nuffnang advert

Friday, June 15, 2012

Skybridge KLCC: Level 86

selamat pagi semua..
teruskan jenjalan Kuala Lumpur...
kali ni kami naik skybridge KLCC pulak...ala, skybridge yg mcm jejantas kat KLCC tu...tapi utk n3 kali ni, aku letak dulu pic2 kat tingkat 86 KLCC..pic yg kat jejantas tu petang karang ye...

si adik tu asyik lah nak berdukung....adoi la...

kami dah sampai kat concourse level, Petronas Twin Tower...nak beli tiket kat sini tau...kat concourse level ni...bukan concourse Suria KLCC tau...jgn salah faham lak..kalau tak tau atau sesat mcm mana nak dptkan concourse level Petronas ni, korang tanya customer service okeh...

nak masuk tu, mcm biasa, kena beratur la kan....foreigners ramai nak naik ke skybridge tu...yg depan aku tu pulak, org Indon...

sebelum masuk, kena tinggalkan beg yg besar2...dorang ada sediakan locker dan ada staff yg jaga locker tu...kalau beg galas/handbag boleh bawak naik...tapi jam, henfon and etc kena scan dulu...body pun kena scan dulu, mcm nak naik flight tu la...

utk budak2, dia akan pakaikan sticker, utk org dewasa, dia akan bagi tag dan kena pakai sentiasa...

okey, kami dah sampai ke tingkat 86 atau lebih dikenali sebagai observation deck...korang jgn risau, sebelum naik ni, akan ada org bagi penerangan pasal skybridge ni...lepas tu dorang akan bagitau korang sampai pukul berapa korang akan berada di tingkat 86 ni..lebih kurang tour guide la...
tau apa yg aku tunjuk ni? itulah mercu KLCC...

okey, apa yg ada kat tingkat 86 ni....
yg ni replika bandaraya Kuala Lumpur...

yg ni nampak betul2 punya Kuala Lumpur....


masa ni aku rasa mcm tinggi giler kot tingkat 86 ni...anak aku si abang tu agak gayat...eh, tapi aku tak gayat tau...bukan riak, tapi mmg aku tak gayat...huhu...

ini gambar yg aku nak amek sesgt...mcm boleh pegang je kan tower KLCC lagi satu tu kan...dan tak sangka boleh tgk KLCC sampai ke puncak dia...

menakjubkan bila berada di sini...rasa dekat giler ngan tower yg lagi satu tu....

hari tu kat Menara KL, kita skodeng KLCC kan? sekarang kita skodeng Menara KL lak...ahaks...cumanya kat KL Tower tu kami berada pada ketinggian 276 meter, sekarang kami berada lagi tinggi iaitu 360 meter dari paras laut...

okey, pas tu kat skrin ni, kalau korang hulur je tiket masuk korang tu kat skrin, dgn automatik gambar KLCC akan tertera kat skrin...nampak tak gambar KLCC kat skrin yg abg duk tayang tiket tu?
kalau pusing2 kan tiket lagi, akan keluar lak informasi2 pasal KLCC ni...menarik kan?

org dewasa kena pakai tag, budak2 kena pakai stiker, tapi si adik rembat tag daddy nak pakai...dia kan bajet dia dah besar...haha...

sayang Tun!!

okey, nampak tak jejantas KLCC tu? lepas berada 20 minit kat tingkat 86, kami dibawa pulak ke tingkat 41
(jejantas KLCC)...

dulu2, kalau nak naik skybridge sahaja (tkt 41) kena bayar rm3...tapi sekarang dah takde tau...korang nak naik tingkat 41 kena naik sekali tingkat 86 ni...pakej kekdahnya...so, ni bayaran dia:

Adult: RM25
Children: RM12 (4-12 tahun)

masa nak beli tiket kena tunjuk Mykad ye...sbb harga foreigners lain tau, sekali ganda lagi mahal...dan nak beli tiket ni kena cepat...dia bergantung first come first serve...ikut nasib, kalau korang pegi hari ni, nak naik hari ni, mmg tak confirm boleh dpt, sbb memanjang tourist dah book nak naik sini...so, kalau korang dtg, korang pilih tarikh dan masa yg korang nak, beli tiket terus bayar dan dtg pada waktu yg korang pilih tadi...tapi kena make sure dtg lah, kalau tak dtg, tiket tadi hangus mcm tu je....huhu...

ni details skybridge KLCC kalau korang berminat nak beli tiket:

Operating Hours
Visiting Days: Tuesday to Sunday (closed every Monday)
Visiting Hours: 9am – 9pm (closed from 1pm – 2.30pm on Fridays)
Ticketing Counter Concourse level, PETRONAS Twin Towers

Note: Issuing of Tickets will start 8.30am (tickets are limited and issued on a first come, first served basis). Advance purchase is available.


Telephone :   +60 (3) 2331 8080     Fax:   +60 (3) 2331 1723


atau korang boleh layari website dorang kat sini:




p/s: nnt aku tepek lak pic2 kami kat skybridge tingkat 41 okey...

74 comments:

Aju Mohit said...

im the first ke? wahhh viewnya cantik banget!!!

Lya Colours said...

tuu diaaa melingkaq jalan raya

:: Mrs.Eady :: said...

kagummmmmmmmmmmmmmmmmm...!!

ZSqueenbee said...

sis,dr dlu til now plan nk naik smpai ke sudahnye lom jugak naik²...ermm dh tgk camni mmg best sesgt kalo dpt nai...tp adikmu ni gayat..errrrrrrrr

AnneRaini said...

dah kena byr ke? dari dulu berangan nk naik atas tu tp haram tak pergi..

Dee said...

dari dulu aku nak naik manjang tak berkesempatan..kau dah bagi info ni..bolehlah aku terjah ngan anak2..bestkan..kita lebih tinggi dari bangunan2 tinggi yg ada kat sebelah2 tu..amazing view..

Kakzakie said...

Beberapa kali kakak pergi asyik malam. Nampak cantik tapi tak jelas macam yg wahida tunjuk ini.

♥ Wina ♥ said...

aku pun sayanggggg Tun!!

tak sabar nak tgk gambar kat bridge ;-)

wahida said...

anneraini: mmg dah kena bayar nok...zaman free tu zaman masa mula2 KLCC ni dibukak je...dah lama tu...

lynda said...

kene cuba pegi ne bwk anak-anak...

Nurul Husna Mohd Hassan said...

oo murah jugak harga tiket, tapi nak pergi tak tahu bila. hihi

NzA said...

xpernah naik...hu.hu.hu.....tringin la bila tgk pic wahida...

ashikin said...

Salam kenalan... nice info.. i follow u, follow i jugak ye:)

pok amai-amai said...

Tq sbb info jln2 KL ni. Sblm ni aku tatau pun yg KL ni sgt2 best utk g jenjalan sbnrnye. Mcm nelah blog ni tak msk TV. Info die detail n lengkap! Mmglah syok kan? Haih!!!!!!!

Tp kan, tgk gamba je mmg terase gayat. Malangnya, hati ni nak sgt nek atas sane tu. Hahahahah! Konon bt beranila khennnn????

Yaya Azura aka Naz Azra said...

Bila la nak ke KL lagi..hehe

-Sara- said...

kite penah naik skygridge ni masazaman skolah dedulu..ehehe :P

miloais milo said...

memang best pi skybridge ni...
masa iols gi dulu - mintak kawan keja kat pertronas belikan tiket
memang lagi murah rega tiket - hehehehe

fieda said...

pernah naik sekali..tp gayat lah..tak boleh duk dekat dgn cermin...rasa mcm klcc nk terbalik plk...baguslah wahida tak gayat..cayalah..

Cik Ecah said...

meriah nokk ko berjalan dgn family...kebanyakan yg ko review kat sini kak aku jarang2 sangat sampai...HAHAHA nama jer dok kl... ngeh ngeh ngeh~~~

SURIA AMANDA said...

harus masukdlam wishlist..nak bawak anak dara aku tuh...

fiza said...

Tak pernah lagi naik atas tu.

ieda said...

wahhhh
KLCC nie aje lum bawak anak2 naik
hurmm nanti nak gi lah ;)
cantik permandangan dari atas nie kan wa .. puas hati tgk ;)

Mak Lagenda said...

Mesti seronok bwk anak2 pi skybridge tu kan..

LiYa HaNiF :: said...

tak pernah naik sampai atas tue.. nnti daddy qalesya balik dr umrah nak ajak lah...

salam kenaii.. :))

rasp said...

awesome viewnya....
tingin gak nak gi...
tapi hari tu i gi tengok2 Q panjang ....
malas lak nak q...
terus menapak gi klcc hehehehehehe...
dah tau leh book in advance...
leh le gi q bebila nanti...

Neeza.Areef said...

perkongsian yg menarik

norhidana said...

bestnyer kak, aku yg keje dkt ngn klcc tu pun tak penah naik situ, nnti nk juga bwk edy ngn aiyan gi situ... msti bestkan...

blh nampak ofice kt gambar td... heheeh, bangga betul bile tgk ramai mat salleh nk tgk kl nih...
n paling suke pd Tun, tq pd dia yg boleh ada klcc nih

amirah said...

ui syoknya. terbaikkk!! nak pergiii

kakchik@ella said...

entah bila la KC nak bawak aiman naik. hehehe.

JunAina said...

Rasanya boleh call buat admission jugak kot.

Bestkan tak payah gi jauh2 dalam Kl pun boleh jalan samapi lebam!

wahida said...

norhidana: ofis ko yg mana satu dlm gambar tu nok?

GreenJade said...

wahhh lawa2 lah view ko snap nok...view terang benderang gitu..i like :)


rugi aku pi malam..dah le kamera buat pasal time tu...iskhh

|| NaFiRaa || said...

bestnye!!! aku selalu gi petronas punye opis jek kat situ.. tu pon tingkat 9 jek.. hahahaha

makchaq said...

Berapa hari punya cuti ni... jalan sana sini, bikin jeles la...
tak gayat ke ? tinggi sangat rasanya..

Aishah Jahirah said...

penah pegi masa belajar dulu je...lawatan...

Rai said...

uih..rasanya dulu saya naik jambatan tu free je..tapi nak tiket dia kena datang awal pagi beratur sbb ada kuota..sama la cam skang..tapi tiketnya free je kot.. tapi tu tahun 2000 la..hehe..err

Rinna said...

Bestnyaa.. TQ share info.. boleh ajak hubby dan anak gi sini.. :)

Mrs Ledibet said...

tak pernah lagi naik..macam besh je..

akubiomed said...

hu..hu.. tidak sampai lagi. :-(

iizza said...

bestnya..dulu pernah gak terfikir nk naik benda ni..tapi x tahu la macammana nak naik..sudahnya duk kt bawah jer la..hihi

lizz said...

cantiknyer...biler tengok view tu kebawah gayat oo...

MamaEma said...

pernah naik masa ikut rombongan peserta oversea berkursus.///untung gak dapat naik free..heheheh..

cinnamon.com said...

saya tak akan naik yg tinggi ni..gayat sungguh.

saya tak pernah naik lg menara tu..mungkin tak akan.

apa2 pun seronok jln2kan..

BeRRy MuMMie said...

wahida : bestkan, byk kali jgk g KLCC atas urusan keja coz me kerja Oil & Gas, tapi x penah tahu pun info2 pasal skybridge..
thanks share info

♥ Elin ♥ said...

:) tq....

blh masuk dlm list ni..aktiviti wekend kan..

kalau malam2 tgk pasti cantikan..
semua bangunan HIDUPP...:)

* FAR * said...

wah bestnya.. tak penah sampai lg.. :(

mama tim said...

wahoaa..best gi sni..nnti ada reski nak gi sni lah..byk info tq wahida..

Daddy Ziyyad said...

menara KL dah, menara KLCC dah..lepas ni, make sure kau naik dubai al burj pulak nok! :)

jeBateja said...

Giler bagus info ko ni..sesuai utk aku yg tak pernah naik....err ko tanya aku sihat...ko sihat tak..???

akuzle ayu said...

Good view n info.. Tenggss, Wahida!

wahida said...

jebateja: aku terlebih sihat nok...haha...tengs!!

mamasuri said...

wei..leh nampak bangunan jupem tu..menarik tu..tp yang tak menarik nak kena beratur..lagi aku tu bab beratur mmg alergic..hahaha

[sutera kasih] said...

bila ahhh kaki nk jejak kat situ huhu

Qhaifa Nur said...

belum sampai lagi sini, teringin nak naik...seronok dapat lihat bandaraya KL dari atas........

Hanis Azla said...

tak pernah sampai lagi.. teringin juga nak bawa anak2 ke situ.. thanks yer atas info2 mengenainya.. sgt membantu..

BeRRy MuMMie said...

wahida free2 clik sini join contest giveaway ni k.
http://farraprincess.blogspot.com/2012/06/1st-giveaway-by-jaakechik-corner.html

ct rahani said...

beshnya kak.. view pun cantik sgt.. klu sy mesti gayat kot.. hehe..

♥ dak pink said...

Ko ni boleh jadi tourist guide lah. Info complete sokmo. Baguih betul.

Saya Disini said...

bestnye..sy xpenh lagi naik atas ..

Cinta Misteri said...

Last i naik 2 yrs ago..

dwaty said...

aku tak sampai atas ni lagi... kat bawah jer.... ambik gambar dari bawah... hari tu nak naik tapi ramai giler org... huhuhu

Kesuma Angsana said...

view cantik but ee x gayat ke!

gadisBunga said...

kalau bukan sebab tun, kite semua mesti takleh experience mcm ni kan? sayanggg tun jugak. :D

Azian Elias said...

great experience kan esp for kids. akak pun asyik tergendala nak ke sini..

eintan nurfuzie said...

msa dtg time kecik.. bila la cik en dpt g lagi.. best la tengok pic2 tu

Fatin Mraz said...

dlu penah beratur nk amik tiket free naik.. tp smpi2 da lewat... huhu... kali yg bayar nih gerenti oke kan..just kne beratur..

jebatmalaya said...

xletih ke merayau je ni...

Nieda said...

Tq wahida ttg info KLCC . Kami bercadang nak bawa budak sekolah buat lawatan ke sini nanti.

mama aini said...

ehem dah kena bayar ek?..masa mula2 dibuka dulu mama pernah kesana..

ratu siput said...

mmg tak pernah pegi lagi ni...bestnya...CK ske lah pegi tempat2 cmni.gambar last skali tu cantik...kalau tgk real lagilah cantik..

khairul said...

pernah sampai masa bercintan dulu

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

perghh.. memang ctik giler ar view... ak xpernah lagi sampai sky bridge KLCC tu sis.. jelesnye :(

hanis said...

mmg bez...bgoslaaa akak bg detail psl tiket n sume2... sy cr xjmpe kecuali d blog akak nih hihihi tqvm...

Riko Adryansyah said...

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan yang baik dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Riko Adryansyah
Mobile : +6281365654104 ( WhatsApp )
E-Mail : riko_kitaholidays@yahoo.com