nuffnang advert

Wednesday, February 18, 2015

Koh Samui: Surat Thani - Donsak Jetty - Koh Samui

Assalamualaikum semua...

dah cerita dalam flight,
meh citer perjalanan kami dari Surat Thani ke Koh Samui..
pada awalnya nampak Air Asia buat promo,
laju2 grab gi Koh Samui,
nak celebrate 10th anniversary kat sana gamaknya...
masa grab tu, haram tak tau pun perjalanan dari Surat Thani nak ke Koh Samui ni azab...
kami ingatkan dekat je lah...rupanya memakan masa 4 jam!
so, pada korang yang nak ke Koh Samui, aku suggest jangan pilih Air Asia,
sebab Air Asia takde direct flight ke Koh Samui..
korang boleh pilih MAS, Malindo atau Firefly, kalau tak silap...
so, kami ni banyak habis masa kat perjalanan je la...hadoiii...
short trip kami bertambah short dengan banyak habis kat perjalanan je...
adventure betul trip hanimun aku ni...hahaha...

dah sampai airport Surat Thani, kecik je epot ni...
Alhamdulillah, sampai jugak akhirnya..
dalam flight bukan main aku terkumat kamit membaca surah...
ye lah, dengan macam2 kejadian menimpa industri penerbangan kita...
sikit sebanyak buat aku resah..
malah hampir jugak buat keputusan cancel je trip Koh Samui ni...

sampai imigresen dia, alahai slow nya lah service...
dah la bukak dua kaunter je...pastu pulak aku dapat lane yang slow giler...grrrr....
mostly yang menuju ke Koh Samui ni adalah mat saleh..
bangsa Melayu ada dua tiga kerat je la..

 welcome to Surat Thani, pasni sila bersabung nyawa nak mendapatkan Koh Samui...

disebabkan lane aku kat imigresen tadi slow giler, mek jah pi beli dulu tiket bas, ferry dan shuttle...
tq jah!!
beli tiket return terus....senang nak balik nnt tak yah beli lagi dah..

kami beli tiket full package: 
bas, ferry, shuttle (pergi balik) THB1100 per person + rm110 per person.
total perjalanan adalah 4 jam ye.

 ini lah bas dari airport Surat Thani nak ke Donsak Jetty...
perjalanan mengambil masa satu jam setengah...hambekkk koo...
sila lah bertabah...

dalam bas, kami didatangi promoter yang promote island hopping...
dan tawarkan beberapa pakej yang menarik..
nama dia Dao...humak aiii, over friendly tau dia ni...
so, kami enam orang pun berbincang..
kitaorg punya berbincang satu bas boleh dengar...hahaha...
nasib baik la dalam bas mostly mat salleh je...
Dao tanya nak pakej snorkelling atau pakej adventure,
kalau snorkelling ada pakej yang membawa kita ke 5 pulau yang cantik2...
kalau amek pakej adventure pulak, ada pakej climbing, kayaking dan snorkelling,
so, kami amek pakej adventure tu sebab ada kayak...
walaupun sebenarnya mek jah tu cuak giler bila dengar kayak...hahaha...
weii, aku teringin nak berkayak lama dah weiii...
nasib la mek jah nak jugak amek pakej tu...
tu pun sebab kami semua duk paksa dia...hahaha...

 Dao siap duduk sebelah kami nak bagi penerangan...
dia cakap food akan disediakan masa island hopping..
kami tanya adakah food nya halal?
dia cakap jangan risau, dia cakap makanan adalah 'seafood'..
ok, kami dengar seafood, teruslah kami setuju..
sebab mostly penduduk di Koh Samui ni adalah Buddhist...
nak dapat makanan halal kat sini mmg payah tau...
tapi malangnya dalam ferry menuju island hopping, dorang sediakan ayam...
grrrrr, hampeh ko Dao!!
so, korang kalau nak beli pakej island hopping,
make sure kalau dorang ckp dorang serve seafood, mestilah dikotakan janji itu...
jangan masa amek pakej janji seafood, bila tiba harinya, serve benda lain..
takpe, citer pasal ni aku akan buat dalam entry island hopping nnt...
eh, aku tak kata pakej yg kami amek ni tak bagus, 
cuma aku regret pasal food dlm ferry masa island hopping tu je la...huhu...

lagi satu punyalah Dao ni peramah, asal bersembang je cuit bahu along laki si mek jah tu...
hahaha...ko dah kenapa, sudah syok sama Along ka? ekekek...

 keadaan dalam bas kami, sangat selesa...
aircond jugak berfungsi dengan baik...
tak macam masa kami naik bas kat Krabi...horror betul bas tu...huhu...
dalam bas, kami laki bini tak tido pun...
tengok pemandangan pekan Surat Thani...
walau takde apa sangat pun kat Surat Thani tu...

 ok, dah sampai jetty...nak naik ferry pulak lepas ni...
amboii acik jadi model jetty gituw...

dalam pada nak berkejar nak naik ferry,
sempat snap dulu...berlatarbelakangkan ferry itu wajib..heh...
tq mek jah, sudi rai anniversary aku kat Koh Samui...
muah ciked!

ini lah ferry nya...
perjalanan dalam ferry pulak mengambil masa satu jam setengah lagi...
hadoiii...mmg kematu duduk dalam transport je...hahaha...
ferry dia pun sangat selesa...boleh pilih nak open air,
atau nak duduk dalam aircond...
again, aku terpaksa bandingkan ferry Koh Samui dengan ferry Krabi...
ferry Koh Samui jauh lagi baik dan selesa...

ni kalau nak duduk dalam ekon, ada tv jugak...
selesa sangatt...
tapi kami tak duduk sini...

 dalam ferry ada cafe jugak, tapi kami laki bini tak membeli apa2 pun kat sini..
lagi pun kami ada bawak bekal roti dari Malaysia...
so, kami makan roti je dalam ferry...

ni pulak konsep open air...
pun bukan tempat duduk kat sini jadi pilihan kami...
nampak kelibat mek jah n the gang?

 ya Allah, model ferry mana yang cantik bangat ni?? hahaha...
ala korang jangan la amek hati pulak...aku gurau je...
nak tunggu korang puji lambat sangat, maka puji lah diri sendiri...ekekek...

 ha...kami tak duduk dalam ekon, tak jugak duduk kat kerusi konsep open air tu, 
kami duduk bersila je tepi ferry ni...amek angin...fuh...best giler...sangat menenangkan!

ha tengok, laki aku siap baring lagi..sambil makan roti...
tengah hanimun trip macam ni, tengok laki baring atas ferry macam ni pun dah nampak seksi..auwwwww...muahahaha...
kalau ikutkan hati aku yang gedik ni, nak je aku join baring jugak...

perghhhh best giler la...aku akan kenang memori dalam ferry ni sampai bila2...
sebab masa ni kami dalam keadaan yang sangat santai sambil bersembang2 manja laki bini...
sambil gelak gelak...
tak ingat apa dah masa ni, lupa segala mak nenek kerja kat KL tu...
aku siap berjalan dalam ferry tak pakai selipar, dah macam rumah sendiri aku buat...
tu yang tapak kaki aku hitam tu...hahaha...

demi Allah, ciptaan Allah itu sangat hebat!
sangat menenangkan menikmati keindahan pulau bersama suami tersayang...

cantik kan? 
bersama kelibat ferry yang semakin menjauh...

 Alhamdulillah, dah sampai Koh samui!! yeayyyyy!!

 hoi!! aku dah sampai Koh Samui hoiii!!
hahaha...ko ingat ko sampai Paris ke cik kak oii...jakun semacam...kahkah...

 ok, dah sampai atas darat, kena naik van pulak nak ke hotel..
baju hijau tu lah driver kami yang akan bawak kami ke hotel...

 wayar berselirat di Thailand itu perkara biasa..hahaha..

 itu lah shuttle kami...yang membawa kami ke hotel...

 pakej yang kami amek masa kat epot tu memang mudah...
lengkap semua transport sampai lah ke depan pintu hotel...
so, kalau korang nak mudah, amek je pakej dari epot tu...
beli tiket pergi balik tau!!

 tertera cuaca di Koh Samui waktu itu 37 darjah celsius...
Alhamdulillah, cuaca sangat baik mengiringi kami sepanjang kami berada di sana...
perjalanan dari jetty nak mendapatkan hotel mengambil masa sejam gitu...adehhh...

bergambar bersama dengan pemandu van kami..
ya Allah, sebijik muka adik aku, Dik Emy tu, cuma adik aku tu gelap lagi lah...haha...
dia ni bawak van punya lah slow...pastu sibuk sambil drive sambil cakap kat henfon...grrrr...
so, tak yah nak buat thumbs up sangat la heh...
aku sebenarnya nak buat thumbs down, tapi takut ko kecik hati pulak...ekekek...


akhirnya, setelah melalui bermacam2 transport,
dari kapal terbang, bas, ferry dan van,
kami sampai di hotel kami jam 5.30 petang waktu tempatan...
pengangkutan udara, laut, darat semua kami rasa semata2 nak mendapatkan Koh Samui...hahaha..

30 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

Fuhh hbs masa lama tuu..

Nurzakiah Hanum said...

bestnya cuma sayang habis masa lama dlm perjalanan kan

idzwa kamaruddin said...

fuhhhhh terasa rasa keseronokkan nyer weh...aku plak tak sabar dgn next entry!

lia ummiirfan said...

fuyoo.. atas feri lepak gitu memang best

Khai♥Rin : anies said...

sy yg baca ni pun terasa kematu dok dlm transport je hahahahaah

memula nk gak puji model ferry tu tp tgk selipar merah trs cancel hahahahahaahha jgn mare nooo

wahida said...

khairin: kahkah...tak marah nooo, ceq pi pulau pakai selipar je ko...hahaha...

akubiomed said...

Wah berjalan-jalan lagi.

AnneRaini said...

pergh kematu nak menyampaikan destinasi impian..hehe

Bunda a.k.a KN said...

Amboi lama tul dalam perjalanan...sampai jer...tak ke sakit pinggang..

Mona Lea said...

lama jugak tu dari airport ke Koh Samui. Masa banyak habis untuk perjalanan kan?

Anonymous said...

Alah, tak lama mane pun sejam setengah tu kan. Macam KL pi Melaka je. Haha.


Nebes dlm flight ko habis dah nok, lepas ni turn I pulak. Huwaaaaa, nak menangis ghaso ea ni.

-Dakpink-

Mummydearie said...

Walaupun Koh Samui aje, haruslah nak terasa jakun jugak! Bukan semua orang dah pernah pergi Koh Samui. Hahaha...

Aksi manja melentik bagai tu kenapa tak completekan dengan I jump-you-jgn-jump-sama? Barulah halimunan eh, hanimun namanya!

Masya Allah ... memang cantik pemandangan atas feri tu, Wahida. Gulp, gulp telan air liur tengok keindahan alam ciptaan Tuhan tau!

wahida said...

dakpink: total perjalanan dari epot adalah 4 jam hokeyyy...kalau termasuk flight, 5 jam lebih kami dlm transport...sejam setengah tu dlm bas saja tau...haha...

tiga lalat said...

Salam. Hee dulu sejarah dulu dulu selatan siam tu smpi segenting kra tu tanah melayu yang punyah., Huuuu2 seronoknya mak jalan2 hanimun siam gitu.

Diana Rashid said...

pakej yang awak ambik tu bayaran nya berapa??

jul fadly said...

Assalamualaikum
Sungguh besarnya perjalanannya.
Bila nak melawat tasik toba,Brastagi,medan silah ambil fakej FADLY,senang,tenang,murah,billboard,
Rm 430/org tuk 4D3N,
Hubungi langsung:+6281376455045(Whatsapp)
Email:julfadlysiagian@gmail.com

jul fadly said...

Assalamualaikum
Sungguh besarnya perjalanannya.
Bila nak melawat tasik toba,Brastagi,medan silah ambil fakej FADLY,senang,tenang,murah,billboard,
Rm 430/org tuk 4D3N,
Hubungi langsung:+6281376455045(Whatsapp)
Email:julfadlysiagian@gmail.com

jul fadly said...

Assalamualaikum
Sungguh best nya perjalanannya.
Bila nak melawat tasik toba,Brastagi,medan silah ambil fakej FADLY,senang,tenang,murah,billboard,
Rm 430/org tuk 4D3N,
Hubungi langsung:+6281376455045(Whatsapp)
Email:julfadlysiagian@gmail.com

jul fadly said...

Assalamualaikum
Sungguh best nya perjalanannya.
Bila nak melawat tasik toba,Brastagi,medan silah ambil fakej FADLY,senang,tenang,murah,billboard,
Rm 430/org tuk 4D3N,
Hubungi langsung:+6281376455045(Whatsapp)
Email:julfadlysiagian@gmail.com

Rapunzel Cikilolo said...

ok. terpegun tengok feri tu.

hehehe.

ewanthology said...

hilang mood bercuti klu perjalanan jauh sgt ni

wahida said...

Diana: pakej yg mana? Pakej island hopping ke pakej transport? Kalau pakej transport saya ada tulis tu, rm110 per person..

Ewanthology: eh, takde lah sampai hilang mood bercuti, best je layan angin yg kuat kat ferry tu..lagipun semua transport selesa...

Elya Roza said...

best kan dot jln2...dpt release tesion kann hehe

NM03 said...

ahaiiiiii
ade gak gambar mamat ensem tu jah oiiii
rasa nak print je gambar dia tu weh
hahahaha

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kak wahida,
nak aauummmm pun tunggu dolu naaaaaaaaa
he3
kasik private sket he3

Tihara said...

seronok baca travelogue wahida ni
nani cepat2 sambung kay ^_^

Eye_nee said...

seronok beb baca percutian hanimun ko beb..semoga terus kekal hubungan ko dan en perfect ko tu sehingga akhir hayat korang yer...

wani hatta said...

Salam sis kat sna sis tinggal kat mne ek?

Berliana Suraya said...
This comment has been removed by the author.
Berliana Suraya said...
This comment has been removed by the author.