nuffnang advert

Monday, May 13, 2013

Cuti2 Semarang: Masjid Agung Semarang

Assalamualaikum semua...
pagi esoknya sebelum kami gerak ke Jogjakarta meninggalkan Semarang, kami singgah di Masjid Agung Semarang yg indah ini...malam sebelum tu dah dtg sini amek gambar, tapi biasalah kamera kami ni kan kamera murah je, bila snap gambar waktu mlm mmg hampeh la kan, jadinya kami decided dtg sekali lagi pagi2 utk take pic...

jumpa pak polisi, motif apa ntah bergambar ngan dorang neh...

wow!! terus sebut Subhanallah....ohsem sgt....teruja aku tgk masjid ni...

bersyukur dapat jejakkan kaki ke masjid seindah Masjid Nabawi ni...

aku suka gambar ni, mcm gambar dlm poskad pulak... :)

payung2 ni akan dibuka setiap kali solat jumaat sbb jemaah bila ramai sgt, dorang akan solat kat luar, dan payung ni akan dibuka utk memayungi jemaah...

sampai sini adalah batas suci, kena bukak kasut dan menutup aurat...

luas kan kawasan masjid ni...
kat lilitan tu tertulis kaligrafi dari Bahasa Arab yang mewakili 25 nabi dan dua kalimah syahadah...

siapa kata Semarang tak de apa? dorang ada Masjid Agung yg mereka sgt banggakan...aku pun tumpang bangga...masjid ni terbesar di Jawa Tengah...

dibina pada 6 September 2002 dan siap sepenuhnya pada 14 November 2006

ok, nak pi menara tinjau masjid pulak...

inilah menara tinjau Masjid Agung...berketinggian setinggi 99 meter dan mempunyai 19 tingkat...
tingkat 19 adalah menara tinjau, manakala Muzium Islam pulak kat tingkat 2...sayangnya kami tak dpt tgk muzium dorang sbb kami kesuntukan masa...

waktu operasi dorang...
nak naik menara tinjau ni kena bayar sorang rp5,000 bersamaan rm1.60...murah je tiket2 masuk kat Indonesia ni...tu yg aku suka travel Indon sbb murah2 entrance dia...heheh...

keseluruhan masjid agung boleh dilihat dari atas....Subhanallah...cantik sgt....luas...10 hektar luas dia..
senireka masjid ni mengikut senireka Jawa, Islam dan Romani...pembinaan yg memakan belanja hampir 62 juta...

dan dari sini jugak boleh lihat kepadatan penduduk Semarang...

wow!! kalaulah aku dapat saksikan payung tu dibuka...mesti lagi cantik...

angin kuat masa berada kat atas ni...mmg waktu panas terik, tapi bila dah ada kat atas menara, mmg berangin la...kat menara ni jugak ada 5 buah teropong utk melihat kota Semarang dan utk melihat anak bulan Ramadhan..

oh, kalau lah aku boleh lama2 kat atas ni...

ok, turun dah...staff ni mmg keje dia jaga lif...

turun bawah terus carik eskem...haus kekdahnya....
sedap eskem ni...heheh...



nak cari FM kat Semarang ni bukan main payah...kami dapat FM pun cuma kat kedai kat Masjid Agung ni...tu pun tak banyak yg tinggal...design pun biasa2 je la...huhu...grab jugak sebagai kenangan berada di Semarang...

30 comments:

Nurzakiah Hanum said...

indahnya

lizz said...

cantik...teringin gak nak pegi...
paling suka gambo view dari atas masjid agung tu...

Khai♥Rin : anies said...

baru dibina rupanya..ingatkan dah berusia puluhan tahun...btw mmg cantik...waktu mlm cm ne ye agk nyer? mesti lg cantik!

amirah said...

subhanallah...memang sgt2 cantik. camne la pemandangan dia kalau payung tu terbukak kan...

Kakzakie said...

Masya-Allah bestnya kakak tengok. Betullah buat payung macam masjid Nabawi tanda di perkarangan pun org bersolat juga..

JaSSNaNi said...

cantek betul.. terpegun tengok.. yang staff jaga lift tu.. pompuan tu tak sakit kaki ke dok berdiri je... hmmm ape pun tabik spring lah.. sbb boleh berdiri lelama menjalankan tugas ye..

Rai Ourkizuna said...

cantiknyaa.. jeles aku nokkk...

:: Mrs.Eady :: said...

Cantik nyerrrrr!

LadyHas said...

cantik nye... tak tau pun akan Masjid ni seblm ni.

NM03 said...

terpegun dgn keindahan masjid tu...

Daddy Ziyyad said...

- kah kah kah...apa lah korang cong polisi indon tu utk ambik gambar dgn diaorang!

- weh nok, baik punya posing tadah tangan syukur..haha

- gila luas kawasan masjid ni...mmg boleh tampung ramai jemaah betul...tgk gambar yg ko ambik dari atas menara tu...

:: Mrs.Eady :: said...

Cantik nyerrrrr.....

Qhaifa Nur said...

subhanallah, indahnya kalau tengok dari atas...
disebelahnya ada pulak sawah padi...

Dee said...

masjid ni antara tempat yg aku x sabar nak lawat masa beli tiket ke semarang hari tu :)

JunAina said...

Bila jalan2 bercuti akak pun suka ziarah masjid.

Ratu Hatiku said...

Cantiknya masjid nie...

[sutera kasih] said...

cantiknya masjid tuuu !

seharum kasturi said...

pemandangan mesjid dari atas mmg cantik ... nape penjaga lif tu pandang cam gatal jer ... ishhh

Nieda ramly said...

hebat...

HeNRieTTa JoSe said...

Bestnye...teringin juga nk ke sana...tpi kekangan cuti plak...

norhidana miswan said...

besar n luas kawasan masjid tuh, 10 hektar, puas pusing2 tuh boleh sesat sekali... aah kak msti lg cantik kalu dpt tgk payung tu terbuka...
subhanallah...

Nurulhuda Abdul Latip said...

Cantik eh masjid nya..Kagum la..Kalau dapat nengok bukak payung tu mesti lagi cantik kan..

:: Cik Viva :: said...

masjid tu mesti amik inspirasi dari masjid nabawi kan..part payung tu..

Che Rosliza Che Mat said...

cantiklah masjid tue...

atty's said...

cantik sgt masjidnya ..
eskerem tu lak ..buat kty terliur je tau.

Rinna said...

Subhananallah.. cantik sagt..masjid agung.. tuh

Amanda Suria said...

Wow...subhanallah..cantiknya..

ieda immi said...

staff tu cute lakk berpakaian macam tuu erk ;)

akubiomed said...

Memang indah keadaan persekitaran masjid ini.

.:. Maa .:. said...

bestnyaaaaaaaaaa ;)