nuffnang advert

Wednesday, February 15, 2012

Tahu Gejrot & Rumah Mode, Bandung

selamat petang semua....
sori lah ye korang, n3 Bandung adalah sgt byk..tu belum lagi n3 Jakarta...ekekek....korang pasrah je lah yer...

lepas gi jalan kat Kawah Putih ngan Situ Patengan, kami terus terjah FO lak...first sekali kami gi terjah Anakecil..tempat barangan bayi dan kanak2...masuk sini mmg aku giler....aku habis kat sini je rp700,000...tapi kena pandai tgk harga lah...kalau korang tgk harga mcm kat Malaysia, baik tak yah beli...

lepas tu kami ke Rumah Mode....Rumah Mode ni adalah salah satu factory outlet atau dikenali sbg FO...tempat ni adalah tempat menjual pakaian, henbeg dan mcm2 lagilah..kebanyakan barangan adalah direct terus dari kilang dan dijual dgn harga murah..barangan branded lah kebanyakannya...tapi pada aku tak la murah sgt pun...huhu...

tapi aku ckp ngan dorang, aku tak nak masuk Rumah Mode ni sbb aku tak berapa berkenan design2 kat sini...senang ckp bukan taste aku...lagi satu pada aku harga kat sini agak mahal...huhu...tapi aku bagi chance kat member2 lain suh tgk dulu Rumah Mode ni...sbb lain org lain citarasa kan?

walaupun aku tak masuk Rumah Mode, bergambar depan Rumah Mode adalah wajib...hehe...

since aku tak masuk, aku lepak depan Rumah Mode sensorang sambil nak layan tauhu kat stall depan ni...

ye....aku rindukan tahu gejrot...mcm mana rupa dia? sat na....

mamat ni tgh siapkan tauhu gejrot aku tu...

sambil tunggu food aku siap, sempat snap beberapa keping gambar sekitar Rumah Mode...


yeyyyy...dah sampai...inilah tahu gejrot tu....sedap weh....serius....mmg aku dah niat kalau sampai ke Rumah Mode aku nak pekena tahu gejrot ni....harga dia rp8,000 jer....

disebabkan sedap nak mampus, aku tayang sekali lagi gambar tahu gejrot ni....hehe...apesal ntah sedap sgt, padahal letak cili api ngan bawang je pun...huhu...pastu tahu dia walaupun dah goreng, sgt lah lembutnya....

mkn tahu gejrot dan minum teh botol...perghhhhhhh...layan sgt lah kan...mmg dua2 pun feveret aku....

ha...yg ni aku tak pernah try...nama tahu ni tahu kremes....crispy dan ada kerak yg sedap...dicicah ngan sambal kicap pedas...sedap!! tapi aku laaaaaaagi suka tahu gejrot la....

bila aku tgh layan tahu2 ni, kak Tina ngan Kak Dee pun keluar dari Rumah Mode...rupanya kak Dee pun mcm aku, tak berkenan sgt ngan Rumah Mode ni...jadinya dorang pun join aku lepak sambil layan tahu...gambar tahu ni apatah nama dia , kak Tina punya, sedap tapi tak pedas la sbb kak Tina tak mkn pedas....

punya selamba kami mkn depan Rumah Mode sambil Kak Tina tarik satu meja...padahal ramai je yg lalu lalang depan kami tgk kami makan sampai ada satu tourist drp Malaysia tanya apa yg kami mkn tu....hehe...

sebenarnya depan Rumah Mode ni tak de meja pun, ada kerusi je, tapi mana Kak Tina dpt meja ntah....tu kak Dee tgh sembang ngan anak dia dlm fon....

kalau ke Bandung lagi sure aku akan ke Rumah Mode lagi bukan sbb aku nak shopping kat situ, tapi sbb nak mkn tahu gejrot yg sedap banget tu...

lepas tu duk layan FO yg bersebelahan ngan Rumah Mode....tapi dorang tak beli pun....kalau FO, aku lagi suka shopping kat Grande....tapi kat Grande tak de amek gambar...huhu...


p/s: first trip aku gi Rumah Mode dan pekena tahu gejrot boleh klik sini

52 comments:

qemaishak said...

kak aku xsuka tauhu tapi tgk gambar tetiba terliur nih sebab ko cakap sedap sgt kan hehe

Dee said...

serius..aku pun kurang gemar tahu..tp tahu indon ni apsal lembut sgt eh walau digoreng..serius sedap giler..teringat aku tourist m'sia tu smpi ingatkan kita orang indon sbb makan selamba je gitu kt depan umah mode..hahaha..

pastu camana kita leh lupa amik pic kat Grande..sbb kita leka shopping nok..hahaha..

Mak Wardah said...

Wow...nampak sedap

Neeza.Areef said...

ala..x mkn tahu..gaknya la klu pg sana x try mkn jugak la kot sbb dah x pndai mkn tahu kan..heheh

AnneRaini said...

sedap sgt ke???haruslah aku cuba nanti...

wahida said...

Dee: kan? nyesal lak rasa tak amek gambar kat Grande...shopping beriya kita kekdahnya kat sana...haha...

tahu gejrot tu sedap kan kak? lenkali kalau ko gi lagi, pi pekena lagi yek...

blogtilldrop said...

:)

wahida said...

anneraini: sedap banget seh...ko masukkan tahu ni dlm senarai ko nnt...

Anum said...

syoknya makan tue

*SiRibenMerah said...

tauhu tuh sedapppppppp..
ai likeeee~

wan nurul hezrina said...

sedapker??maybe tak bape mkan tauhu..yang air teh botoltuh mak suker

LYAfrina said...

BESTNYER SAMPAI NEGARA ORG...
TEH BOTOL?? MMG DIA PACKING MCM TU K?

rasp said...

terkecur lak i tgk tauhu tu....
weiiiii ooo korang layan vodka ker????
baeeekkk nye posing kat situ hehehe

miloais milo said...

lapar le plak tengaok tauhu gejrot tu....

*SiRibenMerah said...

dah copy dah kak...
tapi x sempat nk update citer lagi..


thanks yek.. pic sume best2..
hahaha~

ai likeeeeee..

*tgk tauhu neh teringin lak nk buat kat umah*

adarnadzmie said...

wah semua menu berasaskan tauhu yer... nampak sedap2 belaka...

wahida said...

lyafrina: yes dear...mcm tu lah rupa dia...air teh botol sgt sedap tau...

rasp: kehkeh..kalau layan vodka, tak balik hotel kami mlm tu...duk terhuyung hayang kat jalan tu kang...haha...

siribenmerah: dah copy? gud!!

[sutera kasih] said...

syoknya bandung !!! :)

NM02 said...

apsal tetiber aku terbayang bila pekena tahu gejrot pastu jadi sister ngengsot... hahahahaha

norhidana said...

suke tgk gambar tahu tu kak... nampak cam betul2 sedap... hehehe
kalu ikut jawa genjrot tuh mcm di kemek2@tekan2 gnn kuat gitu lah...

kalu kremes lak... utk istilah rangup... sbb tu kot tahu kremes tu crispy... huhui

Sue-Rya AQ said...

wah..meriah dgn makanan pulak! tetiba lapar di dlm kesejukan ni ha..huhu

saniah said...

takpe wahida..teruskan gigih memberi info..akak tgh gather bnyk2 info ni..:) pandai awak tulis..kawah putih tu hubby dh siap dh bgtau tk blh pergi sbb anak akak ada asma..takutla kan budak lg..nsb baik wahida dh pesan awal2..tgk betapa bergunanya info dr wahida ni..bagus2..:)
err grande tu jual brg2 mcmana plak ek?

::NureeN:: said...

nureen ada crita pasal wahida g cini tau pastu dia ckp nanti last n3 bg tau budget semua dr a-z brapa tau hehehhe... ada plan la tue :P

wahida said...

NM02: bengong la ko neh....haha...

norhidana: oooo...la ye ke...kremes tu rangup ye...patut la tahu tu crispy banget...aku ni nama je jawa, tapi hampeh...huhu...tengs dear, for the info!!

saniah: tak pe kak, apa yg saya tau, saya share je...sharing is caring kan...hehe...
Grande tu FO jugak kak...tapi lagi murah sikit drp Rumah Mode dan FO yg lain...dan ada byk sikit saiz besar2 mcm saiz saya ni...hehe...

:: Mrs.Eady :: said...

best giler wehh!

NzA said...

bahan asal gejrot tu tauhu ke wahida??????

Mamamya said...

aku penah dgr pasal tauhu gejrot ni sbb laki aku penah makan masa pi bandung dulu...tp aku ingat kering je rupanya mcm ada kuah plak...

wahida said...

nza: tahu ni ada mcm2 kak...ada tahu gejrot, tahu kremes, tahu guling n etc...
tapi tahu gejrot ni adalah tahu biasa je yg digoreng dan diletak cili api, bawang dan kuah kicap...sedap!!

mamamya: ada kuah nok...kuah dia tu buat sedap sgt tu...

Hanis Azla said...

tauhu kat banduung mmg super best.. lembut di dalam, garing di luar.. pedas berapi tapi bila makan rasa nak lagi.. terbaek..

akubiomed said...

Sudah pasti makanan disana sedap-sedap. Jangan terjadi dengan bapa saya dahulu ditawarkan satay terbang duduk iaitu satay katak. :-)

Aine Ainun said...

Ohooo...sy msih igt rumah mode n grande...sebab penah jejak kat situ,

tahu?? Macam sedap...eh mmg sedapkan...

wahida said...

hanis azla: kan, sedap kan kak...

akubiomed: sate katak? eeeyaaakkk...dah la aku tgh mkn mr.potato ni...ko citer sate katak lak...adoi la hai...

Munnafendy said...

akak tak tanya ke resipi gejrot tu? kot la boleh layan kat mlysia lak =D

rumah mode rumah apa sbnrnya?

KhaiRin : anies said...

kenapa x tapaw tauhu tu? bw blk mesia? hehehehe

ZZnoor said...

alamak?sgt menyelerakan!!!tidaaaakk!!

MULAN said...

kami dok ulang pi rumah mode utk makan2.. sedap bangat sey..!!!

cheqna said...

x jeles sbb cheqna tak makan tauhu hehehehehe

IxoR@ said...

telah membuat sy meleleh air liur!

macamane ni... dah mengidam...?!

:(

ieda said...

uishh x menahan bila ko cakap sedap noo dik huhuhu

kalau ke bandung x sah x ke umah moda tuu .. tulah bilalahh leh sampai ke sini lak ;)

Lya Colours said...

suka tahu jugak. best! goreng garing2 cicah sos pon okeh

the dr said...

kalau bandung tempat yang harus pergi untuk shopping adalah pasar baru.macam2 ada.

wahida said...

munnafendy: tak lak aku tanya resepi...ekekek....

Rumah Mode tu adalah tempat menjual pakaian direct terus dari kilang yg mana byk jual barangan branded pada harga yg murah...tapi pada aku tak lah murah sgt, lebih kurang rega kat Malaysia je....

khairin: kalau tapau, dah basi...haha...

ixora: alamak, dah termengidam ke nok....sori beb...

the dr: pasar baru adalah wajib...mana boleh tak singgah..ada n3 pasar baru bakal menyusul esok....

mamyharraz said...

ni yg nak ke bandung semula sbb nak makan tahu nih..hadoilaa mmg terliur ;)

masa kt rmh mode ni pun aku tak masuk nasib ada pooh temankan aku dgn ank..duduklah kami berdua depan rmh mode ni menuggu yg lelain shopping.

Pepel BoNda AmaNi said...

bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

kakchik@ella said...

KC pun kalau ke Indo suka makan tahu. Diaorang pandai la pelbagaikan masakan tahu ni. tak rugi cuba, kan.

Amy Syaquena said...

amy x suka tauhu tapi tengok gambar nie macam teringin pulak nak makan...

Bitt (double IS) said...

dalam rumah2 tu ke tempat shopping dong??

wahida said...

bitt: ye nok...rumah mode tu adalah tempat shopping...

atty's said...

sedapnya tauhu goreng tu..kty mmg suka bangat tahu goreng

Tihara said...

salam wahida, pasal bukmak tu dah lama akk pos..tp akk pelik jugak ritu tgk add dia pendek sgt..ni 1st time brg akk tk sampai...kalau boleh bagi add lengkap dan maybe akk leh pos hadiah yg lain..

SuriHanna said...

Tuhu Getrot...hurmm mmg sedap.. nmpak dia mcm tenyeh2 jer cili & bawang tu tp mmg sedap.. hana baru balik Bandung tapi harganya dah jadik 10 ribu.. bukan lagi 8 ribu...

TIPS BERCUTI KAT BANDUNG said...

sallam..
Tuan/Puan..

Kami dari BANDUNG AMANAH TOUR AND TRANSPORT
menawarkan sewa kereta murah dan service ok!
untuk melancong di bandung dan di jakarta..
kami juga memiliki driver yang berpengalaman di bidang pelancongan,
dan kami juga menjamin ke selesaan kereta nya..
harga kereta yang kami tawarkan :

-toyota avanza : IDR 450.000/DAY
-suzuki APV : IDR 450.000/DAY
-daihatsu luxio : IDR 450.000/DAY
-suzuki ertiga : IDR 450.000/DAY
-kijang inova : IDR 600.000/DAY
-KIA Pregio : IDR 600.000/DAY
-isuzu ELF (15 seat) : IDR 800.000/DAY
-isuzu ELF (19 seat) : IDR 900.000/DAY

harga kereta tersebut sudah termasuk :

-minyak/petrol
-parking
-tol
-driver meal

per hari nye kereta boleh guna dari pukul 08AM hingga 10PM

kami juga menyediakan pakej hotel + transport seperti :

3D2N :
*untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)

4D3N :
*untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)

5D4N :
*untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)
**jangan ter agak-agak bila Tuan/Puan menginginkan pakej yang sesuai bajet..

Group yang telah kami layani adalah dari :
- Kelab Proton Malaysia
- UITM Malaysia
- TV3 Malaysia
- rombongan group shopping dari Brunei Darusallam
- etc

Service inshaAllah memuaskan, sila tengok pelbagai testimobi2 dari bermacam client kami dalam halaman facebook kami

hotel yang kami sediakan terjamin keselesaan nye, confirm free breakfast buffet, wifi and other hotel facility..

"YOUR COMFORT AND YOUR SATISFACTION IS OUR TRADITION"

untuk mengenai pakej selengkap nya,Tuan/Puan boleh hubungi kamiat :


whatsapp : +62 83821789103
call : +62 8812057848
email : bandungamanahtour@yahoo.com
bandung-indah.blogspot.com
FB page : BANDUNG AMANAH TOUR AND TRANSPORT