nuffnang advert

Wednesday, February 11, 2015

Raikan 1 dekad: lari dari rumah

Assalamualaikum semua...

adat, dalam alam rumahtangga, ada pasang surutnya,
ada angin badai melanda,
korang tak yah la nak cakap kami laki bini ni sweet sangat,
aku hargai komen macam tu,
tq kerana terus mendoakan kebahagiaan kami,
tapi hakikatnya,
kami laki bini ni selalu je bergaduh...huhu...

baru2 ni aku pernah tanya laki aku,
sayang ingat tak kita pernah bergaduh?
laki aku jawab, gaduh yang mana satu?
kita banyak kali gaduhhh...
huwaaaaa, sadis sungguh dengar statement laki aku tu...
see, nampak benor memanjang bergaduh...hahahaha...

meh aku citer sikit dalam alam rumahtangga kami,
aku tak pernah citer benda ni pada sesiapa,
baik mak, mak mertua, atau kawan2 baik aku sekali pun,
dorang tak pernah tahu pasal benda2 yg bakal aku citer ni,
tapi demi anniversary kami yg ke 10 tahun ni,
boleh la aku citer sikit...utk sama2 kita amek iktibar..

4 tahun lepas kami pernah berperang besar,
hadoiii, aku sampai lari dari rumah tau,
sehelai sepinggang gitu,
aku tak tahu apa aku fikir masa tu,
mungkin sbb bengang teramat sangat,
tapi sempat lari sampai takat keluar dari kawasan perumahan aku tu je la,
sebab laki aku kejar aku terus lepas tu,
aku jalan kaki laju2, laki aku kejar aku naik keta,
haruslah cepat je dia dapat aku,
aku keluar masa tu tengahari buta,
tengah panas terik matahari memancor...
tapi nak tunjuk bengang punya pasal..
ada aku peduli semua tu...hahaha...

aku ni ada satu perangai sikit,
bila gaduh, aku bersifat 'hati kering'
laki pujuk macam mana pun, aku bo layan,
tapi dalam hati sebenarnya mintak dipujuk sangat2...
macam mana tu? huahuahua...
dan lagi satu, bila gaduh,
aku bukan jenis baling pinggan mangkuk,
bukan jugak jenis ugut nak bunuh diri,
sorry, that is not me,
tapi bila aku marah, aku akan terkeluar bahasa2 yang agak kasar,
paling teruk aku akan end up keluar dari rumah..

dan pernah jugak aku mogok lapar masa preggy kan junior,
aku mogok lapar dua hari tau,
serius memang lapar la,
giler ko tak lapar,
tak makan dan tak minum walau setitik air...
dah la tgh preggy...hahaha...

tapi satu benda aku nak puji laki aku ni,
laki aku ni dia cool dlm menghadapi situasi bini tgh 'angin' ni,
apa yang aku nampak,
walau dia tgh marah sekali pun,
dia tak pernah naik tangan atau kaki dia,
never.
dia tak pernah tampar aku,
apatah lagi nak sepak terajang aku,
cuma bila dia marah sangat,
dia pernah ambik tempat gantung blazer kami (tempat gantung tu kayu)
dia hentak benda tu kat tiles, berderai berkecai benda tu,
huhu...
sadisnya bila ingat..

dia jugak pernah tumbuk dan baling helmet masa kami couple dulu..
tapi bukan baling helmet kat aku,
dia baling hempuk kat pintu...
oh, tapi citer baling helmet ni citer dah lama sangat
citer hampir 14 tahun lepas...
laki aku ni pun ada angin dia,
tapi angin dia bertempat,
bukan melulu macam aku..hahaha

aku ni pulak jenis angin semacam,
tak boleh kena jentik lebih sikit,
dan aku TIDAK bangga dengan sikap aku,
aku sedang buang perangai2 buruk ni,
dulu aku laaaagi baran,
tapi sekarang dah kurang sikit la,
banyak benda aku belajar sepanjang 10 tahun berkahwin ni...
dan kes aku keluar rumah tu,
itu lah pertama dan terakhir aku buat,
tak pernah buat lagi dah,
cuma sekarang aku nak kena control bahasa2 kasar aku bila gaduh...
huhu...

ni lah laki bini yang selalu gaduh tu woiii...
aku stop dulu gambo2 romantik ni..
bagi keadaan bertenang dulu...
ada yang dah mula muntah hijau dengan entry2 satu dekad ni weiii...
hahahaha..
korang bernasib baik tau,
aku nyaris nak upload gambo kami laki bini atas katil....kahkahkah...
ni pic lepas pekena teh tarik di area Pantai Chaweng, Koh Samui...

@ Mue Koh Angthong National Park, Koh Samui

apa pun, aku tahu dia sayang aku...
seboleh mungkin dia turutkan segala kemahuan aku,
seboleh mungkin tak mahu aku terluka,
aku marah, aku merajuk,
dia berusaha sedaya upaya memujuk,
cuma aku ni je yang acapkali tergelincir,
mudah terpengaruh dengan hasutan2 syaitan..huhu...

pernah dulu masa kami couple, kami gaduh besar,
aku terus balik kampung lari balik umah nenek aku,
aku tutup henfon berhari2 tak nak dia cari aku, konon..
padahal dalam hati mmg mintak dia pujuk...kehkeh...
dia carik aku kat kampung aku weiii...
sebelum tu jenuh dia kol semua best friend aku,
tanya aku lari mana, hahaha...
alih alih tengok dia dah terpacak depan umah nenek aku
sumpah, masa tu aku terus cair...sweet sangat...hahaha..
bayangkan dia dari PD ke Sungai Besar, kan jauh tu...
mak aku siap puji laki aku..kata dia gentleman...
ye lah, pujuk anak dara dia ni sampai kat kampung,
mak aku terus berkenan dan mak aku cakap laki aku ni berani,
mak cakap lelaki macam ni lah yang boleh jaga anak dia...
padahal sebelum tu beriya mak aku tak nak menantu orang Negeri Sembilan...huhu...

sayang, tq sangat2 sebab mampu bertahan dengan perangai angin bini u ni..
kalau lelaki lain, mmg dah lama tinggalkan i...
pastu carik pompuan lain...huhu...

adik2 yang baru kawen,
atau bakal kawen,
jangan ikut perangai ahkak ko ni,
dapat laki yg boleh bertahan macam laki ahkak ni, ok lah...
dapat laki yg sama2 baran?
sendiri mahu fikir la...

apa pun, pada kakak2 dan bro2 di luar sana,
yang baca entry ni,
kalau ada yang nak share tips rahsia perkahwinan uolls bertahan lama,
boleh la drop komen...

atau korang yg tgk parents korang yg memanjang sweet dari muda sampai tua,
boleh la share kat sini,
aku teringin sangat nak tahu,
bagaimana kekalkan perkahwinan dan terus mewangi..

tq hubby, u always in my heart..
i mintak maaf banyak lukakan hati u...
tapi ketahuilah, i sayang u sangat2...

i love u deep deep...hehe..
meh gomol sikit!

31 comments:

NM03 said...

begitulah ceritanya

ooooo 4 thn lepas larik rumah ye... ko sbnrnya nak call aku soh amek kan?? tapi ko lupa bawak enpon masa larik tu kan. hahahaha

lenkali nak larik bawak kete... tu laaa... haaa... kan dah penat jalan kaki. hahahaha

AnneRaini said...

beb..akupun spesis kalo ada mslh rumahtgga xciter kat org... gaduh mcm manapon aku tak tunjuk kat org...sbb aku xnak malukan diri sndiri dan malukan laki..

wahida said...

NM03: kahkahkah...cilakak ko jahhh...
wei, takde istilah penat jalan kaki masa tu wei...laki aku tarik aku masuk dlm keta, terus tak dpt lari dari rumah...hahaha...

tapi memang pun, aku lupa bawak henfon masa tu...tapi kalau aku bawak henfon pun masa tu, aku takkan kol ko jah, sebab aku tahu nnt laki aku mesti carik ko punya, so, aku kena carik org lain utk mengadu nasib...muahahaha...

wahida said...

anneraini: betul tu nok...sebab tu ramai ckp macam aku ni takde masalah langsung...padahal hati tgh panas..namun nak citer kat org masa tgh berperang besar mmg tak pernah aku buat...selagi boleh simpan, aku simpan...huhu...

erny firdaus said...

hehehhe..seronon baca entry ni..betul sangat..dalam kehidupan, alam perkahwinan ni macam2..tak gaduh, xadventure..ye dakk? Anyway..tahniah..semoga kekal bahagia dunia akhirat...ammeeenn...

Khai♥Rin : anies said...

nama pun rumahtangga... kalau bahagia sepanjang ms mmg tipu laa...kalau gaduh sepanjang ms tu pun tipu jg kan... tp yg pasti ALLAH tu MAHA ADIL. Dia beri kita partner yg benar2 secocok. dia garang, kita cool. dia pendiam, kita becok. itulah jodoh sebenar...


p/s len kali lari laa jauh sket...br la ada drama dan adventure hahahahaahah

wahida said...

khairin anies: tak sempat nak lari jauh, dah kena tarik masuk dlm keta...muahahaha...

Eye_nee said...

ko 10 thn berkahwin kan sis..pjg berjela dah ko tulis...bygkan akk yg this coming May 25 tahun...akk rasa 25 pages baru habis nak tulis suka duka sepjg bersama...apa2 pun conclusionnya...Gua sayang suami gua beb...

wahida said...

eye nee: akakkkkkkkk, dah nak masuk 25 tahun??? perghhhhh, hebat...wa salute u beb!!

akak, nak tipsssss...plisssss...

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Itulah kehidupan suami isteri wahidah ... bak kata P.Ramlee "sedangkan lidah lagi tergigit"... sakit woiiii tergigit lidah tu.. keluar airmata .. sendiri mahu fikir :D

idzwa kamaruddin said...

ehhhh hati aku plak yg berbunga ni kenapa?kahkahkah...terus terbayang laki snediri..kahkahkah...

untung la ko sebab en.wan nak pujuk ini kalau aku berangin pun tidak lah dia pujuk aku..kahkahkah...

semoga korang terus bersama bergaduh bergembira bercinta sehingga ke syurga ye noks..aku doakan korang ok..

love.

eMMe said...

Kak Ida, adat la umah tangga..mane ade yg aman tenang sahaja... mesti ade ribut badai taufan melanda juga... same la.. kite marah2 tanda sayang... gado2 manja tu kak Ida.. moga Allah sentiasa pelihara umah tangga kita kan kak!

eima said...

ADAT LA WEI ..AKU PUN JENIS CAM KO JG ... TP AKU JENIS YG TAK ROMANTIK CAM NI ...SIAP PI HONEYMOON ...
TAPI MMG KAKI GADUH ... HAHAHHA
AKU PENAH MOGOK TAK SENTUH HP SBB DIE YG BELIKAN ..SEMINGGU KOT ... HAHAHHA WASAP BERIBU DH TIME TUH HAHAHHA

lovelywa said...

Klau nak rumahtangga kita ni sentiasa aman bahagia salah satu tipsnye adalah tolak ansur..kita buang segala perangai yang tak elok tu..especially yang baran2 tu kan..sebab kita makin lama bkn makin muda tapi makin tua..gaduh2 tu bese laa, orang kata asam garam umah tangga kan..

Insha Allah semuanya akan berjalan lancar dan terus kekal bahagia..


wahida said...

eima: fuyyooo...macam aku dulu masa kapel la...mogok tak nak pegang hp langsung...padahal hati nak tengok henfon selalu...ekekek...

wahida said...

lovelywa: tq for the tip..mmg sedang buang perangai yg tak elok ni...lagi satu tak mo marah selalu sebab tak nak nampak cepat tua...hahaha...

NEKCIK said...

adat berumah tangga..sedangkan lidah lagi tergigit kan..cuma takyah lah dipanjang panjangkan...memang kerja syaithan untuk memporak perandakan rumahtangga biar bercerai berai.
bacalah ayat 102 surah albaqarah selepas sembahyang...dari dr.Fatma

Nurulhuda Abdul Latip said...

Aku pun ada masa gaduh jer, tapi nasiblah hubby aku ni jenis penyabar la, biasanya lelaki ni memang penyabar kan..Kita je pompuan yang emosi terlebih, tapi sebab dah lebih 10 tahun aku rasa aku lebih control emosi aku, sebab fikir anak2..Penatlah gaduh sebab anak2 nampak dan dengar macam tak elok kan, so just be cool n rasional..Insya allah makin dewasan kita akan lebih matang dan tau nak handle situasi camana..banyakkan istigfar dan zikir banyak2 kalau kau rasa nak marah yea...

wahida said...

nekcik: alhamdulillah...ada tips berguna dari nekcik..insyaAllah, akan saya amalkan...terima kasih nekcik!

nurulhuda: salah satu baran aku dah slow ni sebab malu anak2 tgk..tq beb for sharing!

wahida said...
This comment has been removed by the author.
ain.ya.nun. said...

Eh eh baru request rahsia kebahgiaan terus keluar dah ha satu.

Masalahnya kan kak Wahida kan, kita kan, perangai kan, sebijik macam mu nokk oii. I is baran.

Mungkin dah berusia nanti, akan jadi lebih sabar kot. Agaknye lah kan?

tiga lalat said...

Salam. Hee jodoh ajal maut rejeki semua ketentuan Allah swt. Semoga jodoh berkekalan hingga akhir hayat. Amin ya robbal alamin.

Eye_nee said...

As per request kannnn...25 years tak lah hebat mana kan..it's just a number yg sehingga saat ini masih bertahan BAHAGIA..cumanya dlm setiap solat akk.."YA-Allah Jadikan hubungan ini bukan satu hubungan prasangka..jdkan hubungan ini hubungan saling percaya...jdkan hubungan ini hubungan yg tidak pernah berahsia"...Tolak ansur...beralah(tidak bererti kalah)...tidak terus menyoal...selidiki dulu setiap perkhabaran yg terdengar oleh telinga...jgn mengungkit...yg selalu kami buat..setiap kali lepas perbalahan...Duduk berbual berdua...saling memohon maaf....dan tidak akan mengukit lagi isu perbalahan itu..dan kami bermula semula dengan sebuah perhubungan baru...FRESHHHH....lain org lain cara sis..it's just a guide line yg akk dan suami buat 24+ ni...semoga bermanfaat...

Anonymous said...

bagus kongsi pengalaman rumahtangga yang real kan, bukan a bed of roses setiap masa. buat pengajaran pada yang anak muda. kita diberi jodoh yang terbaik walau kita banyak yang kurang. kita pun baran dan dikurniakan pasangan yang sabar. baru tersedar sekejap dah nak 25tahun juga.

Nieda ramly said...

lidah pun lagi tergigit kan......?inikan pula suami isteri.

Rinna said...

Gitu la adat berumahtangga.. mmg ada pasang dan surutnya.. Moga apa yg berlaku itu dijadikan iktibar.. :)

Liyana said...

pesen sy pulak klu gaduh mmg tarik muka. jgn harap aku bagi respon apa ko cakap haha. duduk sebilik pun x kuar suara hehe.

btw kak lawo seluar gambar first tu. hehehe

Anonymous said...

Mmg gitu, mesti kontra, saya pun baran dan alhamdullilah asben saya cool

Fiza Rahman said...

So sweet. Gaduh² manja gittew sampai lari rumah. Untung lah dapat somi penyabar dan pandai pujuk ☺

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kak wahida,
nak tergelak baca hokeyh
iols samala ngan akak
kuat hangen
tapi naseb baek memang seblom kawen dah wat agreement ngan hubby
iols saja yang boleh marah, boleh merajuk, boleh naek hangin he3
habby tak boleh hokeyh
alhamdulillah stakat 4 thn kawan & 3thn kawen masih utuh janji itu
cecewah :)
camna nak ilangkan baran ni haaaaaaaaaaaa???sian laki iols he3

Mummydearie said...

Lupa nak ucap, Selamat Ulangtahun Sedekad! Moga berdekad-dekad lagi kekal bahagia bersama ya!

Asam garam rumahtangga memang begitulah, Wahida. Ada turun naik. Masa naik tu seronoklah, masa down,down to the deepest bottom tu yang tak tahan dugaan. Banyak syaitan berbisik :)

My husband and I memang jauh berbeza perangai macam langit dan bumi. Bila bertikam lidah, memang seorang akan kuat membebel dan seorang lagi diam. Sendiri mahu tahulah siapa gerangan yang kuat membebel tu. Tapi orang yang suka berdiam ni jangan diprovoke sangat. Kalau angin puspusnya datang, mahu terduduk kita menyesali sikap sendiri :)

Toleransi yang penting. Kalau dah sorang kerja berangin je, sorang lagi kenalah berlagak cool. Kalau tidak, lagi haru hidup berumahtangga!