nuffnang advert

Wednesday, March 18, 2015

pengalaman menjadi emcee

Assalamualaikum semua...

meh la aku citer pengalaman aku menjadi emcee...
untuk pengetahuan,
ini adalah first time aku beraksi sebagai emcee tau,
diulang, FIRST TIME...

bagaimana aku boleh terlibat:

ada satu hari, December tahun lepas,
aku cuti, tetiba dapat call dari office,
someone call offer mintak aku jadi emcee,
masa tu dia mintak aku jadi emcee untuk Family Day,
kemain terkejut aku kena offer jadi emcee weh...
dah kenapa aku yang ko pilih?
harus lah aku terkejut...

tapi masa tu aku tolak lah offer tu,
terus terang aku cakap,
family day adalah event yang sangat santai,
perlukan banyak lawak jenaka,
pandai tarik perhatian budak2 kecik...
jadinya aku tolak tawaran tu,
sebab aku tak rasa aku boleh buat...huhu...
tapi masa tu, aku ada cakap,
kalau event yang agak protokol maybe aku accept la kot...hahaha...
tup tup untuk event Malam Penghargaan 2015 ni,
aku di offer sekali lagi oleh orang yang sama...
dan dengan sekali offer, aku terima!
muahahaha...

lepas aku kata agree untuk offer ni,
dua minggu aku pantang minum ais...
jaga suara kata ko...kehkeh...

ada perasaan agak sceptical sebenarnya,
adakah aku mampu buat tugasan ini,
tapi bila aku fikir,
kalau orang lain fikir aku boleh buat,
kenapa aku sendiri tak boleh fikir macam tu,
dan mula perasaan excited lebih banyak daripada perasaan sceptical tadi...

my partner, Loqman...
tq Loqman kerana banyak bagi aku tunjuk ajar,
takde dia ni, aku panik jugak la,
sebab ada beberapa tentatif program bertukar last minute,
Loqman banyak guide aku,
Alhamdulillah, dapat partner yang sangat membantu...

terus terang aku cakap,
masa sesi rehearsal, aku sangat nervous,
sesiapa yang rehearsal sekali dengan aku,
akan perasan yang suara aku menggeletar,
pegang microfon pun shacking weiii...
aku tak tahu kenapa, padahal masa sesi rehearsal bukan ada sesiapa pun,
tapi aku punya gelabah, ya ampunnnnn...hahaha
tapi amazing nya, masa malam kejadian,
Alhamdulillah segala mak nenek nervous aku hilang,
aku tak tahu mana pi neves aku tu...ekekek...
dan amazing sekali lagi, kali ni tanpa bantuan paper clip! wow!!
dan aku boleh pandang setiap mata di hadapan aku dengan tenang...
Alhamdulillah...
aku just enjoy dengan tugasan aku pada malam tu..

dan sampai sekarang aku rasa aku masih bermimpi,
aku jadi emcee di hadapan para VVIP,
di hadapan pak menteri! huahuahua...
kadang2 aku rasa aku dah buat kerja gila...hahaha...
tapi itu lah hakikatnya, aku dah pun melakukannya...
which is bukan semua orang boleh buat benda ni..

ada banyak lagi aku perlu belajar...
TERLALU BANYAK...
memek muka aku agak garang masa kat rostrum..haha...
itu komen dari Danah dan laki aku...
takpe, aku take it as positive comment...
tq korang...

apa yang penting, aku dapat hilangkan segala neves aku malam tu,
sebab pada aku, kalau tak boleh nak kawal neves tu,
apa pun tak boleh nak buat...
dan lagi satu, memahami setiap aturcara majlis adalah sangat penting..
yup, aku masih dalam proses pembelajaran,
ada beberapa kali aku buat mistakes...huhu...
sila ampunkan saya...

ni masa nak umumkan penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang..
lepas tu turn aku pulak naik stage terima Anugerah Khas...
masa tu, Loqman dah sorang2...

Ainul, my ex officemate...dia ni otai emcee...
setiap kali event, memang orang akan panggil dia jadi emcee...
untuk Malam Penghargaan 2015 ni pun,
dorang dah offer Ainul, tapi dia terpaksa tolak atas sebab2 tertentu...
tu yang job ni dapat kat aku...huhu...
dia ada bagi beberapa tips...
dan boleh la aku share tips ni dengan korang..
pada korang yang selalu berhadapan dengan orang ramai...

tq Ainul!! i really appreciated it!!


dan aku bagi kredit pada diri aku sendiri,
bila aku berjaya mengawal nervous,
bila aku berjaya menghadapi 'ketakutan' berhadapan dengan selautan manusia...
yes, i'm proud of myself...
mistakes sana sini, itu perkara normal untuk beginner macam aku,
aku masih belajar...
dan aku percaya,
sebenarnya aku mampu buat yang lebih baik lagi...



anyway, tq semua yang bagi support kat aku...
special thanks to hubby, mak, mak mertua, geng capati yang banyak bagi support...
tq jugak pada comittee Malam Penghargaan 2015 yang percaya pada aku untuk menggalas amanah besar ni...


*gosok gosok mata masih tak percaya*

31 comments:

Khai♥Rin : anies said...

sama laa mcm sy. first time jd emcee ms family day aritu... sy x bimbang psl persembahan tp bimbang suara yg mmg x sedap bla da pegang mic. tp sbb ramai support, once da pegang mic mcm da x bleh nk lps... ;-)

btw TAHNIAH!!

AnneRaini said...

tahniah nok.

Ainim Suju said...

aku tak pegi malam tu...tahniah ye

NM03 said...

syabas!

ko ngan lok mcm adek badek weh

Ezy Loy said...

saye xbrni nk jd emceee..
ketaq lutot..
ckp tergagap2 nt..
haha

syabas kak!
hehe

idzwa kamaruddin said...

wahhhh aku plak nak tumpang bangga sekali! aje giler tak semua org boleh jadi mc ni tauuu...kagum aku weh dgn ko!

syabas betheeee!

norhidana miswan said...

ensem partner emcee ko kak...

salute kt ko yg serba boleh...

Eye_nee said...

Bukan semua org mampu berdiri dan bckp di depan hadirin beb...congrate beb...kalau sungguh berminat teruskan belajar..terus bertanya..terus timba ilmu...

Nurzakiah Hanum said...

tahniah beb

Sue-Rya Qistina said...

tahniah kak

tiga lalat said...

Salam. Hee tahniah hebat menjadi emcee.

Mona Lea said...

pernah jadi emcee bidna terjun masa dekat opis lama.memang ikut teks betullah. nasib baik opis lama pegawia n staf cuma 30 orang. hehehe

GREENJADE said...

consider big event ni..ramai mata memanadang!

bravo! ko mmg berani!
tahniah beb!!

kdg2 kite tak percaya kebolehan terpendam kita kan...dah cuba baru tau!

mamawana said...


Assalam

Pernah jadi emcee tapi nerbes giler....terlupa ayat sebab memang tanpa skrip. Tobat...walhal dua tiga kali dah jadi emcee

Muji Anto said...

http://en.miui.com/home.php?mod=space&uid=3128752, https://forums.oneplus.net/members/19gambarawekmelayu.583337/

CikLily Putih said...

wah terbaek la... congrats

Diana Rashid said...

terbaik..walaupun pertama kali tapi majlis yang gah..yang tu memang boleh tabik la..akan datang mesti boleh buat lagi baik..

erny firdaus said...

tahniaahhhhhh.....paling penting adalah kemenangan mengatasi rasa nervous diri sendiri tu kan..best..best..congrats!

SangRatoo said...

TAHNIAH noksss!! :)

Nieda ramly said...

tahniah wahida... kalau akak pun ketaq lutut

eima said...

TU DIA BKN SEMUA YG BOLEH BUAT NI ...AKU JGN HARAP LA ...MAMPUIH AKU PENGSAN KAT SITU ... KAH KAH KAH

nusha fasha said...

Bkn snng nk jd emcee.. tahniah kak!

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kak wahida,
bukan garang laaaaaaaa
fokus tu kan3 he3

Bunda a.k.a KN said...

Betul tu tak semua orang berani berdepan dan bercakap depan orang ramai...

tahniah...

akubiomed.com said...

Mahu gelabah hendak susun kata apaila menyebut dif-dif terhormat.

NEKCIK said...

Syabas wahida....lpas ni mesti ramai lahi yang datang meminang

ain.ya.nun. said...

Dan, percayalahhh, selepas pertama kalinya ini akan ada kedua, ketiga keempat dan ke ke ke yang lain. Haha.

Rinna said...

Good Job.. Tahniah..

Green82 said...

Congrats Wahida. Tak semua org ada kebolehan.

Zura Tahir said...

Bkn senang berckp depan audience

ietams said...

tahniah!
kata² semangat ainul tu memang bagus