nuffnang advert

Wednesday, November 24, 2010

Cuti2 di Bandung ( Tangkuban Perahu )

salam sayang semua...Bandung lagi yer....
lepas asyik je shopping sakan, hari ke 4 kami di sana kami pergi jalan2 cuci mata lak...kali ni kami pegi Tangkuban Perahu yg terkenal di Bandung ni...orang ckp kalau pegi Bandung,  x singgah Tangkuban Perahu sgt la ruginyer...
Gunung Tangkuban Perahu adalah salah satu gunung yg terletak di Jawa Barat. Sekitar 20 km dari Kota Bandung, gunung ini setinggi 2.084 meter. Bentuk gunung ini adalah Stratovulcano yang mana jenis batuan yg dikeluarkan melalui letusan adalah lava dan sulfur, mineral yg dikeluarkan adalah sulfur belerang, mineral yg dikeluarkan saat gunung yg tidak aktif adalah wap belerang. Suhu hariannya adalah 17 c pada waktu siang dan 2 c pada waktu malam....
so, check it out!!

 di depan pintu masuk Tangkuban Perahu...nak masuk sini foreign visitor sorang kena bayar 50,000 rp okeh...mahal ko...kalau dulu, supir aku cakap 25,000 rp jer...mentang2 la orang Malaysia rajin dtg sini, korang pun caj giler2 kan? tapi utk local visitor just bayar 13,000 rp jer...mencik!!!

 kesian si supir aku tu...merangkap pemandu, bodyguard, tourist guard dan photographer sekali...ahaks...

 bersama gadis pingitan...masa ni kami berenti kejap sebelum sampai ke gunung..ramai lak ahli kami nak terkencing...

 dah sampai...keadaan di sekitar Gunung Tangkuban Perahu....sejuk woooo kat sini....tak tahan aku....


 rumah sape ntah....

 kalau korang datang sini, besiap sedia lah korang dengan segala penjual terjah kat korang promote barangan memasing....supir aku dah pesan, jgn layan sesapa pun masa baru sampai, kalau x, mmg x berjalan la...kalau nak beli pun, tunggu time balik, lagi pun Budi cakap kat sini barangan mahal, 4x ganda dari tempat lain...kalau ko dah layan sorang penjual tu, berpuluh2 lagi penjual lain duk usha ko....hi hi ...

 mahal wooo kat sini...kalau nak beli jugak, ko kena bargain giler2 punyer...
 kami sudah hampir ke kawasan gunung berapi....

 yaaaaaa...itulah dia Kawah Ratu...kawah gunung berapi yg sudah x aktif lagi....

 sgt cantik ciptaan Yang Maha Kuasa...ramai orang di Indonesia percaya mungkin  kawah ni akan aktif kembali...

 pemandangan dari jauh....


 agak kuat bau sulfur di sini....kurang sesuai utk org yg semput  mcm aku ni...

 aku rasa macam aku bergambar dlm studio lak kekdahnyer....



 our sweet memories...

 kami naik kuda lak....sebenarnya anak aku yg kecik sibuk sgt nak naik kuda...sudahnye kami ramai2 naik sekali...hahaha!!!!

 seekor kuda caj dia 50,000rp....

 abang yg cuak....naik ngan Acu....nama kuda abang tu Upin...

 baru puas hati si adik ni dapat naik kuda..kalau x, mengamuk je la sepanjang kami mendaki bukit tu....nama kuda si adik tu Ipin...oh yer...kat Indon, dorang sangat fanatik ngan kartun Upin Ipin ok...bangga aku...

 pengembaraan bermula....

 tgk blog Dee, dia ada naik kuda...tu yang aku pun berkobar2 rasa nak menunggang kuda tu....ahaks...

 kami bersama pengembala kuda masing2...eh betul ke pengembala, ke penternak, eh? ke penarik kuda? ah...tolong aku Cikgu Imanshah!!! Bahasa Melayu fail la....

ko tgk, sampai kami nak balik pun, dorang duk usha lagi kami....nasib la dorang jenis bukan memaksa punyer orang...

sebenarnya ada citer lagenda di sebalik Gunung Tangkuban Perahu ni...tapi aci x kalau aku malas nak citer...korang google la sendiri....miahahahaha...

19 comments:

NM02 said...

ye la... kau naik kuda... ade igt kat aku? pastinya tidak

jgn cekik aku, esok mlm jumaat, mlm wajib. ngeh ngeh ngeh... motip??

Fieza79 said...

best nya tgk percutian korang2....jeles ni...

naik kuda lg tu...aduhh sguh best..!

Mrs.Eady said...

ya allah syok nyerrr....tgk pun dh best ape tah lagi kalo pg sendiri...huhuhuu

imanshah said...

turun ke bawah tak?? saya tak turun sebab kena guna pemandu pelancong..mahal

Dee said...

bestkan naik kuda..hehehe..aiseh..dee pun semput..takut xleh breathe je kalo smpi sana..tp kalo dh pegi bandung..ni a must visit place kan wahida..

HonEyBuNNy said...

cuti sakan eh wahida...ish...dpt tgk gambar jd la...best la...

Joy said...

lawa la pic yg berlatar blkg kan kawah ratu tu..

Mak Su said...

kat tempat tourist cenggini, brg2 mahal ler ek

~ yus ~ said...

wah! Cantiknya pemandangan kat sekitar gunung berapi tu.

P/s: macam carboot sale pula tengok kawasan diorang jual2 barang2 tu....winduuu dengan carboot sale ni..:D

Pala Maldini said...

bestnya dapat naik kuda!

NcekYus said...

cantik sis..
kat Indonesia mmg terkenal dgn tmp ni.. terasa nak jejak je kaki tu sekarang bila tgk pic ni..geram2..huhuhu

wahida said...

mek jah: nape ngan malam jumaat? confuse jah!! ahaks...

fieza79: jeles? saya lg jeles awak gi ladang teh tau!!! hehehe...

mrseady: plan la ke sana izwa, mmg best tau!!

imanshah: saya pun x turun..mahal beb amek pemandu pelancong...asal saya tanye awak x jawab? hi hi..

dee: sbb dee la saya nak sgt naik kuda...sentap mak kalau mak x dpt naik kuda tau!! hehehe...

wahida said...

honeybunny: awak plan la ke Bandung...x nyesal punyer...

joy: lawakan...saya pun suka sgt gambar tu...

maksu: mmg mahal...kena bargain giler2 punyer...thanks drop by my blog...

yus: carboot sale ada buat kat mana kak?

pala maldini: mmg best!! saya pun baru first time naik kuda tu...mula2 cuak gak...

ncek yus: cantik kan view kat sana? mmg saya akan kembali lg ke sana..

nieda said...

cantiknya gambar sis...suka tgk kawasan gunung tu. sejuk plak tu.

wahida said...

nieda: saya pun suka sgt kat sana...sgt2 cantik kan view tu..

~ yus ~ said...

satu ketika dulu mmg every weekend pegi carboot sale. Tapi itu citer 3 tahun yang lepas, masa kami di Sheffield, sini tak tahu lah. Tu yg winduu tu..hehe

wahida said...

x pernah pegi carboot sale..hehehe...

eB@mamaAerish'n'Aed said...

sampai ati x blikan ole2 kat eB tau.... huwaaaaaaaaaaaaa....

Guidry said...

ya allah syok nyerrr....tgk pun dh best ape tah lagi kalo pg sendiri...huhuhuu