nuffnang advert

Thursday, February 12, 2015

Raikan 1 dekad: kisah teh tarik

Assalamualaikum semua...

lagi kisah dalam alam rumahtangga,
nasib korang la, nak baca, silalah baca,
tak nak baca, pangkah je la...
seminggu ni aku akan update tentang raikan 1 dekad kami je...

kalau nak cerita pasal teh tarik ni,
hrmmmmm, panjang ceritanya..
aku rasa aku pernah blog kan citer ni,
tapi aku tak tahu mana ntah..aku cari takde pulak...
laki aku ni sejak kecik peminat tegar teh tarik,
atau boleh cakap seisi family dia memang gemar minum teh kodai,
dorang panggil teh tarik tu teh kodai...

dan bila aku mula berkawan dengan laki aku ni,
dia ada cakap dia suka minum teh tarik,
ok, aku fine je lah kan...

tapi bila satu hari dia bawak aku jumpa mak dia,
mak dia suruh aku buat teh tarik untuk anak dia ni,
aku macam errrr??
weii, aku datang nak berkenalan dengan family korang kot...
dah kenapa dera aku begini sekali? hahaha...
dalam hati, mampus akuuu,
weiii, sumpah weiii,
tak pernah umur hidup aku buat teh tarik,
habis2 kat rumah selalu aku buat milo ke, horlick ke,
kalau rasa nak minum teh tarik,
pi minum kat kedai je la...
namun nak buat mmg tak lah,
aku dulu masa bujang bukan setakat teh tarik je aku tak reti buat,
segala mak nenek masakan aku tak reti wehhh,
percaya tak, dulu kehebatan aku cuma menggoreng telur je.....wakakaka...

masa mak dia suruh aku buat teh tarik tu,
dia tanya aku, ida reti buat teh tarik?
aku laju je jawab tahu!
padahal Allah je yang tahu aku dah start nak terkencing dlm seluar..
nak je aku lari dari rumah tu,
tapi aku fikir sampai bila pulak aku nak lari,
jadinya dengan muka penuh gelabah dan cuak,
aku pun buat la teh tarik yang diminta tu,
padahal sumpah aku tak tau mcm mana step nak buat teh tarik..

dengan gigil aku pun masuk lah dapur,
hadoi la, teh tarik yang aku buat tu cair ko...
tak cukup teh dan terlebih susu pulak tu,
wakakaka
pastu mak mertua selamba sound cakap, fail!
huwaaaaaa
sampai hati mak terlalu jujur dengan mengeluarkan statement begitu sekali...huhu...

takpe take positive...bertabah lah wahai hati...
awal perkahwinan pun,
aku masih lagi tak berapa expert buat teh tarik,
kejap teh aku tu keras sangat,
kejap cair sangat,
ada je rasa dia tu tak balance,
tapi laki aku jenis supportive,
apa je kalau tak sedap, dia cakap baik2 pada aku,
dia akan ckp takpe, esok boleh improve lagi,
masa dia cakap esok tu, aku dah komplen dalam hati,
nak kena buat teh tarik hari2 ke....grrrrrr
kehkeh...dulu je la komplen,
sekarang tak la...
sekarang boleh la dikatakan hebat buat teh tarik...ekekek
memasak pun alhamdulillah,
banyak improved..
yang penting laki aku sangat supportive bila aku masak ada kurangnya,
kalau tak sedap, dia akan tegur cara baik,
kalau sedap, mmg dia puji melambung...hahaha...
kalau tak sedap pun, dia cuba jugak makan sampai habis...
huhu...sian u hubby..
kawen dengan orang yang tak pandai masak...

tapi macam aku cakap la,
awal kawen je tak reti semua tu,
bila niat nak belajar masak demi suami,
insyaAllah, Allah akan mudahkan niat kita tu...

gitulah ceritanya,
dan itu lah kerja aku setiap malam,
juga setiap pagi weekend,
aku akan buat teh tarik,
aku hambakan diri sepanjang sepuluh tahun ni dengan teh tarik,
gituuuu...
sampai anak aku yang sulung si abang tu pun dah macam orang tua,
pandai minum teh tarik...

ni teh tarik di Restoren Fareast, Chaweng, Koh Samui
kami pekena teh tarik berdua di tengah malam
teh tarik ni manis ya Rabbi
bikin potong kaki...
sebelum tu aku tanya kat orang kedai,
boleh buat teh tarik tak?
dia cakap boleh..pas tu dia tanya..
u want cold or hot?
aku macam errrr...
dah kenapa teh tarik nak kena cold? 
eiii, apa2 je la...
malas aku nak layan..



p/s: pernah minum teh tarik sedap kat Langkawi...rupanya dorang guna teh 888...

23 comments:

Nurulhuda Abdul Latip said...

Aku pulak sebelum kahwin suka teh tarik atau teh susu la kalau tak tarik hehe..Tapi hubby aku pulak suka teh o je, satu family mertua suka teh o, nasiblah senang, mudah kerja aku haha..

Ainim Suju said...

ko niaga teh tarik petang2 kat opis ni confirm laku wahida..aku join beli..hahaha

NM03 said...

nnt kirm ngan epul... dia nak g langkawi bulan depan.

wahida said...

ainim suju: ok, aku buat kang ko jangan tak beli pulak...hahaha...

idzwa kamaruddin said...

aku tak pandai buat teh tarik!

norhidana miswan said...

hahahahha mil ko sgt jjr kak.... nsb skrg dh teror bt teh tarik...

kak... nk teh tarik satuuuu

sw33tdarling said...

failed pun jadi menantu gak kann... sib baik teh tarik je. macam aku ni segala macam makanan semua nak tip top. takpelaaa aku jadi tukang masak utk anak2 je. tak sedap pun diorang cakap "sedaaaaaaaaap mama"

Eye_nee said...

buat neskepe pun akk fail beb..ni kan pula teh tarikkkkk..sib baik arwah mak mertua cuma minum Tea-O...hahaha...selamatttttt...

wahida said...

sw33tdarling: bertabah la nok...itu ujian utk ko...Allah uji sebab tahu ko boleh hadap semua ni...aku tau ko kuat beb...
yang penting anak2 puji masakan ko...itu yg utama...

eMMe said...

same la Kak Ida, my husband pun suke teh, mmg fail kak, buat, dari dulu, memula kawen sampai skrg, mesti tak selalunye sedap la... kenkadang jadi, elok je susu n teh tu balance...

tapi mujur la my husband minum je, tak kisah, heee~

Kakzakie said...

Kalau tak kerana nak dijadikan menantu tak mungkin MIL kata 'fail!" Tapi kata-katanya sebab nak jadikan menantu tu nak bagi improve - sekarang dah expert kan..

Rahsia kebahagiaan ni:)

ain.ya.nun. said...

Nasib baik suami kita suka minum air putih je. Haha.

Ape kate ko share cara buat teh tarik sedap nok. Ko kan dah expert.

Bunda a.k.a KN said...

Salam..
bila balek kampong dorang guna teh serbok ..didihkan dalam periuk tapis baru campur susu pekat...pastu godak2..

Tapi taklah tarik2...sodap jugak ...pokek molokek ...

Lizzie Yasmin said...

SayA dari kecik mak ajar bust teh tarik. Sebab asal ada kenduri kt rumah nenek je, teh tarik jadi menu penting. Wajib ada.

Teh tarik, tips dia air kene betul2 panas. Baru jadi.

eima said...

org langkawi mmg guna teh 888 atau teh cap masjib serbuk tu ....

aku fail buat air bersusu yang o aku pandai ...tp laki aku die buat air die sendrik

eima said...

org langkawi mmg guna teh 888 atau teh cap masjib serbuk tu ....

aku fail buat air bersusu yang o aku pandai ...tp laki aku die buat air die sendrik

Acik Erna said...

tak pe wahida..dah 10 tahun pandai dah buat..acik ni tahun ni dah 33 tahun kawen..tak pernah sekali pun acik buat kan untuk suami acik..kalau bab air panas..buat air teh ke..kopi ke..milo ke..dan yang sewaktu dengannya..memang suami acik yang buat..sekarang kalau ada orang datang rumah..anak2 acik yang ambil alih..sebab acik memang tak minum air tu semua..macam nak rasa..manis ke tawar kan ida..boleh terima tak alasan acik tu

wahida said...

acik erna: hahaha...sweetnya alasan acik tu...ekekek...

by the way, dah 33 tahun? bak mai la tips acik...nak resepi kebahagiaan gitu...

Diana Rashid said...

huhu..seram aih..siap ada ujian teh tarik..heheh...
suami saya kopi o je.mudah dan cepat..ekekek

Fiza Rahman said...

Sedap plak tgk teh tarik tu. Tapi aku expert buat teh tarik. Kalau abg long aku balik mesti soh aku bancuh ☺

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kak wahida,
si fayyadh umor 3thn pun peminat teh tarik hokeyh
sapa kata teh tarik untuk orang tua??????he3

Mummydearie said...

Hahaha... tragedi teh tarik. Nasib baik walaupun jujur bakal mak mentua kata gagal, dapat juga kahwin dengan anaknya ya :)

Akak pun suka teh tarik ni tapi sepanjang kami kahwin, akak beli kedai je. Lagi tragiskan :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

Sbb tu jgn kata yg xreti msk selamanya xreti. Msti ad prubhn jika kt nk brubah. Huhu..

Hebat ujian mak mertua akk time tu. Haha