nuffnang advert

Tuesday, November 11, 2014

sila eja dengan tepat

Assalamualaikum semua...

Huiiii, entry aku nak citer ni dah agak lama sebenarnya.
Biasalah, mood blogging baru nak sampai.
Sekarang marilah kita bercerita benda2 yang dah basi...ekekek...

24 Oct yang lepas, aku mewakili organisasi aku untuk satu pertandingan.
Pertandingan 'Mengeja Tepat' gituwww..
Ini adalah sempena Bulan Bahasa Kebangsaan 2014 anjuran kementerian aku.
Ekceli, bulan bahasa kebangsaan ni setiap tahun dianjurkan, tapi untuk pertandingan mengeja tepat ni baru pertama kali di adakan.
So, aku dengan dua orang lagi staff menyahut cabaran ini untuk mewakili organisasi kami.

pertandingan dijalankan di Halal Industry Development Corporation, Petaling Jaya. 
HDC ni adalah adik beradik dengan organisasi aku..
walaupun kami adik beradik, tapi ini adalah pertama kali kami menjejakkan kaki di bangunan HDC ni...so, marilah kita bergambar sebab bukan selalu kita dapat jejak kaki di sini...heheh...

finally, ini lah tempatnya untuk kami diuji untuk mengeja.
ada stage dan disaksikan dengan puluhan orang kat depan kami..
dua kerusi kat depan tu adalah tempat duduk judges.
Judges adalah pegawai dari Dewan Bahasa dan Pustaka..
korang pernah tengok rancangan Spell It Right?
ha, macam ni lah keadaan nya...sorang2 kena naik atas stage dan mengeja...

gambar agak pecah sebab member zoom dari jauh..
masa ni aku dah start kena mengeja..
kami berentap dengan 9 organisasi, dan ada 21 peserta kesemuanya...
setiap sorang dari kami kena mengeja sepuluh patah perkataan yang diambil dari Kamus Dewan Bahasa Dan Pustaka Edisi ke empat.
dan setiap perkataan diberi masa hanya sepuluh saat sahaja...
ya Allah, rupanya banyak perkataan bahasa Malaysia yang jarang atau tak pernah kami dengar, rare giler words yang kami dapat...hahaha..
dari sepuluh perkataan, aku salah mengeja 3 perkataan...huhu...
yang menang tu hebat betul, salah eja satu dan dua perkataan je...nyaris aku nak menang...hahaha...
eh takpe, yang penting gain experience, menang kalah belakang kira..

ok, masa ni nak balik ofis dah..sebelum balik, kita posing lagi lah..
kiri kanan aku kawan ofis aku yang jugak mewakili organisasi kami
galah betul kawan2 aku ni...hahaha..


eh, tetiba ada gambar ayam...ekekek..
grill roasted chicken...sedap mcm nak pitam..
mash potato paling best pernah aku rasa...ayam dia pun beshhh...
festaim aku makan kat Dave's Deli ni wehhh...
walaupun breakfast, lunch dan hi tea disediakan, kami tetap makan kat luar...hehe...
dah HDC dekat benar dengan One Utama, haruslah kami makan kat situ...

ni dia pom pom girl of the day...
kawan ofis aku gak ni...festaim dating dengan dia..
sambil makan sambil gosip pasal TMJ kawen...hahaha...
tq datang support kami el!!

harus aku repeat Dave's Deli ni wehhhh...


tips untuk hilangkan rasa gementar:
cari paper klip dan genggam sepanjang masa. baca selawat. InsyaAllah hilang neves tu.

ini yang aku amalkan dari dulu, gi interview ke, atau kena buat public speaking ke, aku akan genggam paper klip..dan ini jugak lah cara aku buat bila naik atas stage masa nak mengeja tu...
paper klip tu akan serap darah gemuruh korang. tak percaya? silalah try!!

28 comments:

Nurzakiah Hanum said...

terbaik la
amik pengalaman kan
tp yang penting gambar makanan tue buat ku terliur

NEKCIK said...

nekcik ingat masa sekolah jer ada pertandingan mengeja. ..klau nekcik masok memang corot lah kot..iyaalah dah pencen. ..nak nulis pun tak pandai dah

wida said...

Genggam klip? wah leh test ni..
kak ape contoh perkataan yg kak kena eja tu..share lah

wahida said...

wida: hrmm aku pun dah lupa apa perkataannya...tapi banyak kena eja perkataan yang panjang2, dan banyak penggunaan huruf k dan g..

AnneRaini said...

kurusnye ko nok...

itu je komen aku..k bye.

(nyampasss)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Seronoknya pertandingan ni...Oh ye ke gitu nak hilangkan perasaan gemuruh, menarik ni..

akubiomed said...

Zaman sekolah dahulu memang setiap tahun ada pertandingan seperti ini.

uncle gedek said...

T-E-P-A-T = Tepat...

Betol tak?

(laaa... kata suroh eja tepat?

wahida said...

uncle gedek: kahkahkah...uncle jangan macam2...hahaha..

nuyui a.k.a miss YUI said...

menarik pertndingna mcm ni..

stuju dgn kak anne..

akk nampak lg kurus ni..amboiii.omeeeii.

amirah said...

rajinnya ko nok masuk pertandingan ni..janji ada experience ye dok?..tapi kira hebat la tu...

GREENJADE said...

aku cuma fokus tang bab mkn jer..kah3

wahh siap kasi tips best tu...btw, mmg terer lah only 3 out of 10 by mistaken spelling...whohaaa!!

~aSHa~ said...

wah tips menarik tu....akkk nak pinjam tips gengam paper clip

eima said...

fooyyyuuu spelling bee in BM la ni ek ... hebat tu .. aku br tau CIPLAK tu tak wujud perkataan sebenar adalah JIPLAK ... hahahha

wahida said...

eima: oo ye ke nok...aku pun baru tahu ni...haha tq for sharing...ekekek...
lepas ni aku masuk spelling bee in BI pulak weh...agagagaga

wish me all the best nok..

Lynn Hamzah said...

perkataan apa jer tu...share ler...nak tahu juga...

Diana Rashid said...

Dah lama tak rasa gemuruh ni..last gemuruh masa nak beranak 2 tahun lepas..hehe...

Daddy Ziyyad said...

tengok2 berdarah tapak tangan nok sebab genggam kuat sangat paper clip...hahahah

wahida said...

daddy ziyyad: paper clip boleh buat berdarah ke nok? weiii, paper clip kan tak tajam weiii...

Rai OurKizuna said...

wei.. berseri ko dengan ayam yang nampak sedap tu.. hahahaha...

Bro Framestone said...

Kalau menang, dapat apa ek?

wahida said...

Bro framestone: juara dpt cash rm250 dgn sijil

Najib Ariyan said...

errr ceciter amende dia perkataan yg tak pernah dengar tu... abg ada sorang kawan professor kat U sini... kalau dia bercakap dia selalu gunakan bahasa klasik yg bombastik ala ala lagu Noranizah idris gitu...

ceciter apa perkataan tu... nak gak dengo

norhidana miswan said...

taniah kak.... berani utk mencuba tu yg mahal,..... cube ko share 10perkataan yg kene eja tuh, nsb bukan yg spell it right bahaso henglish...

wahida said...

najib ariyan & norhidana: dah x ingat la dah apa perkataannya sebab byk perkataan yg rare...yg mmg tak pernah pakai dalam kata harian...huhu...

Alin Marlini said...

ingat budak seklah je ada pertandingan mengeja...org dah koje pun ada jugak ek...hehehehehe...pestime dgr genggam paperclip tu...boleh try nnt...aku ni darah gemuruh gak..hehehe

eMMe said...

pengalaman tu penting kak Ida, kalo saya...mesti gigil sungguh2 la kat atas stage tu, heeee~ ape pun tahniah kak, sbb join competition tu...

Anonymous said...

amboi noks.. mekap macam nak pergi photoshoot. kahkahkah