nuffnang advert

Tuesday, June 5, 2012

Menara Kuala Lumpur: Skyline View @ 276 meter

selamat pagi semua....
hari ni baru berkesempatan update citer pasal jenjalan kat KL...ala, kat KL je pun...
minggu lepas cuti 3 hari, aku bawak anak2 jenjalan Menara KL...ini festaim kami sampai Menara KL ni...kesian tak? haha...

oh...ramai giler umat manusia...masa ni hari Isnin..tetap ramai org...maklumlah cuti sekolah kan...

beratur nak naik lif...jgn risau, ada staff yg akan guide lif semua tu...
nampak tak kubah kat atas tu? rekabentuk kubah tu berasal dari Esfahan, Iran...nampak kubah ni mcm bentuk berlian gergasi kan...Ia membentuk corak kasar yg lebih besar pada bahagian bawah sebagai simbol tujuh lapisan langit...Ia juga dikenali sebagai Muqarnas.

sampai je kat atas, terus mata tertumpu kat FM...ekekek...org lain duk serbu teropong, aku serbu FM...hehe...

baru nak teropong...kalau korang teropong KLCC, boleh nampak sebutir2 KLCC tu tau...punya dekat giler...boleh nampak KLCC tu bersih ke kotor...eh, tapi bersih la...sbb masa kami tgh teropong tu, ada org tgh bersihkan KLCC...

kami sekarang berada pada ketinggian 276 meter di atas paras laut...

budak2 sekolah pun ramai...

adik tgh skodeng KLCC...

abang pulak..jenuh daddy nak kena dukung sorang2....

dari sini boleh nampak mcm2 bangunan pencakar langit kat KL ni...

mcm2 hotel boleh nampak kat sini...

nampak Hard Rock tak?

nampak tak abang tgh duk belek dinding kaca tu? kat dinding kaca tu ada terukir mcm2 menara kat dunia ni...n so surprise bila balik umah, dia ckp kat aku, mama, kat Alor Setar Kedah pun ada menara tinggi mcm kat KL kan? aku jwb ye...mana abg tau? dia jwb 'la....tgk kat Menara KL la...kan ada tulis...oh ok, at least aku tak la bawak anak aku mcm tu je, nampaknya dia bawak balik info sekali..bagus!!

sempat daddy snap gambar candid kami di tgh2 celah org ramai...


kat sini jugak terdpt panduan audio kerjasama dari syarikat KRU...
daddy dan anak2 tgh pilih headfon utk dipakai...

panduan audio ni ada 11 bahasa...dia terangkan mcm2 pasal KL Tower ni...

dah kenapa ko dik? tercengang nampaknya tu...

kat audio tu jugak keluar mcm2 gambar tntg KL Tower ni...kalau korang nak pakai set audio ni, free je tau...boleh mintak kat kaunter KRU ni...tapi lepas tu kena pulang balik lah...jgn pulak korang bawak balik lak...haha...

dah turun dari pelantar pemandangan, kami terjah mini theater..ala, panggung yg citerkan KL Tower lagi...patutlah tak ramai org...

kami je yg ada kat dlm ni...anak2 siap berlari dlm dewan ni...

baru je nak start, kami dah angkat punggung nak blah...sbb kami nak terjah Animal Zone dan Kampung Budaya 1 Malaysia kat KL Tower ni...n3 bakal menyusul kemudian...

diakhiri gambar adik yg ralit dgn benda alah ni...siap duduk atas lantai lagi...adoi la hai pun...
dia siap tanya, nak dgr lagu InsyaAllah boleh tak mama? haha...


sedikit info tentang Menara KL:


1) tiket masuk adalah RM30 utk dewasa dan RM 20 utk kanak2...so, utk kami sefamily, kami kena bayar RM80. (sila tunjuk MyKad)
2) utk kanak2 bawah 4 tahun tak dikenakan caj...nasib baik...
3) harga tiket tadi adalah harga pakej basic..selain drp pegi ke observation deck, harga pakej ni jugak termasuk boleh pilih salah satu, Poney Ride, Animal Zone atau F1 Simulator...kami pilih Animal Zone sbb abang merengek2 nak suh bawak gi Zoo...
4) kalau nak masuk all park pun boleh, tapi pakej lain la...mahal sikit...
5) Menara Kl ni dibuka setiap hari dari pukul 9 pagi hingga 10 mlm...
6) boleh layari website dorang kat sini:

atau blog dorang:



p/s: tak berkesempatan nak try foods kat Restoran Berputar...sedap tak foods kat situ noks? 

60 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

ak ni tak pernh masuk kak.. lg kesian kan?? hahah.

Dee said...

eh..kau sampai gak..ramai lagi orang KL tak smpi2 lagi menara KL ni..tp aku dah sampailah..before blogging dulu..hehehe..

restoran berputar tu tak pernah try so tak tau sedap ke tak..tapi harga buffet ramadhan dia pergh..lepas lah handbag nose/vincci..hahaha

Anum said...

dah lama aku x naik
last naik rombongan sekolah
hahhaa

rasp said...

lama tul i tak ke situ sis...
a few years back kot i gi...
gi 'secretaries week' kat situ...
masa tu lum berblogging....
my kids, emerald & sapphire lum pernah gi situ....
leh gak bawa one day nanti...

kusyuk tul adik belek & dengar audio guide tu sis hahahahaha...

Lya Colours said...

kali terakhir saya pergi kl tower adalah masa saya darjah 6. yakni 13 tahun yg lepas !!

gadisBunga said...

makan kat restoren berputar tu sedap jugak. try laaa....

Rinna said...

Rasanyaa dulu2 pernah sampai tak tak ingat laa plak.. rasa cam na pergi laa.. bawak anak.. :)

♥ dak pink said...

Untunglarrrr dapat pi Menara KL. Haha.

Tunggu aniversary lah baru pi try kat restoran berputar tu.

Pok Amai-Amai said...

Sy pnh g KL Tower nie ms kecik2 dulu (kck tak kck sgt la). Hehehehe....

HeNRieTTa JoSe said...

wah...bestnye....tingin jugak nak pergi nie....

Azian Elias said...

best gak kan bawak depa ke sini.. nanti cuba pulak makan kat resto berputar dia tu..

Kakzakie said...

Kalau malam lagi cantik nak teropong-teropong wahida... naik lift KLCC nie macam naik flight kan macam ada rasa tepu di telinga...

Yaya Azura aka Naz Azra said...

tak pernah jejak pun lagi menara KL
pasal kubah tu..org buta seni mcm yaya kalau tengok msti ckp..'hmm...cantik jugak lampu nie..'
padahal penuh maksud tersirat..haha

Nens Collection said...

akak..ade dgr citer2 x menara Kl tu ats skali x berpenghuni..tp ihuni oleh org bunian? sy dgr ustaz2 sy citer dulu2 la..ekekeke

Nurul Husna Mohd Hassan said...

pernah pegi masa lawatan sek dulu. hehe dah lama sangat dah.

CintaZulaikha said...

jejak pon tak lagi, menara alor setar pernah lah, hihihihi

Rai said...

ada teropong boleh sekodeng hotel terdekat..hehehe..

amirah said...

orang lagi la tak pernah jejak situ. lagi sedih kan

norhidana said...

mcm2 betul blh dpt info kt situ yek kak, seronok kalu bwk budak2... bgs tul lah abg ngn si adik tu....

wida said...

cuti sekolah ni..semua tmpt pelancongan penuh yer

miloais milo said...

dah lama sungguh iols tak melawat ke Menara KL
lat pegi - my doter kecik lagi - baya2 si adik tu..
now dah sekolah menengah pun!

nur anis said...

perghh..tingginya..tak gayat ke tengok bawah tu kak..

Granny Hani said...

tak pernah sampai lagi ke sana..tak gayat ke dik?

Daddy Ziyyad said...

kiranya nasib aku lagi teruk lah nok, sebab tak pernah sampai kat menara ni! ahaha

org kata, makan kat restoren berputar tu mahal tak berbaloi, entahlah..tu org kata, bukan aku kata..ekekeke

KhaiRin : anies said...

sy g last year dgn anak2 yatim... tp x msk pun panggung tu..

makanan kt restoran berputar tu.. not bad la... kalu ada membe yg keje telekom mmg best la sbb leh dpt diskaun..

ieda said...

bestnyaa
last akk naik bile erkk .. x hinggat lah pulakk

haaaa tapi dah ramai org kan .. ;)

aanie said...

sy penah naik sekali je....tu pun sb pegi dgn rombongan skolah.....hehehe....

JunAina said...

Akak pergi tahun lepas tu pun sebab ada makan2 kat restoran berputar tu.

anie said...

uis ramainye orang...dulu penah sampai zaman sekolah lagi..org xde la ramai camie...nak gie bawak anak2 pulak le...;)

Neeza.Areef said...

tingin nk pg gak nih..ntah bila

lieyalatif said...

ish...lieya pun tak penah lagi sampai sini.....selalu tgk dari blog org jek laaa...haa mcm blog u la ni sis...gambar terang2 n cantik2...dah rase mcm pergi jek hah....so bertangguh lagi aku nak pergi heheeheheh

wahida said...

nur anis & granny hani: gayat takde dlm kamus hidup saya...muahahaha....

akubiomed said...

Best kalau ketika pergi awal-awal semasa baru dibuka. Sekarang ini ruang dalam agak kelihatan kusam sedikit.

Rahmah Ram Ram said...

seronok kan? dah tetinggi tu gayat le pulak..hehehhe seronok anak-anak wahida.

AnneRaini said...

sblm ni aku pergi kena RM38 tau...nasib baik bukan aku byr..

m.u.l.a.n said...

best tu... dolu dah pi masa takde anak... banyak benda baru ni..

hajiMete said...

leh topong opis me dah tuuu.. ihiks

GreenJade said...

wahh tinggi menuju puncak korang lepak2 wikend ya..best best..

mamyharraz said...

tulah kan yg dekat selalu lupa nak bwk ank dtg sini..bila tgk pic ko ni terus2 pasang niat nak bwk ank kesini.

Jiji-Fify said...

Teropong yang provided tu, sangatlah sharp kann? boleh skodeng mat soleh mandi swimming poooool! HAhaha

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

Nizam said...

Tak pernah pegi lagi la....ruginye....

lieynanilaz said...

cantik2 nok gambar dari atas...:)

Nieda said...

KL Tower belum sampai tapi FM dia dah ada... hihi

sudipVSsenduk said...

fm dekat kedai atas lagi mahal dari dkt bawah... padahal design sama je, nyampah...

Munnafendy said...

boleh kata hari2 lalu nmpk kl tower...tak pernah pg naik pun :p

CaDLyNN said...

dr opis lin boleh nmpk kl tower..haritu balik lunch ade org ty..akak..mcm mane nk pi kl tower..ekeke..kami hanya menjawap..tatau =))

::FAIZ:: said...

cantik

:: Mrs.Eady :: said...

Best gilakkk...

delarocha said...

masa rombongan sekolah je pergi dulu.. dah keje ni tak g dahh

Aju Mohit said...

Masa baru kawin penah ke sini Ida, maknanya dah 7 tahun tidak ke mari kekkekeeke

lizz said...

memang lawo pemandangan dari atas nikan...pernah pergi 5 ke 6 tahun lepas... dulu bawak anak buah jalan2...nanti ingat boleh bawak anak2 pulak...

Angah said...

lama dah aku tak pi nok,.last pi pun masa tu alahai badan comei2 lagi,lani haha takut lif takkmampu nak naik hhahaha

Sue-Rya Qistina said...

kami dh sampai sini..masuk dan makan semua FOC sbb ade persembahan kt sane..hehehe

Qaseh Gifts said...

beatnya 'outing' ngan family...


Kalender 2013

MamaEma said...

murah juga..ingatkan mahal tiketnya,,

♥ Wina ♥ said...

x pernah naik menara KL walaupun dah berpuluh-puluh tahun duduk KL nie

Cinta Misteri said...

Dah mcm pemandu pelancong

fieda said...

seronoknya..tak pernah dtg sini..nama jer duk kl...huhuhu..

iizza said...

skondeng jgn x skondeng..hihi..

KAMARUL said...

tiket rm30 dan 20 tu termasuk alat KRU tu ker...apa ada dlm alat tu