nuffnang advert

Friday, October 21, 2011

Love Bali: Saranam Eco Resort

selamat pagi semua....
update lagi jalan2 kami di Bali...kali ni kami ke Saranam Eco Resort, tapi bukan check in kat sini tau nok, cuma nak mkn buffet tengahari kat sini...

yeyyyy, dah sampai..sebenarnya tempat ni ngan Tasik Beratan tak de dlm itenarary, kami plan last minute gi sini, Pak Isme bawak je la...

cantik sungguh tempat ni...restoran ni berlatarbelakangkan sawah padi...best giler...dah la masa aku taip n3 ni, aku tgh layan lagu Only You, terus hati aku terbang ada kat Saranam ni...restoran ni tak perlukan kipas atau ekon langsung, sbb kat sini dah sejuk sama mcm kat Tasik Beratan dlm n3 aku sebelum ni...

kenapalah Bali ni byk sgt tempat yg cantik2 kan...besarnya kuasa Allah...

kami dtg agak awal, dlm kul 11.30 pagi dah sampai...hidangan pun baru je letak...masih panas2 lagi, org pun  takde lagi masa ni..so, heaven la kami snap gambar sana sini..buffet kat sini harga dia lebih kurang RM28 duit kita...

salad counter...

main course counter...

dessert counter...soup, coffee, tea pun ada disediakan..tapi malas nak amek gambar..

ayam masak soya sauce n butter...tak sedap...

satay ikan...aku tak mkn, hubby je yg amek...aku rasa pelik lak nak amek satay ni...apesal ntah...

tak ingat apa nama dia..tak sedap...

kopok...

sayur campur..nan hado...

nasi goreng...tak sedap jugak...bukan aku nak kutuk restoran ni, mmg view kat sini sgt cantik, tapi masakan dia buat aku kembang tekak...dah la mkn kat Jimbaran mahal dan tak sedap, kat sini pulak pada aku rasa dia lagi nan hado...bila time mkn mcm ni la buat aku rasa heavennya duduk Malaysia...setakat ni kat Bali yg kena ngan tekak aku cuma makanan padang dan ayam penyet Wong Solo...

hanya sambal ni la penyelamat nak mkn nasi berlauk tadi..itu pun sambal ni biasa2 je..

tapi tak pe la kan..nak buat mcm mana, dah namanya kita ni berada kat tempat org, kita ikutla cara dorang masak..nak komplen lelebih baik tak yah dtg tempat org..betul tak? 
sebenarnya ada byk lagi gambar food, aku masukkan mana yg aku mkn je...
apapun, tempat2 kami mkn ni semua halal tau...

dah, lupakan food yg nan hado ni, meh layan view...mak aiiiii, sejuk mata memandang...

yg rumah sebijik2 tu adalah banglo...suka tgk kolam yg bentuk mcm tapak kaki tu...teringin aku nak check in situ nok...tapi mahal sikit la...aku ingat kalau next visit, nak check in sini la...lepak je kat bilik, kurangkan jalan2 kat luar...lepak kat balkoni, layan ais lemon tea sambil baca novel...pergh..tetiba aku rasa aku mcm tourist mat salleh...kehkeh...

mendamaikan hati....dah mcm karpet pulak aku tgk sawah2 ni..rasa nak guling2 pun ada...

sekitar kawasan resort...

 resort ni terletak di Bedugul...kalau dari airport, mkn masa 90 minit...

kalau tak nak duduk kat banglo, duk kat bilik biasa ni..tetap mengadap rice terrace tu..tapi kalau dpt duduk kat banglo lagi best la kan...

ada pool...kalau ada anak2 aku ni, sure dorang merengek nak mandi pool...

last but not least...kenangan yg indah....


jawapan pada n3  Jimbaran Seafood aku semlm adalah rm308...mahal giler..nyampah...kalau mahal tapi sedap tak pe la jugak...adoi la...
jadi, pemenang yg jwb hampir tepat adalah intan_blur
sila email nama, alamat, no fon kat sini ye intan ku sayang...
arel_121205@yahoo.com
tahniah dear!!


yang tak berjaya, teruskan membaca n3 kami di Bali, ada beberapa GA lagi...kita teruskan main teka2 lagi pas ni...

62 comments:

Anum said...

mahalnya makanan n3 semalam

ikatankasihku said...

cantik giler ar, terpaku aku jap....
rasa nak guling2 jer atas permandangan hijau tu....

Liyana said...

cntik nye view kt sini..

nk guling2 kt sawah tu x menahan dgr, hehe

khairul said...

apa perbezaan ketara makanan mereka dgn kita ?


Gila baban waja nie.http://gilamodified.blogspot.com/2011/10/kelvins-hot-waja.html

Kakzakie said...

Cantik sungguh scenary dia Wahida. Restoran pun nampak bersih tapi sayang semua tak sedap belaka ya.. gambar uh... macam sedap je:)

NM02 said...

next penginapan harusla merasa kat saranam ni kan nox

aku nak bawak tikar, bentang kat tepi kolam tapak kaki tu, baring layan asmara ngan along, sambil makan anggur

huh!

merembesssss!

MamaEma said...

mak aii...3 ratus lebih..memang mahal tu..

cantiklah pemandangan sawah tu..

cahya indah said...

kak Wahida, amboi mahalnya kat Jimbaran tu..
yang kat Saranam ni memang lain ke masakan dia? tak sedap sesangat?
kalau tak sedap kte memang takde feel holiday2 ni..dah namanya holiday, harus la nak makan best jugak kan..

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

cantik tempat dia...ras nak guling2...
hahaha jue jwab rm 350...

azi said...

Wahida..
Jauh berjalan, jauh pandangan...itu semua membuatkan kita mengkagumi Ciptaan Allah S.W.T...begitu besar kekuasaannya..memang cantik pemandangan kat banglo tu...nyaman aje...

Akak tengok makanan tu, nampak macam sedap...tapi tak sedap yerrr..
nasib baik tempat tu bersihkan....

MULAN said...

alaaaaa.... salah ke..???

maaakkk ooiii... meleleh2 tengok makanan2 itu... fuhhh... sabar je la...

wahida said...

khairul: makanan dorang tak pedas, sambal pun tak pedas...tak tau nak explain, Malaysia punya food jugak sedap...

eB ezrin said...

canteknyer tmpt org kan? suker tgk :)

Maya Mayana said...

tgok gambar emm wallla macam sedap aja kan rupa2nya emm

tp pengalaman ke sini tu yg plg mahal :)

mamyharraz said...

setuju dgn wahida..mknan kt Indonesia mmg agak kembang tekak..tp bab pemandangan tak dinafikan cantik giler!

serius lawa sgt!

NeenaAnuar said...

sumpahh gorjess giler tempat nie! owhh.. tak menahan lah tengok entry2 kamoo yg di Bali nie.. coz kamooo dah berjaya membuatkan perasaan membuak-buak saya utk ke bali lagi sekali buat kali ke 4! uhuhu..

anyway all pictures are awesome!!

atty's said...

cantik betul pmdgan sawah padi..

Joy said...

mmg cantikla resort ni...ala2 kt cameron pun ada skit

ZWAN SABRI said...

Sumpah lawa gila kowt.. tringin nk pi sana.. HUHU


MySuaraBlog: Nak Jadi Genius Matematik? Bersenamlah!

:: Mrs.Eady :: said...

cantik!!!!!

CaDLyNN said...

cantik pemandangan tapi rugila mknn tak sedap...nasib baik murah jugak..kalau tak tak berbaloi kan...
syoknyee....nk berjalan jugak...pale dah weng ni asyik keje je..........

rasp said...

nak pegi bali gakkkkkk....
subhanallah....mmg cantik lah pemandangan dia...
sejuk je mata memandang...
beb mahal giler food tu...

Nens Collection said...

perhhh...mahalnye..
cantik betol pemandangan disana..
belom tercemar lagi kan...

eMMe said...

hijau yg menenangkan, walaupun makanan tak mengena dgn tekak kan...heee~ tapi tetap kene makan gak, kalo tak, tak larat la jalan sehari suntuk kat bali nun...

Pia said...

"YaALlah,cantik nya pemandangan kat sana..."

ejaMaria said...

makan tak sedap pasal tu la murah kot...
*bufet rm28 pd aku murah la... ;p

tapi serius area tu lawa... lawa gile... bestnya klu dapat rumah kat situ kan (berangan je la...)

Mamamya said...

aku selalu gak dgr org citer kat bali mmg ssh nak dapat makan yg sedap...mungkin btl la tu sbb ko ph mengalaminya kan....tp diselamatkan dgn pemandangan yg sgt heaven tu...x po lah...ye dak??

Dr. Ben said...

gambar makanan memang power

GreenJade said...

alemak next trip nk gi situ plak lah..rugi rugi tu ari x gi kat sini uhuhuhu

best lah supir yr sporting..nnti email kite no enpon pak isme ye noks..

|| NaFiRaa || said...

arrggghhhhhh!!!

siyes jeles sgt..nak pergi jugak!!!

cantek nye permandangan kat situ..

cantek sgtttt!!!

p/s: tahniah buat pemenang teka harga makanan.. Mahalnyeeeeee

dinor's family said...

cantik nya...pemandangan indah betul..

..::SangRatoo::.. said...

hoh..kenapa aku lambat jawab teka teki tu..jawapan aku sama tau Da..ko nak bagi hadiah tak?hehehehe

Ila said...

tapi memang cantiklah view dia kan

Zana Adieyza said...

pemandangan yg sgt cantik.. hijau yang menenangkan jiwa..

azrinna said...

Bali tempa yg belum dituju.

Tina Othman said...

jeles jeles jeles, cantik betul pemandangan tu

pssst udah terlepas GA smlm, bila nak buat lg

qemaishak said...

Cantiknya pemandangan tuh..nyaman rasa duk situ..

munna said...

cantiknya view..... nyaman je ..mmg mcm carpet je tgk sawah tu

fiza said...

Tempat dah cantik, tapi makanan plak tak sedap erk.

Tapi memang cantik sgt lah view. Lagi cantik klo dapat pergikan ☺☺☺

yen(toka ziizokukuto) said...

orang luar pun cakap kat malaysia speacialties nya food,,,hehehehe,,,,jadi,,,watpe nak banding hehehehe:)

h4ni3 said...

lenkali bole la tido kat resort ni. tapi kena bawak food sendiri
haha

Tihara said...

best nyer honeymoon :)

nurkaloi said...

siyes cantik sgt !

IxoR@ said...

view dari atas tempat makan tu sangat cantik.....

mmg geram rasa nak terguling-guling di situ....

aikhhh bila la sy nak sampai sana ni..... huhuhuhu

syariza09 said...

ilang rasa nikmat mkn bila smua x sedap, tempat2 tu cantik giler, kalo honeymonn, nyamuk kacau tak

::NureeN:: said...

mmg view cantik kat cni tp klau makanan x sedap potong stim jgk kan.. @ sbb selera kita x sama ngan sana sbb tue kita mkn x sedap jek

dhiera said...

pergh.. dah la tak makan lagi~

ILA HonEyBuNNy said...

makanan sedapppp menarik...

Ya Allah...cantiknya view di sana.......seriyus lawa..

Yan said...

INSYALLAH..next year kitarang akan duduk di bawah sana tu.. Jom join..hee

Prince Halilintar said...

canteknya...........

Daddy Ziyyad said...

aku gi Saranam ni minum teh + makan pisang goreng aja...kat situ malam2 lagi sejuk woooo...

Kat Bali tu, yg paling best makan memang Wong Solo! hahaha...lepas tu ada satu kedai makan aku dah lupa nama, ke depan sikit dari Wong Solo, OK gak..Pak Isme ada bawak ko tak?

Ko ada pegi Joger tak?

Run Away said...

pemandangan memang cantik ...pasal ni kot owg selalu bercuti ke bali...tak sedap eh...k'ida..kalau tak rasa mcm sedap jew kan...;d

wahida said...

daddyziyyad: joger tu menatang apa lak? pak isme tak bawak kami pun...nyampah...

wan nurul hezrina said...

wow!banyaknyer makanan=)suka nengok.eh viewnyer mcm lukisan say...mmg chantekkksangat..mesti sejuk jer dada ko kan nok??mendamaikan..terasa sampai kat putrajayanih hah..bleh gitu??

NzA said...

mahainya..kalau beli baju dh dpt 3 psg...hu.hu.hu...

Cantik sgt pemandangan disana..
dan brkatalah hati " bila la anak2 ibu ni nak abis belajo ni...ibu nk p brfoya2 dgn ayah...hu.hu.hu..."

MaMa AiNi said...

wahida..susahnya nak ikut selera kita bila pergi tempat org ni..begitu juga dgn mama..tekak mama ni pun memilih juga..he2x..mahal takpe janji sedap..

LadyBird said...

akka..klasiknye tempat tu.. cantik.. ciri2 lama dikekalkan.. lady kagum ..

wida said...

subhanallah..memang cantiklah view dia

eLLy said...

hurmmm nice view!!

| SUE | said...

subhanallah..cantiknya tempat ni!!! bila lah nak merasa gi bali

Ermayum said...

memang lawa tempat ni :)

ely zuraily said...

bestnyer jalan2... cantik kawasan resort tu.. kemas lak tu..