nuffnang advert

Thursday, July 11, 2013

Cuti2 Cameron Highlands: Taman Agro Teknologi MARDI, Tanah Rata

Assalamualaikum semua...
teruskan cerita jalan2 kami ke Cameron Highlands...kami ke Taman Agro Teknologi MARDI dulu...dekat betul dgn Century Pines Resort yg kami duduk tu...

masa ni pagi lagi...panas terik...tapi still ada rasa dingin sedikit...
tempat ni sebenarnya adalah tempat penyelidikan MARDI, tapi dia bukak jugak utk lawatan...

masa kami sampai ni, bukan main byk bas dtg sini...ada byk rombongan turun dlm waktu yg sama...

nak masuk sini kena bayar tiket...tapi tak mahal pun...dewasa cuma rm3 dan kanak2/student cuma rm1.50

kawasan penyelidikan MARDI ni sgt luas okey...besar giler tempat ni...nak jenjalan dlm ni jalan kaki boleh, nak jalan sambil bawak keta pun boleh...tapi kalau jalan kaki, ko kena spend masa yg lama lah...mcm kami ni ada byk tempat nak dituju, jadinya kami jalan kaki sekejap je, pas tu hubby bawak keta masuk ke dlm...itu pun kami tak lama kat sini...

layan gambar je la ye noks...

adik tu mcm nak terberak jer...hahaha..

ni English Cottage...ingatkan English Cottage ni boleh dilawat...rupanya ni adalah rumah penginapan..kurang pasti berapa harga semalam kalau check in sini...

bersama air terjun buatan...

ada lebah di bunga...nampak tak?

nice view...cantik2 bunga kat sini...

ada surau disediakan...

ada jualan kudap2 jugak...

ada taman permainan utk kanak2...luas taman permainan ni...nak bentang tikar bersantai kat sini pun boleh...


ada kilang teh jugak...

tapi bila masuk, takde org pun...kilang pun tak beroperasi...

katanya ni kilang teh tertua..

ada pusat jualan jugak...mcm2 teh berjenama korang boleh dpt kat sini...

aku banyak borong teh di sini...nak bagi pada adik beradik ipar, mak, mil dan kawan2..

sila percaya, teh2 kat sini murah2 tau..kalau nak shopping teh, aku rekemen korang beli kat MARDI ni...sbb murah sgt, aku dah compare harga teh ni dgn byk tempat, even pasar malam Brinchang yg org kata murah tu pun tak dpt harga murah mcm MARDI bg ni...

kat sini sebenarnya ada banyak tanaman tau, tapi kami tak jalan habis pun, ada rose garden, kitchen garden, tempat tanam sayur dan strawberry dan mcm2 lagi lah...
yg aku sempat amek gambar adalah bahagian kaktus ni...heheh...tapi cantik lagi kaktus2 yg ada kat Cactus Point, yg tu nnt aku update lain...

pada yg suka dgn pelbagai tanaman, boleh la dtg sini...kami yg kurang minat ni cuma dtg tgk2 sekejap je...byk borong teh je kat sini...agak boring sebenarnya masuk sini, tapi pada yg sukakan tanaman mungkin akan enjoy masuk sini...


so, pada sesiapa yg nak dtg sini, ni details dia:

MARDI Cameron Highlands,
Tanah Rata.
05-4911 255 / 5945

dibuka dari jam 8 pagi hingga 5 ptg setiap hari.
hari Isnin ditutup kecuali pada cuti sekolah.

23 comments:

♥ Wina ♥ said...

beb, sedap tak teh kat situ? takut murah tapi x sedap sgt..aku peminat teh!!

wahida said...

wina: sedap je nok...ala teh keluaran Bharat yg mcm2 perisa tu nok...yg biasa org buat souvenir tu...murah tau!!

NM03 said...

tq teh boh mini itu...

Nurzakiah Hanum said...

seronok

wahida said...

NM03: mini boh tu aku bukan beli kat sini tau jah, aku beli kat ladang teh boh tu sendiri...

GREENJADE said...

aku pernah stay kt rumah penginapan MARDI kt situ nok..murah gak. last minit terjah hotel penuh so then seb baik le MARDI ade available hehehe

mmg cantik2 view situ :)

wahida said...

greenjade: ye nok? cantik la rumah tu...ala2 English gitu...berapa semlm tu nok?

Qhaifa Nur said...

mesti beli teh kat sini...murah

Kakzakie said...

Kakak dok harap ada gambar dekat bunga raya tu Wahida tapi hampalah pulak.

Seronoklah hero-hero comel tu dapat jenjalan.

eima said...

tatau yg penah wujud mardi ni ... aku rasa setahun 2-3 kali naik pun aku tatau tmpt ni

Rapunzeel Cikilolo said...

teringat kakak aku balik dari cameron bawak teh perisa strawberry...

mmg lebih sdp dr yg dijual di kl...

Khai♥Rin : anies said...

teh timbang ada x?

ArELeEz said...

nampak! sang lebah tgh gigih hisap madu si munge. owh3..

wahida said...

kakzakie: tak pe kak, esok ada byk gambar bunga dlm n3 saya...heheh...

khairin: teh timbang aku tak nampak pulak dlm MARDI ni...

Emy Tak Kecik said...

taman mardi ni akuu x sempat g lagi :D

JunAina said...

Ko letkalah gambo lagi banyakkk noks kot2 nanti nekad akak drive sendiri gi CH.

Nafira usof said...

cantek bunga2 kat situ~ :)

Amanda Suria said...

X pernah sampaisini....next aku terjah

akubiomed said...

Macam menarik Taman Argo Mardi ini. Ada bahagian yang perlu dilawati?

shark said...

tgk gambo pn dh nmpk menarik.
nmpk gaya kene pergi jugak nnti.

::NureeN:: said...

ri tu singgah cini.. x ramai org.. so bebas cit nk gerak2.. :)

ros_reeza said...

wah..syoknya.. suka tengok air tejun buatan tu.. hari tu, member ada gi cameron, sempat jugaklah kirim kat dia, teh yang berperisa tu.. ada perisa anggur, lemon, strawbery :)

nur anis said...

saya tak masuk pun kilang teh hari tu..huhu...