nuffnang advert

Monday, May 27, 2013

supir/driver di Semarang dan Jogjakarta

Assalamualaikum semua...
ada beberapa komen yg bertanya tentang supir sepanjang kami berada di Semarang dan Jogjakarta...so, here we go...
dipendekkan cerita, supir ni aku carik last minit sebenarnya...asalnya, plan kami ber'backpacker' di Semarang dan Jogja ni, tapi memandangkan kawan lelaki kami tarik diri di saat2 akhir, keputusan muktamad dicapai, kami bertiga yg perempuan2 ni decide ambil supir supaya lebih selamat...so, tak yah la nak berbackpacker kat tempat org tanpa kaum Adam...huhu...ada supir lagi selamat rasanya...di saat2 akhir ni lah, aku duk compare supir2 yg murah...maklumlah, trip kami ni trip bajet kekdahnya....heheh...

 masa jemput kami di airport Semarang

ni dia supir kami, Ashary nama dia....atau panggil dia dgn nama Mas Ari...muda lagi...baru 30 tahun...adik kami lah kekdahnya...heheh...
pelat jawa dia tebal sgt weh...sbb tu dia lebih prefer berckp omputeh...kehkeh...bila dia berckp omputeh tu mmg kami gelak je la sepanjang dlm keta tu sbb aku ngan kak Dee duk ckp, ni lah festaim supir kami berckp omputeh dgn kami...sebelum2 ni bedal speking Indon je la...korang ada supir slang omputeh mcm kami dpt ni? hahaha...
kadang2 tu siap ckp balik kat kami 'do u understand what i'm talking about?' kahkah...dia ingat kami ni tak faham omputeh kot....kehkeh...
mmg dlm keta dah mcm kelas Bahasa Inggeris la kekdahnya...
eh, tapi dia berckp Indon jugak la...tapi dlm keta, ko jgn harap nak dpt dgr lagu Indon, korang akan disajikan dgn lagu2 omputeh sajork...and surprisingly, dia hafal kebanyakan lagu2 omputeh tu...hebat betul supir aku kali ni...heheh...

 skandal terbaru kak Dee...hahaha...supir kami ni pun pasrah je la kami suruh posing rupa gini...kehkeh...

 merangkap photographer kami jugak...tapi kami kena ajar dia cara2 pakai kamera ni...lama2 dia dah pandai ko...cepat betul dia belajar...siap tau 'angel' mana sesuai nak amek gambar...mmg dah lawan tokei kekdahnya...hahaha...

 see, bajet retissss sgt dgn spek hitam dia tu....muahaha...

 dia ni dah beristeri...tapi tgk lah gaya dia masa ni, bajet ada 3 kosong lagi katanya...adoi la hai...mmg giler betul dia ni...tapi bagusnya dia ni, dia ni tak pernah ckp buruk pasal bini dia...dia selalu ckp isteri dia seorg isteri yg solehah....sejuk telinga aku dgr...Alhamdulillah...

 masa ni Ina dan supir sama2 kepenatan...Ina dtg sakit kepala dia, supir pulak kepenatan yg amat sgt...takpe, kami faham..dia drive bawak kami ke Dieng, 4 jam, balik dari Dieng, 4 jam lagi...mmg pengsan la...
sampai satu tahap tu, dia dah tak tahan ngantuk + penat kot, masa tunggu lampu isyarat nak hijau, dia boleh keluar kereta, dan buat exercise kat tgh2 jalan...siap buat senamrobik...hahaha...see, aku ckp supir aku ni mmg giler kan...
ni lagi satu...punya nak 'angel' baekk punya, dia boleh amek gambar kami dari seberang jalan...tapi dia tak zoom, jadiknya gambar kami jadik halusssss je.....huhu...sabor je la...

walau dia agak giler, kami hepi dgn dia...so, kalau korang nak contact number, korang boleh kol nombor ni...aku tak bagi no direct pada Mas Ary ni, sbb dia cuma driver..apa2 hal kena direct deal ngan bos dia...kalau korang ingat nak deal terus dgn dia tanpa melalui tokei dia, boleh mmg boleh, tapi dia ni takde kereta utk buat perniagaan senyap2 ni...so, better korang deal terus ngan tokei dia...

aku berurusan dgn Pak Guntur tokei dia kat nombor2 ni:
006281390339313
006281901657313
00628156599124

harga termasuk supir + kereta adalah rp350,000 sehari, (lebih kurang rm110) yang aku pelik kat Semarang & Jogja ni, kebanyakan dorang mengamalkan konsep harga petrol bayar lain...tak seperti di Bandung, Medan dan Bali, harga rp350,000 tu dah termasuk petrol kekdahnya...
tapi isi lebih kurang rm65 dpt isi penuh Avanza tu...tahan dua hari setengah...minyak Indon murah kot...
lagi satu, memandangkan supir ni dari Semarang, kami kena sediakan penginapan supir di Jogjakarta..cuma sediakan rp100,000 semlm utk penginapan dia...bersamaan rm32 semlm...itu deal aku dgn Pak Guntur...murah je dia mintak utk penginapan supir dia tu...heheh...



apapun, service Pak Roy, Medan tetap teratas...

33 comments:

Qashmere said...

Best ya jalan-jalan...

:: Mrs.Eady :: said...

untung ko nok..selalu dpt supir yg best bangatttttt :D

Lya Colours said...

hensemnya supir hehe

Dee said...

supir muka kelantan..kihkihkih..

u know what i'm talking about? slang london ok..kahkahkah..

Khai♥Rin : anies said...

tggu dia ada kereta la..sng deal dgn dia terus kalu ke sn ;-)

ieda immi said...

wahh memang giler2 bagus supir nie .. dia pun x segan2 kan .. semua pompuan ekeke ;)

ini dah komplete semua ..
konperm sape2 nak kesini leh search kat blog wa .. bagus dik !

entah bilelahh akak nak sampai sini .. ko kalau jalan2 gtahu akak , nak ikuttttttttttt huwaaa

Nurzakiah Hanum said...

syoknya jalan2 ya
bila nak bawak aku

Teena Tna said...

Wahhh, sporting lah supir tu

norhidana miswan said...

untung akak dpt supir yg sporting, otak gile2..... senang nk mintak tlg, takde lah otak kite tensen udahla jln2 nk hepi2 kan

Rapunzeel Cikilolo said...

mmg nmpak sporting habis

:)

.:fyzz:. said...

wahida...hang nih kan..asal masuk blog hang ja msti jenjalan cari pasal..hehe..eh jenjalan kekdahnya..aku je la nok dok terperuk di umah..huhu..sonok ko jalan2...bila la nak sampai indon gak ..:)

faraherda.razalan said...

Baca entri ni smbl tgk gambo, sy berdekah gelak. Mcm kelakar lak. Hehehehe....wah! Menarik best ni.

HeNRieTTa JoSe said...

best la dpat yg mcm tu....sama macam yang rietta dapat dekat sabah dulu...siap tolong ambekkan gambar...tpi dia nie jenis pemalu...xde plak nk buat gila sewel mcm tu...hehehe...

-Sara- said...

ahahaha kelakar lak cite pak supir nii ..hihi

Sue-Rya Qistina said...

wahhh..bagusnya dpt pak supir yg mcmni. sporting betul!

Daddy Ziyyad said...

hahahahahhaa...bagos betul supir kau posing kat buai tu!

dulu aku masa gi hanimun kat bali( masa 1st time gi bali, takde buat apa apa research pun, hentam aja pergi..haha), supir aku lagi gila..jumpa kat bali, dia offer servis dia...tgh jalan2, minyak habis..hahaha

Ema Johari said...

wah, hebat pak supir korang yer... giler-giler tak membosankan...

Forskning Beta said...

merokok tak?

wah kelas gitu dapat supir handsome

Amanda Suria said...

Kira ok la tu nok..xde org nk kacau..dh ada bodyguard

Nafira usof said...

hahahaahahha.. enjoy kan kalo dapat supir yang giler2 camtuh.. senang nak ajak bersembang~

diana said...

kemain lagi gayanya tu..heheh

Syuhada Salleh said...

xpenah gi indon lg nie..hehe

:: Cik Viva :: said...

kemain lagi supir tu..sporting. Tapi part yang ambik gambar dari seberang jalan tu memang lawak lah..hahah

Rasp said...

pergghhhh kelas supir u sis...
ckp omputeh ada telo jawa tak hahahahaha....
sporting tu yg best tu kan...

wahida said...

forksning beta: dia tidak merokok...bertambah best!! heheh...

Cho Zila said...

bertambah syiokler perjalanannyer..lancar.....

Azian Elias said...

Pak Roy is the best yeee... kami sellau gak ocntact2..

Rinna said...

Sporting juga..pak supir yer.. layan je korang apa yg korang suruh.. :)

lizz said...

kemain best dapat supir gitu..kemain lagi die berusaha keras nak ambik gambo tu yek...

NM03 said...

tgk muka pun dah kelakar... mcm skandal je ngan ina tu. hehehe

Mama Aliaa said...

wahida,

akak nak ke jogga this november bersama family. 4 dewasa 3 budak kecik. ADa contact no supir yg boleh bawak kami jln2? Boleh tak guna no yg kat atas? email: salizatula@yahoo.com

deena said...

yunk i nak ke Medan xlama lagi ni...please emailkan i contact pk supir yg u ambil dlu..please2....seriously desperado ni...huhu
deenakhalil87@gmail.com

Jati Wijaya said...

Assalamualaikum wr wb.

Salam kenal saya Jati dr Ganesha Tour Jogja. Kami adalah perusahaan jasa tour n travel khususnya dalam bidang pakej wisata Jogja. Selain paket wisata Jogja kami juga melayani paket wisata luar kota seperti Deing, Bali, Lombok, Karimunjawa dan lain-lain. Kami berikan harga yang murah dengan pelayanan maksimal karena kami handle langsung dari Jogja. Jika bapak / ibu ingin melawat ke Jogja dapat menghubungi saya via whatsapp di +628985101301 atau call +62 274 7890010.

Berikut contoh paket wisata dari kami:
Jogja 4D3N Tour

Jogja Tour: Pantai Parangtritis, Borobudur, Museum Ulen Sentalu, Lava tour, Kraton, Tamansari, Prambanan, Kotagede

1st day
11.30 – 12.00 jemput dari airport
12.00 – 13.00 menuju local resto
13.00 – 14.00 makan siang
14.00 – 15.00 menuju hotel untuk check in
15.00 – 15.30 check in hotel
15.30 – 17.00 menuju pantai parangtritis
17.00 – 18.00 pantai parangtritis
18.00 – 19.00 menuju local resto untuk makan malam
19.00 – 20.00 makan malam
20.00 drop hotel

2nd day
08.00 – 10.00 menuju candi Borobudur
10.00 – 11.30 Candi Borobudur
11.30 – 12.00 menuju local resto
12.00 – 13.00 makan siang
13.00 – 14.00 menuju ulen sentalu
14.00 – 15.30 ulen sentalu
15.30 – 16.00 menuju lava tour
16.00 – 17.30 lava tour
17.30 – 18.30 menuju local resto
18.30 – 19.30 makan malam
19.30 drop hotel

3rd day
09.30-10.00 menuju kraton
10.00 – 11.00 kraton
11.00 – 11.30 menuju tamansari
11.30 – 12.30 tamansari
12.30 – 13.30 menuju local resto
13.30 – 14.30 makan siang
14.30 – 15.30 menuju prambanan
15.30 – 17.00 prambanan
17.00 – 18.00 menuju kotagede
18.00 – 19.00 kotagede
19.00 – 20.00 menuju local resto
20.00 – 21.00 makan malam
21.00 drop hotel

4th day
Tba drop airport


The price includes:

• Private Car / Minibus / Bus
• Drivers and assistant (+ driver and assistant’s meal)
• 2 / 3-star Hotels in Yogyakarta
• Breakfast in hotel
• Dinner & lunch at local restaurant
• Guide
• Entrance tickets listed in itinerary
• Parking fees
• Insurance
• Mineral water

The price excludes:
• Flight Tickets
• Personal expenses
• Any other optional tours, which is not specified in the itinerary
• Tips for guide and driver

* Price does not apply to peek season and high season

Price: RM 497

Jika tertarik dapat langsung menghubungi saya di telp +62 274 7890010. sms / whatsapp +62 8985101301. Terimakasih.

Kami juga melayani pakej wisata dengan tujuan sesuai dengan keinginan Anda.

Wassalamualaikum wr wb