nuffnang advert

Monday, October 17, 2011

pengalaman merasai gempa bumi di Bali pada 13/10/2011

selamat pagi semua....
alhamdulillah...i'm back...suka tak suka tak? kehkeh...pagi ni masuk ofis dgn mood yg sgt segar lepas berhoneymoon ngan hubby kat Bali tanpa anak2...
Bali sgt seronok dan byk tempat2 cantik yg boleh dilawati sampai la satu hari tu pada 13 Oktober 2011, terjadinya gempa bumi di Nusa Dua, Bali...

 gegaran pertama berlaku pada 11.16 pagi hari Khamis...kami berada di Tanah Lot ketika ini...gempa besar berskala 6.8 itu tidak pula kami rasa...cuma yg rasa gegaran tu hanyalah pak supir yg tidak bersama kami ketika tu......tapi honestly aku ckp, ombak di Tanah Lot ketika tu mmg kuat, ombak yg dtg sesekali buat aku terfikir, tsunami ke ni? gila besar ombak weh....tapi gambar di belakang tu, ombaknya belum sampai lagi...n3 tentang Tanah Lot akan menyusul kemudian....aku citer pasal gempa bumi dulu ok...

 gempa bumi yg kami alami adalah ketika kami sedang menikmati makanan yg sgt enak di Wong Solo ini...sedang kami bergembira, bergelak ketawa sambil layan all the dishes, tetiba ada gegaran terasa berada di bawah tapak kaki, gegaran yg pertama kami cuma terdiam sehinggalah menyusul gegaran kedua beberapa saat selepas itu tepat jam 3.55 ptg ( sila maklum bahawa waktu di Bali dan Malaysia adalah sama ) sgt kuat dan kami terus berlari keluar termasuk pekerja2 kedai berlari sekuat hati...

masa tu dah tak ingat henbeg, passport, kamera bagai, yg ingat hanyalah selamatkan diri...gegaran yg kami tempuhi  tu dikhabarkan berskala 5.8 skala Richter..kuat okeh...sumpah dah cukup buat jantung aku terkeluar...mulut tak lepas menyebut Alhamdulillah bila mana tak ada apa2 yg berlaku pada kami semua...nasi yg aku tgh makan tu, dah tak selera aku nak menghabiskan...tapi hubby aku boleh selamba sambung mkn balik..kehkeh....
n3 tentang Wong Solo ni akan menyusul kemudian...
 
 bangunan carrefour yg retak akibat gempa bumi tu...mujur kami tidak berada di sana ketika tu...dikhabarkan ramai yg cedera dan byk kereta remuk teruk...
 esoknya keluar paper...pak supir kami tunjuk paper ni...huhu...scary kan...alhamdulillah sgt, kami tak de apa2...

halaman muka depan paper Bali Post..dikhabarkan ada 10 kali gempa susulan..tapi kami cuma alami pada petang tu jer...tak nak kami rasa lagi..(RS tu rumah sakit)
walaupun kami dikejutkan dgn dua kematian akibat selsema burung sehari sebelum kami berangkat ke Bali, dan merasai sendiri gempa bumi di sana, itu semua tak buat aku patah semangat utk kembali menjejakkan kaki ke sana...Bali sgt cantik, budayanya unik, senang citer, hati aku dah tertinggal di Bali...ini adalah percutian aku yg paling best setakat ini, pengalaman merasai gempa bumi itu, aku anggap sebagai peringatan Allah kepada kami semua supaya jgn terlalu seronok sampai lalai mengingatiNYA...


p/s: terima kasih pada family, saudara mara, kwn2 ofis, sahabat handai termasuk sahabat2 blogger yg sms dan email bertanyakan keadaan kami, dan risaukan keadaan kami, tengs again 4 ur concern...sayang korang...

95 comments:

Kakzakie said...

Wahida nak tahu tak sebaik ada berita gempa itu kaak pterus teingat wahida dgn Nieza tau. Siap bagitahu hubby kawan blog kakak ada kat sana. Hubby kata moga tak terjadi apa-apa.

Hmm.. kakak dok tunggu N3 wahida dan nieza tau.

:: Mrs.Eady :: said...

alhamdulillah korg semua selamat..aku tertnye-tnye keadaan korg..

NeenaAnuar said...

syukur alhamdulillah you tak apa2..

Bali memang such a wonderful place to visit! I yg dah pegi 3 kali nie pun still hati meronta-ronta nak pergi dan pergi lagi ke Bali every now and then.. hehehe...

Tak sabar nak tengok your bali journey here! keep on updating yea! :)

Pepel BoNda AmaNi said...

alhamdulilah...mak angkat amani sorang nie selamat....masa aku tengok berita pasal kejadian gempa bumi nie...automatik teringat kat ko nok..alhamdulilah akhirnya ko selamat kembali....xsabar nak taw story pasal bali...

Zana Adieyza said...

Alhamdulillah.. x sabar nak tunggu entry seterusnya dr akk.. mesti banyak gmbr yg cun2!!

Cik Bambam said...

Alhamdulillah xde ape2 ek kak.. nak pergi bali.. tp jadi takot lak..huhuhu

kasihredha said...

waktu akak tau berita pasal gempa di bali....terus akak ingat wahida,
Alhamdulillah tak de apa2kan.

Aku Ibu Muda said...

selamat kembali kak!

masa mula2 dengar berita bali gempa tu, terus teringat ada blogger yg sedang bercuti kt sana...huhuu

amirah said...

syukur alhamdulillah ko n hubby takde pape nok..syukur..memang baca dlm paper agak teruk gak gempa tu..pape pun selamat kembali ..next time boleh pi lagik..

NM02 said...

alhamdulillah, kita semua selamat kembali ke pangkuan keluarga.

ape pun, aku dan along menyimpan hasrat utk ke sana lagi.

semua yang terjadi menjadi memon indah buat kita kan..

kau hepi tak bercuti ngan kami?

~izan~ said...

Alhamdulillah..selamat semua...mesti lps ni n3 gmbr cun2 semua akan kuar..tak sbr nk tgk =)

Teratak Hami said...

Ramai bloggers risau pasal Wahida & Nieza. Memang tak sabar nak jengah blog korang. Nak baca pengalaman korang.

Ko berlari dengan dress kuning tu ke? hehehe ... nasib baik tak koyak.

Mamamya said...

serius masa aku dpt tau ttg berita ni terus t'ingatkan ko kat sana....rasa mcm nak terus call ko jerk...pagi ni buka je blog mata terus pandang kat blog list nak tgk ko punya blog da update ke blm.....

apa pun syukurlah ko n suami selamat di sana....alhamdulillah

cheqna said...

3 hari outstation..x de line phone memang cheqna terkeluar dari berita2 gini
pepun alhamdulillah akak selamat

khairul said...

Alhamdulillah semua selamat

Mean machine Day 2 .http://gilamodified.blogspot.com/2011/10/mean-machine-autoshow-part-2.html

wahida said...

teratak hami: ye kak, saya berlari ngan dress kuning tu...saya berlari tak hingat dunia dah kak, bukak langkah seribu...betul la kak, nasib baik tak koyak...hahaha!!

♥ Wina ♥ said...

fuhh! alhamdulilah u guys selamat..

iduraz said...

masa dengar brita tu..teringat akak nak gi bali..alhamdulillah dh selamat pulang ye

atty's said...

alhamdulillah ida selamat..msaa dgr kat berita..tingat kat ida..

kasihibu said...

alhamdulillah semua selamat
gempa ni perkara yg tak di duga kan?
tp merasai pengalaman tu memang menakutkan

yg terkena tempias di sini pun takut apatah lagi yg melalui sendiri.

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

wah, bestnyer nko pegi Bali upenyer..
hohoho, salu ai tgk org pi bali mesti amek gambo kat situ ek, ntahape nama tempat.. gambo yg pes picca tu..
sure sonot..
Alhamdulillah, korang tade pepe.. syukur.. satu pengalaman yg luarbiasa tu.. acu cite, acu cite

KhaiRin said...

cm ne ye rs gegaran tu?

alhamdulillah semua selamat

MaMa AiNi said...

syukur alhamdulillah ..wahida selamat pergi & kembali..oh honeymoon ke2 rupanya !!...he2x.. wahida bila tgk berita mama terus teringat wahida kesana..hu2x.. mama ada perancangan nak kesana .. mcm trauma nak kesana pulak....mcm nak tukar location ketempat lain pulak..he2x..

~ yus ~ said...

alhamdulillah...

sama mcm kakzakie,

masa dgr berita pasal gempa di Bali tu, dalam kepala terus teringat korang ada kat sana...

Syukur takde apa2 kan..

MULAN said...

alhamdulillah u all takde apa2...

best nya pi bali...!!

*SiRibenMerah said...

alhamdulilah.. ai risau okeh...

btw akak, muka sgt hepi je tuh.. wow, nk kne g bali jugak la camneh.. ngeeee~

cahya indah said...

alhamdulillah kak Wahida selamat and takde apa2..takut pulak nak pegi holiday kat sana.

Tina Othman said...

alhamdulilah, selamat semuanya, jeles nya lah dpt holiday kat Bali

::EIDA:: said...

Cepat hapdate!!! Tak pernah sampai BALI lgi ni.. so teruja lebihhhh..... =)

*alhamdulillah selamat pergi & balik*

Chik Att said...

Alhamdulillah ... dah selamat ...

dwaty said...

alhamdulillah sib baik ok.... bali... bila la ku dpat jejak bali...

adarnadzmie said...

alhamdulillah tak berlaku apa2 yang tak diingini kpd semua yang pergi sana...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Alhamdulillah..nasib takde apa2 & korang semua selamat..

|| NaFiRaa || said...

alhamdulillah.. nasib ko x de pape.. masa tgk berita kat tv.. trus teringatkan ko yang pergi bercuti kat sana.. dalam hati berdoa jek banyak2.. kalo aku kat sana.. mesti aku cuak jugak..

abghani said...

syukur malaysia..aman

mamaNoriz said...

aku mmg otomatik ingat kat ko masa kuar berita gempa tu...
seram sejuk rasa..

alhamdulillah semua selamat...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

mujur anda tk apa-apa..tp menarik juga pengalaman nih ya..walaupon menggerunkan tp antara pengalaman yg x boleh dilupakan..

..::SangRatoo::.. said...

Alhamdulillah korang selamat pergi dan balik... silalah update segera..mau ngk gambar²...:)

Myra Jay said...

aLHAMDULILLAH AKAK TAK APA2..

Memang menggerunkan..

Tp itulah pengalaman yang menarik kan ;)

ajumohit said...

syukurla uols takde apa2 kan, aku pon tingat kt korang masa kejadian tu...alhamdulillah selamat smpai ke bumi mesia dah

Dee said...

alhamdulillah u oll tak apa2..risau kami2 di sini..pengalaman ni tak ternilai kan..walau pun ianya menggerikan..

makdara TERdiva said...

alhamdulilah selamat semuanya :)

mesti byk bawak ole2 nih..

ejaMaria said...

welcome back... ;p
sronok nya...

nuwairani ismail said...

adoi....seb baik xde pape...tapi, keseronokan bercuti tu lebih terasa daripada gema bumi tu kan? heheh

working mom... said...

alhamdulillah uol xape2....our turn will be next year....xsabar nak g bali..will wait for ur n3 about bali ...ala2 jd travel guide tuk kami lak nnt..hehehe

kakchik@ella said...

Sekurang2nya dapat gak merasa pengalaman 'gempa' kan. BTW, Alhamdulillah awak dan suami selamat tiba di bumi Malaysia yang bertuah ini.

kayzie said...

alhamdulillah semuanya slamat..tak sbar tgg cite bali..:)

Maya Mayana said...

vogue la you wahida...oo tanpa anak2 rupanya...seronok le tu honeymoon...masa berita tu aku pun dh ingat kat ko n niezza dah...Alhamdulillah gembira semuanya selamat :)

rasp said...

syukur u, hubby & fwenz selamat....
mmg tak sabar nak tau keadaan u sis....
dag dig dug hati w'ouls tau....
tapi tgk pics mmg ceria je muka u :)

eB ezrin said...

kalo aku la, musti nk nanges. hu3.. pe pe pn slhamdulillah ko slamat. :)

Ekmi Rabat said...

Alhamdulilllah..mujur akak xde pape. tapi time gempa tu mesti takut..peringatan utk kita smua

ikatankasihku said...

rindu kat kau ngan niza....kengmain lagi meroyan kat sana eh....nasib korang semua selamat..masa dpt tau berita ni, aku teringat kat korang berdua, harap2 selamat ..cepat upload gambar..aku nak tgk bali jugak ....>_<

Lya Colours said...

alhamdulillah akak xde apa2

Daddy Ziyyad said...

Nasib baik dua kali aku gi Bali, tak pernah ada gempa...Wong Solo tu ko bleh sambung makan kat Malaysia ..dah ada cawangan..keh keh keh

Mama Gee said...

Alhamdulillah...dh selamat kembali..tak sabar nk tunggu gambar2 yg menarik dr sana :)

Hanis Azla said...

Alhamdulillah dah selamat pulang dan dapat percutian yg menarik di sana.. masa dpt berita ttg gempa di bali tu mmg akak terus teringat wahida.. lega dgr wahida tak apa2..

intan morsalin said...

alhamdulillah wahida selamat...i yg baca n3 ni pon berdebar-debar uuuu

Waqheh said...

patut gua tak nampak lu ada kat bali rupanya..amacam best? wong solo tu kat malaysia mcm penah nmpak kat mana ek?

Zura said...

syukurlah kak..kalau x sepilah blog akak nie...

Amy Syaquena said...

alhamdulillah mujur x apa2...sukur sangat dear

chichi said...

aku tak boleh bayang kau belari kak wahida...

akubiomed said...

Kiamat kecil pun kita sudah takut ini kan yang sebenarnya.

azi said...

Wahida..
Alhamdulillah...selamat semuanya...

[sutera kasih] said...

syukur alhamdulillah akak, hubby akak dan kwn akak xda pa2..risau jgk huhu..

mesti best kan pegi Bali..teruskan update cerita best2 hehe

Prince Halilintar said...

bestnye gi travel kat bali kan...bila la prince plak dpt rase gi ke sana..

e k i n ♥ y u s r i said...

alhamdulillah selamat balik

cik fadh said...

satu hari nanti mmg nk jejak BALI nih . arghhh jeles jeles . hehehe..

Citarasa Rinduan said...

wahida..
syukur aku pun teringatkan ko tau..

weeeeeeii
pic ko mmg klasss...
cayalah

Zie said...

waaaa...bestnya pergi bali...

intan_blur said...

eeee..takutnye, nasib baik wahida x de ape2 kan..xpe. amik pengalaman yg ngeri..hehhehe
bestnye la hanimun.. ;)

CGG said...

wahida..

sonoknyeee ke bali>>
beli ape kat sana?

wahida said...

CGG: mcm2 beli kat sana...sampai tak cukup duit...haha...

Acik Erna said...

Alhamdulillah..selamat semuanya dan boleh kongsikan pengalaman disini.

Sz said...

syukurrrr ...
memang otomatik tringat bloggers p bali ....

syariza09 said...

masa kejadian ni, I pun tringatkan U tau..cukuplah sekali rasa gegaran tu yerr..klakar lak asben leh continue mkn, lapar agaknya

Rahmah Ram Ram said...

wahh seronok honeymoon ye wahida...alhamdulillah korang selamat... :)

whitecappuccino said...

bila dengar berita pasal gempabumi tu terus ingat wahida..syukur semua selamat.

misya said...

seb bek tak da apa2

MamaEma said...

Alhamdulillah selamat.

pengalaman yang mengerikan kan

eLLy said...

Wlcome back darling!!
Nokks last picture sangat cantik!!!

Bitt (double IS) said...

alhamdulillah semuanya selamat

Rinna said...

Alhamdullillah Ida dan hubby selamat.. kiranyaa pengalaman yang tak dpt dilupakan laa yer.. hadapi gempa bumi yang kuat..gitu.. :)

GreenJade said...

owh ko ade kat sana ke? Alhamdulillah ko x apa2 nok..mak dgr pon seram2 sejuk aih

Hana Soffelia said...

Nsb baik xjd apa2 kat akak n selamat pulang. Kwn Hana dh spend money about 2k lbh utk ke Bali sebb ada seminar kat sana terpaksa cancel je. Sian dia.

Arizakiah said...

Akak suka ayat wahida kat perenggan yang last sekali tu...
"sebagai peringatan dari Allah. .........................mengingatiNya"
Itu tandanya Allah amat menyangi kita...sentiasa mengingatkan ...

akak belum pernah sampai ke Bali. Rasa teruja .......

Yan said...

akak pun susah hati dibuatnya..asik2 tanya hendra thru Fb dgn wat apps.

tapi korang selamat semua ALHAMDULLILAH..

seeeee...kan best kat Bali.. That y akak dah ke sana almost 7 times dah..heee..The best so far.

NzA said...

masa dngar cerita gempa bumi kt bali tiba2 akak tringatkan wahida kt sana....xputus2 akak brdoa...Alhamdulillah, semuanya selamat...Syg tau kt wahida!!!!!...

Bigdaddyz said...

sebenarnya best gak rasa gempabumi ni...macam melayang2 ...

ILA HonEyBuNNy said...

ha..masa makan tghari ritu teringat akak jugak...

apa pun..gambar y first tu lawanya....like byk3...hehehe

wan nurul hezrina said...

mcm mna rasanya ek..eii tkutlh..mmg biasakn indonesia dilnda gempa bumi...sib semuanya selmt

wida said...

alhamdulillah..mujur semuanya selamat

nurkaloi said...

seronoknyer sis g sane
pape punn alhmdllh slmat smpai kat malaysia kannn
kaloi pun ade plnning gak nk pi sane
tahun dpan kowt hehe

aimie amalina said...

pehhh
akak rasa pengalaman kat sane ke
huuuu
alhamdulillah selamat semuanya kan kak...
bali mang bes kan...

Abg Bear said...

Betul betul tu... masa dapat berita gempa tu terus teringat korang kat sana... alih alih keluar entry korang ada kat tempat yang memang boleh bawak maut punya kalau korang tak lari... aduhhhh....

Nak tempat cantik lepas ni pegi ke Jogja yer... kat sana hotel pun hebat, pantai pun hebat, makanan pun best... cuma sekali gunung dia meletup... takder richter richter dah...

~@mOi ~~ said...

alhamdullilah... semua selamat