nuffnang advert

Thursday, September 6, 2012

nasi daging + air asam

Assalamualaikum semua....

hari Ahad lepas aku try masak nasi daging....sebenarnya tak pernah makan pun original punya nasi daging, sekali aku BW kat blog kak Azie, dia ckp dia masak nasi daging masa raya hari tu, terus aku teringin nak try sbb aku ni suka mkn daging...
dan aku pun google la resepi, rupanya ramai ckp mkn nasi daging dgn air asam yer....so, kita buat kuah asam sekali....yippie!!

 wallah....festaim buat terus jadik...yahuuu!!
mcm biasa, aku suka google resepi yg simple dan mudah, so, aku pilih resepi blogger ni...tengs pada sis Ana, sbb bagi resepi simple siap ada tutorial sekali utk first timer mcm aku ni...ekekek....mkn nasi shj pun dah sedap tau...sbb anak2 aku mkn nasi dan daging ni semata2..tak letak kuah asam sbb pedas air asam tu, jadinya anak aku mkn nasi cenggitu je la...mkn bertambah sbb nasik dia pun dah sedap...
daging aku suka potong kecik2, senang nak mkn...

ni resepi dia:
(utk 6-8 org mkn)

5 pot kecil beras Basmathi (beras dibasuh dan direndam 1/2 jam, kemudian toskan)
1/2 kilo daging batang pinang (dihiris nipis atau dipotong kiub)

Bahan utk menumis di hiris nipis :
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia

Bahan2 lain :
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar butter/marjerin
150 ml susu cair
2 sudu besar sos tomato/tomato puri
1 sup bunjut adabi
bunga lawang, kayu manis, buah pelaga (rempah 4 sekwn)
1 sudu besar serbuk kurma
2 kiub pati ayam knorr (gantikan garam)
air secukupnya


Cara-cara :

Rebus daging dalam periuk bersama sup bunjut dan serbuk kurma. Rebus sampai empuk. (Air rebusan jgn dibuang, digunakan utk memasak nasi)

Dalam periuk lain, panaskan minyak sapi dan butter.Tumiskan bahan-bahan tumis hingga wangi. Masukkan sekali rempah 4 sekawan. Kacau.
Masukkan tomato puri. Tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.
Kemudian masukkan pula susu cair. Kacau rata.
Masukkan air rebusan daging bersama dagingnya sekali ke dalam periuk tumisan tadi.
(guna pot sukatan beras td, ambik air rebusan dlm 6 pot saja)
Masukkan kiub ayam.Kacau. Tak perlu tunggu menggelegak.
Tuang terus ke dalam periuk nasi yg berisi beras tadi.
Utk beras basmathi, level sukatan air bg 5 pot beras adalah di nombor 7.
Masak nasi seperti biasa (aku guna rice cooker)

kalau tak faham, sila rujuk tutorial sis Ana ni kat sini, dia siap buat step by step...cayalah sis!!


ni pulak kuah asam yg superb...matiklah aku kena lahar puji masakan sendirik...kuah asam ni aku cilok kat sini tapi aku adjust ikut citarasa aku....sedap woooo....

resepi air asam:

Bahan2
  • 8 biji cili api (terpulang nak pedas tambahkan kuantiti cili)
  • 2 biji lada merah besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci belacan yg di bakar
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos cili
  • 80 ml air asam jawa (kalau nak cair boleh tambahkan air)
  • 1 sudu kecil gula (terpulang nak manis mcm mana)
  • secubit garam

Bahan Hiris
  • Sedikit hirisan bwg besar
  • 1 biji tomato di hiris dadu
  • 1 biji cili merah dan hijau dihiris bulat
 Cara2:

Kesemua bahan di atas (kecuali bahan hiris) diblend hingga hancur atau separuh hancur terpulang nak mcm mana, kalau nak cair sedikit just tambahkan air kemudian perasakan kembali. Kemudian masukkan bhn2 hirisan td, dan siap utk di hidang bersama nasi daging :-)


p/s: sedap, sila try...

56 comments:

AnneRaini said...

sedap eh?nanti aku try..

atty's said...

kty mmg suka nasi daging, lagi2 pekena ngn air asam..

Nens Collection said...

baru nk cari resepi air asam..biasa sy buat ngn asam jawa ajek..kali ni nk tambah sos tomato ngn cili..pasti terangkat punyer..

thanks kak wahida

nuyui a.k.a miss YUI said...

aduh..terliur tgk air asam sbnrya..

gadisBunga™ said...

uiks..tak tahan tengok...nak nak lepas baik demam nih..segala benda rasa nak telan!

Rinna said...

Aduhhh sedapnya tgk..nasi daging nie.. ngan air asamnya plak tuh..isshhss.. :)

ros_reeza said...

nyum nyum..sedap ni :)

takpe kak, sesekali puji masakan sendiri, hihihi :)

JunAina said...

Wahida...

Akak pun penggemar daging. Bab masak2 ni anak2 typical sikit, masak lain sikit mula le muncung je mulut. Kerjanya nasi putih jeee...

lieyalatif said...

beb!!! i lap u ketat2 laaa...kebetulan mmg aku nak cube pun nasi daging nie...baru tepikior2 nak cari resepinye...tup2 ko dah up....okey2, mak dah siap2 copy tau nie...tgk nasi daging ko gojes sungguh terus rase tak sabar nak cube nieh....

Rasp said...

memang nampak yummylicious...
nak nak air asam tu...
nak try gak buat aaaa one fine day...
thx for sharing the recipe sis...

sudipVSsenduk said...

merembes air liur tengok air asam tu... :P

*Mrsfarahzaki * said...

sedapnyaaaaaaaaaaaa....rindu nasi daging mak!

:: Mrs.Eady :: said...

perrgghh...air asammmm!!!!

Kakzakie said...

Kakak macam nak cubalah Ahad ini ramai yg nak datang rumah kakak nak ziarah bapak. Kalau jadi kakak papar kat blog jugalah:)

Tihara said...

wahh tengok air asam pun dah terliur ni :)

kakchik@ella said...

KC penah makan nasi daging sekali. terus tersuka tapi sampai sekarang tak lagi belajar buat sendiri. hihihi.

MuMMie BeRRy said...

sedapnya wahida...

MuMMie BeRRy said...

sedapnya wahida...

SURIA AMANDA said...

tempting.....sedapnya...terus aku nyer perut berbunyi nok..cis...

Nurul Husna Mohd Hassan said...

dah telan air liur ni. glup! :)

ieda said...

wah dikk
memang baca simple resepi dia nie
hurmmm akk kena cuba lah
nanti tgk macam mana

air asam tuu bikin akak kecur liuq lahh waaaaaaaaaa huhu
sib baikk x poceeeeeeeee ngehx3

Qhaifa Nur said...

sukanya hati masakan dia menjadi..nampak sedap juga ni...

fiza said...

Dah lama tak mkn nasi dagang. Masakkan utk aku...muahahaha..

azi said...

Wahida..
Nasi dagingkan mudah disediakan, lauknya cuma daging dalam nasi tu dan air asam aje,sesuailah untuk orang yang"pandai" masak macam kitakan...he..he...

akak tengok nasi Wahida lagi mengancam dari nasi akak...:)

Lya Colours said...

mak haii keliur tengok air asam tu huiiiiiiii

wahida said...

fiza: ni nasi daging, bukan nasi dagang...ekekek...

azi: ye la tu kak...ekekek...ni sbb BW kat blog akaklah saya terpanggil utk cuba menu ni...sekali jadik pulak tu...best betul!!

amirah said...

eden nak torai ni! hehe

eima said...

simple tp cam besh je kan.....

Rai said...

aku selalu buat nasi daging..mmg dapat sambutan kat rumah ni..tapi resepi aku guna tu takde santan/susu cair..

tambah carrot dengan kentang lagi super tau..

kasihredha said...

aduhaiiii wahidaaaaaa
masuk2 sini...terusss meleleh dpn laptop ni :D

miss Fyqa said...

macam sedap aje.. wahhhhh...

mamasuri said...

kakak ipar ku buat nasi daging ni time raya..mmg makan ngan air asam pedas..sedap pedas..

Sue-Rya Qistina said...

perggghhhh...meleleh!

cik Jue Aka Ibu Farisyah said...

sedapnya.........lama tak makan

cheqna said...

ok..ill try

wahida said...

rai: oh ye ke? next time boleh try versi ko pulak...

Sally Yatiey said...

Sedapnyaaaa :D

Myra Jay said...

Fuhh!! nasi daging kalau makan dengan air asam, perggghhhh memang layan abes ;)

|| NaFiRaa || said...

nampak sedap sgt~ boleh try neh nok.. cara pon mudah jek~

Anum said...

sedap

Dee said...

mmg sedap pun..arwah mak dee berniaga mee/mihun/kuey tiow..tak pernah guna udang/sotong...dia boh daging je..guna air rebusan daging..tu yg buat sedap giler mee/mihun/kuey tiow dia..nak2 yg goreng2..terbaik..

aku akan cuba resepi kau ni..insyaallah..

GreenJade said...

yo syedap tu..ni mai nk tapau sket

aku pun baru lepas mkn nasi daging hasil air tgn adik ku last 2 days..kasi air asam tu pedas2 sket ya ampun aku x pandang utara selatan dah...hihihi

Salina@IbuAqil said...

Uimakkkk kak..
Ko saja tau kak..
Wat ako terliur ni kak oiiii..
X baik tau.. Huk3!!!!

Eye_nee said...

baca n3 ko ni dah nak dekat kul 1 tgh...merembes air liur...tgk ko punya air asam tu punyalah mabeles..laparrrrrrr....

[sutera kasih] said...

perghhhhh sedappp..akak, nk try jgk nnti hehe

Kesuma Angsana said...

mmg sedap kan!

fara said...

wow! menyelerakan sungguh!

eLLy said...

Sedap noks nanti aku try ..

ko doa2 kan lah mood rajin aku datang eh ;p

norhidana said...

waaaa tak penah try nih... mcm best je

outbound Malang said...

hmmm kelihatannya enak tu.,.

MamaEma said...

will try later...meleleh air liur ni

Dilla Ady said...

ai kalu daging ni kureng tpi air asam akak ni...mak aihhhh, terus telan2 air liur ni tau!!

kejam ko kak! eh, tak brape kejam la sebab bagi sekali resepi air asam tu..hahahah..

mama aini said...

ehem nanti mama try buat nasi ni pulak..:) TQ..

♥ Wina ♥ said...

terliur tgk air asam tuh!

izz iizza said...

wahh...wahh marvelous..terliur-liur tengok air asam tu..:)

Biuty Burritos said...

aku try Khairunnisa punyer nasi daging pun sedap, sgt2 sedap, diakan org kedah..