nuffnang advert

Thursday, May 23, 2013

Cuti2 Jogjakarta: Bakpia & Tugu Yogyakarta

Assalamualaikum semua...
kalau di Semarang, local food dorang yg patut kita rasa adalah lumpia, kat Jogja ni pulak kena try bakpia ni...

bakpia adalah sejenis kuih yang terdiri drp tepung, kacang hijau dan gula...
lebih kurang rasa dia mcm ada sejenis kuih kat Malaysia ni, tapi aku lupa nama dia...huhu...
aku beli dua kotak ni...yg isi dia kecik2 ni...nak yg besar pun ada jugak...tak nak lah yg besar, aku nak bagi kawan2 ofis aku kat Malaysia rasa sorang sebijik...yg comel2 sudah...

yang ni perisa coklat...sebekas ni ada 20 bijik...rp12,000 je bersamaan rm3.70

yg ni aku beli pulak bakpia kacang hijau...sama jugak rp12,000...
inti kacang hijau adalah perisa asli bakpia sebenarnya, mcm perisa coklat dan cheese adalah perisa yg telah dimodenkan....
aku beli perisa kacang hijau dan coklat je la...takut kang yg cheese tu kawan2 x mkn pulak...

kat kedai ni ada mcm2 jenis kuih lagi...
tapi honestly, aku tak lah gemar sgt bakpia ni, setakat okey2 je la rasa dia...
tapi masa bwk dtg ofis, ada jugak kawan2 aku suka dgn perisa kacang hijau ni...ikut citarasa masing2 la, janji dorang dpt rasa ole2 dari Jogja ni...

kat sini lah kami beli, di Jalan Malioboro, berdepan dgn toko yg aku beli FM tu...kat depan 'Mirota Batik-Hamzah Batik'
sebelum nak beli tu, aku test dulu tester dia, budak ni marah aku sbb aku rasa sikit2...kalau nak try, kena ambik sebijik terus makan...haha...boleh aku mkn separuh lepas tu letak balik...kahkah...mmg la kena marah...

ok, lepas tu berkejaran nak gi tugu ni...Tugu Yogyakarta ni pun wajib amek gambar jugak tau...tak lengkap namanya kalau dah ke Jogja, ko tak amek gambar tugu ni...heheh...so, gigih suh supir berenti tepi jalan...
tugu ni simbol atau lambang Kota Jogjakarta ni...dibina oleh Hamengku Buwono I...

dikenali jugak sebagai 'tugu pal putih', sebab cat yang digunakan sejak dulu adalah cat putih...

tugu ni jugak sebagai penunjuk arah dari Keraton ke arah Puncak Gunung Merapi...



pas ni kami ke Candi Prambanan pulak...sikit lagi travelogue aku ni nak habis...yeayyyy!!

37 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedap2

ieda immi said...

macam pau inti kacang erkk ..
sedapp nyee
bila tgk nie rasa nak makan aje ekeke

cantik tugu tuu x berapa tinggi ... macam di jakarta ada tugu juga .. tugu monas , ala2 menara di malaysia kan ;)

atty's said...

itulah..mcm kt malaysia ada gak..tp tak ingat namanya

lieyalatif said...

Aku penah mkn noks!! Kawan aku pi bercuti kat bali bawak balik...sedap aku suke sbb lemak2 manis....tu syok bercuti negara org ni dpt rase mknn dieorg kan....

Aku suke pic ko kat kedai kuih tu...dah mcm duta dah aku tgk....

lizz said...

memula nengok kuih tu cam donat...
mesti best kuih tu yang inti kacang hijo tu ai suker noks...hehe

~aSHa~ said...

setiap entry penuh info.....best kat blog ni

Khai♥Rin : anies said...

tugu tu, kalu tepek sesaja tanpa info, ttu igt hang da smpi bangkok hehehehe

Dee said...

gambar last tu terserlah ke'gemuk'an ku..huhu..

bukan macam kuih suji ke?

:: Mrs.Eady :: said...

itu bukan bakpia...itu bak mai sini skittt..hahahaa...

:: Cik Viva :: said...

ooo..kalau kt msia panggil biskut kacang hijau kan..murah giler kt sana. Selalu beli sepaket ada 4/5 ketul tu pun dah rm3 lebih kot.

Emy Tak Kecik said...

sedap la kuih tu...ada sorang blogger gak g jogja...sekali dia pos kat aku kuih tu...sedappppp

kalau tau ko pergi mmg aku nk kirim :)

p/s:aku dh update pic salim.dtg jenguk blog aku pelissss ekekeke

Sue-Rya Qistina said...

nak rasa jugak! hehehe

Forskning Beta said...

macam kuh jepun jer? betul ka?

Rapunzeel Cikilolo said...

terung buat kuih dah cukup pelik dah utk aku

:)

Lya Colours said...

murah jugak ye bakpia tu

eima said...

pau bakar ke hape nama nye tu kan ... aku suka ..klu kat kedah inti kacang dal yg hancur lumat manis...sedap ... lama tak mkn

Daddy Ziyyad said...

aku bayangkan besar bakpia tu....

sekali bila tgk kau posing sebelah kotak tu....hahahahahaha...:P

norhidana miswan said...

bg dana sedap lemak2 manis gitu kn bakpia tuh, thn lps ada membe opis bwk, dia selalu ke indon sbb menantu dia org sana...

tp tak penah rasa yg coklat tuh

JunAina said...

Murah gila sekotak 12 ketul tak sampai 4 hengget!

Ratu Hatiku said...

mcm sedap jerk..
suka last pic tu..cantik. :D

Ratu Hatiku said...

mcm sedap jerk..
suka last pic tu..cantik. :D

wahida said...

junaina: kak, sekotak ada 20 la kak...bukan 12...akak salah baca ni...

ros_reeza said...

seronoknya dapt jalan2.. :)

Amanda Suria said...

Bestnya...bakpia tu aku sokaaaaa

diana said...

rasa dia macam roti kacang cina tu ye,..yang keras2 gigit berderai tapi manis tu..kan??ke lain??heheh

wahida said...

diana: haaaa, gitulah lebih kurang...

siti alfakhishah aman said...

bentuk mcm pau jek..

NM03 said...

mana???? aku tak dpt rasa pun?????












sesesesesesentapppppp!

wahida said...

NM03: tak sempat bwk turun tempat ko jah...dah habis...huhu...

Rasp said...

i cam daddy ziyyad sis...
ingatkan besar tapi bila gambar u wif the kuih...
baru leh bayangkan kecil....
tapi murah ek sis....
ok lah opismate leh merasa...

amirah said...

cenonet je rupanya kuih ni..hehe

Teena Tna said...

Teena pernah dengar candi Borobudur jer, tu time blaja sejarah dulu..yg len x taw

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email kat ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa, Bandung dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
Kasongan (pottery production), parangtritis beach, manding (leather arts), borobudur temple, lava tour merapi (exploring the rest of merapi eruption using jeep), chocolate kotagede, masjid mataram kotagede (oldest mosque in Jogja), pusat kerajinan silver kotagede, kraton (sultan palace), tamansari watercastle, cave tubing goa pindul, indrayanti beach, bukit bintang
Price start from: RM 482

All package types include:
• Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
• Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
• Driver
• Driver Meals
• Parking fees
• Tour guide (by request)
• Entrance ticket’s stated in itinerary
• Dinner and lunch based itinerary
• Documentation (by request)

Exclude:
• Airport taxes
• Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
• Additional menu for dinner / lunch (if included)
• Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

Note:
Harga dapat berubah sewaktu-waktu
Harga tidak berlaku bagi high season

Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau
whatsapp +628985101301 (FREE).
Email: ganeshabantul@yahoo.com
FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

Wassalamualaikum Wr Wb

Noriati noriati daud said...

Peminat pau bakar keluaran muslim...blg tgk page ni https://m.facebook.com/Delicious-Kuih-Talam-N-Desert-364006740450727/

Noriati noriati daud said...

Atau wasap 0192391175

Noriati noriati daud said...

Atau wasap 0192391175

Noriati noriati daud said...

Peminat pau bakar keluaran muslim...blg tgk page ni https://m.facebook.com/Delicious-Kuih-Talam-N-Desert-364006740450727/