nuffnang advert

Monday, February 16, 2015

Koh Samui: KLIA 2 & in flight menu

Assalamualaikum semua...

hadoi la..mengantuknya di pagi Isnin,
Si Junior sekarang makin melasak,
kita ajak dia tidur, dia sibuk ajak kita main,
tengah malam buta masih segar lagi bijik mata dia,
pukul 3 pagi menyusu pun dia ajak sambung main lagi,
huwaaaaaa, sudahnya sampai ofis cari bantal dulu,
sabo je la...

nasib baik lah hari ni nak update entry yg simple je,
moh la layankan entry serba sikit kisah dalam flight...

short trip kami kali ni, kami tak bawak anak2,
so, kami tak amik luggage la,
bawak 2 beg kecik mcm ni je,
yang biru tu waterproof bag kami beli masa kat Krabi,
bawak beg tu je, malas nak bawak beg banyak2...
aku kalau setakat vacation ke pulau,
memang ini je la kami bawak,
koser sangat nak angkut macam2 baju,
seluar jeans lagi lah kami tak bawak,
pegi sana sini pun pakai selipar je...easy.

alahai, bercerita tak bawak anak2,
kang ada la suara2 sumbang bising kepoh gi bercuti tak bawak anak2,
aku gi Krabi tu hari pun,
ada jugak suara2 sumbang bising,
tanya kenapa bawak anak2, padahal Krabi tu tempat best utk hanimun...
errr, susah betul..bawak anak bising, tak bawak anak laaaagi bising...
tapi macam lah aku kisah sangat dengan semua tu,
kalau aku rasa kami nak bawak anak2, kami bawak la,
kalau tak nak bawak, tak payah la orang luar sibuk nak menyindir...

pertama kali aku jejak KLIA 2...
tenteram lah sikit berbanding LCCT yang macam bus stand tu...huhu...
tapi masyaAllah, jauhnya nak dapatkan pintu gate kami...
kat hujung sekali pulak tu...sabo je la..
dah la kami agak lewat, jangan tanya kenapa kami lewat, tanya mek jah...hahaha...

flight kami jam 12 tengahari...
dan akan landing di Surat Thani...
perjalanan amek masa satu jam 15 minit gitu...
tiket untuk dua orang dari KL ke Surat Thani lebih kurang rm350 gitu la...
tapi pada korang yang nak mudah ke Koh Samui,
jangan la beli tiket ke Surat Thani ni wei..
kami ni ingat dari surat thani ni dekat je nak ke koh samui,
rupanya jauhhhh...huwaaaaa...bertabahla...
kami banyak bazir masa kat perjalanan je...grrrr...
dan first time kami naik flight yang semuanya hanya pramugara, takde pramugari ok!
macam boring pulak takde pramugari,
sebab aku ni suka tengok gaya pramugari,
suka tengok mekap dorang,
suka tengok cutting body dorang,
suka tengok gaya rambut dorang,
dulu pernah berhajat nak jadi pramugari,
tapi cita2 tak kesampaian, kahkah...

sebelah aku tu acik, adik si mek jah...pada yang bertanya,
kami pergi berapa ramai,
meh la aku jawab, kami pergi berenam, 3 couples gitu...
biasalah Air Asia kan, kalau tak beli seat,
memang dia akan bagi kita seat yang merapu,
saja je nak pisahkan kami laki bini tau...keji...
padahal laki aku kat depan aku tu je...hahaha...
dah la kami tengah mood pengantin baru...
sampai hati AA pisahkan kami...ekekek...

tapi duduk sebelah acik tak sampai 5 minit,
laki aku ajak duduk sebelah dia,
dia cakap sebelah dia kosong...
laki aku tu mana boleh pisah lama2 dengan bini dia...
rindu katanya...wakakaka...

pastu beli food in flight...
walaupun dah breakfast nasi goreng kat rumah mak mertua,
namun kena lah makan jugak dalam flight, supaya tak lapar,
sebab dah tahu perjalanan dari Surat Thani nak mendapatkan Koh Samui memakan masa lebih kurang 4 jam gitu...
sebelum aku meroyan mengadu lapar, baiklah kami makan...
masa pergi tu saja je aku order nasi ayam...sebab tak pernah try lagi...
ok lah, not bad,
cuma bila makan nasi ayam kan kita biasa ada sup, sambal kicap,
bila takde semua tu, macam pelik pulak..
tapi pada aku, ok je rasa nasi ayam ni...
ayam pun lembut...cuma tak cukup sambal...
nasi ayam ni datang dengan set..ada soft drink dan salted peanut...
rm18.
tapi air aku tu aku simpan, tak minum pun,
sebab aku pow laki aku punya hot chocolate,
dia makan set nasi lemak...

pastu masa balik dari Surat Thani ke KL,
aku order nasi + daging masak hitam...
mak aiiii, sedap rupanya...i like...
cuma kalau pedas, laaaagi aku suka kot...
kuah banyak, daging pun banyak...puas makan...
rasanya ni menu baru,
sebab sebelum ni tak pernah nampak pulak dalam buku menu...
nasi daging hitam ni rm18 jugak...
agak mahal dan tidak datang dengan set...
so, nak air, kena tambah duit lagi...
tapi aku order mineral je...mineral dalam flight, rm4.

setakat ni aku dah try beberapa menu dalam flight Air Asia ni,
aku dah try nasi lemak, nasi ayam, mee goreng mamak, nasi beriyani, nasi daging hitam...
pernah jugak order maggi dalam flight,
sebab dah tak tahan lapar sangat,
megi pun megi lah...hahaha...
dah la yang tinggal megi ayam...sabo je la...
masa tu flight dari Bali balik KL kot...

so far, makanan AA tak pernah menghampakan aku..
tapi nasi lemak Pak Nasser air asia ni jugak la tetap win!
sebab tu aku suka order nasi lemak,
tapi nasi lemak selalu abes...cepat nau laku!
huhu...

eh, tu tekak aku la...ni review aku...
koser sangat aku nak hadap komen marah2 pasal aku review food tau...
hahaha..
i is jujur ok...sedap aku kena say sedap la...
tak sedap, mmg aku cakap je tak sedap. easy.
aku bukan dibayar untuk review food.
so, suka ati aku lah nak tulis apa...
eh, tetiba emosi. ekekek...

entah kenapa, tekak aku lagi kena dengan food AA dari MAS...
pada aku, food MAS macam cincai je..
rasa dia  pun so so je...huhu..
no wonder la Chef Wan pernah condemn food MAS...

eh, sebenarnya nak buat entry lain,
tapi mengantuk punya pasal,
terus tertaip review food dalam flight...ekekek...
nasib korang la...haha...

17 comments:

sw33tdarling said...

ko tak amik luggage, ko takde cecair² mekap ke apa ke? aku ni mmg impossible kot kalau takde luggage sbb byk benda2 cecair aku bwk.

NM03 said...

ade org mengata sebab tk bawak anak ke wei... aku call kau skang!

wahida said...

sw33tdarling: ada banyak mekap aku bawak weiii, tapi takde la dorang amek pun, sebab aku bawak kebanyakannya mekap yang dah nak habis...haha...perfume pun bwk botol yg kecik je...

NM03: kahkah...ko ni, mcm tak biasa pulak...

idzwa kamaruddin said...

hahaha...soka hati lahhh..anak aku aku nak tinggal ke nak bawak ke...kekekeke...

takpe takpe..relax arr..ade org tak belh tinggal anak mcm aku tapi takde la nak kondem org yg boleh tinggalkan anak..lain org lain hidup lain cara anak sendiri..tak gitu..

lagi pun mood hanimunan canne nak hanimun kalo ade anak..kekeke..

takpe takpe..relax sudah..

lieyalatif said...

ye noks... tak gi cuti bawak anak ade je mulut2 bising..suketi la kan ...family kite...kite laa nak tentukan ....

noks, aku percaya tekak ko.... aku pun suke nasi lemak pak naser tu.... sedap!

AnneRaini said...

ko ckp nasi lemak pak naser terus aku teringin.. perlu ke aku book tiket flight gi memana skrg???? hehehe

Emy Tak Kecik said...

xpernah tukar menu...mesti nasi lemak pak nasser...eh penah try nasi ayam...tapi x win mcm nasi lemak hehehe

eima said...

tu la KLIA tu ..punya la jauh ...fuhhh

dah ade dah pengalaman naik kat KLIA dulu ni dulu memula buka ari tu .. huru hara jugak la memula tu kekeke

eMMe said...

Kak Ida, saya tak kisah kak, kalo ape citer pun saya baca n komen je.. suke kejujuran kak Ida, heeee~ dont worry la, sentiasa sokong Kak ida okey...

Kniedaz said...

haahahha..tu la dok tunggu mana entry yg betulnya..tapi review makan pun ok je..saya tak pernah order makan dlm AA...sebab selalu dah kenyang makan sebelum check in hehe

Nurulhuda Abdul Latip said...

Kan nak g honeymoon so anak kenalah tinggalkan yea tak..Peduli je cakap orang kan.

Diana Rashid said...

sapa yang mengata tu?/hamboih..kita pun nak jugak berkepit dengan laki..yang ngata tu sah dengki sebab dia kalau jalan2 terpaksa bawak anak kiri kanak..ekekkek

Fiza Rahman said...

Kata honeymoon khenn. Takkan nak bawak anak kot. Ada gak yg mengata yerp. Jeles lettew.

uncle gedek said...

tengok blog orang.... asik cita berjalan je....! jeles!

tiga lalat said...

Salam. Hee laki manalah tidak sayang bini wehh. Tapi ada mak kan. Kanns ;-p

JunAina said...

Akak sejak anak2 besar ni nak jalan2 dengan kawan2 atau berduaan dah susah sebab anak perempuan akak bila sebut nak jenjalan dengan abah je dia tanya "kakak"? Ahahahaa...last2 mak pak senyap jelah...tapi masa depa kecik2 akak tinggal je.

aishah nin said...

bestnye travel ke negara orang kan :)