nuffnang advert

Thursday, February 9, 2012

Tangkuban Parahu, Bandung

selamat petang semua....
lepas breakfast, kami terus gerak ke Tangkuban Parahu ( sila baca Perahu )...ambek masa dlm satu jam setengah gitu utk sampai ke sini...rindu tempat ni...sejuk dan nyaman...sebelum sampai sini, Budi ( supir ) ada ckp, kalau hujan, kami tak yah la pegi Tangkuban ni sbb takut angin ribut, sbb beberapa hari sebelum tu, ribut teruk melanda Tangkuban Parahu ni sampai ada kedai2 ranap...tapi kami tgk cuaca ok, so kami teruskan perjalanan...Alhamdulillah..cuaca kat atas pun sgt ok...

 aku suka gi sini..kalau byk2 kali dtg sini pun tak pe, sbb nyaman sgt...
 masa kami dtg sini, angin agak kuat...sampai rambut terbang ala2 video klip kekdahnya...haha...nak masuk sini sorang caj rp50,000 bersamaan rm 17 gitu...

 inilah kawah gunung Gunung Tangkuban Parahu...batuan yg dikeluarkan drp letusan adalah lava dan sulfur...mineral yg dikeluarkan pulak adalah sulfur belerang dan mineral yg dikeluarkan di waktu gunung ni TIDAK aktif adalah wap belerang....beberapa kawah di sini masih aktif dan terus diawasi...

 Gunung Tangkuban Parahu ni ada lagendanya tersendiri...aku rasa ramai sedia maklum ngan lagenda Tangkuban Parahu ni....tapi kalau tak tau, moh la aku citer serba sikit....

 Gunung ni dikaitkan dengan lagenda Sangkuriang yg telah jatuh cinta pada ibunya, Dayang Sumbi...Dayang Sumbi berusaha utk menggagalkan niat Sangkuriang utk menikahinya...Dayang Sumbi memberi syarat supaya Sangkuriang buat perahu dlm masa sehari semlm...usaha Sangkuriang gagal dan dia sgt marah lalu menendang perahu tu sampai terbalik dan perahu inilah yg akhirnya membentuk Gunung Tangkuban Parahu....


 oh, bergambar di sini adalah sgt wajib...nak bergambar kat sini kena ikut turn...ramai tourist masa ni...mostly drp Malaysia lah....

kali terakhir gunung ni meletus adalah pada tahun 1983...masih aktif dan tetap diawasi oleh kerajaan Indonesia....


 antara jualan di Tangkuban Parahu...

 belerang pun ada dijual...

 sayang mereka semua...

 suka la posing kat sini...feeling kat Korea kekdahnya...huahuahua...

 aku dan ketua rombongan, kak Dee.

 ala2 nak buat photoshoot utk cover album kekdahnya...kehkeh...

 cantik cantik cantik



lagi usaha bergambar utk cover album 'BAND PELANGI"....wakaka....


p/s: first trip aku bersama family tahun 2010 ( siap naik kuda ko..hehe ) ke Tangkuban Parahu boleh klik sini

77 comments:

cheqna said...

sedang berangan2 untuk honeymoon
sekian...lalalalala

kasihredha said...

gambar cantik2 semuanya
mengusik jiwa menikam kalbu
kerana telah ku tinggalkan kenangan di sana suatu ketika dulu (1989)

amirah said...

cantik cantik cantik

Mama Ema said...

senang berjalan..semua pakai kasut yang flat jer...

:: Mrs.Eady :: said...

lupa kat laki ko ek biler ko kat sane...hehehee...beb cantik nyerrrr kat sane!!

eima said...

sronok berjalan ngan kengkawan ... wahhh

adarnadzmie said...

cantiknya pemandangan ciptaan tuhan...best sgt...hehe

atty's said...

amboi kan main lagi gambo ida feeling2 buat cover album..

Huda said...

amboi posing sakan semuanya, hai, bilalah rezeki nak jejak ke sini eh..

mek jah said...

aku suker giler2 cara kau posing tangan letak kat kepala tu...

gambar kau sorang kat pokok takde daun tu mcm tengah menung pasal aku... ape la yg aku dok buat kat key ell kan. hahahaha

seronok kau posing kan.. ada kau nak pick up call dari saner... hahahaha

Dee said...

mek jah..posing dia yg tu tgn kt belakang kepala tu yg buat aku menahan gelak kau tau??? giler lawaklah wahida tu..kalau kau ada double lawak kot..

kt pokok tu muka dee tak nmpk..pak ceppy baru asah skill ni..gambar kak tina 'sayang you' tu..control macho giler..hahaha..

*SiRibenMerah said...

wahhhhhhhh.. gambar akak chantek2 kat sini iyra yg tangkap.. so, mana gambar iyra lak yg kat sini?? ahahaha.. x aci2.. nk jugakkkk tempek gambar chantek kt blog iyra jugak... byk gambar sorg iyra dlm camera akak kan?

Fatin Mraz said...

cantik2 pics...

=}

amiey lee said...

subhanallah cntiknyaaa

norhidana said...

seronoknyer tgk semua ahli pelangi band nyer aksi... heheheh mcm2
mesti best kt situ kn...
cantik tp seram sbb msh aktif lagi gunung berapi nyer

khairul said...

amboi sakannya depa

CaDLyNN said...

kite ade keychain je dr tangkuban perahu ni..opismate pi sane bwk ole2 keychain..hehe

wahida said...

mrs eady: aku tak lupa kat laki aku weh..lagi aku teringat kat laki ngan anak2 adalah...

mek jah: kan, aku mcm model kan...hahaha...

dee: betul la kak, kalau ada mek jah lagi best!! hehe...sbb dia pun sengal mcm aku....kehkeh...

~ yus ~ said...

Bndung lagi ya? sakan posing korang ya..hihihi

wahida said...

si riben merah: gambar2 aku cantik sbb aku pandai setting kamera aku...wakakaka!!

mummysyafie said...

la..camne aku tak taw sejarah ni noks. walhal amik gambar bukan main posing..sampai Malaysia baru taw sejarah nya..nanti aku ciplak gak info kat sini. bagus la ko update dulu..kih..kih..kih..

Tihara said...

waw dah ada band seniri dah..nice scenery, best nye shooting2 kt sini :)

Aine Ainun said...

P bandung dulu, x bekesempatan nk ke tangkuban ni ha...

Sibuk je shoping moping..ehehe

chantek lorr

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

syokkk, epi la korang beb!
jeles aku!

lenkali ejas la aku sorang... heheheh

Rtp Farra Arisha said...

there's tangkuban perahu! ramai pelancong datang berkunjung kesana oleh karena tempatnya yang dingin dan nyaman. i've been there only 2 times and i feel wanna go there always...hehehe...

Ladysirna FA said...

cantik bekas tapak gunung berapi tu, bestnya gi dgn kawan kawan blogger..mesti seronokkan!

rasp said...

best best best ....
tu jer yg dpt dilafazkan :D

Lya Colours said...

tengok gambar pon terasa keseronokannya!!

Izan Ishak said...

cantik3! wahhh.. siap bergambar ala2 cover album yg tak thn tu...

*SiRibenMerah said...

iyolahhhh hahahaha... kamera nyo yg mantop.. :)

miss Fyqa said...

wah..bila nak launch album.. hehe.. *jgn mrah kak..guro2 je.. :)

Kakzakie said...

Memang macam kat korealah wahida hihi... backgraound dia itulah yg macam sama:)

oya said...

best2..kite pernah pergi gak..org menjual2 tu byk gak..

wahida said...

si riben merah: aku gurau je weh...kamera aku nan hado je pun...huhu...

Eye_nee said...

kihkihkih..psoing 2 keping tuk kaber album tu yg tak tahan tu...seronoknya sis...akk keBandung 3 thn lepas tapi tidak kesini.....Huaaaaaaaa...mmg meruntun jiwa tgk gambar korang ni...

dakcik said...

bestnya..cntik view! ok next stori laks..;)

Azian Elias said...

amboiii berjimba sakan ye korang.. akak pegi sini last 2 years. Masa tu kaki teruk sangat.. sedih je rasa..

..::SangRatoo::.. said...

gambar no. 14 kau mmg gambar bajet tau nokss..kelesss..aku ada?takdo kan..hahahaha

mamasuri said...

'band pelangi'mmg terbaek wok...
cantik view nyer...
mcm ko cakap ala2 korean dah aku nengok...pokok nye togel kan...

MULAN said...

nak pegi...!!! nak pegi...!!!

Ena said...

cantiknya tempat tu kan.. Subhanallah..

Salwa said...

Bestnyer! Bile la I nak gi sane..

Nieda said...

Tak kena kejar dgn jurujual kat atas tu ke Wahida?

sudipVSsenduk said...

mmg best kalau ke sini..
antara kenangan terindah

Maii said...

INDAH :D

Mamamya said...

x tahan aku tgk gmbo ko yg 2nd last tuh...merenung jauh smpi ke m'sia...hehee

aimaniman said...

bestnya,... akak pernah p bandung tp cuma membeli blah jer, x p tempat peranginan pun, rugi jer kan...

susumanis said...

tq for the cerita ceriti..nice :))

dela said...

alahai... dh lama teringin nk ke sana... tpi ...hhmmm blm berkesemptan

YATZAKIE said...

wah,bestnye kak,,tp yg tuh larva gunung berapi kan....org kata elok utk kulit...tol ker?hehe

Angah said...

pheh gmabr reramai yg ala2 nak wat cover album 90an tu tak tahan hahahah
waheda,tq sebb dtg jenguk blog aku ...

cahya indah said...

bila la turn Cahya pulak pegi sana..huhu.

mama aini said...

salam wahida..maaf ya baru ari ni mama dtg kesini..mama baru sihat..ehem..teringat kenangan kat situ..hikk2x..bila lah nak dtg lagi?..

Jendela Hati said...

puas tgk gambar2 di sini, besar n terang

Salina@IbuAqil said...

Mcm blajar sejarah lak baca entry kali ni.. ;)
Plg x tahan tgk pic ala2 COVER ALBUM 2..
wakakakakkakaka!!

ajumohit said...

Sejuk kan Kat sini, rindu nak dtg sini lg, tapi kalau dtg ngan kawan2 lagi best heheheh

wahida said...

nieda: ada kak...tapi tak layan pun...

yatzakie: pernah dgr jugak, tapi tak tau la betul ke tak...

mamaaini: kesian mama, mama dah sihat betul ke ni?

Aleyn said...

Wah ke Indon lagi...bestnyer....kalau saya ke Bandung nanti...mesti nak singgah sini jugak...selain shopping....heheh...berangan jap

mak encik | SZ said...

rindunyaaaa dgn bandung... tangkuban parahu pun best ... masa saya pegi sana cuaca mmg berkabus sgt! sejukkkk

Cho Zila said...

alahai akak tak sampai lagini.. memang dalam list nak gi sini tahunni... wish list...

Neeza.Areef said...

nice story..nice pic..

CikPuanHaLia said...

Best..best..best.. (tu jer yang aku boleh komen sbb memang best)

Kamalia said...

ekeke..cover album band peangi ye..nanti dah keluar,bagi tau tau..
saya tak tahu pun kisahs ejarah tu..terima kasih sahre..suka tengok akka duk jalan2 degna kwn2..

♥ Wina ♥ said...

canteknyeeee! sejuk ek kat sini?

haish! bilelah nak sampai sini huhuhuuu

::NureeN:: said...

canntikkk nya... kagum dengan ciptaanNYA... mmg berposing sakan la kan.. jeles3x.. bila bleh smpi ni huuu

http://nureenasir.blogspot.com/2012/02/alhamdulillah-rezqi-kami.html

fiza said...

Cantik...especially photoshoot utk cover album, feeling habis...ekekekeke...

wahida said...

kamalia: itu lagenda yg terkenal kat sana...share mana yg tau je...hehe...

wina: mmg sejuk nok kat sana...

rasp said...

bila mau keluar album?
i loikeeee....

si tuan putri kiUt said...

cantikkkk... lst year g tak byk amek gambar sebab hujan dan angin kuat.... rugii3 heheh

kakchik@ella said...

did u try the tahu goreng tepung? sedap tau.

wahida said...

kakchik@ella: tauhu gejrot adalah saya try...hehe...

wan nurul hezrina said...

mmg chantik btul tmptnie.kawasan gunung berapi=)

mmg rugi tak shoot gambar banyak2

idasm said...

ida suka sgt pic wahida kat tepi pagar tu,.... mmg cantik... betul .. boleh berangan ke korea.. hehe...

Teratak Hami said...

seram tgk mak-mak dara posing maut :-)

Anonymous said...

akak nak tanya, pegi pakai tour guide ke naik teksi je?? mana lg ok ek??kalo nk g tangkuban ni??

wahida said...

anon: saya pegi hari tu ngan supir..kalau dah ada supir, better pegi dgn supir la...kalau nak naik teksi boleh jugak...

tony transport bandung said...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email:
tonybandung@smartfren.blackberry.com
or
tonytransportbandung@gmail.com