nuffnang advert

Monday, June 29, 2015

resepi air soda lemon mint with longan (edisi sedap nak matik)

Assalamualaikum semua...

al kisah, aku pernah citer kat entry ni,
yang aku sekarang tgh gilerkan air yang refreshing ni...
nak tahu air apa?
air soda lemon mint with longan...
wah, kemain nama...
asalnya aku minum air ni masa sebelum puasa ari tu..
si Oyen hulur kat aku sebekas cawan,
masa tu unit dia ada buat pot luck,
yang buat air ni pulak si Izyan...
aku sedut je air ni, terus pejam mata ko...
sebab sedap macam nak matik...
terus aku mintak resepi cara nak buat air ni...
si Izyan ngan si Oyen gelakkan je aku...
sebab beriya aku mintak resepi..
padahal senang je cara nak buat air ni...
ok, moh la aku taip resepi dia yang simple ni...
lagi pun ada permintaan supaya aku buat entry khas pasal air ni...
moh kita...

aku mmg target nak buat air ni waktu berbuka puasa,
so, ptg semalam lah hubby duk mencari bahan2...
buat se jug besar malam tadi...
bila dah siap, tak sabar kami2 ni nak minum...
bila dah minum je, perghhhhh, dapnyaaaaa...
anak aku si abang kemain suka air ni..
berulang2 dia minum..
si adik lak tak suka,
dia apa pun tetap lah air kelapa jugak...haha...


nak buat dia senang je...

air aiskrim soda (aku tuang satu botol setengah utk jug besar mcm ni)
lemon (sebijik) -dihiris
longan (dua tin)
sedikit daun pudina

tuang je semua dalam jug...kacau...
tak yah letak gula pun...
pastu letak lah ais...
siap untuk diminum...

ha, korang try la buat...
confirm kasih sayang suami isteri bertambah erat..
ok, takde kena mengena...


sambil minum, sambil pejam mata tau!
baru feel!! hahaha...

20 comments:

idzwa kamaruddin said...

ok nak buat!! nek eratkan lagi pelukan..eh!takde kene mengena..hahaha..

nak beli bahan ar kejap lagi!

mama tisya said...

suka longan

Kakzakie said...

Bagus nanti kakak pulak ikut buat macam ini.
Mesti best ni:)

ain.ya.nun. said...

Yey, tqsm ye bagi resipi. Haha.

Khai♥Rin : anies said...

penah minum tp x penah letak buah longan...mmm boleh try ni!

AnneRaini said...

aku tak minum manis bulan puasa ni tp xpe boleh save utk raya nnti..hehe

eima said...

menarik nanti aku try suggest kat laki aku die yg suka air manis2 ni ..aku air suam je

eima said...

menarik nanti aku try suggest kat laki aku die yg suka air manis2 ni ..aku air suam je

anyss said...

assalamualaikum,
boleh try ni...

norhidana miswan said...

dpt tgk jelah kak... 1 family tgh batuk...
tunggu pas raya lah kot2 udah sihat tekak nih... sgt mengiurkan

azieazah said...

Saya sentiasa ada stok lemon dalam fridge. Selalu buat Teh O Lemon jer.

Aiskrim Soda ni dah buat dengan sirap hari tu. Dengan laici jer belum try lagi. Harus la nak cuba!

Rapunzel Cikilolo said...

sedapnye...

kalo dapat longan buka puasa ni...

::NureeN:: said...

Awat lmbt sgt aku msk cni
aduyaaaiiii klau x, td bleh beli bahan2...
mmm... thx beb, sok bleh try :)

aLyNnZ said...

sedap nak matik harus ler cuba..tp kalau daun pudina tu takder camner? aci tak kalau tak taruk?

Mrs Little Voice said...

Tak dapat bayangkan acaner rasanya air sedap macam nak matik tu...heheheje...blh terai nnt

Diana Rashid said...

Bubuh pulak daun pudina tu memang meletop2 je rasa dalam mulut..

akubiomed said...

Memang layang kalau dijadikan air minuman untuk berbuka puasa.

Anonymous said...

Salam kak Wahida,

hai...saya fara.. silent reader akak...hehhee..syok baca blog akak ni..saya dapat masa google tempat2 best kat cameron..terus follow...kak saya ada cadangan.. cuba buat soda herb..bahan2 sama dengan air ni..cuma tambah serai dan asam boi...serai tue titik kan n masukkan sebatang dalam air tue..asam boi masukkan beberapa biji..klau boleh guna yang kaler putih n masam sangat..baru ngam...sedap...hope akak cube...take care kak..keep writing...


-faradia goh-

wahida said...

faradia goh: wow, tq sudi baca blog i yg ntah apa2 ni..tq jugak share recepi yg best ni...ok, nnt boleh try..tq tau!

Farha said...

nampak sedapnyaa...