nuffnang advert

Tuesday, May 14, 2013

Cuti2 Jogjakarta: Ketep Pass

Assalamualaikum semua...
lepas carik lumpia, kami terus gerak ke Jogjakarta, tapi sebelum sampai ke Jogjakarta, kami nak singgah sat kat Ketep Pass utk tgk Gunung Merapi...perjalanan dari Semarang ke Jogjakarta mengambil masa 4 jam, tapi perjalanan dari Semarang menuju ke Ketep Pass ni mengambil masa dua jam shj...

Ketep Pass ni terletak di Magelang...masa ni cuaca menunjukkan mendung sgt...huhu...tapi kami duk berdoa supaya Allah bagi cuaca yg panas utk kami tgk Gunung Merapi dari Ketep Pass...

Ketep Pass ni adalah tempat pelancongan utk melihat Gunung Merapi...dirasmikan oleh Presiden ke 5, Megawati Soekarnoputri pada tahun 2002...
nak masuk sini kena bayar tiket masuk rp7,000 sorang bersamaan rm2.20

sampai sini aku agak frust sebenarnya, hajat nak tgk Gunung Merapi terbantut sebab cuaca masa ni baru lepas hujan...so, kabus menutupi gunung merapi ni...sikit2 je nampak......huhu...

muka org frust...kahkah...

kat bawah ni ada banyak kedai2...

see, berderet kan kedai...tapi banyak jual makanan la...FM tarak kat sini...

bertabah je la...datang jauh2 tak dpt tgk Gunung Merapi...tak pe lah, kami pasrah...posing jugak la berlatarbelakangkan Gunung Merapi...

salah satu fungsi Ketep Pass ni adalah utk memantau aktiviti Gunung Merapi...

inilah Gunung Merapi kalau dilihat dari dekat...


awan panas Gunung Merapi yang meletus pada tahun 2006...

kat sini jugak ada restoran...so, kami lunch kat sini lah...

masa ni tak ramai org pun..

tapi best restoran ni sbb boleh dpt tgk view yg cantik ni...kalau cuaca bagus lagi best lah kan...

kami pilih set nasi...dlm set nasi ada teh ni...aku ingat teh kosong yg selalu dorang bg free tu, tapi kali ni teh ni manis pulak...huhuhu...aku sebenarnya prefer teh kosong tawar tu...

ni set nasi + ayam goreng...ada nasi putih, ayam goreng, sambal dan ulaman...set termasuk sekali dgn teh tadi...cuma rp12,000 bersamaan rm3.70....murah kan nok...kat KL ko tak dpt la harga rupa gini...siap dpt tgk gunung lagi...kehkeh...

aku order pisang bakar coklat keju...harga dia rp6,000 bersamaan rm 1.90...biasa2 je la...sedap lagi surabi pisang keju kat Kampung Daun, Bandung tu...huhu...

haaa, yg ni supir order, singkong cicah sambal...ko nak tau punya sedap nak mampus singkong ni sampai aku teringat2 dah ni ha...aku taip ni pun buat aku terliur je tau...cisss...
mcm kat Malaysia takde singkong, hahaha...tapi yg ni serius best ah, supir ckp singkong ni dia rebus dulu baru goreng...mak aii, patutlah crispy di luar, lembut di dalam...pas tu pulak dia bagi pencicah sambal yg sedap pedas meletup tu, perghhh mmg terangkat lah!! siap aku tapau bawak balik nak mkn dlm keta...kehkeh...
(singkong tu ubi kayu)

yg ni kak Dee punya, dia amek set ikan bawal..tapi sayang ikan bawal kat sana ada banyak tulang...kesian kak Dee, jenuh dia nak buang tulang halus2 tu...huhu...

aku ngan pak supir order ni, set ikan nila...sama jugak rp12,000

ini lah sambal singkong tadi...dah nak habis dah sambal ni, baru teringat nak amek gambar...huhu...sedap pedas meletup ah sambal ni...best!!

pak supir top up makanan dgn sayur ni...

Gunung Merapi yang ditutupi kabus...nampak sikit2 je...huhu...
Gunung Merapi adalah gunung berapi yang paling aktif di Indonesia dan pernah meletus sebanyak 69 kali semenjak 1548...dan terakhir meletus adalah pada 15 Mei 2006 yang mengakibatkan beribu penduduk yang menetap di sekitar Gunung Merapi telah meninggal termasuklah 'penjaga' Gunung Merapi ni..walaupun Gunung Merapi ni membawa kemusnahan, tapi dalam masa yang sama membawa seribu kerahmatan jugak pada penduduk di sini sbb abu dan debu dari Gunung Merapi ni dorang jadikan pasir utk buat simen.. 
korang jgn silap dgn Gunung Marapi di Sumatera Barat eh...nama je dekat2 sama...

Gunung Merapi ni buatkan Jogjakarta makin femes...antara tarikan pelancong nak ke Jogjakarta selain melihat Candi Borobudur, mereka juga ingin melihat Gunung Merapi ni...



aku yg pernah merasa gempa bumi di Bali pun dah cuak giler, ni kan pulak dorang yg tinggal dekat2 ngan Gunung Merapi neh....huhu...

35 comments:

akubiomed said...

Cuaca agak mendung. Sampai ke menu-menu hidangan pun nampak mendung juga. :-)

:: Mrs.Eady :: said...

jilat skrin!!jilat skrin!!nak pisang cheese coklat tuh!!!

Aku Ibu Muda said...

terasa mcm ikut melancong jgk ni...hehee

rasp said...

kalo cocer clear lagi mantop view ye kan sis....

and the food looks superlicious delicious...
dah lah murah kan...

Khai♥Rin : anies said...

brapa jarak ketep pass tu ke g.merapi? nmpk mcm krg dr 10 km...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Bestnya pegi bercuti
mahal nya nasi dia..
beribu-ribu tu..hehe.
tapi kalau ngn duit kita.
murah bangat.. rm3.70 aje kan.

wahida said...

khairin: kurang pasti...tapi ketep pass ni terletak di tengah2 Gunung Merapi dan Gunung Merbabu...nak kata dekat sgt tu tak lah...jauh sgt pun tak lah...

amirah said...

aku suka singkong kau suka keju..yeah yeah..barula tau singkong tu bendalah ubi kayu rupanyaaa...pesal tak bgtau awal2..haha

Nieda ramly said...

ringkasnya nasi..tak dak kuah.tapi mesti sedap ada sambal pedas

siti alfakhishah aman said...

ubi tu goreng dengan tepung memang sedap.. tapi kene rebus dulu.. xla kejung sangat..

done klik2..

Rinna said...

Pemandangan yang sangat menarik.. tgk makanan tuh pun sedap2nyaa..

wahida said...

nieda ramly: mmg makanan kat sana kering2 je kak, tapi saya ok je mkn kering2 ni...saya suka je...

siti alfakhishah aman: eh, tapi ubi tu tak goreng dgn tepung tau...itulah uniknya singkong dorang...

Daddy Ziyyad said...

Tgk gambar ko kat Gunung Merapi ni kan nok, teringat aku Mount Batur, Kintamani... kat Bali :)

lizz said...

ermmm lapo..tengok gamba makanan semua best-best ni..

JunAina said...

Murah gila makannya! Nasi dia tu lembut, wangi dan sedap macam makan kat kampung daun tak?

Kakzakie said...

Singkong tu ubi Wahida. Dia rebus dulu baru goreng. Sedap cecah dgn sambal wahhh... terus kakak teringin!!

Dee said...

aku teringat kat singkong dan sambelnya yg sedap..nok smpi dlm kereta masa balik tu aku nyanyi lagu singkong dan keju ngan supir kan..mesra tak..mesraaaa sgt...hahaha..

wahida said...

daddy ziyyad: kan nok, aku pun teringat kat Kintamani...

kakzakie: saya tau singkong tu ubi kak...heheh...

dee: kahkah...ko mmg, mesra sgttt kan dgn supir tu...hahaha...

nuyui a.k.a miss YUI said...

pergh..terliur tgk makann yg nmpk mnyelerakan!

jeles ai akk selalu bercuti..kih2..

agungpriyatmoko.blogspot.com said...

if u go to yogyakarta jangan lupa tengok pantai2 di selatan yogyakarta (baron,kukup,indrayanti,etc) best...macam di bali :)

Chinta Safia said...

bestnyer pergi bercuti..

Che Rosliza Che Mat said...

Seronoknya....tgh berangan jugak nak ke sana..belum ada rezeki lagi...

norhidana miswan said...

diaorg yg duk dkt2 situ dh alah bisa tegal biasa ngn keadaan gempa2 kt situ kak... dh tak heran kot hehehe....

cantik betul pemandangan kt situ, tp masa tgk gambar yg ko frust tu kak, mcm gayat lak aku tgk ehhehe...

bab mkn mmg murah gile ek kt situ, set gitu kalu kt melesia mau dkt2 rm10 tuh... tp kan yg versi singkong grg tu aku selalu gk bt gitu, mule2 rebus... pastu aku tumiskan skit2 ngn bwg2 blis sume... pastu kalu tak abis goreng semula mcmtu je or ngn tepung... mmg lembut lain mcm kak

Teena Tna said...

sejuk ke kt sana ??

Amanda Suria said...

X pe la xde rezki nk tgok ..nk buat cane..kan..dtg lg sekali la nok....mn tau kali ni dpt tgok...

wahida said...

agungpriyatmoko: kami tak sempat singgah pantai, kesuntukan masa...mmg ralat sangat...

teena tna: tak la sejuk sgt, kalau sejuk pun mungkin sbb baru lepas hujan, kalau nak sejuk dan berangin ada kat Dieng Plateau...yg tu nnt saya update lain..

Wak Gelas™ said...

cuaca pon X cun makk kanns..,UHuu

Azian Elias said...

akak tak pegi pun ke area Gunung Merapi ni. al maklum rakyat jelata semua warga emas n kanak2.. tak larat duk lama dalam kereta.. so tgk film je lahhh.. nak wat cam ne. kalau ikut kan hati akak nak naik jeep ke Gunung Merapi tu.. bertabah je lah yeee..

mamyharraz said...

baru aku tau singkong tu ubi kayu rupanya..
nampak nau reaksi kecewa mu itu hehe
takde rezeki lah tu mungkin dia nak suruh ko repeat kot ;)

NM03 said...

asal ada gunung berapi, mesti ada kedai mkn ngadap gunung kan... tapi best!

Eye_nee said...

Tak pe sis...ada rezeki pi lagi..mohon cuaca terang benderang utk ko nikmati view gunung merapi tu...

Zura Zue said...

nasi tue mcm xcukup je kak...

rynna said...

sis.. perjalanan sis nie utk brp hari?

Syima Emi said...

salam kak, nk confirmkan nga akak.. baca tadi ketep pass ni 2 jam dari kota jogja kan? takut salah paham.. sebab akak punya trip dari semarang.. kira ketep pass ni otw nak ke jogja la ek..

wahida said...

rynna: kami amek 4 hari 3 mlm...

syima emi: ye betul la tu...ketep pass ni otw ke jogja...trip kami dari semarang...