nuffnang advert

Friday, February 13, 2015

Raikan 1 dekad: tips rumahtangga bahagia

Assalamualaikum semua...

dua hari lepas aku buat entry lari dari rumah,
aku dapat banyak response, banyak komen,
tq pada yg sudi drop komen,
tq jugak pada yang sudi taip panjang2 utk share tips rumahtangga,
sayang korang ketat2!
meh aku share sikit mana2 yang patut aku publish
kita sama2 amalkan...


 InsyaAllah, banyak dah baran ni beransur pergi sebenarnya...
nak2 usia dah 35 tahun ni
tak nak selalu marah2, nanti kang cepat tua...ekekek..
penyakit pun mudah datang...hehe...
anyway, tq for the tip dear!

ha, tu diaaaaa, otai sudah masuk komen...
InsyaAllah nekcik, surah tu akan saya amalkan...
saya hargai komen ini.


 ye betul tu nok, antara sebab aku dah banyak slow sekarang ni..
sebab anak2..
anak2 dah besar, so memang malu kalau nak gaduh...huhu...
anyway, tq nok...

 wow....tips yang hebat...
'hubungan yang tidak pernah berahsia'
tq so much kakak!!

part komen ni aku tak tahan weiii
boleh pulak ko je yg boleh marah dan merajuk ye nok...
over tau kau ni...ekekek
tak aci la weiii ko je yang merajuk...muahahaha...


tapi mcm kak kak eye nee cakap tadi la,
lain orang, lain cara kemudi rumahtangganya,
hanya kita yang tahu macam mana perangai pasangan kita,
dan kita terima pasangan kita seadanya,
as long as masing2 happy...

macam aku pulak,
perjalanan dalam alam rumahtangga kami masih jauh lagi,
masih perlukan bimbingan...
cuma aku boleh share sikit,
aku amalkan bila ceduk nasi ke dalam pinggan,
nasi yang paling atas bukan untuk suami,
so, aku senduk nasi dalam dalam
baru bagi suami
sambil senduk sambil selawat 3x
dan baca jugak kul inkuntum tuhibbunallah...

kita hanya berusaha,
apapun Allah jua yang menentukannya...


terima kasih pada korang yang sudi komen panjang lebar,
terima kasih kerana bagi response pada entry lari dari rumah,
rupanya ramai para isteri bersifat baran jugak,
huhu...
terima kasih jugak pada korang yg terus mendoakan kebahagiaan kami,
hanya Allah yang mampu membalasnya...

entry satu dekad melabuhkan tirainya
terima kasih sudi membaca...
apa yang aku coretkan hanya 5% daripada kisah rumahtangga aku..
hanya boleh bercerita secara surface saja,
tapi kita boleh sama2 ambik iktibar,
yang baik kita jadikan teladan...

minggu depan akan start entry short trip kami ke Koh Samui..
harap jangan muntah lagi tgk pic yang super banyak...kehkeh...

@Mae Koh Island, Koh Samui


04.02.05 - 04.02.15

genap sepuluh tahun kita menyulusuri alam rumahtangga ini,
pelbagai dugaan sudah kita tempuhi,
semoga kita sentiasa bersama, hubby...
teruslah sayangi daku, teruslah memeluk daku...
hati ini hanya untuk kamu.




p/s: takziah buat keluarga Tok Guru Nik Aziz Nik Mat dan Hasbullah Awang.
Sangat terkesan dengan kehilangan mereka. Al Fatihah.

17 comments:

NM03 said...

aku rasa, shidi pulak kena senduk nasi dalam2 utk kau. mana tahu... baran kau semakin jauh pergi.... kennnnnn?






wahida said...

NM03: dia tak perlu semua tu...dia ada cara lain nak tundukkan aku...hahaha...

kehidupan sihat said...

semoga akak sekeluarga bahagia :)

AnneRaini said...

betul tu nok..hanya kite tau psgn kite dan cara nak handle pon lain. sama2lah kite perbaiki supaya hubungan suami isteri kekal hingga ke syurga.

Nieda ramly said...

negara kehilangan permata sekali gus dalam hari yg sama

Al FAtihah

Nieda ramly said...

negara kehilangan permata sekali gus dalam hari yg sama

Al FAtihah

norhidana miswan said...

huhuuhu... so sweet lah kak ntrh kali nih... n pastu tq sbb share petua ko psl senduk2 nasi tuh...

tak sbr nk tgk pic mentik2 kt koh samui

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kak wahida,
iols baca dekat 7 kali dah part petua senduk nasi dedalam tu haaaaa
tapi dok benak tak paham situ la he3
petua tu untuk buat suami yang sayang/tunduk kat kita ka?????
so kalo nak buat kita yang sayang/tunduk, maka suami la yang kena senduk yer dak????
he3 konpius iols he3

eMMe said...

ape pun kak ida, tahniah la! bertahan sampai la skrg, moga kekal bahagia, mmg ramai pengomen tegar Kak Ida.. hope kite lebih matang sejajar dgn usia kita... kalo ade kelemahan, pasti, kelebihan itu dpt menutupi kelemahan.. InshaAllah bahagia hingga Jannah Kak..

wahida said...

ary sha: kahkah...itu bukan untuk tundukkan suami lah...kurafat tu weiii...itu lebih pada nak kuatkan kasih sayang antara suami isteri...bersama bacaan kasih sayang dari al quran...
aku dapat tips ni dari makcik aku...

Rai OurKizuna said...

hihihi.. macam macam petua kan.. paling berkesan adalah tolak ansur.. aku pun baran jugak dulu.. penah gak la gaduh secara overnya.. tapi dah tua (err) ni da makin kurang nak menjawab tu.. hahaha.. kalau tidak asyik keja nak menjawab je.. mau tak hangen laki aku.. wakaka..

Kniedaz said...

wah...banyak tips yang dapat baca entry2 sis tentang rumahtangga ni..hehe

Eye_nee said...

Petua gua lu masukan jugak sis...hahaha...i loikeee...semoga hubungan ko sentiasa bahagia sis...hingga akhir hayat korang berdua..

Acik Erna said...

Alhamdulillah dah cool tak baran lagi..acik bukan tak nak share boleh bertahan sampai 33 tahun tu ida.acik nemang tak de petua apa2 pun..cuma yang acik tau suami acik memang la tersangat cool nya..acik sorang je marah ke hangen ke..dia tak pernah lawan..lebih banyak acik yang salah..tapi tetap suami acik yang akan cepat2 minta maaf..sebab tu acik tak jadi nak marah berpanjangan.terus sejuk hi hi.
Sampai kawan2 opis baik lelaki atau perempuan akan kata..untung acik..tapi acik macam biasa akan jawab..yang untung kau nampak..yang rentung..hi hi.ni bukan kes puji suami ida..tapi apa yang orang nampak..dan apa yang acik lalui selama hampir 33 tahun ni..tu la agak nya untungnya kawen dengan orang yang sayang kan kita..sebab acik tak sempat becinta kes kena pinang dek rakan sekerja.mak ayah pulak terima..acik baran jugak masa tu..baru kerja..baru nak buka mata tengok dunia..dah kena kawen.tapi acik dulu anak bapak..bila dah terima acik ikut je..sampai dah kawen acik cakap kerana sayangkan bapak acik kawen ngan suami.sian dia tau ida..berdosa acik kan..semoga Allah ampunkan dosa2 acik.

Diana Rashid said...

Tahniah..sama la ..kita pun tahun ni cukup 10 tahun..rasa kejap je masa berlalu..banyak beza dulu dan sekarang..saya rasa sekarang saya dah pandai nak kawal situasi bila ada gaduh2 ke apa....heheh..tak kuasa nak bergaduh pun ye..hahahah

Azian Elias said...

you bar an ye..

kalau akak, hubby yg baran.. i jenis makan dalam je.. tp now bila dah tua2 ni. i mean recently, dia macam mellow sikit.. i pulak yg selalu hangin.heeee... almost 19 years to go dah..

adat lahkan hidup berumah tangga.. semoga sentiasa aman damai..bahagia dunia akhirat..

Fiza Rahman said...

Aku pon masuk 10 tahun bulan sebelas ni. Dugaan...macam². Kuncinya hanyalah SABAR.