nuffnang advert

Thursday, May 16, 2013

Cuti2 Jogjakarta: Waroeng Djoglo

Assalamualaikum semua...
lepas kami mendaki Borobudur yg ohsem tu, kami terus gerak ke Dieng Plateau...on the way ke sana, supir ckp ada tempat mkn best...menghadap gunung lagi...yeayyyyy!! 
perjalanan dari Borobudur ke Dieng Plateau mengambil masa 4 jam ko...kebas vontot...nasib dapat supir yang giler tu...melawak sepanjang masa je la keje dia...hahaha...

 supir bawak kami mkn kat sini, kat Waroeng Djoglo ni...di Jalan Parakan-Wonosobo on the way ke Dieng Plateau...
apa bestnya mkn kat sini? nnt aku tunjuk...

 kedai makan yang cantik..

 apa yg best mkn kat sini sebab kedai mkn ni diapit oleh dua gunung yg sgt cantik...diapit oleh Gunung Sundoro dan Gunung Sumbing...
yg ni adalah Gunung Sumbing...

 yang ni pulak Gunung Sundoro....sejuk sgt kat sini sbb tu semua tanaman kat sini menjadi...dorang banyak tanam tomato kat sini...sayuran lain pun dorang tanam jugak...

 bergambar di depan pintu kedai...nak sgt bergambar kat sini sebab pintu ni cantik sgt... heheh...

 sejuk sgt mkn kat sini weh...nampak gunung belakang aku tu? ohsem kan...depan buaian ni pulak betul2 meja mkn kami..kami amek pot baekkk punya...view gunung gitu...
mkn kat sini buat aku teringat mkn kat Saranam Eco Resort, Bali, yg cantik dan sejuk tu...tapi saranam tu view dia sawah padi...kat sini gunung...
alamak, ni yg malas sebut Bali ni, rindu Bali la...adoi la...

 aku order jus nenas...serius sedap lagi nenas Malaysia la... yg ni rp8,000 bersamaan rm2.50

 aku ngan kak Dee order nasi goreng udang + telur mata..harga sepinggan ni rp22,000 bersamaan rm6.80..
supir pulak amek nasi goreng udang sahaja tanpa telur...nasi goreng udang harga dia rp18,000 bersamaan rm5.60...

 yang ni pulak nasi goreng ayam...Ina punya...Ina tu mmg suka ayam...asyik ayam je aku tgk dia makan...heheh...yg ni harga dia rp 16,000 bersamaan rm5

yang ni pulak minuman panas dorang...kanan sekali tu milo panas, kak Dee punya, rp7,000 bersamaan rm2.20...giler mahal Milo kat sana...huhu...tengah tu pulak kopi hitam Ina punya, rp7,000 gak dan sebelah kiri sekali tu adalah air purwaceng...yg tu air pak supir...purwaceng ni terkenal di Dieng ni...dan hanya terdapat di Dataran Tinggi Dieng...dia lebih kurang sejenis ginseng la...sesuai utk diminum utk kaum lelaki kekdahnya...berupaya meningkatkan stamina tubuh katanya...
purwaceng tu harga dia rp9,000 bersamaan rm2.80
total kami mkn minum semua ni harga dia rp109,000 bersamaan rm33.60...ok la harga tu..lebih kurang harga makanan di Malaysia...tak la mahal sgt...affordable la...

 best ah mkn kat sini, korang kalau dtg Jogja, singgah mkn kat sini tau...harga ok, mkn pun sedap, yg penting view dan cuaca yg sgt sejuk..

 sebelum balik, posing dulu kat Gunung Sumbing ni...
ish, apesal aku rasa aku mcm kat Eropah neh? hahaha...
matik la statement...

 selamat tinggal Gunung Sundoro...saya suka tempat ni tau...

22 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya jalan2

Khai♥Rin : anies said...

4 jam??? mak ai...mcm dr KL nk ke kedah!! sempat mimpi kalu zzzzz

:: Cik Viva :: said...

cantiknya pemandangan..

atty's said...

mesti besh kan
makan ngn pemandangan gunungganang

Lya Colours said...

sangat cantik pemandangan dia !!

diana said...

lain kali boleh la pi lagi...heee..:)

Kakzakie said...

Cantiknya scenery dia wahida. Nampak suasana sejuk sebab berkabus tu...

Qhaifa Nur said...

walaupun 4 jam dah sampai lupa semuanya...
cantik sangat...
udaranya segar...

JaSSNaNi said...

jus dia murah... jus nenas? hmmm x penah cuba..

Sue-Rya Qistina said...

pergghhh..tgk nasi2 goreng tu nampak sedap je. terliur kita la kak! :P

Rai Ourkizuna said...

nampak sikit gila nasik goreng tu.. ke ilusi aku je? hahaha..dasar kuat makan :P

Cho Zila said...

jelesnyer tengok wahida bergumbira di sana...Nampak sangat berehat....

wahida said...

rai: takde lah sikit sgt nok...portion biasa kita mkn jugak la...

JunAina said...

Rasanya 4 jam tu lebih pada faktor jalan kot. Kalau hihway 2 jam je berdesub agaknya...ngeee...

Rinna said...

Cantiknyaa pemandangan..makanan pun nampak sedap dan murah..

Azian Elias said...

akak mmg teringin nak ke sini . but to ofar.. bawak rang tua, terpaksa kensel.. nnt2 aje lah pegi kan..

lizz said...

nanti nak ikut sekali boleh...kemain lawo tempat ni...

Dee said...

aku suka makan kat sini..sejuk..rasa tenang makan diapit dua gunung..

akubiomed said...

Awesome, memang cantik.

Amanda Suria said...

ntah bila aku nak sampai ke sini...

Anonymous said...

Salam sis, boleh tak sis bg no contact supir..saya nak pergi bulan sept ni..tq so much..

Anis amy said...

saya pun nak no co supir..sy g awal tahun depan..=)