nuffnang advert

Tuesday, May 14, 2013

Cuti2 Semarang: Lumpia

Assalamualaikum semua...
on the way nak ke Jogja tu, aku mintak pak supir berenti jap carik lumpia...lumpia ni lebih kurang sejenis kuih la...enak di makan waktu petang2 gitu...mcm kudapan la kekdahnya..

 aku tau tentang lumpia ni pun dari blogger jugak...so, aku teringin nak try...kalau dah sampai sesuatu tempat tu, harus lah kita cuba local food dorang kan...lumpia ni femes tau kat Semarang...ekceli banyak je jual lumpia ni kat kedai2 tepi jalan, tapi pak supir bwk kami kat tempat yg proper la...yg ada tempat duduk sekali...

 ada 3 jenis lumpia dijual di sini, ketam, original dan plain...
harga lumpia crab rp15,000 bersamaan rm4.70...yg crab tu sedap!! 

 berderet kepingan lumpia dorang tgh siapkan atas meja dapur tu...

 lumpia ni sebenarnya menerima pengaruh drp masyarakat Tionghua...sebutan sebenarnya adalah lun pia, tapi masyarakat Indonesia dulu2 lebih gemar menyebut lumpia, tu yg melekat nama lumpia sampai sekarang...

 kami tak mkn kat kedai ni pun, sbb kami rushing...
kami nak ke Ketep Pass lepas ni nak tgk Gunung Merapi...
kami tapau mkn dlm keta...

ini lah lumpia tu...mcm popia la kalau kat Malaysia, bezanya popia kita cicah sos sambal kan...yg ni mkn mcm tu je dan ada sikit kuah apa ntah dia curah atas tu...
aku amek perisa original dan ketam...mak aiii, mmg sedap okeh...aku sukak aku sukak..paling aku suka perisa ketam tu lah....sedap!! serius!! 
tepung gandum dibuat kulit dan isi dalam ada letak seafood ke, daging ke, ayam ke, letak sekali sayur2an sikit...thumbs up utk lumpia ni, mmg tak nyesal cuba   
:)


31 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

waduhhhh mak sedap nyer!!

eima said...

mmg nampak sedap pun sbb aku mmg suka popia goreng

Ujie said...

Mmg mcm rupa popia...ke mmg popia, tapi versi semarang. :)

mamyharraz said...

teringinnya nak rasa...
mau ke semarang gak aku ni kanggggg

Lya Colours said...

oh ni kira lebih kurang popia tapi di improvised kan lah ek. macam lazat je

Dee said...

eh..aku jadi model penunggu lumpia lah..hahaha..

Nurulhuda Abdul Latip said...

wow macam menarik je kan...

Khai♥Rin : anies said...

sblh lumpia tu daun bawang ek? apa fungsinya?

Rai Ourkizuna said...

ko kan..kalau tak post gambar makanan boleh tak..mana nak cari lumpia kat sini weh..hahaha..

mak lampir ada la kott..

wahida said...

khairin: ha ah, sebelah tu daun bawang...hiasan semata2...kehkeh...

Chik Att said...

telan ayaq liaq aihhh

Rasp said...

saja jer kan bikin kecur....

agak2nya yg berkotak2 tu kalo beli boleh ker dorang tolong courierkan balik ke malaysia ek?

Eye_nee said...

perut tgh lapar pulak ni..yg ko pulak bercerita perisa ketam tu kemain yoyoOO noksss...mcm nak amik tiket kesemarang la ni jugakkk....

wahida said...

rasp: benda ni tak tahan lama kak, kalau tak, dah lama saya bawak balik Malaysia...huhu...

Kesuma Angsana said...

mcm giant popia yer wahida

amirah said...

menitik2 air lior aku terimejin isi ketam..cis cis..muahaha...

norhidana miswan said...

oo popia yg mcm kt sogo tu ek yg rangup2 gitu ek kak... bt aku teringat2 je tau... nsb lah pg td bwk bekal popia hehehe...

Azian Elias said...

Hubby akak beli yang kat tepi jalan yg guna kereta sorong tu.. sedap bangett... siap ada telur puyuh lagi tuu..

Forskning Beta said...

bibik aku orang semarang, owh baru tau ada benda nih...

nanti boleh suruh bibik buat lumpia.

thanks kerana suggest ;)

My name is Wanita, and this is my story... said...

lapar .....


:p

Forskning Beta said...

Wah menarik. Bibik saya orang semarang, boleh lah kalau nak buat trip nih.

Boleh share itinerary Semarang Jogja dengan no telefon supir?

betacemerkap@gmail.com
thanks ;)

:: Cik Viva :: said...

lumpia tu macam popia jugak rupanya..ooo

Che Rosliza Che Mat said...

nampak pun sedap hihihi

wahida said...

forskning beta: semua n3 saya lately ni adalah n3 Semarang...ptg ni baru masuk n3 Jogja...u just klik label semarang dan jogja, akan keluar semua n3 travelogue saya...

supir pulak saya akan buat n3 paling last nnt...heheh...

anyway, tengs drop by my blog..

akubiomed said...

Meleleh air liur melihatnya.

Forskning Beta said...

terima kasih :)

JunAina said...

Google resepi dan try buat (verangan!). Sedap nok nampak gambar tu.

Ratu Hatiku said...

Nampak pun tau sedap.. :)

Cho Zila said...

kalau cam gitu memang sedap ler yerk,,,

Amanda Suria said...

Gosh..terus lapar....

Zura Zue said...

nmpak sedap je lumpia tue...