nuffnang advert

Friday, February 10, 2012

Sari Ater Hot Spring, Bandung

selamat pagi semua....
aku teruskan mengupdate jalan2 kami di Bandung....

dari Tangkuban Parahu cuma amek masa 15 minit je...ini first time aku sampai sini, dulu tak sempat singgah sini pun sbb dulu gila sgt ngan shopping...hahaha....masuk ke Sari Ater Hot Spring ni bayaran dia rp18,000 bersamaan RM6 sahaja. Terletak di kawasan pergunungan Subang di kaki gunung Tangkuban Parahu di daerah Desa Ciater...

ada dijual ole ole kat sini...tak beli pun...

ish...rasa nak sambar kepsi lak ptg ni....adoi la....

masuk je terus nampak kolam rendam kaki ni...tapi aku pelik apesal tak de org kat sini....
rupa2nya kat dalam laaaagi ramai....

mereka percaya air panas ni boleh menyembuhkan pelbagai penyakit...dah namanya air panas ni sumbernya drp kawah aktif gunung berapi kat Tangkuban Parahu tu kan...


kat bawah tu ada byk lagi kolam air panas...patutla kolam yg first tu tak de org, rupanya ramai duk serbu kat kolam bawah ni....

kat belakang aku tu semua air panas tau....tak sabar dah nak rendam kaki neh..

mereka melarang keras mengalihkan batu2 dlm sungai ni...ambik bawak balik pun tak boleh tau!!

tempat ni besar sebenarnya....ada mcm2 kolam lagi sebenarnya...tapi kami tak dan la nak terjah semua...mana yg termampu je...sbb ada byk lagi xtvt lain kami kena terjah.

Ciater adalah aliran sungai air panas dari mata air gunung berapi yg mana byk mengandungi mineral dan sebatian sulfur...kata org, kalau air ni masuk mata, sure pedih...kata org la...lagi satu nak bgtau, kat sini semua adalah natural hot spring...semulajadi ye..bukan buatan...

suhu air panasnya sekitar 43 darjah celcius hingga 46 darjah celcius...

kami rendam2 kaki je....

sambil posing2 gedik...hehe...

ni pulak air terjun air panas...cantik la weh....suka suka suka....

perghhhh...berlatarbelakangkan air terjun....like sejuta kali....

setuju!!

kalaulah aku dapat mandi air panas ni kan best....tapi mana sempat dong....

masuk sini byk view yg cantik2....saujana mata memandang...tenang dgn aliran air sungai....dgn pohon2 merendang....

cantik sgt tempat ni....

selain drp air panas, byk lagi xtvt lain korang boleh buat kat sini tau...tempat ni sgt besar...ada xtvt flying fox, ada go kart, horse riding dan naik perahu....kalau byk masa, mmg aku nak buat semua ni....

hubby suka pic ni, jadinya aku publish la gambar ni...lama2 aku pun suka tgk pic ni....hehe..

sengal!!

66 comments:

mek jah said...

kalu abg bear yang bawak kita kt tmpt mcm ni, kompem dia soh kita mandi, dia soh kita buat flying fox kannnn...

tetiber teringat beruang madu pulakkk dah

CikPuanHaLia said...

Dalam gambar tu betul ke ko suka sebab berlatar air terjun?? bukan sebab ada cowok2 tengah mandi ke? haha..

Kamalia said...

hahaha..suka gambar yg last tu..
sangat best tu kalau dpt mandi air terjun panas..
sangat murahla kan nak masuk situ,kwsn pun nampak luas je..

eima said...

besh nye dpt mandi airterjun yg suam2 ... mandi lelama pun tak dak hal kan ...

♥ Wina ♥ said...

aku pulak like berpuluh juta kali heheheee

:: Mrs.Eady :: said...

like 80 juta kalikk!!

kasihredha said...

suka suka suka :)

cheqna said...

cfc tu
hahahaha
like berjuta2 lemon =)

wahida said...

mek jah: ye la jah...tapi aku konpom ko takkan mandi punya, kat Sabah hari tu pun, air panas tu ko rendam kaki jer...aku ngan laki aku je yg mandi...ko nan hado...haha....
flying fox? awal2 ko dah surrender...ekekek....

cikpuanhalia: takde maknanya weh...

mama aini said...

wahida..mama pun tak sempat kesini aritu..ank mama & en.hb sibuk shopping sakan..hu2x..

Tina Othman said...

cantik view dia, tah bila lah dpt pergi

err, nampak mcm dah susut ye, diet ke?

Rahmah Ram Ram said...

cantik dan sungguh menarik..mesti best kan wahida?

*SiRibenMerah said...

ehhh gambar2 best.. tapi x leh copy pic akak kt blog neh.. adeshhh!~ so, x de la entry sari ater iyra selagi x dpt salinan pic2 dari camera akak.. best2.. rendam2 kaki pon cunnn~

Eye_nee said...

nak repeat balik pegi Bandunggggg...ari tu pegi semata-mata shopping jerrrr..arghhhhhhh...cantiknya sis tempat2 tu...gambar SENGAL!!! korang tu akk paling sukaaaa...

ejaMaria said...

lerrr...rugi nya tak mandi... jauh tu nak sampai...

Aine Ainun said...

Menarikss!

Kalo p bandung ni, igat nak shoping je,
x igat da nk jenjalan cmni..

Ehehee,

qemaishak said...

Xde org rebus telo kea kak, buat telur separuh masak ke hehe..air terjun tu buatan ke semulajadi?

acheeqa farhana said...

bestny dapat jalan2...

cntiknye tmpt ni...syes cntik...

wahida said...

tina othman: susut? ko sorang je ckp mcm tu...huwaaaaaa....

rahmah ram ram: best giler2 kak...

siribenmerah: nnt ko tunggu pic aku bg kat elly okeh...

qemaishak: tak de nampak lak org rebus telur...hehe...
itu air terjun semulajadi dear....natural hot spring...sumber adalah drp kawah gunung berapi kat tangkuban tu...

Dee said...

i like pic sengal kita tu juta2 kali..patut aku buat aksi pengsan..sbb elly kt depan kentut..muahaha..

akubiomed said...

Aiks, kuis-kuis air sahaja. :-)

AnneRaini said...

best best..nampak cantik dan tenanglah...rugi ko tak mandi...dapat ku bayangkan syoknye berendam suam suam gitu..hehe

wahida said...

anneraini: kalau mandi, lagi lama kami kat situ...byk lagi tempat kami kena terjah...

ikatankasihku said...

best siot..kalau aku dah terjun je dlm tu..huhuhuhu

Mama Ema said...

nape tak mandi sekali...rugi tue..

amirah said...

meriah la korang sume ni..gila best!

IxoR@ said...

Lagi best dr Hot Spring kat Sabah tu kot....

Cantik view kat sana... Paling best ada air terjun!

♥ dak pink said...

Sihat itu nikmat!

Kan main lagi background gambar kau yg kat air terjun tu ea. Separa bogel abg2 itu. Haha.

Rtp Farra Arisha said...

subhanAllah! cantiknya pemandangan...seriously, arisha yang sudah banyak tahun stay di indonesia pun belum pernah lawat tempat ini. you know what? masih ada waterfall yang super duper cantik tapi di daerah bogor, puncak, jakarta. air terjun cibodas namanya. if you come to jakarta again, we should go together to that place :) surely nyaman bah! hehehe.

wahida said...

arisha: sure arisha...kalau ada masa lagi, sure ke sana dan jumpa u...kita hang out sesama ok...mesti cantik air terjun yg u ckp tu...

Munnafendy said...

tetiba teringat kat hot spring sungai klah la kak...hihi

*bukan cuma ayam? kepsi versi indon eh

mamasuri said...

cantik wei tempat tu...
sehat itu nikmat...mmg tepat giler slogan dia...ehhehe...

Adzrien Shoppe said...

syoknya... nampak segar je.

mummysyafie said...

noks..aku nak gambar last tu..meh la kiter jumpa. nak gambar noks..hahahah...paksa rela ni

Bui Junaidi said...

SERONOKNYA TGH GAMBAR2 KORANG..NI YG RASA NK G MELANCONG JUGAK NI..HEHEHE..*__*

whitecappuccino said...

cantik tempat tu..

eMMe said...

suke la tgk air terjun, rasa nak terjun terus!

lydzar said...

fuhhh kalau dpt mandi kt situ, mmg segar bugar rasa badan

wahida said...

mummysyafie: bg email address nok...

kayzie said...

lama tak menyinggah..akak ke bandung lg ek?bestnyee..

MulutPayau said...

tengok air terjun tu mmng teringin nak mandi....

wahida said...

kayzie: ye yunk...kali ni pegi ngan geng2 bloggers..enjoy!!

Teenager Housemaid said...

whoaa..bestnya...

akak, tengok muka akak kat dalam gambar2 ni, ada macam kajol pulak..hehehehe

CaDLyNN said...

cantik2 view die..bile la lin nk p sane

Nieda said...

kalau jln dgn kawan tiba2 jadi sengal...hihi

wahida said...

teenager housemaid: mcm kajol? wah...terangkat bontot mak dgr pujian mcm ni..hehe....

fiza said...

Like sejuta kali utk air terjun ker atau utk hero indon yg tgh mandi tu...hahahaha....

ajumohit said...

terbaekkk!!! aku suke gmbr gedik yang last tu hahahahha

intan_blur said...

eh best2 la tpt kat sini...air terjun yg sgt indah beb..
ole2 utk aku ade x..
klu ade nnt ko pos la gune alamat yg same mcm dulu ;p

Syaheera said...

Salam kak, thanks sbb follow blog.. Tp sy dh tak aktif blogging.. Hheheh

Kak, cane nak chat ngan akak? Facebook ade tak kak? Sy pn jmpa blog akak masa google psl bandung hheh very helpful entry2 akak :)

Bln 4 ni nk g bandung, 12 org.. Takde tmpt tggl n transport lg ni..tu yg serabut nak mtk akak info sket tuu :)

Syaheera said...

Salam kak, thanks sbb follow blog.. Tp sy dh tak aktif blogging.. Hheheh

Kak, cane nak chat ngan akak? Facebook ade tak kak? Sy pn jmpa blog akak masa google psl bandung hheh very helpful entry2 akak :)

Bln 4 ni nk g bandung, 12 org.. Takde tmpt tggl n transport lg ni..tu yg serabut nak mtk akak info sket tuu :)

Kakzakie said...

Tak sempat mandi ke tak bawa baju? Cantik betul pemandangan dia wahida. Kakak terpikat...

wahida said...

syaheera: tak aktif blog dah? lor..sayang la gitu...huhu...
aku takde fesbuk la dear...anything, email aku kat arel_121205@yahoo.com

kakzakie: mmg tak bawak baju nak mandi sbb tau mmg tak sempat punya...

Neeza.Areef said...

agaknye klu mandi kt air terjun panas tu sure relaxxxx..ilang sakit2 badan

cik fadh said...

cantiknyer kawasan2 akak amik gambo ni...

tp CFC ? hihi peliks ! ade jugakkk kan kt sane...

rasp said...

kalo i pun nak merasa mandi manda kat situ sis....
hehehehe suka pics yg last tu!

ieja amieja said...

salam wahida..lama x kecini..
soronok sakan ye dpt g bandung lg..suka pic yg last tu..mmg betul2 sengal..huhu..jangan mare ye..

MaryaYusof said...

Subhanallah, subhanallah... kena zikir byk2 spy malaikat kiri kanan boleh catit...
Cantiknya kawasan air panas ni... air terjun panas pun ade... first time tahu...
Bestkan klau pegi jln2 dgn kwn2 yg sekepala mcm ni :)

eLLy said...

korang nie sengal tau.. penat aku posing ;p

si tuan putri kiUt said...

wahhhh bestnyerr... ruginyaa saya pegi tahun lepas tak singgah sini...ishkkk

kakchik@ella said...

cantek la tmpt ni. OK. Blh pegi lain kali. Thanks share, ye dik.

wan nurul hezrina said...

waaah berlatar belakangkan air terjun n mamat cekci.aww..haha

btw teruja tgk kolam air panasnie..mesti lega urat kaki kena rendam

Ct Aja said...

jelesnya akk, sernoknya jadi akk...

idasm said...

betullah wahida... teringin je nak berendam satu badan dalam kolam air panas tu kan. mesti best.. insyaallah.. ada rezeki, ida nak pergi jugak... tq....

Teratak Hami said...

suka gambar sengal ... LIKE 1000 kali !!!

tony transport bandung said...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email:
tonybandung@smartfren.blackberry.com
or
tonytransportbandung@gmail.com