nuffnang advert

Wednesday, April 15, 2015

Nasi Lemak Royale 'Kedah' @ Ampang

Assalamualaikum semua...

nak cerita ni dengan bangganya...
aku dah makan nasi lemak royale yang femes ni oiiii...
hahahaha....jakun ni...
nasi lemak royale ni kan femes kat Kedah,
tapi dah bukak cawangan kat Ampang...
kalau tak silap cawangan ni dah lama jugak bukak,
tapi belum berkesempatan nak pegi...
tapi bila si Oyen menyuarakan nak pi sini,
aku terbuntang bijik mata dengar,
haruslah followwwwww....

kalau nak tahu, gigih aku snap pic depan kedai ni...
sampai kena hon dengan kereta yang lalu kat belakang aku...kahkah...
apa lagi kami bantai gelak tengah jalan,
malu punya pasal sbb kena hon..
kalau laki aku ada ni, confirm aku kena marah...ekekek...

masa kami sampai ni, orang tak ramai lagi...
so, boleh la aku snap pic kat lauk pauk ni...
tapi bila kami dah duduk je,
terus ramai org beratur kau...terkejut aku..
nasib baik kami cepat sikit...
kalau tak, kami pun sangkut kena beratur jugak...huhu...

paling best ayam goreng dia la...
ada jugak puyuh...tapi aku x amek...

nasi lemak ni lain la...
bukan mcm nasi lemak biasa yang ada sambal, ikan bilis, timun bagai tu...
dia ala2 nasi kandar..
ada 3 jenis kuah termasuk kari dia tu...
tapi kuah2 dia rempah tak kuat sangat la...
pada yang tak kuat rempah, boleh la try makan kat sini...
tapi jenis aku pulak,
lagi kuat rempah, laaaagi aku sukaaa...
pastu tak main la makan pakai sudu garpu...
nak feel kena makan pakai tangan la...
aku ni kan ala2 tamil sikit...kahkah...
pastu meroyan bau kuah kari melekat kat tangan tak nak hilang...ekekek...

haaa...ni menu aku...
special nasi lemak orang Kedah ni sebab kaler nya kuning...hehe...
aku amek ayam goreng, sotong seketul ngan bendi...
sepinggan gini rm10.50
kalau nak murah jangan amek sotong la...

dating berdua bersama oyen...
oyen tu menu dia simple, ayam goreng je...
nasi dia pun separuh je...eiii, sharifah sakinah sangat tau dia tu...hahaha...

nasi lemak ala2 nasi kandar + papadom + kopi ais
nikmat oiiiii!!

oyen up dengan papadom,
tapi aku yg banyak perabis papadom tu...muahaha...
pastu kan meh sini aku nak citer...
aku dulu tak reti minum kopi susu...
tapi masa kat Nasi Kandar Beratur, mak aku order kopi ais,
aku pun try rasa kopi ais mak aku tu...
sekali sedap kau...terus jatuh cinta...
tu yang sampai sekarang kalau makan nasi ala2 nasi kandar,
mesti nak pekena kopi ais sekali...
fefeeling kat Penang...
tapi aku dah rasa banyak kopi ais...
kat Nasi Kandar Beratur jugak yang win...huhu...
korang yang belum rasa nasi lemak royale ni,
gi la cuba...sedap tau!!



kalau korang nak makan kat sini ni details dia: 

Jalan Dagang 4,
Taman Putra Sulaiman,
Ampang.
(berdepan dengan masjid baru,
dekat dengan food court taman dagang.)

25 comments:

ain.ya.nun. said...

Aku puasa ni Wahida, nyesal baca post ni. Haha.


Nak tanya boleh? Apasal ko makan banyak tapi tak gegemok? Jawab jawab jawab!

Mona Lea said...

sotong tu gebu betul.puas makan ni

Rai OurKizuna said...

telur sotong ada tak..?

laki aku hantu telur sotong.. kalau dia tau ada nasik lemak kuning kat sini mesti dia menggelupur nak try.. hahaha.. kejam ayat bini dia..

JunAina said...

Nasi lemak? Jap rasanya ni nasi kandaq royale kan...? Garu2 kepala konfius...ahahhaaa... Nasi Royale ni nasi kandaq rasanya...

eima said...

tak penah lagi mkn yg kedah tu ....
ni yg ampang wajib la try ... mmg femes betui kat alor setar tu

wahida said...

rai: ada nok....ada telur sotong...aku pun hantu telur sotong..tapi masa tu aku tak nampak ada lauk telur sotong...huwaaaaaaa...tanya member, member ckp ada....

junaina: ni nasi lemak kak...nasi lemak kuning yang femes kat kedah tu..tapi lauk2 dia semua lauk ala2 nasi kandar...

Fiza Rahman said...

OK...boleh try kalau balik kampung. Lalu jer selalu depan ni tapi tak der nafsu plak nak try. Lpas baca entry ko ni rasa membuak² nak try.

Tihara said...

kopi susu yang best adalah kopi susu vietnam, itu pun sebab ada orang belikan dari sana..

tapi nasi lemak ni sedapnya wahida,
ada sotong , ada bendi.
kau punya taste nak sama dengan akak..

sotong memang mahal sekarang ni,
bagi akak harga tu sangat okay dah..

:)

Mar Mansor said...

makaih nasil emak lain darilain lah..

sudipVSsenduk said...

dah pernah makan sini, boss belanja. Terbaik!

idzwa kamaruddin said...

err..tekak aku x bleh in dgn nasi royale nie..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Sedap nyaaa la hai...terliur aku nengok ni tau

norhidana miswan said...

perkhhhh aku nengok menu lauk2 tuh... dia punya udang beso gabak...

ni yg bt aku terigin nk merasa nih

Kniedaz said...

dah pernah makan kat kedah nun...memang ala ala nasi kandar...sedap hehehe

eima said...

ni bukan slim ni kuruih kering cek oi ...mcm2 dah buat nk bg seksi dan montok tak berjaya ...kah kah kah

Mila Ahmad said...

Hari tu lalu foodcourt taman dagang tapi tak perasan gerai ni mungkin sbb malam kan, nanti kalau melalu boleh singgah.

Diana Rashid said...

Dulu masa mula2 kawen dengan orang kedah pelik jugak apasal kat sana banyak nasik lemak warna kuning..heheheh..

Ratu Hatiku said...

Sedappppnyaaaaa....terus laporrr perut nie...uhuhuhu

Fazleyatul Aini said...

jauh tuu nak p cuba
tapi ayam goreng dia nampak sedap la

ewanthology said...

kena dtg awal lah ye....

adarnadzmie said...

memang sedap nasi lemak royale ni...akak klu balik kedah singgah makan dulu....
)

NM03 said...

kau pergimtanpa pesan... tggalkan aku sendiriannnn...

ade nak tapaukan utk aku????? #libasbibir





eh, sentap noriah danish nnt.

Cik Ecah said...

nasi lemak kuning....patot laki aku suka makan...haha

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kak wahida,
iols orang penang pun tak pernah try lagik si royale itu he3

akubiomed said...

Mahu telentang selepas makan. :)