nuffnang advert

Friday, December 6, 2013

Cuti2 Krabi: hotel - jetty - cruise - Phi Phi Island

Assalamualaikum semua...
hari ni dah masuk hari kedua kami berada di Krabi...pagi2 kami dah bangun sebab pukul 8 pagi kami nak pegi Phi Phi Island, yeayyyyy!! yeayyyy la sangat kannnn, bukannya kami buat island hopping pun...

bangun je terus brekfes megi, macam aku citer kat n3 ni, hotel kami ni memang best, luas, bersih, strategik, wifi laju, murah tapi bab makan kat hotel ni senang ckp mmg tak halal, sebelum sampai Krabi pun mmg dah tau breakfast kat sini tak halal dan laki aku pun ada tanya berkenaan hal tu pada Miss Phat, dorang pun memang jawab NON-HALAL...so, kalau korang nak check in hotel kami ni mmg aku rekomen sgt la, tapi jgn amek dgn pakej breakfast, okey?
jadinya kami breakfast megi je la, cuma hari ketiga kami pi carik breakfast kat luar la...

malam sebelum tu, kami ada beli waterproof bag, eh haruslah beli waterproof bag kalau pi pulau kan, dah namanya ada xtvt air, beli kat Thailand murah je, 30 liter cuma rm60..kalau kat Malaysia dorang ckp 30 liter dah makan beratus ringgit..so, kita beli je kat Krabi ni kot2 ada nak pi mana2 lagi pulau lepas ni kan...
lepas tu malam sebelum tu jugak kami beli sekali barang utk anak2 main pasir kat Phi Phi Island nnt...beriya2 abang dgn adik nak beli bakul tu yang ada peralatan mcm2 dlm tu...kita beli lah, dah namanya trip ni utk anak2 kan...tapi nak bawak balik Malaysia susah sikit la sbb benda tu makan space...

sharp pukul 8 pagi tuk tuk kami pun sampai...i like...punctual!!
masa ni aku dengan mek jah dah terpisah, dia amek pakej lain, aku amek pakej lain...dia naik speedboat, kami pulak bakal naik cruise nnt...kenapa terpisah? sbb mcm aku cakap sebelum ni, aku ada masalah kesihatan sikit, tidak dibenarkan menaiki speedboat utk ke pulau, yang aku boleh hanyalah naik cruise atau kita kat Malaysia panggil ferry...
tapi naik ferry yang tak best satu sebab ferry kan slow...slowwwww je...lambat giler nak sampaiii, kedua pulak sebab ferry tu hanya pergi satu pulau sahaja, iaiatu Phi Phi Island semata2...kalau naik speedboat, ada banyak pulau dia boleh pegi, takpe lah, macam aku ckp sebelum ni, walau aku tak dapat pegi beberapa pulau yang aku teringin sangat nak pergi especially Maya Bay, aku tak pernah rasa menyesal pun, kami tetap enjoy n happy, aku dapat jejak ke Phi Phi Island pun dah ok lah tu..terima kasih Allah...

dorang pick up kami dulu...so, tuk tuk kami kosong lagi masa ni...

abang tu tak nak lepas dengan bakul pasir dia tu...
oh ya, pakej kami amek ni adalah pakej utk ke Phi Phi Island saja tau...ferry mmg pegi satu pulau tu je, dia tak singgah mana2 pulau lain...pakej kami anak beranak ni rm260 sefamily...agak mahal, tapi sebelum tu kami dapat harga lagi murah kat pakej hotel yang kami duduk tu, Miss Phat bagi kami rm220, tapi kami ckp kami nak survey dulu, survey punya survey kami dapat harga lagi mahal drp Miss Phat bagi, sudahnya kami patah balik kat hotel, Miss Phat pun dah balik, pakej utk esok pun dah tutup, takpe, kami tanya hotel awal pagi esok, tapi hampa lagi sekali bila tanya kat hotel, pakej yang hotel tawarkan dah pun penuh utk hari tu...sudahnya terpaksa jugak la kami amek pakej yang mahal ni...huwaaaaaa...tu lah gatal sangat nak survey harga murah kan, benda depan mata tak nak grab, sibuk nak pergi jauh2 tanya, sudahnya melepasssss....sabo je la...kami rugi rm40 kat sini...rm40 banyak tau...boleh mkn pancake ulang2 kali...hahaha...so, kalau korang nak naik ferry pakej Phi Phi Island ni, pi tanya kat hotel kami je, lebih murah dari harga luar...harga luar kalau dia bagi tawar pun sikit sangattt...sabo je la...

bersenang lenang la ko dalam tuk tuk tu sebab takde orang lagi kan...lepas tu masak la ko bersempit2...hahaha...

ni semua transport yang amek pelancong nak bawak ke jetty jugak...

tuk tuk dah mula penuh...
adik tu masa ni ok lagi perangai dia, ko tengok jap lagi...

ok, kami dah turun, nak pergi jetty..

adik mengamuk suruh daddy dukung dia, sabo je la...merempan2 sepanjang jalan nak berdukung, datang la perangai dia tu...eiiiii....daddy ko tu dah la tengah bawak waterproof beg 30 liter, berat tau dik...

ada ramai mat salleh bawak beg2 besar...mula2 kami confuse jugak, kenapa ramai mat salleh bawak beg besar siap bawak beg tarik tu, rupanya dorang naik ferry sbb nak terus menginap kat Phi Phi Island...kat Phi Phi Island tu banyak hotel, hotel bajet laaagi banyak tau, tu yang mula2 kami confuse kenapa la ramai mat salleh ni ramai naik ferry kan, ada masalah kesihatan mcm aku jugak ke, hahaha, rupanya nak check in sana terus...kalau naik speedboat mana boleh bawak beg berat2 dan besar tu kan...

ok, kami dah berada di jetty, ada banyak longtail berlabuh kat sini...

aku tak nampak kelibat Malaysian masa ni, semuanya mat salleh....

me n my anak bujang...

ok, ferry kami dah sampai, ferry ni dua tingkat, tapi kat Krabi dorang tak faham kalau sebut ferry, dorang sebut cruise...wah, sebut cruise lagi gempak la kan...mcm naik star cruise gitu...hahaha...

ha, gini lah cruise kami dari dekat...boleh duduk atas, bawah atau open air...

beratur nak naik cruise...
cuaca sangat baik masa ni...Alhamdulillah...dalam pada ramai cakap kenapa datang Krabi bulan November sebab hujan, nampaknya cuaca sangat berpihak pada kami....kami cuma jumpa hujan sekejap je pada hari ketiga...

sebelum masuk cruise, kita snap lagi gambar longtail ni....suka sangat tgk sampan panjang dorang ni

dah masuk cruise...cruise la sangat kannnn....setiap seat diberi jacket, tapi kami semua tak pakai pun...
seat depan kami yang takde jacket tu, seat tu damage...

disebabkan naik ferry ni punya lah lama, boring weh, amek masa 2 jam setengah tau dalam ferry ni...adik buat mcm2 aksi dalam ferry, dia pun boring menunggu...buli abang la, buli daddy dia la...sabo je la...kalau tak kerana masalah kesihatan, mmg dah lama aku naik speedboat je...koser sangat la nak naik ferry kan....

see, memang satu cruise ni penuh dengan mat salleh je...

boring duduk, dia berdiri pulak...menyanyi lah, bergelek lah...mcm2 dia buat...

letih tau naik ferry, lambat sampai dan cuma dapat satu pulau je, korang kalau takde masalah kesihatan, tak payah la naik ferry ni, buang masa je...

yang best pulau2 kat Krabi ada banyak batu kapur seketul2 mcm ni...air pulak hijau2 gitu..sekejap2 biru, sekejap hijau...cantik sangattttttt....

batu seketul dan air hijau mmg trademark Krabi...indah sangattttt...

ni dah sampai pulau apa ntah...nampak ramai umat manusia kat situ, tapi mcm aku ckp la, kami tak singgah mana2 pulau kecuali hanya direct to Pulau Phi Phi...

kalau sihat, memang longtail pun aku nak naik...

hijau sungguh laut Krabi...

dah boleh nampak Chicken Island...nampak tak kepala ayam kat sana? ;)

lambatnya lah nak sampai Phi Phi ni weh....

pemandangan indah dari pulau Krabi...

akhirnya, kami jejakkan kaki jua di Phi Phi Island, dua jam setengah dalam ferry sangat berbaloi bila tengok keindahan lautnya....Phi Phi Island ibarat sebuah perkampungan di sana, segalanya ada di sana, tapi semua pun mahallllll...



next n3 lah ye aku citer khas Phi Phi Island ni...

26 comments:

Nurzakiah Hanum said...

nie baru la holiday kan.. best2

NM03 said...

haah la jah, laluan masuk phi phi island kita lain...

entah2 kita bertembung atas laut sebenarnya kan

::NureeN:: said...

wahida, bila ckp pasal mslh kesihatan, knape?
wahida sakit apa? moga cpt sembuh ya.. :)
walaupon ambik masa 2 jam, x pe sbb dpt nikmati keindahan sepanjang perjalanan :)

♥ Wina ♥ said...

adoiii potong stim la ko beb..teruja nak tgk gambar phi phi island hahahaa

update cepat!!

ain.ya.nun. said...

Patutlah ko anak beranak takde dalam gambar mek jah. Igtkan meh jah saje tamo amik gambo ke sekeluarga ke, ghopenye, amik pakej lelain.


Eh, apepun sakit ko (walo dlm hati aku something fishy), aku doakan ko cepat sembuh. Eh, eh ke berisi ni?

Jeng jeng jeng.

ain.ya.nun. said...

Wina yg kat atas tu:

Kenapa tak boleh masuk blog ko dah? =(

Amanda Suria said...

Lor...ko knp ni nok...sebelum ni sihat je....apapun aku harap ko dh ok eh....

Mummydearie said...

Alamak, ingatkan terus cerita Phi Phi Island rupanya to be continued... punyalah asyik membaca terasa macam naik cruise tu juga, lambatnya nak sampai Phi Phi Island!

Rasp said...

feeling2 cam dok pi negara omputih sat kan...
sebab semuanya omputih hehehehe
2 jam sis...uishhh lama tu...
tapi tak pe...
demi kesihatan kannnnn....
tak sabar nak baca sambungan ni...

nuyui a.k.a miss YUI said...

subhanallah..cntiknya warna air tu kak...

akubiomed said...

Pemandangan yang indah dengan menaiki bot. Harap tak ada yang mabuk laut.

Alin Marlini said...

honeymoon bersama anak2...best

Dee said...

takpe..leh pergi lagi..kali ni sila ajak aku pulak..hahaha..

eima said...

mmg besh betui kan .. wahhhh

NEKCIK said...

macam best jer..macam best jer

aLyNnZ said...

ya Allah cantik sgt2 pantai krabi laut yg menghijau..alala..comel jerk chicken island tuu..

tp alynn fobia lar nek feri 2 jam sengah..cam nak g tioman pulakrasanyer..anak alynn pemabok orgnyer..huhu..

bagus ler family wahida anak2 tak mabok..

Time Traveller said...

Holiday bebenar ni.. bagus la.. mengeratkan lagi hubungan dlm keluarga :D

Rai Ourkizuna said...

tak puas tengok gambar T_T..

nak pi jugakkk..

JunAina said...

Naik feri je satu n3 bertabahlah akak noks...ahahaa...

HeNRieTTa JoSe said...

Bestnye...nak jugak ke krabi....tpi blom dpt pelepasan...hehehe...dalam negara jerr la dlu...

amirah said...

nok ko tak sihat nape? risau lak baca..huhu...pape pun cantik gilosss air dia...rasa cam nak minum...ngeeee

Eye_nee said...

Tak per lah sis yer..tak der rezeki ko...kesihatan tu lebih penting...cuti2 ni bila2 pun InsyaAllah boleh pegi lagi....tunggu riview ko pasal PP island nnt..

Nafira usof said...

Ya Allah~ indah nye di sana kan~
berbaloi2 lah pergi ke sana.

ko x sihat?? sakit ape nok?? sampai x leh naik speed bot?

sudipVSsenduk said...

update cepat!

azza said...

Tak sihat la sgt kan.... hahaha.. kelakar ko noks..

azza said...

Tak sihat la sgt kan.... hahaha.. kelakar ko noks..