nuffnang advert

Tuesday, February 14, 2012

Kawah Putih, Bandung

selamat petang semua....
teruskan lagi jalan2 kami di Bandung...hari ke 3 kami di Bandung, kami mulai perjalanan kami ke Kawah Putih...dari kota Bandung amek masa 2 jam nak ke sini.... tiket masuk sini adalah rp12,000 bersamaan rm4 sahaja....murah giler...

sejuk giler weh kat sini...berkabus bagai...kalau aku ckp kat Tangkuban Parahu tu sejuk dan berangin, kat sini laaaaaaaagi sejuk, berangin, berkabus dan berembun....rambut aku sampai basah masuk sini....dah la aku lupa bawak sweater masa ni...nasib baik si Iyra comel bg pinjam sweater dia kat aku...sayang ko lah Iyra!!

 kat entrance je, dah ada org jual face mask...tapi kami tak beli, sbb Iyra ada bawak....kat sini mmg kena pakai face mask tau, sbb bau belerangnya yg sgt kuat....turun keta je dah bau kuat sgt dah...pada korang yg ada lelah mcm aku ni standby bawak inhaler masing2 sbb aku kena athma attack masa dtg sini...

 belakang kami tu ada tertulis sejarah kawah putih, mitos pun ada tau...dorang percaya bahawa puncak ini adalah kediaman para jin...dan mereka jugak percaya sesiapa yg mendekati puncak ni, baik manusia atau haiwan, akan mati...tapi ini mitos la....kepercayaan dorang masa dulu....sejarah dia yg betul, jap lagi aku citer...

 terletak di Bandung Selatan, Gunung Patuha ni menyimpan seribu misteri..tapi ada sorang ilmuwan Belanda tak percaya semua misteri tu, so, dia explore Gunung Patuha ni dan jumpa lah kawah putih ni...

 oh, dah nak sampai dah...makin ke bawah, makin sejuk giler...

 ingat tu!!

 bila sampai je, terus ucap Subhanallah!! cantiknya!! sayangnya, masa kami sampai ni keadaan cuaca sgt berkabus, kalau tak, sure gambar lagi cantik dan kami pun boleh lagi lama kat situ...

 suka tgk pokok2 kat sini....aku rasa mcm kat dunia lain pulak...

 honest, aku suka pic ni....

walaupun tempat ni telah dijumpai lama, tapi pada tahun 1987 baru dibangunkan sebagai kawasan pelancongan...

 moh la kita tgk lagi dekat Kawah Putih ni...dah mcm kolam renang kekdahnya....aku tgk dlm blog lain, ramai je celur tgn main air kat situ, tapi kitaorg tak berani lah...

 zoom lagi sikit...kawah putih ni telah terbentuk akibat letusan besar dari Gunung Patuha pada abad ke 13 dan yg menariknya pada kawah putih ni sbb warna airnya yg berubah2...sekarang ni korang tgk warna dia hijau biru gitu kan...kadang2 dia boleh tukar warna pada putih susu dan kalau matahari terik atau cuaca terang, dia akan bertukar menjadi kaler coklat pulak...uniknya ciptaan Allah kan....

 serius aku ckp, bila aku sampai sini aku rasa lain la....mcm bukan kat Indonesia, mcm aku ckp tadi, mcm kat dunia lain jer....huhu...

 sweater tu tak muat sebenarnya...maklumlah..tuan punya sweater tu badan kecik jer....

 jgn betulkan pc anda...ini bukan kamera rosak atau apa2 lah yg korang fikir, ini aku nak tunjuk betapa berkabusnya kat sana, sampai tak berapa nampak kami yg cun ni...ekekek...kami dtg masa ni Bandung tgh musim hujan, tu yg berkabus tu....

 cuaca pada siang adalah sekitar 13- 20 darjah celcius....giler sejuk!! kalau mlm pulak dia turun lagi sehingga 5 darjah celcius....mak aiii.....

 mcm mana nak gi negara org putih neh? baru sejuk sikit dah menggelabah...haha...eh, ada batu la....kalau my sayang ada, mesti kita tulis nama atas batu kan sayang....ekekekek....eh, korang percaya ke kitaorg nak tulis nama atas batu? hahaha....

 amek ko...tak nampak apa....dia tulis Dilarang Berenang...korang nampak ke nok?

 sejuk2 pun, apa yg penting, kami enjoy!!!

 tempat ni cantik sgt, kalau korang ke Bandung, singgah tempat ni okeh....tapi kalau bawak anak2 tak sesuai kot sbb bau belerang kat sini kuat sgt....takut anak2 kang dpt batuk lak lepas tu...

 oh...aku suka je posing2 gediks ni...ekekek....

 asalnya aku nak panjat tembok nak duduk celah2 huruf tu...tak dpt weh...sbb badan aku berat ek? adoi la hai pun....kak Dee, Iyra ngan Nor dpt panjat situ, tapi aku tak boleh pun, mak sentap!! huahuahua.....

 last but not least, sebelum gerak pegi tempat seterusnya, terimalah posing terakhir kami di Kawah Putih...ngeh ngeh....


selamat tinggal Kawah Putih!! kamu mmg cantik banget!!

56 comments:

Anum said...

wow bestnya
comfirm sejuk gila2

*SiRibenMerah said...

best! seriusss best.. sejuk sgt smp hampir kena fros.. tgk pic ramai2 tgn iyra da masuk poket sweater kak wahida sbb da kuning nk beku sgt dah.. hahahaha..
pulun gagah tahan diri sbb nk bergambar..jenuh2....

KhaiRin : anies said...

weiiii beza nyer xde trn salji je..

p/s nnt check emel ya

adarnadzmie said...

cantik bangattt... rasa mcm akak pun dah ikut wahida pegi sana tu..hehe

:: Mrs.Eady :: said...

giler seronok!!!

wahida said...

siribenmerah: nnt aku tgk balik gambar tu...serius sejuk kan nok...

khairin: okeh beb, tengs!!

intan_blur said...

wallaweeee....bestnye nokkk...
nak pegi nak pegi nak pegi jg..nekad..adoii..teruja aku tgk gambar trip2 ko nih

ejaMaria said...

serius... cantik...

amirah said...

serius memang feeling obersi!! hehe

Tina Othman said...

subhanaallah, cantiknya ciptaan Allah, tgk gambar pun tau berkabus tebal kan

kakchik@ella said...

This is great Wahida. KC dah 9 kali ke Bandung tapi tak pernah ke Kawah Putih. Thanks for sharing this ya.

Mama Ema said...

cantiknya tempat ni..teringin nak pergi juga nanti..

cheqna said...

honeymoon bessh ni..lalaalalalala

[sutera kasih] said...

wahhh akak..pegi bandung lg rupanya ya hehe

khairul said...

btul la ..npk mcm kt planet jer la

AnneRaini said...

cantik giler...rasa mcm tgk ko masuk alam bunian lak....mcm citer lord of the ring..hehehe

munna said...

cantiknya .. berangan dah ni nak ke sana juga

idasm said...

salam wahida,
sebenarnya mmg excited nak bc kisah trip ke bandung ni. sebab ida belum sampai lagi, so bolehlah buat panduan bila nak pegi nanti.

tp baru je start bc ni, bz sikit, tp takpe ida akan redah balik entry bandung ni dr awal yea... hehe...

tq dear.....

Neeza.Areef said...

n3 ni bener2 lain..btl mcm sis ckp cam berada kt dunia lain..sbb real2 putih2 kt b/ground gitu..kt pic yg sis suke tu mcm sis kna tampal kt pic tu..hehe..btl2 cantik..subhanallah..ngn ranting2 pokok2 nya..btl2 besar cptaan-Nya

Kakzakie said...

Tengok semua gambar-gamabr kakak dapat rasakan kesejukannya. Kabus pun jelas macam winter pulak ye:)

Has said...

serius mmg mcm kat dunia lain..dgn pokoknye..kabus nye....

ieja amieja said...

wahida..nice lah sume pic2 tuh..cantik banget..mcm citer2 lama omputih plk..apasal tempat2 pelancongan dorang murah jer tiket nak masuk??

miss Fyqa said...

wahh. serius..tgk gambo pun dah rasa cam best jerk.. tah bila tahun fyqa nk pi sana.. hehe.. :)

Eye_nee said...

Sumpah akk suka sgt tgk semua Picture korang masa kat sini...betul kata ko seperti rasa didunia yg lain....ciptaan yg mengkagumlan....

Nazayiena said...

Cantiknya view di kawah putih nie....tgk pic pun sejuk je....

|| NaFiRaa || said...

ya Allah.. canteknye!!! bestnye kalo dapat gi sana!!

kasihredha said...

akak suka kat sini ...kawah dia cantik bewarna hijau ...pastu ada byk org jual strawberry :))

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

knp aku gi bandung aku xtau lansung pun kewujudan tmpt nih...cantik larr..mcm tempat omputih....

Munnafendy said...

fulamak...macam feeling2 kat alam bunian!

atty's said...

kty nengok gmabr pun dah memang mcm dunia lain ha..

berkabus sgt kan ..msti sejuk bangat

Dee said...

wahida..iyra lah bwk face mask tu..aku pya terlupa..kehkehkeh..apapun..inilah tempat yg paling seronok sekali setibanya di bandung..orang indon cakap umpama setitis syurga yg jatuh ke bumi..sejuk giler sgt2..smpi basah kuyup rambut kita semua..tangan pun dh nak frost..tp dek kerana kesejukan dan bau sulfur yg kuat tu..smpi skrg suara aku masih rock..husky giler..hahaha..

Sekadar Coretan said...

Wahh pandai wahida buat criter dan pic bagus2, kamu sume dah goda ramai orang utk ikut jejak ke Bandung ni. Terbaek.

MULAN said...

best kat situ kan... nak nya pi lagi..

NzA said...

mcm kt negara org putih la..sejuk + brkabus...

Azek zk said...

lama x pg treckking.

ieda said...

aah cantik
dah macam kat tmpt salji je ..
kalau x tahu di bandung nie wahida
ingatkan di CH kann ;)

akubiomed said...

Suasana berkabus hampir tidak kelihatan kumpulan ibu ini. :-)

mamyharraz said...

cantik tempat ni..mmg nampak lain..mcm wahida ckp mcm dunia lain je..mmg menarik.

mama aini said...

ehem..mama tak pergi kawah putih..ank mama tu asyik bershopping sakan..hu2x..

yana-feehily said...

subhanallah..mmg cantik sungguh ^^

rasp said...

subhanallah...indah sungguh ciptaanNya kan sis...
suka lah tgk gambar2 gediks uolsss...

wahida said...

dee: ok, dah edit...tengs..

anitaare said...

bestnya wahida..asyik berjalan aje ye..pergi lak tmpt2 yg cantik camni..bestnyer hidup..Syukur

mek jah said...

nnt bawak aku bersama keluarga memasing, tangkap gambar cintan cintun kat tempt ni okeh... mesti romantika di tampoi

harus amek gambar angkat kaki sebelah.. hehehe

misya said...

tgk kabus tu pun dah tahu sejuk banget

Bitt (double IS) said...

kalau kabus pon nampak cantek...belum lagi pic tu clear kan....mesti semuanya lagi cantek dan jelas

dakcik said...

bestnya..sy suka tempat sejuk2..huhu
nti nk g sini..;)

Tihara said...

best nye wahida, byk tpt jalan2 yg cantik2 dan makan yg best2..nice :)

Tihara said...

best nye wahida, byk tpt jalan2 yg cantik2 dan makan yg best2..nice :)

Tihara said...

best nye wahida, byk tpt jalan2 yg cantik2 dan makan yg best2..nice :)

Tihara said...

haha..pasal tenet meyong habis komen saya keluar 4 kali :D

Anonymous said...

pegi kawah putih nie mcm tangkuban perahu tak... ada org asyik ikut kita then kena beli barang yg mahal tu..

Anonymous said...

tumpang tnye..cmne nak g kawah putih ni..nk kne sewa kereta ke..sewa supir ke camne ek..kos die mahal x..teringin sgt nk pegi kawah putih ni...huuuu

jom gi bandung murah jerrr said...

Salam,
Jom pegi bandung murah jer 239rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

Tentative Program Day1
*Tiba di airport Bandung
*Pasar Baru trade center
*Lunch Check in Hotel
*Toko Tiga ( Branded Jeans )
*Membeli-belah di Factory Outlet At Jalan Riau (Heritage, Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The Secret )
*Dinner dan kembali ke Hotel

Day2
*Gunung Tangkuban Parahu
*Ciater Hot Spring
*Kebun Strawberry and tea park
*Lunch
*Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
*Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
*Dinner & kembali ke Hotel

Day3
*Check out Hotel
*rumah kain sulam kat taman kopo
* cibaduyut-shoes and jacket leather original
*Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
*Airport transfer

Term and condition
*included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
*included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
*included entrance fee tangkuban perahu sahaja
*Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
*minimum 6 pax *not included lunch and dinner
*not included ticket flight and airport tax
*we dont need deposit~all payment at last day in bandung

Mohd Irsan
Whatapps / call / sms : +62 838 2178 9103 (fast response)
Email : icanyorke@yahoo.com

TIPS BERCUTI KAT BANDUNG said...

sallam..
Tuan/Puan..

Kami dari BANDUNG AMANAH TOUR AND TRANSPORT
menawarkan sewa kereta murah dan service ok!
untuk melancong di bandung dan di jakarta..
kami juga memiliki driver yang berpengalaman di bidang pelancongan,
dan kami juga menjamin ke selesaan kereta nya..
harga kereta yang kami tawarkan :

-toyota avanza : IDR 450.000/DAY
-suzuki APV : IDR 450.000/DAY
-daihatsu luxio : IDR 450.000/DAY
-suzuki ertiga : IDR 450.000/DAY
-kijang inova : IDR 600.000/DAY
-KIA Pregio : IDR 600.000/DAY
-isuzu ELF (15 seat) : IDR 800.000/DAY
-isuzu ELF (19 seat) : IDR 900.000/DAY

harga kereta tersebut sudah termasuk :

-minyak/petrol
-parking
-tol
-driver meal

per hari nye kereta boleh guna dari pukul 08AM hingga 10PM

kami juga menyediakan pakej hotel + transport seperti :

3D2N :
*untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)

4D3N :
*untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)

5D4N :
*untuk bercuti dalam ramai orang (special price boleh whatsapp saya)
**jangan ter agak-agak bila Tuan/Puan menginginkan pakej yang sesuai bajet..

Group yang telah kami layani adalah dari :
- Kelab Proton Malaysia
- UITM Malaysia
- TV3 Malaysia
- rombongan group shopping dari Brunei Darusallam
- etc

Service inshaAllah memuaskan, sila tengok pelbagai testimobi2 dari bermacam client kami dalam halaman facebook kami

hotel yang kami sediakan terjamin keselesaan nye, confirm free breakfast buffet, wifi and other hotel facility..

"YOUR COMFORT AND YOUR SATISFACTION IS OUR TRADITION"

untuk mengenai pakej selengkap nya,Tuan/Puan boleh hubungi kamiat :


whatsapp : +62 83821789103
call : +62 8812057848
email : bandungamanahtour@yahoo.com
bandung-indah.blogspot.com
FB page : BANDUNG AMANAH TOUR AND TRANSPORT

Hamzah Saragih said...

4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIHTour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1