni. Nnti nak suruh anak akak baca sebagai ulangkaji supaya nampak lebih jelas. Thanks

Dee said...

mandi peluh time ni tapi puashati..aku masih terbayang kata2 kau yg sangat terharu+nak nangis tu kan..ololo..tp serius..feeling dia mcm berdiri2 bulu roma kan..rasa mcm mimpi jadi kenyataan..

kalau kita dapat pergi Mekah..agaknya terus sujud syukur kita...moga satu hari nanti kita dapat pergi ke sana..tempat paling diidamkan semua Muslimin dan Muslimat..

wahida said...

Dee: Mekah tu kalau aku ada duit je kak, terus berdesup aku ke sana...InsyaAllah semoga semuanya dipermudahkan...amin...

norhidana miswan said...

cantik kan kak, warisan sejarah indonesia yg betul2 berharga, tkt nk msk situ pun boleh tahan mahal... tp berbaloi rasanyer kan...

aku paling suke gamabr korang ber3 yg depang tgn tuh... heheheh

ena said...

bestnyer..
itu je yg terluah.. seronok betul rasanya.. tak pe lom rezeki kami lg.. eh! tiba2 la emo.. heheh

Qhaifa Nur said...

bangga dapat tengok depan mata....
kat luar pun meriah dengan jualan....

Nafira usof said...

aku memang suka baca n3 jalan2 ko.. ko cerita ngan detail.. sampai aku rasa aku yg pergi melancong.. hahaaha

-Sara- said...

ingat lagi zaman skolah masa belajar sejrah dulu, ckgu sejarah tu cakap nama Candi Boro'bodoh'... padahal borobudur..hehe, kenangan sempena teachers day harini :P

:: Cik Viva :: said...

kalau kat malaysia...femes dgn candi kat batu caves...hahah

akubiomed said...

Memang boleh leka membidik gambar.

atty's said...

beshnya ida..bila lah kty nak sampai sini

Daddy Ziyyad said...

bapak mahal tiket!! hahaha..

apsal ko tak naik gajah tu nok? baru lah ohsem tepek gambar kat blog kau dgn gajah....ekekekekeke..

ps: next year la nok, kita arrange trip jalan2 nak? masa tu baby baru lahir pun dah >5 bulan umurnya..:)

Sue-Rya Qistina said...

wahhh..bestnya dpt tgk tapak warisan di sana :)

Emy Tak Kecik said...

wooo xtahan aku nk g jogja....

try la g angkor wat...aku surrender penat.byk tempat x g...huhu

AA cepat sikit promo free tiket oii
hehehe

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain.
Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (29-50) seats dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)

Day 1
Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Selepas itu kita nak pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Selepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat perseiapan tour esok hari.

Day 2
Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.

Day 3
Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.
Day 4
Drop airport

Harga bermula dari: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (optional)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
whatsapp +628985101301 (FREE).
Email: ganeshabantul@yahoo.com
FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb