nuffnang advert

Wednesday, February 15, 2012

Situ Patengan, Bandung

selamat pagi semua...
dari Kawah Putih yg cantik tu, kami teruskan perjalanan ke Situ Patengan...Situ Patengan ni adalah sebuah danau...dekat je ngan Kawah Putih tu....

masa ni masih dlm keta....belum masuk dlm lagi....nak masuk sini kena bayar rp5,000 bersamaan rm1.70 sahaja....

cuaca pun masih okeh tapi lepas tu hujan lebat sesgt...jadinya kami tak lama kat sini...

Situ Patengan atau Situ Patenggang ni luas nok...danau dia sahaja sekitar 48 hektar...

Situ Patengan ni diambil drp bahasa Sunda ( saling mencari )...cantik view bukit nun di atas sana...

sejarah tempat ni lebih kurang cenggini lah...dulu sepasang kapel Ki Santang dan Dewi Rengganis ni bercinta bagai nak rak lepas tu terpisah lama lak lepas tu...kesian dorang....tapi lepas tu dorang bertemu kembali kat 'Batu Cinta'....Dewi Rengganis minta ngan pakwe dia sebuah danau dan sebuah perahu utk berlayar...

inilah 'Batu Cinta' tu...kami tak sempat nak ronda seluruh tasik tu sbb hujan lebat...asalnya kami plan nak naik perahu utk mendapatkan batu cinta ni, tapi tu lah, disebabkan hujan, terus plan tak menjadik....takpe lah, bukan rezeki kami namanya....
sumber: google

beberapa kedai di sekitar Situ Patengan...


ada berderet kedai...lepas ni hujan lebat giler tau, terus tak dpt nak ronda keseluruhan tasik....terus lepak je dlm kedai ni...


makcik ni jual pisang goreng dan tempe goreng....

antara yang aku suka kalau ke Indonesia...teh botol yg aku rindu selalu...

try beberapa topi...tapi tak beli pun...saja nak menggediks...kehkeh...

aku pakai ni kak Dee ngan Kak Tina bantai gelak kat aku weh...nyampah...huahua....

ni pun dorang gelakkan aku...punya pecah perut tgk aku pakai menatang ni...bajet nak pakai mcm Siti Nurhaliza, tapi tak menjadik...hahaha....

feeling comel, tapi tak muat...hehe...

ni tempe goreng....Iyra beli ngan makcik tadi...


itu je gambar2 sekitar Situ Patengan, tak byk gambar sgt sbb hujan lebat....tapi kami still enjoy!!

49 comments:

mek jah said...

janji ngan aku bawak aku jejalan kat sini bersama suami memasing dan anak2 kita sekali okeh

wahida said...

mek jah: okeh beb? bila? AA tgh promo neh...

ieja amieja said...

cantiknyer sume pemandangan kat danau tuh..bila lah merasa nak ke sana??teruja betul tgk sume pic2 tuh..

Eye_nee said...

byk betul tmpt2 yg cantik2 dibandung tuk diexplore kan sis...nak pegi semula..nak pegi semula....tq tuk semua info ni sis...

cheqna said...

beshnya...
excited ni..=)

*SiRibenMerah said...

sedapnyaaaaa tempe.. hahaha~

qemaishak said...

gambar ramai2 depan kdai cam cover album lak ekeke

misya said...

mmh cantik view dia,tak puas la tgk pic.terpegun

Syaheera said...

Bestnye akak.. Sy dh pegi 2x tp tak jln pn tmpt2 yg akak gi ni.. Kali ni nak bjalan taknak shopping sakan dah.. Hhehe.. Nk g kawah putih jugak.. Cantek kottt


Akak, cane nk discount ng budi tu? Dia bwk jln satu hari ke ade limit jam?

Aine Ainun said...

Nampaknya, meronda bandung sungguh kali ni...eheeeee....


Bandung kaya dengan tempe!!

Mama Ema said...

kawe pun nak bantai gelak sekali nih...hehehe

Bitt (double IS) said...

perghh lama tak makan tempe..hehehhe

mamyharraz said...

cantiknya view..comel je masa try2 topi tu sporting betul wahida :D

adarnadzmie said...

cantiknya tasek tu...
kedai kecik jer tp mcm2 barang ada... topi tu pun boleh tahan jugak... sesuai sgt ngan wahida...hehe

akubiomed said...

Tempe goreng makan di cicah dengan kicap cili memang sedap.

wahida said...

syaheera: Budi dgn aku dia caj 14 jam bekerja..kalau lebih, dia caj rp10,000 satu jam...tapi korang takkan lebih punyalah 14 jam..ekekek...
kalau nak ke kawah putih ngan tangkuban perahu dia tambah rp50,000 satu tempat tu...rp50,000 utk satu keta bukan utk satu kepala tau...

deal je ngan dia...dia okeh...

Qhaifa Nur said...

kalau x hujan sure naik perahu, bestnya...comey muka dengan fesyen topi yang dipakai...

nampak sedap betul tempe goreng nih...

norhidana said...

ohohoooi... bestnyer kak...
cantik tul lah itu tempat... nsb lah ujan lebat yek kalu tak pusing2 lah korang yek...

pns2 lyn ttempe goreng msti terangkat

GreenJade said...

mata aku cpt 2 skrol ke bwh tempe goreng tuh..nmpk menarik lah..jgn ngidam udah huk3

btw syg kan gi time ujan..xpe bekabus pon still nmpk lawo..

bofoyengfeng said...

best best!

-gedek! said...

tempe goreng makan macam tu je?

Neeza.Areef said...

yg gambo uolz ramai2 tgh2 gerai tu dah mcm 'akak kawasan' je gayanya..keh3...

still nice view..bst la byk tpt2 cantik

fiza said...

Cantik2 view. Dah lama tak mkn tempe ☺☺

wahida said...

gedek: ye uncle...mkn begitu shj...

neeza.areef: mcm akak kawasan? ekekek...

rasp said...

suker lah topi cam rimau tu..
kalo i ada situ...
mau i rembat utk sapphire :)

kakchik@ella said...

tempe goreng kat sana mmg sedap. tahu bakar makan dgn cii api tu pun sedap tau.

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

rindunya dgn tempe goreng tuuuuu... byk lg rupanya tempat2 menarik kat bandung yg aku x pernah tau lansung... sblm nih asik2 FOS dia jek..

ejaMaria said...

hehehe... budget cam siti tu yg tak tahan... eh... jambul tak keluar sbb tu tak nampak cam siti... ;p

Anum said...

wow syoknya dia cuti2

wahida said...

ejamaria: kehkeh...ye la..jambul tak keluar tu yg tak jadik mcm siti tu...hehe...

Kazman & Sue said...

wah... teh botol tu macam cocacola la pulak tengoknya yee... cantik view kat sana...

Reena said...

best btul tgk k.wahida g bandung ni..nnti kalau dpt g sane..roger2 akk je la eh..uhuhhuh

wan nurul hezrina said...

cumilnya topi yang ada menatang ataih paler2..masuk rm1.70..nape ada 70senlak tu..hehe

|| NaFiRaa || said...

aku enjoy jugak tengok gambar2 ko nih.. nak lagi!!!

ajumohit said...

amboi enjoy sungguh ko ye, hehehhe

CaDLyNN said...

sungguh comel akak berposing..hehe..ade dah tu ala-ala tokti :p

munna said...

cantiknya permandangan kat situ... model topi lagi cantik...

wahida said...

wan nurul hezrina: ada 70sen bila dah convert duit kita nok...

intan_blur said...

cantiknye pemandangan ciptaan Allah nih..n cantik juga pemilik blog nih apebile bgambar..hahahhaha..ade cenderahati utk aku x.. ;p

Dee said...

aku gelak pun sbb mmg kelakar..maybe sbb tak penah tgk kau pakai topi gitu kan..lagi satu..aku frust nok..x dpt berdayung ke tengah danau tgk batu cinta..

btw..jadual kita mmg packed..tp aku rasa berbaloi..di samping tu dapat bagi info pada kawan2 lain yg sebenarnya bandung ada byk tempat2 menarik selain dari shopping2..hehehe...

wahida said...

intan_blur: nnt join GA aku okeh...

Dee: ko ngan kak Tina gelakkan aku tak hengat...kehkeh...tak pe lah kak, bukan rezeki kita nak berdayung nak dptkan batu cinta tu...huhu...

KhaiRin : anies said...

camne ek rs pisang goreng dia?

IxoR@ said...

yg lebih menarik perhatian... tempe goreng & teh sosro!

hahahaha.....

wahida said...

khairin: rasa dia sama je mcm kat malaysia...

atty's said...

tempe goreng..ni napa ler nmpk sedap sgt

Stevetcfb said...

cantiknyer sume pemandangan kat danau tuh..bila lah merasa nak ke sana??teruja betul tgk sume pic2 tuh..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.


Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



jom gi bandung murah jerrr said...

Salam,
Jom pegi bandung 235rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

Tentative Program
Day1
*Tiba di airport Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*Membeli-belah di Factory Outlet
At Jalan Riau (Heritage,
Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Lunch
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
*Dinner & kembali ke Hotel

Day3
*kawah putih crater/trans studio indor themes park
*Check out Hotel
*rumah kain sulam kat taman kopo
* cibaduyut-shoes and jacket leather original
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*Airport transfer

Term and condition
*included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*included entrance fee tangkuban perahu sahaja
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*rate 6 pax~239rm, kalau 4 pax~289rm, kalau 2pax~349rm
*not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

jangan teragak-agak kalu tuan/puan ada sebarang pertanyaan sila contact kami di :
whatsapp : +62 83821789103
email : icanyorke@yahoo.com
wassalam :)

TIPS BERCUTI KAT BANDUNG said...

sallam..
Tuan/Puan..

Kami dari BANDUNG AMANAH TOUR AND TRANSPORT
menawarkan sewa kereta murah dan service ok!
untuk melancong di bandung dan di jakarta..
kami juga memiliki driver yang berpengalaman di bidang pelancongan,
dan kami juga menjamin ke selesaan kereta nya..
harga kereta yang kami tawarkan :

-toyota avanza : IDR 450.000/DAY
-suzuki APV : IDR 450.000/DAY
-daihatsu luxio : IDR 450.000/DAY
-suzuki ertiga : IDR 450.000/DAY
-kijang inova : IDR 600.000/DAY
-KIA Pregio : IDR 600.000/DAY
-isuzu ELF (15 seat) : IDR 800.000/DAY
-isuzu ELF (19 seat) : IDR 900.000/DAY

harga kereta tersebut sudah termasuk :

-minyak/petrol
-parking
-tol
-driver meal

per hari nye kereta boleh guna dari pukul 08AM hingga 10PM

kami juga menyediakan pakej hotel + transport seperti :

3D2N :
*untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)

4D3N :
*untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)

5D4N :
*untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)
**jangan ter agak-agak bila Tuan/Puan menginginkan pakej yang sesuai bajet..

Group yang telah kami layani adalah dari :
- Kelab Proton Malaysia
- UITM Malaysia
- TV3 Malaysia
- rombongan group shopping dari Brunei Darusallam
- etc

Service inshaAllah memuaskan, sila tengok pelbagai testimobi2 dari bermacam client kami dalam halaman facebook kami

hotel yang kami sediakan terjamin keselesaan nye, confirm free breakfast buffet, wifi and other hotel facility..

"YOUR COMFORT AND YOUR SATISFACTION IS OUR TRADITION"

untuk mengenai pakej selengkap nya,Tuan/Puan boleh hubungi kamiat :


whatsapp : +62 83821789103
call : +62 8812057848
email : bandungamanahtour@yahoo.com
bandung-indah.blogspot.com
FB page : BANDUNG AMANAH TOUR AND TRANSPORT