nuffnang advert

Monday, February 13, 2012

Kampung Daun, Bandung

selamat petang semua....
petang ni nak update kami makan2 kat Kampung Daun....restoran ni best tau nok....

 bergambar kat entrance...masa kami pegi ni dah nak sambut Maulidur Rasul...tu yg byk banner Maulidur Rasul tu....

 restoran ni dianugerahkan 'Restoran Makanan Sunda Terfavorit' dari Indonesia Tourism...

 sebelum nak makan, kena booking tempat dulu....kami sampai masa ni agak lewat dari waktu lunch, tapi tetap ramai org mkn kat sini, gazebo yg dekat bawah semua dah fully house, tinggal gazebo yg nun di atas sana...jawabnya ke mahligai kayangan la kami...

 tapi hasil kami menapak jauh tu, kami dapat gazebo yg sgt cantik....berlatarbelakangkan air terjun lagi....nyaman banget mkn kat sini...eh, apesal n3 Bandung aku kali ni byk air terjun ek? kehkeh....

 buku menu...unik dan cantik....

 nak order, kena ketuk beduk ni dulu...nnt waiter dtg...service kat sini pun cepat...i like!!

 eiiii...sukanya dapat mkn kat sini...nyaman sambil kami enjoy the view....

 ni air aku...nama dia red angel...asalnya aku nak order jus alpukat, tapi tak nampak pun dlm menu...last2 aku order red angel ni...nasib baik sedap....

 bekas teko tea dan cawan...sempoi habes....

 sup bontot....kak Elly ngan kak Tina punya....sup bontot tu adalah sup ekor ye....jgn salah faham lak....laki aku pun kalau ke Indon suka order sup bontot...

 yg ni pulak sup rawon...ala2 sup daging pekat gitu...

 sup ayam....

nasi kukus kampung daun...kak Dee punya...yg berlingkor kaler putih tu kopok tau..korang jgn ingat otak manusia pulak...hahaha...

 kangkung belacan....

 aku order nasi timbel....katanya femes di Kampung Daun ni....so, aku try la....ada ayam goreng, tauhu dan tempe goreng....serve sekali ngan sambal merah yg sedap nak mampus tu...aku suka tgk cara dorang hidang....nasi tu pulak dlm daun pisang...bikin aku tak sabar nak makan weh...

 lepas tu nasi timbel ni dihidang sekali ngan sup ni...aku tak tau apa nama benda alah ni weh...sekali tgk mcm tomyam, tapi bukan...tapi rasa dia tak kena nak mkn ngan nasi timbel tu...pada aku la...jadinya, sup ni tak habis....

 sebelum makan, moh la bergambar dulu...bila mkn duduk rapat2 cenggini, lagi mengeratkan persahabatan kami...makan2 sambil gelak2....kenangan ni weh...

 nasi kak Dee ada petai...aku jeles....nape nasi aku tak de petai? huhu....ada petai laaaaagi aku selera mkn tau....

 coklat cake Iyra punya....

 surabi pisang keju...aku punya...sumpah SEDAP weh!! sedap sesgt!! serius!! kalau korang pegi mkn kat Kampung Daun ni, aku rekomen korang utk mkn dessert yg aku order ni...bila geng pelangi try, dorang pun ckp sedap, terus order lagi satu....see? aku ckp tak tipu punya...mmg sedap....

 best gilak mkn kat sini, dah la food sedap, environment cantik, gazebo kami sebelah air terjun, sejuk dan nyaman, service tip top dan tak la mahal sgt...affordable gitu....

 ini gazebo kami....no S14....betul2 bersebelahan ngan air terjun....tempat ni mmg terbaekkk!!

 sepatutnya ada persembahan kebudayaan...tapi masa kami sampai tak de pulak...tak tau pukul berapa sebenarnya persembahan tu start...

restoran ni dibina pada tahun 1999...nama Kampung Daun diambil kerana tempat ni dulu dipenuhi dgn daun2 labu siam...daun labu siam tu pulak dikenali sebagai semakin merimbun, semakin menunduk....jadinya, Kampung Daun ni low profile la kekdahnya dan berkonsepkan penuh santai....tu sbb gambar daun labu siam tu dijadikan logo Kampung Daun ni...

jemput lah ke mari ye kengkawan...


restoran ni dibuka dari pukul 11 pagi hingga 11 mlm...
tapi bila weekend, dia akan bukak sampai pukul 12 tgh mlm....
atau layari website dia: Kampung Daun

63 comments:

miloais milo said...

bestnya suasana tempat makan macam tu
agak2 kalo lena lepas makan ni
mau terbabas sampai ke senja kan....

Anum said...

syoknya... suasana kg yang tenang

*SiRibenMerah said...

tempat makan paling kenyang dan sedap... perut kenyang hati senang... lalalalalalalala~

aReLaN said...

sedapnya makanan2 tu.perghh..berapa lma kat bandung ni??best betul dia jalan2 sakan.jeles nyaa

AnneRaini said...

wah makin tak sabar aku nak kesana...tgk pai pisang keju tu boleh ngences woooo....

intan_blur said...

beb..ade 1 pic makanan tuh..ape benda yg belit tuh..mcm otak jek..huhhuhuhu

Aine Ainun said...

Ishhh tetiba teringat masa mkn kt bndung dulu,
mmg sedap!
Nasi lembut sungguh, beralaskan daun pisg wangi..pastu dia pya air jus terserlah segala rasa buah...

Tetiba lapar..eheheeee, padahal baru pas mkn;)

wahida said...

arelan: kat Bandung cuma 3 mlm je, selebihnya kat Jakarta...kami byk jln2 nok...tu yg byk n3 tu...

intan_blur: haha...itu kopok la nok...

KhaiRin : anies said...

yg bergumpal kaler putih ngan ayam tu apa?
ada official website x utk restoran ni?

eima said...

besh nye berjalan ngan kengkawan kan .... meriah ...

ikatankasihku said...

perghhh, sedap nampak semua makanan tu..cair iman aku tgk

wahida said...

khairin: alamak, lupa lak nak letak website dia....

http://kampungdaun.net

okeh, aku dah update balik...tengs dear...

::FAIZ:: said...

Alhamdulillah kak, Allah bagi akak kesempatan Melawat tempat lain dan menikmati keindahan alam CiptaanNya.

cheqna said...

daku menelan air liur gulppp

amirah said...

alaa....nak rase pisang keju tu...nampak pun dah tau sedap nok

ZSqueenbee said...

hye tatak ku daling...seronok bercuti?? pia pon bru blk bercuti ni..conok!!!

Mama Ema said...

bestjuga rasa masakan diaorang tu kan

Daddy Ziyyad said...

kat sini makan halal senang cari kan, bukan macam kat Bali...asyik jumpa babi guling aja..ekekekeke

wahida said...

zsqueenbee: wah...bestnya gi cuti...gi cuti mana nok?

rasp said...

i pun suka makan kat sini...
tenang jer tau...
siang menghijau redup gitu...
kalo malam...cantik...
liplapliplap lampu...
mmg best lah tempat nie :)

kakchik@ella said...

KC penah makan kat sini. Best tapi agak mahal, kan. Yg kat Sapu Lidi tu murah sikit.

adarnadzmie said...

seronoknya mkn2 suasana mcm tu..nyaman jer... menu2 pun menarik2 belaka...

norhidana said...

perkh.... terliur... sedap mabeles
nasi timbel tu ada skit2 style cam ns ambeng kot kak... cume lg banyak lauk heheheh

Lia said...

bestnyaaa suasana kat situ, menu pun biki terliur aja.. hehee

GreenJade said...

ko dah jemput2 ni harus aku terjah ni wehh..nanti kalu tak terjah aku kecik ati tau...keh3 (sure pening ko nk translate)

tp aku suke beno gazebo dia.pas mkn bley lepak2 tdo kuts..eheks

Rtp Farra Arisha said...

makanan dia sama seperti makan yang slalu arisha makan di rumah hehe. makanan sunda kebanyakannya tidak berkuah. oh iya sup itu dipanggil sayur asam. kinda best...yap, most of malaysia people love to eat sup bontot...;) overall i really love to see the views of that place...harus datang makan sana juga one fine day nanti!

wahida said...

farra arisha: oh ye ke...sayur asam nama dia..baru tau...
sup bontot tu sedap katanya..i pun tak pernah rasa lagi...tapi hubby mmg suka sgt la...
anyway, tengs 4 ur info dear!!

♥ dak pink said...

Yang macam otak bawah gambar sup ayam tu amenda weh?

Tiramisu Fatiema said...

kalau g indonesia makan mesti selera je..lauk2 diorang best..memang terbaik...

Dee said...

k tina ngan elly lah makan nasi sup bontot tu..si iyra yg pekat tu..nasi rawen/rawan..mcm sup daging..pekat..sedap..k dee nasi kukus kg daun..ada petai..yg mcm otak tu keropok..tp ayam dia sangat crunchy..ramai gak yg lepas mkn tidur2 kat gazebo tu kan..agak mahal..tp affordablelah..sedap2 lak tu foodnya..lagi satu..waiternya hensem2..sampai korang berebut amik pic kan..hahaha..

wahida said...

dak pink: itu kopok dear...

dee: ekekek...bukan ko ke yg mkn sup bontot tu? salah org rupanya...
weh...aku tak bergambar pun ngan waiter2 dorang tu...ko ni salah org neh...aku sikit tak heran weh...ekekekek...

wahida said...

dee: kaka, aku dah adjust balik nama2 menu korang...tengs...

Neeza.Areef said...

amboi siap ada model x berbayar ujung2 tu..hehehe..

menu2 npk menyelerakan..mkn pun kt pondok2 gitu kan..nyaman je rasa menikmati makanan n udara pn msti segar kan

Eye_nee said...

mak jelesssss sgt tgk korang noksss....akk dulu non adooo pergi tempat2 ni...Hampeh punya tourist guide.....

eLLy said...

Last picture ai likeeee ... ala2 papan iklan 3D gitu hahahaha

Sz said...

rinduuuunyaaaaa bandunggg!
kampung daun mesti pegi!

rose ~ Ibu Rafiq dan Aishah~ said...

eheheh gelak sorang2 aku baca posting ko..yg otak kerepk cam otak manusia n supbontot lembu tu tak tahan tu wekkeekek

*SiRibenMerah said...

nasi sup rawon la kak.. sup daging dlm bahasa sunda.. hahahahaha...
sedap lah mkn kt sini..

Dee said...

doranglah..kau dah ada 'sayang' kat sana..hahaha..masing2 sibuk nak anak bilis..kehkehkeh..apapun..pai pisang keju tu terbaik..

pada k eye_nee lenkali lantik dee jadi tourist guide ye..tak mintak byk..sponsor semuanya cukuplah..wakaka..

lieynanilaz said...

enak2 banget makanan itu...jeles!!

Fatin Mraz said...

cantik2 gambarnya ya..

buku menu tuh kenapa lah cantik sgt?
hehee

mamaNoriz said...

jln makan, jln makan...

arghhhh, jeles!!!

Azian Elias said...

pai pisang tu surabi lah wahida.. akak memang suka gila..

intan morsalin said...

dah lama x menjengah ke sini..dah berwajah baru rupanya...
time gi bandung dulu x berkesempatan nak mkn kat kg daun sebab dah full...huhuhuh

Angah said...

nkoo nokk,kalo bergambarpunya pasal makanan tolak tepi,hehe...lawak la aku tgk kepok macam otak manusia tu,ada2 je ko ni,,..

jeBateja said...

Pehhhh....nak gastrik perut den tgk makanan tu....sedap bangattttt....lapo ni wehhh...

cahya indah said...

tengok gambar sup2 tu pun dah meleleh air liur, kak..hehe

Syaheera said...

surabi tu sedap ke kak? masa sy pergi dlu dia bantai bwk gi pasar mlm mmg piau punye.. nak kembang tekak makan.. haha.. bestnyeee tak sabar nak gi lagi bulan 4 ni :)

akak.. nak mintk tolong plssss... nak nombor Budi tuu...pls pls pls...

Softtouch [Hanim] said...

cntiknya kampung daun ni wahida..mmg berselra lah kalu dpt mkn kat sini....cntik nyaman tempat dia.

♥ manje ♥ said...

kita akan ke bandung hujung bulan depan... insya ALLAH... terima kasih utk info yg sgt2 berguna ini wahida... nak ke sini juga nanti ~

kasihredha said...

nak nangis tengok mknan tu...rinduuuu ayam bakar dan sambal terasi

:: Mrs.Eady :: said...

menitik air liur!!!!!!!

wida said...

pemandangannya cantiklah...
ni kalau mkn mesti bertambah-tambah

wahida said...

syaheera: pegi pasar mlm? ekekek...ko try surabi kat kg. daun ni, sure sedap terangkat!!
ni no fon Budi:
+62816613442

dgn dia kena mintak diskaun giler2 tau!!

Munnafendy said...

fuiyoohhh nyamannya kalau dpt mkn kat sini...lepas mkn perut kenyang...tido kat situ terus pun sedap..hihi

♥ Wina ♥ said...

bestnyeeee wehhhhh!

terliur aku duduk depan pc nie ha..aku pun tertanya ape benda putih tu hikhikhikkk

Tihara said...

tebalnya kabus wahida..nice lah,
best nya kalo dpt g jln2 sekali :)

[sutera kasih] said...

eeeeeeeeee jelesnya sy kak hehe

wan nurul hezrina said...

huuuh mmg nampak sejuk sungguhlah tempatnie.mmg tebal kabusnyer.mau tak sejuk?baru tau sup bontot tuh sup ekor.haha

idasm said...

best3!!!!

sup nasi timbel tu rasanya masam2 sikit kan, tp mmg x masuk ngan nasi dia kan..

sudipVSsenduk said...

Kampung Daun.. destinasi wajib kalau ke bandung.. malam lagi cantik, siap ada unggun api dkt entrance

Anonymous said...

Kampung Daun ni..kat tgh jln nak naik ke Tangkuban perahu ke?..kat situ ada resort tak?

tony transport bandung said...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email:
tonybandung@smartfren.blackberry.com
or
tonytransportbandung@gmail.com